Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M3 vs M4 vs M5

Rekomendowane odpowiedzi

Z pytaniem do was, jak oceniacie Tannoye M3, M4 i M5 (tak - wiem że już dziadki to są) ?
ostatnio (ze 3 tyg temu) dokupiłem M4, ale jeszcze nie miałem okazji posłuchać...

i po fakcie odkryłem że są jeszcze M5.... czy warto ? które z nich są najlepsze a czy jakiś nowszych nie brać pod uwagę?

Ma grać z Denon AVC-A1XVA, głównie w stereo (ale w kinie też).

Jestem przywiązany do marki Tannoy i Denon, ale w sumie inne prozycje też mogą być (Dali mi o dziwo słabo wypadły a dzisiaj je z Denonem parują).

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/167762-tannoy-m3-vs-m4-vs-m5/

Cześć 🙂 Denon będzie się trochę nudził przy tych Tannoyach, nie rozwazałeś poszukać XT 6F lub XT 8F? Dalej nie jest to najwyższa półka, ale też brzmieniowo bardziej powinny pasować moim zdaniem 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chyba cała rodzina Mercury to najczęściej upgradowane kolumny, bo po pewnym czasie dla wielu okazują się jednak zbyt ciepłe. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

21 minut temu, audioburak napisał:

Chyba cała rodzina Mercury to najczęściej upgradowane kolumny, bo po pewnym czasie dla wielu okazują się jednak zbyt ciepłe. 

Ale w czasach zimnych i technicznie grających wzmacniaczy, są jaj znalazł.

@Q21

Seria Tannoy XT to zupełnie inna szkoła brzmienia niż Merkury. 

@mttj

Twój wybór powinien być uzależniony od wielkości pomieszczenia. Wszystkie M grają bardzo podobnie, im większe pomieszczenie tym więcej głośników srednio-niskotonowych. M3 to tak na prawdę M2 z odgrodzoną pustą przestrzenią, zamiast standów.

Edytowane przez StachMuszel

Podłogowe M od Tannoya to straszne muły, np. w M3 bas lekko rachityczny i jedocześnie bułowaty, jedynie średnica i góra momentami się bronią całkiem nieźle. W M3 niezła scena. M4 mocno dyskotekowe, ale ten bas nadal bułowaty, zalewa średnicę, całościowo to M3 nawet lepsze. M5 nie znam, ale nie wydaje mi się, żeby był jakiś przeskok w jakości, tylko więcej tego buuu z M4, bez jakości i definicji. To nie są dobre kolumny, mimo że M3 to były moje pierwsze "normalne" paczki. Ale jak je zmieniłem na używane Dali 450 (praktycznie w tej samej cenie. co nowe M3), to usłyszałem, że straciłem kilka lat z mojej audio przygody.

Jak duży masz pokój?

Moim zdaniem jest masa nowszych i lepszych kolumn, które można kupić za podobne pieniądze. Seria M to raczej podstawkowe M1 i M2 do małych pokoi, te bardziej zawojowały rynek. Ze wskazaniem na M1.

A poza tym, jak napisał @szymon1977 R3 to i inny dźwięk, i wykonanie ale i cena. Ale jeżeli ma być już "dziadek" Tannoy za normalne pieniądze, to raczej R-ka a nie M-ki.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Revolution R3

Chyba słyszałem R4 i na ucho "gorzej" od M3 podłączone pod odrobinę nowszy Denon (chyba 4308) Jak one powinny grać?

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Twój wybór powinien być uzależniony od wielkości pomieszczenia

Miejsce do słuchania to coś ala kwadrat lekko poniżej 30m^2 ale otwarte z 2 stron (brak jednej sciany i połowy 2) na około 85m^2

Jak mają być podłogówki, a przy tym metrażu raczej tak, to poszukaj wspomnianych przeze mnie Dali 450 i nie zawracaj sobie głowy tymi M-kami, szkoda czasu. Różnica w klasie do usłyszenia po paru sekundach, chyba nawet przez działkowca POD (bez obrazy, sam jestem właścicielem takiej "nieruchomości", dlatego szybko usłyszałem, jaką przewagę mają Dali na Vifach nad Tannoyami M3;)

Zarówno w serii M, jak i R to nie było tak, że im większy model, tym lepiej. Było wręcz odwrotnie.

Pozdrawiam, Tomek.

Edytowane przez tomek11

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

M3 to tak na prawdę M2 z odgrodzoną pustą przestrzenią, zamiast standów.

M2.5 chyba brzmiały bardzo podobnie, M3 z basem (tym "przymulonym") schodzą nisko i faktycznie słychać 16Hz na nich (nie z tymi db co 1kHz oczywißcie). Plusem precyzja powyżej dużo lepsza niż mx3 lub dali oberon 9. (Dali mają lepszy bas, ale chyba tylko to).

