Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 707 S2 + Rotel A14 MKII

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Kupiłem Bowersy 707 S2 do mojego systemu (Rotel A14 MKII i Bluesound Node). Kolumny dotrą w przyszłym tygodniu, ale chciałbym zapytać forumowiczów, z jakimi wzmacniaczami macie najlepsze doświadczenia z tymi paczkami? Rotel A14 MK II nie jest zły, ale może coś z wyższej półki:

1) Rega Elicit MK 5 - drogo, ale otwiera to drogę na przyszłość, jeżeli zechcę zmienić kolumny.

2) Rega Elex MK 4 - tańsza opcja Elicit, chciałbym w to wierzyć;)

3) Rotel RA 1592 MK 1 - inżynieryjnie top, dźwięk chyba bardzo ok.

4) Rotel RA 1572 MK 1 - inżynieryjnie prawie top (okrojony 1592?, dźwięk chyba ok;)

5) Hegel H190 - drogo, to chyba trochę przerost formy nad treścią do tych paczek, ale znowuż otwiera więcej możliwości gdybym zmieniał kolumny.

6) Hegel H120 - "ekonomiczna" wersja H190. Czyżby?

7) NAD M10V2 jako all in one, ale tylko dla porównania z ww. opcjami, bo na razie zrobiłem tak, jak chciałem, czyli wzmacniacz klasy AB plus oddzielnie streamer.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

https://www.audiostereo.pl/topic/167759-bw-707-s2-rotel-a14-mkii/

Cześć 🙂 Zaczekałbym najpierw na kolumny, ocenił, czego Ci brakuje i wtedy można szukać wzmacniacza 🙂 Powiem jednak od razu, że między Regami przeskok jest spory. Lepsza scena, kontrola, detal. Elex jest też nieco bardziej otwarty w wyższej średnicy. Dodatkowo klasycznie można sprawdzić Musical Fidelity M6si, Atolla IN300 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i czekam na pierwsze wrażenia z odsłuchu tego zestawu w Twoich warunkach. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Q21 ma rację, że najlepiej poczekać aż przyjadą do Ciebie Bowersy i wtedy ocenić czego brakuje i jakiego wzmacniacza szukać. Nawiasem pisząc to skoro zdecydowałeś się na B&W to w sąsiednim wątku kolega @micmus, zestawił Bowersy z wzmacniaczem, który udanie uzupełnia się z tymi kolumnami. Poza tym Unison Reaserch Unico Due, bo o nim mowa kosztuje mniej więcej tyle samo co Rega Elicit MK5, czy Hegel H120, ale Unison wydaje się dużo lepszym towarzystwem dla B&W, także wybór należy do Ciebie jednak chyba nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

41 minut temu, robo27 napisał:

Mnie np. zestawienie Bowersów z Heglem H190 dosłownie zmęczyło po kilkunastu minutach odsłuchu. Może sam się przekonaj w salonach TopHiFI.

Zgadzam się w pełni. Hegel ekstra połączenie np.  z Elacami 😉 

Trzymając się kursu na hybrydę może warto byłoby spróbować Haiku Bright. Używany będzie całkiem niedrogo a na tle Rotela A14 może przynieść sporą odmianę.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Dziękuję wszystkim.

Jasne, najpierw poczekam na Bowersy, zobaczymy jak mi siądą w ogóle i jak się zgrają z Rotelem, na razie zachowuję spokój;)

Nie chcę bawić się w dodatkowy przetwornik między Node a wzmacniaczem, dlatego wzmacniacz powinien mieć w miarę przyzwoity DAC na pokładzie. Słuchając z poprzednimi kolumnami powiem tylko tyle, że przełączenie się z sygnału po analogu na DAC'a Rotela po coaxialu zmieniło bardzo dużo in plus.

Edytowane przez tomek11

W takim razie czekamy, daj znać, gdy tylko będziesz miał szansę chwilę dłuzej posłuchać 😉 

Jeśli szukasz dobrego DACa, to Rega Elicit może być małym rozczarowaniem, bo takowego w ogóle nie ma:) Zawsze można wymienić streamer na taki z lepszym DACiem, by klocki się nie mnożyły. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Jeśli szukasz dobrego DACa, to Rega Elicit może być małym rozczarowaniem, bo takowego w ogóle nie ma:)

???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem ta Rega ma wbudowany Dac. Oglądałem, ale nie słuchałem go jakiś czas temu. Na zdjęciach taki niepozorny, a na żywo ma klasę. Nie wiem jak gra. 

