Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie szafki na sprzęt? - dac, streamer, wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Niby proste, ale zawsze diabeł tkwi w szczegółach. I najgorsze, że często słyszalnych.

A co do wspomnianej propozycji jedna uwaga. Co najmniej 3 razy spotkałem się u znajomych z problemem podłączenia jakiegoś urządzenia na tych stolikach.  Problem generowało celowe, bo przełamujące rezonanse konstrukcji, zwężenie rozstawu tylnych nóg względem przednich. Zawsze wypadało w tym miejscu jakieś istotne gniazdo z zasilaniem na czele. Ale to jest do sprawdzenia przed ewentualnym zakupem sprawdzając wyjścia w swoich zabawkach. To nie jest standardem, ale tak bywa. Brzmieniowo co kto lubi. 

J. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można zrobić swój projekt i zlecić wykonanie stolika na czterech nogach.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, umka napisał:

Niby proste, ale zawsze diabeł tkwi w szczegółach. I najgorsze, że często słyszalnych.

A co do wspomnianej propozycji jedna uwaga. Co najmniej 3 razy spotkałem się u znajomych z problemem podłączenia jakiegoś urządzenia na tych stolikach.  Problem generowało celowe, bo przełamujące rezonanse konstrukcji, zwężenie rozstawu tylnych nóg względem przednich. Zawsze wypadało w tym miejscu jakieś istotne gniazdo z zasilaniem na czele. Ale to jest do sprawdzenia przed ewentualnym zakupem sprawdzając wyjścia w swoich zabawkach. To nie jest standardem, ale tak bywa. Brzmieniowo co kto lubi. 

J. 

I to w stolikach za 5 cyfrową kwotę takie kwiatki? 🤯

12 minut temu, Ajothe napisał:

StandArt są wolne od takich prozaicznych błędów projektowych 😎

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Nie kwiatki, tylko feedback reżimowego spełniania założeń minimalizacji wibracji konstrukcji. Jesteśmy w dziale, gdzie takie rzeczy to normalka i wielu bierze to na klatę. Zwróciłem uwagę na ten szczegół tylko w rozumieniu życiowych zdarzeń, w żadnym wypadku nie odnosiłem się do solidności konstrukcji. Ale zapewniam, to jest drobny problem. Mega problem jest w pomysłach stolików z 3 nogami, czyli jedną centralną golenią z tyłu. To jest dopiero wolna amerykanka. 😉

Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

StandArt są wolne od takich prozaicznych błędów projektowych 😎

A cy oni nie robili półek ze szkła? 

Edytowane przez umka
10 minut temu, umka napisał:

A cy oni nie robili półek ze szkła? 

posądzasz "ich" o robienie półek ze szkła ? 

heh, nawet nie chciało Ci się otworzyć linku

eeech co za lenistwo, dzięki któremu wyprodukowałeś pytanie dnia 🤭

Edytowane przez Zbi_Rek

Był kiedyś znany producent stolików audio ze szklanymi półkami, ale nie pamiętam, dokładnie kto. Dlatego zapytałem, bo to nieciekawe rozwiązanie, acz ładne estetycznie. 😉 

3 minuty temu, umka napisał:

Był kiedyś znany producent stolików audio ze szklanymi półkami, ale nie pamiętam, dokładnie kto. Dlatego zapytałem, bo to nieciekawe rozwiązanie, acz ładne estetycznie. 😉 

ułatwię sprawę podając jak na tacy 😎

Każda z półek systemu StandArt wykonana jest z trzech warstw w technologii CLD [constrained layer damping, tłumienie w warstwie ograniczonej], opracowanej z myślą o tłumieniu wibracji. Górna warstwa półki wykonana jest z materiału o nazwie Kerrock®. Dolna warstwa to skompresowany MDF dużej gęstości. Przedziela je zaś cienka warstwa nierezonującego bitumenu, co zapewnia optymalne tłumienie mechaniczne. Kerrock® to nieporowaty, homogeniczny materiał składający się w jeden trzeciej z żywicy syntetycznej [PMMA, polimetakrylan metylu] a w dwóch trzecich z naturalnych minerałów.

Kanapkowa budowa półki rozprasza wibracje poprzez absorpcję energii kinetycznej i jej zamianę w energię cieplną. W związku ze swą dużą gęstością, warstwa bitumiczna pochłania energię, która odpowiada energii pochłanianej przez trzy razy grubszą warstwę MDF. Różnica grubości i charakterystyki rezonansowej poszczególnych warstw półki zapewnia słyszalnie lepsze tłumienie wibracji.