29 minut temu, mttj napisał:

M3 z basem (tym "przymulonym") schodzą nisko i faktycznie słychać 16Hz na nich (nie z tymi db co 1kHz oczywißcie). Plusem precyzja powyżej dużo lepsza niż mx3 lub dali oberon 9. (Dali mają lepszy bas, ale chyba tylko to).

Nie żartuj z tymi 16Hz, miałem te kolumny chyba z 8 lat, w 2 różnych pomieszczeniach, bas to one akurat dość kiepski mają i nie mówię tu tylko o zejściu. No chyba, że mowa przy tych 16Hz o spadku -30dB, podkręcasz na 70% potka, membrana łopocze nerwowo a z bass refleksu wydobywają się jakieś dziwne dźwięki. Ale coś tam słychać, więc można uznać, że kolumny schodzą do 16Hz:)

MX3 to też kiepskie paczki, także porównanie bez sensu.

Dali Oberon niestety nie znam żadnych, ale wydaje mi się, że będą lepsze, niż Tannoy.

Jeżeli uważasz, że Dali 450 mają tylko lepszy bas od Tannoy serii M, to szukaj tych drugich. Ja Cię nie przekonam.

Edytowane przez tomek11

3 minuty temu, tomek11 napisał:

Jeżeli uważasz, że Dali 450 mają tylko lepszy bas od Tannoy serii M, to szukaj tych drugich. Ja Cię nie przekonam.

Znam tylko Dali Oberon 9, i M3 są sporo lepsze tak na ucho nie licząc tego basu

No ja Ci za dużo już nie pomogę, ale poczekajmy na innych:)

Tannoy M3 miały faktycznie dość ciekawą średnicę, góra też w miarę ok, zależnie od utworu, w niektórych była wręcz zadziwiająco dobra. I niezła stereofonia, ale do tego potrzebowały 20m2 i odstawienia od ściany. 

Jednak dość podgrzany charakter całości powodował, że było za mało napięcia, definicji, kontroli. 

Dla mnie jednak ich bas był kompletnie do kitu, słaby, bez masy, bez uderzenia, musiałem wsłuchiwać się, żeby coś tam wyłowić w bardziej wymagających utworach. Do tego dość jednolity i mułowaty. Krótko mówiąc muł bez masy, czyli kompletna kicha. 

Choć w 450 powszechnie to góra pasma jest uznawana za najsłabszą, ale jak podłączyłem Dali i to na jakimś tanim amplitunerze Onkyo, zdjęty koc normalnie. Nie było powrotu do Tannoy.

Ostatnio wrzucałem tę sentymentalną fotę sprzed 25 lat, tylko nie pamiętam już, na którym forum. Także na zachętę:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek11

Za lepsze (M3 od Oberon 9) mam ma myśli naprawdę sporo na nich słychać, coś jak Sennheiser HD 600, Oberon 9 to coś jak Creative Aurvana Live! (lub ten Denon na którym bazują) - a jak już tak szukać to mx3 to Koss porta pro 😉

11 minut temu, StachMuszel napisał:

W #7 napisałeś o R4, nie było takich kolumn. Pewnie chodziło Ci o M4.

Nie, kilka lat nowszy odpowiednik M4, sprawdzę na 90% to: Tannoy Mercury F4 a nie R

Edytowane przez mttj

M3 są moim zdaniem dość nierówne, na niektórych utworach, zwłaszcza małe akustyczne składy, wokale, grane np. w nocy przy jednej świecy i 2 lampkach wina z kobietą, wypadają całkiem nieźle. Równie dobrze wypadały, gdy kobiety już nie było albo zmieniła adoratora, a w ręku była szklaneczka z whisky i już w ciemnościach, bez żadnej świecy, ale dodatkowo z papierosem:) Pamiętam te sesyjki w noce z piątku za sobotę. Np. Natalie Cole można było słuchać kilka godzin. Powtórzę, niezła stereofonia.

Ale jak do muzyki wchodziło więcej prądu i nie daj Boże jednocześnie chciało się dodatkowo dać trochę do pieca, to było słabo, robił się bałagan, momentami robiło się krzykliwie, dla mnie to po prostu nie było akceptowalne. I ten dół, membrany starały się jak mogły, ale efekt był dość żałosny. Powtórzę, wyleczyłem się z M3 w kilka chwil, po usłyszeniu Dali 450, podkreślam - na tym samym systemie i w tym samym pomieszczeniu. Całościowo ze 100% lepiej. Ale to oczywiście tylko moje zdanie.

Edytowane przez tomek11

Fakt że to są kolumny dość ciepłe i nie angażujące odbiorca poprzez przekaz energii. 

Ale w obecnych czasach to samo robi wielu innych producentów oczywiście z nieco innym brzmieniem i wszystko jest dobrze jak na przykład dynaudio. 

Wszystkie Mki grają tą samą sygnaturą dźwięku. M3 to M2 ale z gotową podstawą. Zamiast dokupować stand producent dał ci trochę więcej pudła w komplecie przez co zakres ilości basu jest nieco większy.

M5 będą grać lepiej od twoich M4 ale tylko pod warunkiem dostarczenia dużo wyższej dawki mocy do tych kolumn. 

Wówczas okaże się że bas jest większy a szerszą rozpiętość a całość kolumn gra potężni i nieco bardziej swobodnie. 

Późniejsze wersję jak F4, v4, v4i były kolumnami o nieco bardziej otwartej górze. 

Revolution to już inna linia 

@Piotr Sonido

Piotruś,  M3 ma taką samą komorę basową jak M2. Tam jest przegroda! Dolna część pudla służy tylko jako podstawa. Basu tam nie będzie więcej. 

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie.

Szymonie, widziałem na własne oczy. Tam jest przegroda, być może trochę niżej niż w M2, zgoda, ale jest.

Miałeś R3, tam jest podobnie. Jest przegroda, jest na dole odseparowane komora, która można wykorzystać jako balastową.

Edytowane przez StachMuszel
2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Szymonie, widziałem na własne oczy. Tam jest przegroda, być może trochę niżej niż w M2,

Na 100% w M3 wyraźnie niżej niż w M2, to znaczy źe strojenie M3 jest bardziej basowe niż M2.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 godzin temu, StachMuszel napisał:

@Piotr Sonido

Piotruś,  M3 ma taką samą komorę basową jak M2. Tam jest przegroda! Dolna część pudla służy tylko jako podstawa. Basu tam nie będzie więcej. 

Jesteś pewien że tam jest to samo?

A to może w F2 i w f3 to dopiero zmienili?

Ale jesteś na 100 procent pewien?

Przecież w m3 wylot tego bas refleksu jest znacznie niżej niż koniec kolumny w m 2. 

Gdyby je tak do siebie przystawić na równi do górnej krawędzi

Nie no OK. Macie rację, nie jest identycznie jak w M2. Generalnie chodzilo mi o to, że część pudla M3 pełni rolę podstawy i nie jest w pełni komorą głośnika nisko-średniotonowego.

Z tego co pamiętam z przed nastu lat M3 są podobne do M2.5 (tak było coś takiego jak M2.5), ale M2 i M4 to już bardziej co innego, M4 dalej nie posłuchałem natomiast już sprawdziłem to co jakoś nie grało za wybitnie (gorzej od M3 na ucho, ale sporo lepiej od MX3) to było "Tannoy Mercury F4", mam nadzieje że M4 grają lepiej 😉 

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

M5 będą grać lepiej od twoich M4 ale tylko pod warunkiem dostarczenia dużo wyższej dawki mocy do tych kolumn. 

Korci mnie żeby to dokupić.

Bo narazie widziałem to tak: M3 na przód (bo "lepsze"?) M4 na tył bo gorsze, ale mają bas, będą do kina 4.0.4. 

Ale mnie korci żeby z przodu dać M5 (albo te Dali) i wtedy M3 na tył (lub M4) a to co zostanie do jakiegooś innego pokoju

ehh..... nie wiem, chyba podłacze w końcu te M4 i posłucham

1 godzinę temu, mttj napisał:

Bo narazie widziałem to tak: M3 na przód (bo "lepsze"?) M4 na tył bo gorsze, ale mają bas, będą do kina 4.0.4. 

Moja propozycja to R3 na przód i R1 na tył.

7 minut temu, mttj napisał:

Btw M3 od R3 się sporo różni?

Całkowicie. A poza sprawami oczywistymi, R są z drewna a M z wiórków. R3 to (chyba) najlepsze kolumny Tannoy z tych serii, takie Mercury w wersji premium.

2 godziny temu, mttj napisał:

M3 na przód (bo "lepsze"?) M4 na tył bo gorsze, ale mają bas

Nonsens, w KD bas jest w subie, a jak nie ma suba to idzie przez przody.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 6.08.2024 o 07:48, StachMuszel napisał:

Piotruś,  M3 ma taką samą komorę basową jak M2.

Nie ma takiej samej. Gdyby była taka sama, to czemu służyłby otwór bass refleks w M3? Wsypywaniu balastu?😉

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.2bb672adb1bbaa6654b8729da3d16b72.png

O przepraszam, widzę, że temat już został wyjaśniony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek11

• Pokaż nowe odpowiedzi