Tomek zmieniłeś z Dynaudio na Bowersy ? Miałem dawno temu Dynaudio Audience 42 zmian będzie bardzo duża jeśli chodzi o charakter brzmienia. Ciekawe czy Ci podejdzie 😉

Edytowane przez micmus
42 minuty temu, micmus napisał:

Moim zdaniem ta Rega ma wbudowany Dac. Oglądałem, ale nie słuchałem go jakiś czas temu. Na zdjęciach taki niepozorny, a na żywo ma klasę. Nie wiem jak gra. 

Ma DAC:) Jakość wykonania Regi jest bardzo dobra i właśnie na żywo to wychodzi, bo na zdjęciach to takie "zwyczajne" klocki. Wiem, bo miałem Elicit R.

43 minuty temu, micmus napisał:

Tomek zmieniłeś z Dynaudio na Bowersy ? Miałem dawno temu Dynaudio Audience 42 zmian będzie bardzo duża jeśli chodzi o charakter brzmienia. Ciekawe czy Ci podejdzie 😉

Miałem Dynaudio, ale Excite: X14, X32 i X34. Te ostatnie były najlepsze. Ale Excite to już zdecydowanie więcej powietrza i blasku, niż Audience. Choć oczywiście zachowali ten główny trzon brzmienia Dynek. 

Musiał mi już piątek dzwonić w uszach, że tak napisałem 😅 Oczywiście jest DAC. 

W dniu 1.08.2024 o 21:54, tomek11 napisał:

Rega Elicit MK 5 - drogo, ale otwiera to drogę na przyszłość, jeżeli zechcę zmienić kolumny.

2) Rega Elex MK 4 - tańsza opcja Elicit, chciałbym w to wierzyć;)

Tomasz, Elex mk4 ma dużo więcej czynnika zabawy jak droższy Elicit mk5. Na basie Elicit mk5 nie ma szybkości, uderzenia!, nie potrafi oddać skoków dynamiki, jest tam za miękko i za gęsto oraz bez sprężystości. Takie basowe zagęszczone na maksa, podgrzane i rozmiękczone mruczenie, które kładzie się tym podgrzaniem basu na całe pasmo. Zwyczajnie temu graniu brakuje jajec tam, gdzie muzyka to rytm, dynamika. Zachęcam porównać obie Regi na spokojnie w swoich warunkach. Tu jest podobna sytuacja jak u Naima w modelach XS3 i SN3, gdzie to ten tańszy ma lepszą dynamikę na basie. Elex mk4 na szczęście ma bas precyzyjniejszy, z lepszą kontrolą jak XS3 i bardziej dynamiczny jak SuperNait 3. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Hegel i nad to nie są dobre połączenia a przynajmniej nie są uniwersalnymi połączeniami. 

Te kolumny grają najlepiej z ciepłymi bardzo wydajnymi wzmacniaczami o nieco zaokrąglonym basie. 

Vincent, unison, naim, atoll 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Te kolumny grają najlepiej z ciepłymi bardzo wydajnymi wzmacniaczami o nieco zaokrąglonym basie. 

Akurat każda Rega jest zaokrąglona wszędzie, nie tylko na basie i są ciepło grającymi wzmakami. Do tego Elex mk4 jest wyraźnie bardziej energetyczny na basie jak integry Naima czy Atolla i ma od nich pełniejszą średnicę a na tym bym się najbardziej skupił przy Bowersach po ostatnim słuchaniu 805D4 a wcześniej monitora serii 700 w wersji signature więc teoretycznie najlepszej.

Najpierw nie przegiąć wzmakiem z ilością góry a potem dodać wypełnienia, gęstości na średnicy. Ale to ja... 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Klamoty dotarły, dzisiaj instalacja i pierwszy odsłuch.

Więcej wrażeń już w weekend, chcę trochę ochłonąć, bo te pierwsze ochy zazwyczaj weryfikuje się po kilku dniach:)

Jak już osłucham z Rotelem, to wtedy podejmę decyzję, czy próbuję Regi Elex MK4. Trochę martwi mnie tylko, że DAC w Redze jest chyba gorszy od tego w Rotelu A14 MKII. 

7 godzin temu, Adam 38 napisał:

Akurat każda Rega jest zaokrąglona wszędzie, nie tylko na basie i są ciepło grającymi wzmakami. Do tego Elex mk4 jest wyraźnie bardziej energetyczny na basie jak integry Naima czy Atolla i ma od nich pełniejszą średnicę a na tym bym się najbardziej skupił przy Bowersach po ostatnim słuchaniu 805D4 a wcześniej monitora serii 700 w wersji signature więc teoretycznie najlepszej.