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

ułatwię sprawę podając jak na tacy 😎

Każda z półek systemu StandArt wykonana jest z trzech warstw w technologii CLD [constrained layer damping, tłumienie w warstwie ograniczonej], opracowanej z myślą o tłumieniu wibracji. Górna warstwa półki wykonana jest z materiału o nazwie Kerrock®. Dolna warstwa to skompresowany MDF dużej gęstości. Przedziela je zaś cienka warstwa nierezonującego bitumenu, co zapewnia optymalne tłumienie mechaniczne. Kerrock® to nieporowaty, homogeniczny materiał składający się w jeden trzeciej z żywicy syntetycznej [PMMA, polimetakrylan metylu] a w dwóch trzecich z naturalnych minerałów.

Kanapkowa budowa półki rozprasza wibracje poprzez absorpcję energii kinetycznej i jej zamianę w energię cieplną. W związku ze swą dużą gęstością, warstwa bitumiczna pochłania energię, która odpowiada energii pochłanianej przez trzy razy grubszą warstwę MDF. Różnica grubości i charakterystyki rezonansowej poszczególnych warstw półki zapewnia słyszalnie lepsze tłumienie wibracji.

I gitara, robią solidne podłoże. 🙂

A ja w międzyczasie przypomniałem sobie, że to chyba stoliki firmy Ostoja. Łączyły dwa dramaty. Szkło i często jedna noga z tyłu. 😉  Ale na czasy sprzed kilkunastu lat i tak byli bardzo solidni konstrukcyjnie. Wówczas lepiej było tak, niż na stoliku z Ikei.  

2 minuty temu, umka napisał:

A ja w międzyczasie przypomniałem sobie, że to chyba stoliki firmy Ostoja. Łączyły dwa dramaty. Szkło i często jedna noga z tyłu. 😉  Ale na czasy sprzed kilkunastu lat i tak byli bardzo solidni konstrukcyjnie. Wówczas lepiej było tak, niż na stoliku z Ikei.  

Noji? 😆

Godzinę temu, umka napisał:

Podobne stoliki robi VAP. Trzy nogi mają głęboki sens, jeżeli priorytetowo traktujemy stabilność. Co do szkła, to można je zastąpić drewnem lub plexi. Używam tych stolików od lat i rzeczywiście tylna noga może być przekleństwem, ale mnie jakoś nie zdarzyło się mieć z nią problemu. Rozwiązaniem tego problemu jest stawianie kłopotliwych klocków na górze, co jak sądzę często ma miejsce w przypadku wzmacniaczy. I tutaj dochodzę do właściwej myśli, którą chciałem podsunąć autorowi wątku. Duży sens ma postawienie wzmacniacza i źródła na oddzielnych stolikach (skoro walczymy z wibracjami). W Twoim przypadku transport i dac razem, a wzmacniacz na osobnym.

Jeszcze tylko dodam, że im niższy stolik, tym lepszy, a najlepsze chyba są platformy na podłodze pod każde urządzenie o ile jest taka możliwość. Kolumny lubią dużo powietrza wokół siebie 😉

Edytowane przez juro
32 minuty temu, juro napisał:

Jeszcze tylko dodam, że im niższy stolik, tym lepszy, a najlepsze chyba są platformy na podłodze pod każde urządzenie o ile jest taka możliwość. Kolumny lubią dużo powietrza wokół siebie 😉

po "przerobieniu" różnorodnych projektów pod audio klamoty, preferuję również ustawienie poziome: 

otwarta przestrzeń - odprowadzanie ciepła

komfortowe warunki żonglerki kablowej

bezproblemowy ład/porządek na bekstejdżu 

itp/itd

Edytowane przez Zbi_Rek
55 minut temu, Zbi_Rek napisał:

bezproblemowy ład/porządek na bekstejdżu

Z tym różnie bywa. Jak nie można odjechać ze sprzętem od tylnej ściany, to tam się dzieje Sodoma i Gomora, no chyba, że ma się dwa klocki 🙂

Godzinę temu, lamario napisał:

Na stronie symbioticsound.pl jest stolik audioculture Sk-5 za 4k. 

Na moim telefonie ta strona otwiera się z pulsującym logo na cały ekran i jedyne co można kliknąć i zmienić to waluta PLN lub EUR 🙂 Chciałoby się zapytać - "Czy tu się sprzedaje?" 🙂

28 minut temu, juro napisał:

Z tym różnie bywa. Jak nie można odjechać ze sprzętem od tylnej ściany, to tam się dzieje Sodoma i Gomora, no chyba, że ma się dwa klocki 🙂

fakt, egoistycznie (mam ok. 90cm przestrzeni od tylnego brzegu do ściany) nie brałem pod uwagę mikro miejsca za zestawem, wówczas jest kompromis nie mający nic wspólnego komfortem. (pre/2 x mono/źródło + aktualnie kobylasta integra)

Edytowane przez Zbi_Rek
Godzinę temu, juro napisał:

Na moim telefonie ta strona otwiera się z pulsującym logo na cały ekran i jedyne co można kliknąć i zmienić to waluta PLN lub EUR 🙂 Chciałoby się zapytać - "Czy tu się sprzedaje?" 🙂

Hmm, może na smartfonie będzie wygodniej.😄 A tak na serio niedawno przeglądałem tą stronę.

55 minut temu, lamario napisał:

Hmm, może na smartfonie będzie wygodniej.😄 A tak na serio niedawno przeglądałem tą stronę.

smarkfon też otwiera jakieś niewiadomoco, mniejwięcej podobne do opisu podanego przez @juro

prześwit między półkami do ustalenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiscie korzystam z polki ze sklejki blatowej z marketu budowlanego (Merbau) powieszonej na customowych podporach wykonanych przez slusarza wg. mojego projektu i pomalowanych proszkowo. Calosc wisi na scianie. Moja podloga jest calkowicie odizolowana od scian. Gramofon wisi na swojej wlasnej polce.

Muszę przewietrzyć mój system…

37 minut temu, pmcomp napisał:

Moja podloga jest calkowicie odizolowana od scian.

jesteś pewień ?  😏

Edytowane przez Zbi_Rek
14 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

komfortowe warunki żonglerki kablowej

No tak, to jest "ważny" warunek, kto wie, czy nie "najważniejszy" w audio...🤭

8 minut temu, iro III napisał:

i pomyśleć, że są istoty które faworyzują przestrzeń z przodu 🤭 gotowe nawet toczyć o nią zacięte batalie 

Edytowane przez Zbi_Rek
6 godzin temu, iro III napisał:

Myślę, że nie ma się co wyzłośliwiać. Dla jednego to bardzo ważne, a dla drugiego mniej. Nasze hobby ma różne oblicza i to jest fajne. Ja od czasu do czasu miewam jakieś kabelki do sprawdzenia/przetestowania i uważam, że wygodny dostęp jest istotny. Natomiast to co mnie zdecydowanie bardziej boli to brak miejsca na uporządkowanie tego spaghetti kablowego i wieczny kurz "od zaplecza".

W dniu 16.08.2024 o 14:11, Gruby34 napisał:

Jakie szafki/stoliki na sprzęt polecacie? właściwie tylko na te trzy elementy - dac, streamer i wzmacniacz

Postawienie wzmacniacza, czyli źródła największych drgań w systemie i odtwarzacza na jednym stoliku to katastrofalny błąd, na poziomie HiEnd szkolny.

Stolik z inną liczbą nóg niż trzy, prostokątnymi półkami, półkami ze szkła albo innego twardego materiału do niczego się nie nadaje w HiEndowym systemie. Zresztą temat był już wielokrotnie wałkowany.

Edytowane przez kaviter
literówka
Godzinę temu, kaviter napisał:

Postawienie wzmacniacza, czyli źródła największych drgań w systemie

A to nie kolumny sa źródłem największych drgań w systemie?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, kaviter napisał:

Postawienie wzmacniacza, czyli źródła największych drgań w systemie i odtwarzacza na jednym stoliku to katastrofalny błąd, na poziomie HiEnd szkolny.

A gdyby nawet to trafo wzmaka dawało takie wibracje to jakie one będą miały wpływ na ... streamer sieciowy grający z netu ??? Żadne ??? 🙂 

Jakieś uzasadnienie techniczne ?

Moim zdaniem drgania od napędu gramofonu będą większe niż drgania transformatora wzmaka. Tyle, że nikt rozsądny nie postawi gramofonu na tej samej półce co reszta sprzętu. Nawet nie wiem przez jaką platformę antywibracyjną. A silnik gramofonu i tak trzeba mądrze odsprzęgnąć od plinty i ramienia.

Kolega sie ałdjofilskich gazetów przez ostatnie dwadzieścia lat naczytał, a ostatnio za dużo Pacuły i innych Redaktorów 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

NIeśmiało przypominamy moderacji, że obiecała banowanie trolli w HiEndzie, zacznijcie od największego potem pójdzie z górki.

R50CPLJ.png

• Pokaż nowe odpowiedzi