Skocz do zawartości
IGNORED

Rzeczywiste efekty wygrzewania ZG

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez zapacoustics,

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, xajas napisał:

najbardziej kompleksowe wyniki badan w wyspecjalizowanych ośrodkach badawczych, przeprowadzone przez naukowcow zajmujacych sie tym zawodowo od dziesiatek lat

Problem polega na tym, że wyniki badań to nie wszystko. Nie uwzględniają one wielu zmiennych takich jak choćby niepowtarzalną aparaturę słuchu każdego człowieka a nadto to co odbiera tenże narząd słuchu jest przetwarzane w naszym procesorze i tu sprawa się bardziej komplikuje bo każdy ten sam dźwięk będzie odbierał na swój sposób. A przecież to my mamy czerpać z tego przyjemność a nie aparatura pomiarowa.

4 godziny temu, rafa napisał:

Samochod to zaden argument. Tam automatycznie przy akompaniamencie dokolnego halasu akceptujemy jak gra.

Hahaha, został Ci by speaker i micro.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 1.08.2024 o 13:08, Mark75X napisał:

nie dlatego, że jest ono fanaberią, moim wymysłem, ale wynika z obiektywnej oceny stanu faktycznego, zarówno względem poprzednich, jak i obecnych kolumn, po ok. 50, 60 h pracy ZG, jak już pisałem

Czyli to subiektywne przyzwyczajenie. 

Przyzwyczajenie jest jak najbardziej rzeczywistym życiowym procesem.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Problem polega na tym, że wyniki badań to nie wszystko. Nie uwzględniają one wielu zmiennych takich jak choćby niepowtarzalną aparaturę słuchu każdego człowieka a nadto to co odbiera tenże narząd słuchu jest przetwarzane w naszym procesorze i tu sprawa się bardziej komplikuje bo każdy ten sam dźwięk będzie odbierał na swój sposób.

Nie pojales sensu sprawy. Indywidualny odbior dzwieku nie ma nic wspolnego z domniemanymi zmianami parametrow „wygrzanego“ sprzetu.

BTW.
A sprawa sie wcale nie komplikuje, bo gdybys przeczytal przytoczone przezemnie cytataty, to znalazl bys rationalne wytlumaczenie tego fenomenu „wygrzewania“.

To nie sprzet sie „wygrzewa“.
To ta „niepowtarzalna aparatura słuchu każdego człowieka“, (o ktorej piszesz) sie „wygrzewa“ => z czasem przyzwyczaja sie do brzmienia nowych elemmentow
W dniu 1.08.2024 o 15:40, Mark75X napisał:

Ten czas to tylko wskazanie na okres użytkowania nowych głośników, po jakim teoretycznie w przypadku wybranych modeli, producenci mówią już o dość dobrym wygrzaniu.

To jakaś herezja, to nie głośniki grzeją.

6 godzin temu, daniel-de napisał:

Największą i szokującą różnicą w brzmieniu kolumn nowych i już porządnie wygrzanych i doskonale osłuchanych

Byłby wtedy spójnik "względem" a nie "i" w tej kwestii:

"kolumn nowych i już porządnie wygrzanych"

PS 

Ja duplikaty zatrzymuję sobie tylko przy słuchawkach, te używane pozostają jako rezerwuar części a i tak je po swojemu przerabiam, żeby były wygodniejsze, ale to OT. 

Edytowane przez xetras
Poprawka

Tak tak, lampy jak się rozgrzewają to też nieprawda, tylko słuch się przyzwyczaja

Ten przyklad jest bez sensu, nie kapujesz o co chodzi
Zgodnie z twoja logika po kilku miesiącach „wygrzewania“, te lampy nie powinny potrzebowac fazy rozgrzewania (bo przeciez juz sa „wygrzane“) i powinny od pierwszej sekundy grac tak samo, jak i po zagrzaniu.

Przeciez to jest zupelnie inna para kaloszy
10 godzin temu, daniel-de napisał:

Co więcej różnice występują nawet w pomiarach i to nierzadko całkiem spore.

Poproszę o ich przykład.

Ciekawi mnie też względem czego określasz te różnice jako spore.

7 godzin temu, daniel-de napisał:

Jeśliby przyjąć, że zawsze nasz słuch prędzej czy później zaadaptuje się do kiepskiego brzmienia to za każdym razem ten proces będzie się powtarzał. Czyli najpierw brzmienie będzie słabe po czym nasz słuch się do tego przyzwyczai i tak w kółko. Natomiast różnica polega na tym, że po wygrzaniu i osiągnięciu przez kolumny prawidłowych wartości i ułożeniu się brzmienia za każdym razem będzie ono prawidłowe i nie będzie konieczności żadnego przyzwyczajania się do brzmienia

Ja przyzwyczajam się zależnie od fazy (może Księżyca?) 🙂

Do zmulenia nigdy.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

lampy

OT (błędne porównanie pokazuje brak zrozumienia tematu... a może obu tematów).

Edytowane przez szymon1977

Przykładowo w streamerze Vega s1,

Przykład spoza tematu a potem  uogólnienie, nieco zmyślone, ale czasem (tylko czasem) trafne.

urządzenie, które nie osiągnęło temperatury roboczej nie będzie działać na 100% swoich możliwości.

Zestaw głośnikowy?

To też urządzenie, ale inne.

Na podstawie jabłek nie warto pisać o gruszkach.

Jaka jest temperatura robocza urządzenia będącego tematem polemiki?

5 godzin temu, xajas napisał:

kompleksowe wyniki badan w wyspecjalizowanych ośrodkach badawczych, przeprowadzone przez naukowcow zajmujacych sie tym zawodowo od dziesiatek lat, ktorzy porobili w tej dziedzinie doktoraty i profesury

Z wygrzewania?

Raczysz żartować.

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Wielu producentów zaleca by nowy sprzęt "wygrzewać" na średniej głośności przez ok. 30-40 godzin.

Mój sprzęt jest mój a nie producenta i ich zaleceń.

PS 

Przecież to zalecenie jest manipulacją klientem.

Edytowane przez xetras
Poprawka

4 godziny temu, daniel-de napisał:

każdy ten sam dźwięk będzie odbierał na swój sposób.

Wtedy nie zaistniałby wykres FM.

Prawda statystyczna to coś innego niż jednostkowa, ale to nie czyjaś jednostkowa otoemisja jest bazą uogólnień. Bazą jest to co da się statystycznie  potwierdzić.

4 godziny temu, daniel-de napisał:

wyniki badań to nie wszystko. Nie uwzględniają one wielu zmiennych takich jak choćby niepowtarzalną aparaturę słuchu każdego człowieka a nadto to co odbiera tenże narząd słuchu jest przetwarzane w naszym procesorze i tu sprawa się bardziej komplikuje bo każdy ten sam dźwięk będzie odbierał na swój sposób. A przecież to my mamy czerpać z tego przyjemność a nie aparatura pomiarowa.

Tak z grubsza jedno potwierdza drugie. Przyjemność jest mierzalna w psychometrii. 

Podejrzewam też badania audiometryczne o to że robione są populacyjnie (przynajmniej w Polsce) i służą do statystyk, nigdy ich anonimowo nie robiłem.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Zgodnie z twoja logika po kilku miesiącach „wygrzewania“, te lampy nie powinny potrzebowac fazy rozgrzewania (bo przeciez juz sa „wygrzane“) i powinny od pierwszej sekundy grac tak samo, jak i po zagrzaniu.

Rzeczywiście kiepski przykład ...

Lampy przecież podlegają "wygrzewaniu" przez cały swój "żywot". W trakcie użytkowania ciągle zmieniają parametry ... aż do końca swojego poprawnego działania ... 

Co dziwne, po kilkudziesięciu godzinach grania i "wygrzaniu" się lamp nikt już nie słyszy różnic które przecież nadal zachodzą, mają odzwierciedlenie w parametrach i są bez problemu mierzalne ...

Lampy przecież podlegają "wygrzewaniu" przez cały swój "żywot". W trakcie użytkowania ciągle zmieniają parametry ... aż do końca swojego poprawnego działania ... 
Co dziwne, po kilkudziesięciu godzinach grania i "wygrzaniu" się lamp nikt już nie słyszy różnic które przecież nadal zachodzą, mają odzwierciedlenie w parametrach i są bez problemu mierzalne ...

No tak, ale w tym wypadku „wygrzanie“ prowadzi do pogorszenia brzmienia, wiec nikt o tym nie mowi, bo przeciez „wygrzanie“ to taki „cud“, ktory zawsze musi prowadzic do poprawy, nigdy do pogorszenia brzmienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niemożliwe....serio? 

Skoro są tacy co kwestionują formowanie się nowych kondensatorów to cholera wie jaką macie wiedzę o lampach 😃

Ciekawe ile kondensatorów mieliście okazję przetestować i w jakich aplikacjach, bo wiecie są ludzie którzy robili recapy np wzmacniaczy i poza czytaniem artykułów mają też doświadczenie praktyczne 🙂

2 godziny temu, xetras napisał:

Mój sprzęt jest mój a nie producenta i ich zaleceń.

PS 

Przecież to zalecenie jest manipulacją klientem.

Edytowane 1 godzinę temu przez xetras
Poprawka

Manipulacja polegająca na tym, że przez parę dni wzmacniacz będzie się układał? 

Dobre 😃

W sumie zabawne nawet, ale znam przypadki z życia nawet kompletnych laików, którzy sami zauważyli takie zjawisko 🙂

Wzmacniacz Xindak XA-6950 trochę się rozgrzewa, by oddać co potrafi. 

Mój Wzmacniacz nawet w instrukcji ma napisane, że pełnię brzmienia osiąga po pewnym czasie:

"The amplifier performs 
best after being switched on for about 1/2 hour for heating up"

I to tranzystory 🙂

Edytowane przez Ajothe
10 minut temu, Ajothe napisał:

Skoro są tacy co kwestionują formowanie się nowych kondensatorów to cholera wie jaką macie wiedzę o lampach 😃

Bez urazy, ... a jaką Ty masz wiedzę o lampach?

W lampach zachodzą dużo większe zmiany niż w kondensatorach a nikt ich nie słyszy ...

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Bez urazy, ... a jaką Ty masz wiedzę o lampach?

W lampach zachodzą dużo większe zmiany niż w kondensatorach a nikt ich nie słyszy ...

Jakieś jaja. Jak lampy startują to sobie posłuchaj zmian 😃

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Jakieś jaja. Jak lampy startują to sobie posłuchaj zmian 😃

Właśnie słucham, bo chwilę temu odpaliłem swoją lampę ...

Zobacz jak zmieniają się parametry lamp w czasie ich życia ... tych zmian już nikt nie słyszy, przynajmniej o nich się nie pisze ...

Ukryta Zawartość

Ps. Wygrzewania kolumn również doświadczyłem. Zmiany są ale nie nazwał bym ich spektakularnymi ...

Ukryta Zawartość

Teraz, szpakowski napisał:

Ps. Wygrzewania kolumn również doświadczyłem. Zmiany są ale nie nazwał bym ich spektakularnymi ...

To pod zły adres piszesz, bo moim zdaniem te zmiany to może być efekt nowych kondensatorów o czym już pisałem. 

Według niektórych za to nie ma prawa być żadnych zmian 😉

Przy rozgrzewaniu się lamp to akurat mogą występować różne dziwne zjawiska, ale to była jedynie prowokacja z mojej strony. 

9 godzin temu, Ajothe napisał:

formowanie się nowych kondensatorów

Nie tylko nowych

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Manipulacja polegająca na tym, że przez parę dni wzmacniacz będzie się układał? 

Tak. Mi smakuje to na co mam apetyt. To metafora czynności użytkownika.

To OT, ale odpisuję bo chcę uzasadnić moje podejście do tzw. "wygrzewania" ZG.

Temat jest o głośnikach.

@Ajothe

Pisząc o wzmacniaczach w wątku o głośnikach słusznie przekierowujesz uwagę na faktyczną przyczynę "wygrzewania" kolumn. 

Ad rem:

Wygrzewanie a właściwie wysuszanie w głośnikach (zwłaszcza w gwizdkach) też następuje, tyle że raczej tego nie usłyszysz. Zapobieganie temu wykracza poza temat.

To czynność serwisowa.

Wypożycza klient hifi z salonu:

- Panie, ale tu bas jest twardy, płytki i pudełkowaty!?

- Kolumny się wygrzeją bas będzie miękki, mocny, szybki i głęboki.

- Panie, ale tu góra jest za ostra, szeleszcząca i brzęcząca!?

- Wzmacniacz się wygrzeje, góra będzie łagodna i przejrzysta.

Przypomniał mi się dowcip, sklep obuwniczy:

- Panie, bo lewy but jest za ciasny!?

- Niech się pan nie martwi, zmoknie to się rozciągnie.

- Panie, bo prawy but jest zbyt luźny!?

- Niech się pan nie martwi, zmoknie to się skurczy.

Klient chodził tak dwa tygodnie, deszczu nie było, lewa noga przestała boleć, prawa się potykać... buty jak różniły się o rozmiar - tak o rozmiar się różnią.

Z hifi nie ma tak lekko, bo po wygrzaniu należy brzmienie dopieścić kablami: niby nic się nie zmienia, a bas i soprany stają się wyraźnie... po czym przypadkowa wizyta u kolegi i zamiast dumy pojawia się pytanie: tyle już zrobiłem, dlaczego nadal jestem tak bardzo z tyłu, jak z tyłu byłem?

Żeby nie było, że nie testowałem - testowałem, kiedyś jako wizytujący kolegę, teraz jako kolega wizytowany. Mądrość przychodzi z czasem, ale nie do wszystkich.

Edytowane przez szymon1977

No to tym razem o samochodach.
W samochodach dziala to identycznie jak w twoich lampach. Faza „wygrzewania“ to faza docierania. Ale nikt mi nie wmowi, ze po podotarciu („wygrzaniu“) wyczuws, ze nagle silnik ma 20KM wiecej a auto jest o 30km/h szybsze.
A silnik po zagrzaniu (tak samo jak lampy) osiaga temperature optymalnych warunkiow pracy (tak samo jak lampy). Ale to nie ma nic wspolnego z „wygrzsniem“, bo po wylaczeniu silnika (lampy) silnik (lampa) znowu wystygł, i te cale twoje „wygrzewanie“ szlag trafil

Jak zdarzy się Tobie kiedyś wymienić kondensatory na nowe np Mundorfy to pogadamy 🙂

Ja mam takie doświadczenie za sobą i dopiero po 3 kilkugodzinnych wieczorach średnica nabrała wypełnienia. 

Wracając to sytuacji z Xindakiem, jakiś czas temu kolega laik nabył taki zestaw i bardzo szybko zauważył sam, że system musi pograć około 30minut żeby bas był zadowalający. To tylko obserwacja wielbiciela muzyki, żadnego audiofila. 

Jak zdarzy się Tobie kiedyś wymienić kondensatory na nowe np Mundorfy to pogadamy

Nie zdarzy mi sie wymieniac, bo juz od lat mam takie Mundorfy i jeszcze lepsze Clarity Cap

Ukryta Zawartość

IMG_0104.thumb.jpg.a854e3fc6fce56116783cdbe5bd2c333.jpg

IMG_0105.thumb.jpg.6f80748fd607b5bc6c794ca7d1768185.jpg

W midzyczasie wszystkie kondensatory wylecialy i zostaly zastapione aktywnymi zwrotnicami

Te wszystkie Twoje wywody o kondensatorach do niczego nie prowadza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, xajas napisał:

W samochodach dziala to identycznie jak w twoich lampach. Faza „wygrzewania“ to faza docierania. Ale nikt mi nie wmowi, ze po podotarciu („wygrzaniu“) wyczuws, ze nagle silnik ma 20KM wiecej a auto jest o 30km/h szybsze

Ukryta Zawartość

Taka uwaga: przy dzisiejszych mocach +20KM oznaczało by (przy dobrym układzie) +10km/h, a że w praktyce jest to może +3KM, to wychodzi +/-0km/h (pod warunkiem oczywiście, że ktoś kręci pod czerwone pole).

Szukając analogii warto przypomnieć modne ćwierć wielu temu magnetyzery, dzięki którym Golf/Passat/Astra/Vectra 1.6 chodziły jak 2.0... no dobrze prawie jak 2.0... no dobrze nie jak 2.0, ale lepiej niż 1.6... no dobrze, w zasadzie tak samo, ale różnica jest kolosalna, choć pomiary temu przeczą. Rozwiązania zagadki trzeba szukać w pragnieniu posiadanie lepszego niż się posiada, żeby moc powiedzieć "mój jest lepszy od sąsiada".

----

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Zapomniałeś jeszcze napisać coś o samochodach. 

Chciałeś - masz, choć nie z myślą o Tobie pisałem.

37 minut temu, Ajothe napisał:

Jak zdarzy się Tobie kiedyś wymienić kondensatory na nowe np Mundorfy to pogadamy 🙂

Ja mam takie doświadczenie za sobą i dopiero po 3 kilkugodzinnych wieczorach średnica nabrała wypełnienia

Podobne zjawisko występuje po zakupie  kolumn wygrzanych (czyt. używanych) bez potrzeby wymiany kondensatorów - o czym tu gadać?

37 minut temu, Ajothe napisał:

To tylko obserwacja wielbiciela muzyki, żadnego audiofila. 

Audiofile obarczeni są tymi samymi zjawiskami psychologicznymi co wszyscy, bycie "tylko" wielbicielem muzyki nic tu nie zmienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Podobne zjawisko występuje po zakupie  kolumn wygrzanych (czyt. używanych) bez potrzeby wymiany kondensatorów - o czym tu gadać?

Ktoś tak twierdzi poza Tobą? Pierwsze słyszę. 

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Audiofile obarczeni są tymi samymi zjawiskami psychologicznymi co wszyscy, bycie "tylko" wielbicielem muzyki nic tu nie zmienia.

Miałeś kiedykolwiek wzmacniacz w klasie A?

7 minut temu, szymon1977 napisał:

To jest ogromna różnica, ale skąd możesz to wiedzieć? 🤔

10 minut temu, xajas napisał:

W midzyczasie wszystkie kondensatory wylecialy i zostaly zastapione aktywnymi zwrotnicami

Ukryta Zawartość

Te wszystkie Twoje wywody o kondensatorach do niczego nie prowadza

Ukryta Zawartość

No to sobie tkwij w dziwnym twierdzeniu, że nowe kondensatory się nie forumują i z fabryki od razu działają tak samo jak po kilkudniowym graniu 😃

13 minut temu, xajas napisał:

i jeszcze lepsze Clarity Cap

Jak dla kogo, dla mnie Mundorf Supreme jest o wiele lepszy od Clarity Cap Esa. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ajothe
3 godziny temu, xetras napisał:

Nie tylko nowych

Proces formowania elektrolitów zachodzi (i jest wymagany) tylko przy nowych kondensatorach, które jeszcze nigdy nie były potraktowane napięciem roboczym. Ten pierwszy raz przed wlutowaniem do układu jest formowaniem, następne niczemu nie służą.

(Podobnie było przy bateriach-aku, starego typu, opartych na H, np. we wczesnych telefonach)

Nie opowiadaj więc bajek dla audiofili, wiem, że oni to lubią, ale czy jest potrzeba ciągle ich "dopieszczać"?

• Pokaż nowe odpowiedzi