Najpierw nie przegiąć wzmakiem z ilością góry a potem dodać wypełnienia, gęstości na średnicy. Ale to ja... 

Ale ja tu o Rega się nie wypowiadałem.

1 godzinę temu, tomek11 napisał:

Klamoty dotarły, dzisiaj instalacja i pierwszy odsłuch.

Więcej wrażeń już w weekend, chcę trochę ochłonąć, bo te pierwsze ochy zazwyczaj weryfikuje się po kilku dniach:)

Jak już osłucham z Rotelem, to wtedy podejmę decyzję, czy próbuję Regi Elex MK4. Trochę martwi mnie tylko, że DAC w Redze jest chyba gorszy od tego w Rotelu A14 MKII. 

Bardzo dobry pomysł. 

Te pierwsze wrażenia na gorąco mogą być momentami złudne.

4 godziny temu, tomek11 napisał:

Prawda, czasami trzeba nieco dłużej posłuchać 🙂 Jak ze wszystkim, musi minąć pierwsze zauroczenie, by pokazały się wady 😉 

26 minut temu, Q21 napisał:

Prawda, czasami trzeba nieco dłużej posłuchać 🙂 Jak ze wszystkim, musi minąć pierwsze zauroczenie, by pokazały się wady 😉 

Nieraz minięcie pierwszego zauroczenia trwa wiele miesięcy a nawet lat. A nazywa się to "audiofilskim doświadczeniem". 😀

Dostarczono paczki:)

Nie bójcie się, w pokoju nie postawię standów na kolumnach;)

Po prostu tak było mi wygodniej postawić kartony, jak je wyciągałem z bagażnika.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek11

Ekstra 🙂 Miłego słuchania. 

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Hegel i nad to nie są dobre połączenia a przynajmniej nie są uniwersalnymi połączeniami. 

Vincent, unison, naim, atoll 

Unison Unison dobrze mówi 😉😁

Ładne one, nie powiem. 

A standy są super, lepsze, niż LS 80 od Elaca, ale rozwinę to później.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny są przykręcane do standów, podobnie, jak Elac do LS 80. To bardzo dobre rozwiązanie. Te drugie otwory widoczne na zdjęciu są przystosowane pod 706 S2 i 705 S2.

Ukryta Zawartość

Przepraszam za kiepskie fotki. Przy dziennym świetle nadrobię.

20240806_231543.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek11

707 S2 są z pewnością niewielkimi monitorami. Ale nie zaliczyłbym ich do kategorii mini czy tym bardziej mikro monitorów. Są naprawdę głębokie, co robi litraż obudowy. Choć z frontu wyglądają bardzo szczupło.

Ukryta Zawartość

Dzisiaj bardzo delikatnie z serialem żony w tle, więc wyobrażacie sobie, jakie to było testowanie... Do niedzieli będą konkretne testy.

Dopracowanie kartonów, styropianów, ogólnie sposób pakowania, to najwyższa półka.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, micmus napisał:

Ekstra 🙂 Miłego słuchania. 

Unison Unison dobrze mówi 😉😁

Pożyjemy, zobaczymy😀 Bardzo podoba mi się format Primo/Nuovo z niższymi obudowami i potencjometrami w stylu Coplanda. Miałem Primo, ale jednak mimo super barwy za bardzo upraszczał bas. Poza tym ani Primo ani Nuovo nie mają DAC'a. A to dla mnie ważne, bo chciałbym podłączyć Node bezpośrednio do DAC'a we wzmacniaczu

Świetnie to u Ciebie wyglada. Dorwałeś jeszcze nowe czy to używki ?

Ciekawe jak sobie u Cienie poradzą na takim metrażu z basem i niskimi częstotliwościami. 

51 minut temu, micmus napisał:

Świetnie to u Ciebie wyglada. Dorwałeś jeszcze nowe czy to używki ?

Dzięki. Kupiłem używane.

52 minuty temu, micmus napisał:

Ciekawe jak sobie u Cienie poradzą na takim metrażu z basem i niskimi częstotliwościami. 

Tak, jak pisałem, w weekend obszerniejsza relacja.

Z tego co pamiętam to masz nie mały metraż... a te B&W mają tylko 13cm na basie, dlatego nie wróżę im świetlanej przyszłości u Ciebie, zwłaszcza że miałeś też Elac Vela BS403, które basu miały na pewno więcej niż obecne B&W.

Pozostając przy monitorach na Twoim miejscu przychodzi mi na myśl jedno rozsądne rozwiązanie... subwoofer 😉

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Sorry , ale ostatnimi czasy , sporą ilością gratów się zachwycałeś .

W co tu wierzyć? 🙃😁🤭

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi