Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnice cyfrowe

Rekomendowane odpowiedzi

Dla finalnego użytkownika, zwrotnicę pasywne w porównaniu do cyfrowych mają same zalety.

Przypomnialo mi sie cos godnego uwagi odnosnie finalnego uzytkownika

Z ciekawoscia obserwuje tutaj dwa bardzo popularne, czesto odwiedzane i mocno dyskutowane tematy:

1. Uzupelnienie monitorkow o subwoofer
2. Zestawy glosnikowe do cichego sluchania / regulacja niskich/wysokich tonow

W pierwszym czesto dyskutujemy o tym, jak mozna sensownie zgrac monitorki z subwooferem, ale tak by ograniczyc nie tylko subwoofer w jego zakresie czestotliwosci, ale takze te monitorki (uzycie filtra hi-pass). W typowych pasywnych monitorkach jest to nie do rozwiazania. W aktywnych (obojetnie czy „cyfrowych“ czy „analogowych“) znajdziesz odpowiednie rozwiazanie w wiekszosci takich monitorow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4598.thumb.jpg.a2f2ae2f9d7d5d6d3bb80fec972abe4c.jpg

W drugim temacie dyskutujemy o tym, czy przy cichym sluchaniu poziom odbieranego basu (i wysokich) nie jest za niski i czy nie wymaga poprawki (loudness, bass/treble).
Popatrz jakie funkcje oferuja nawet takie male „dupsle“ (mysle ze nie bez powodu)

IMG_4595.thumb.jpg.d85bd8e2ddcd56e66967b6751f1d4d8e.jpg

IMG_4592.thumb.jpg.283ab93bbed5d79d760675cb3201c0fc.jpg

IMG_4594.thumb.jpg.6a8e6ef20dd9927ca576fc176a1baf4a.jpg

Mysle ze sa to mozliwosci atrakcyjne nie tylko dla (semi-)profesjonalnych uzytkownikow, ale takze dla tych „finalnych uzytkownikow“, typowych Kowalskich, zmagajacych sie w swoim malym pomieszczeniu z zgraniem malych monitorkow z zakupionym RELem albo SVSem

Tyle na temat „zwrotnice pasywne w porównaniu do cyfrowych mają same zalety“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U nas jest takie powiedzenie:
„Was der Bauer nicht kennt, das frisst er nicht“

Po przetlumaczeniu:
„Czego wiesniak nie zna, tego nie je“

Nie probuje tutaj nikogo obrazic!

To powiedzenie po prostu znakomicie oddaje, opisuje sytuacje. Extremalny brak doswiadczenia i wiedzy na ten temat (nie tylko wsrod Kowalskich, ale takze wsrod profesjonalych sprzedawcow domowego audio), prowadzi do tak negatywnego podejscia do rozwian odbiegajacych od utartego, tradycjonalnego schematu: 3 skrzynki (CD+wzmak+glosnik)

Ale poco garbatego prostować jak można zakupić prawidłowo skonstruowane i wdpółpracujące urządzenia w zakładanym budżecie

p.s.

Wieśniaki już dawno nie jedzą wilczych jagód, tych którzy jedli już nie ma

Super chleb mam robiony w domu ale nie dajmy się zwariować nie wszystko można a nawet trzeba robić samemu bo życie za krótkie…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Moderatorzy
Godzinę temu, xajas napisał:

(obojetnie czy „cyfrowych“ czy „analogowych“)

Ponieważ, zrobiliśmy już rozróżnienie zwrotnic cyfrowych i analogowych to się tego trzymajmy. 

Co do regulacji tonów kiedyś dużo kolumn pasywnych posiadało takie rozwiązania, były przełączniki na zewnątrz. Teraz już w firmowych konstrukcjach mało kto je stosuje.

Godzinę temu, xajas napisał:

Mysle ze sa to mozliwosci atrakcyjne nie tylko dla (semi-)profesjonalnych uzytkownikow, ale takze dla tych „finalnych uzytkownikow“, typowych Kowalskich, zmagajacych sie w swoim malym pomieszczeniu z zgraniem malych monitorkow z zakupionym RELem albo SVSem

Ukryta Zawartość

Aby tego prawidłowo użyć trzeba wykonać pomiary co jest poza zasięgiem możliwość przeciętnego Kowalskiego.

Co do wad i zalet zwrotnic cyfrowych zastanawia mnie kwestia starzenia się sprzętu i oprogramowania. Czy za 5, 10 lat te urządzenia będą tak samo użyteczne. Niedawno przesiadłem się z Windowsa na Maca  i niestety części programów, które używałem do pomiaru impedancji i parametrów głośników a także symulacji nie ma. Muszę więc mieć też stary komp z Windowsem.

I aby nie było, że nie znam zalet urządzeń aktywnych, sam mam dwa urządzenia aktywne, których dość często słucham a teraz robię trzecie (jedna cewka i kondensator są ale te są zalecane nawet przy aktywnych zestawach - bardziej kondensator). Jednak w moim głównym systemie na razie nie planuje takich rozwiązań choćby dlatego, że nie wiem na jakim poziomie musiało by to zagrać aby przekonać mnie by zamiast jednej kwadry lamp grzać cztery (w sumie to trzy, supertweeter to tylko kondensator). 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seyv

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Aby tego prawidłowo użyć trzeba wykonać pomiary co jest poza zasięgiem możliwość przeciętnego Kowalskiego.

Nie. Pomiary to jedno, a uzycie filtra do drugie!

Nawet najciemniejszy Kowalski nie ma z tym problemu w swoim amplitunerze kina domowego wybrac typ glownych glosnikow: small (monitory, czyli filtrowane) albo large (nie filtrowane). I nie potrzebuje do tego zadnych pomiarow. I robi to tak samo poprawnie albo niepoprawnie. A to jest nic innego jak powyzej przytoczony przeze mnie filtr wysokoprzepustowy.

Co do wad i zalet zwrotnic cyfrowych zastanawia mnie kwestia starzenia się sprzętu i oprogramowania. Czy za 5, 10 lat te urządzenia będą tak samo użyteczne. Niedawno przesiadłem się z Windowsa na Maca  i niestety części programów, które używałem do pomiaru impedancji i parametrów głośników a także symulacji nie ma. Muszę więc mieć też stary komp z Windowsem.

I znowu insynuujesz problemy

Zarowno ten starzejacy sie sprzet i oprogramowanie jak i te pomiary impedancji i innych parametrow przetwornikow nie maja nic wspolnego z aktywnymi (cyfrowymi) zwrotnicami. Potrzebujesz je tak samo przy konstrukcjach pasywnych/analogowych!

Nadal tendencyjnie szukasz dziury w calym
16 godzin temu, Seyv napisał:

To nie jest żadne voodoo. Wiele firm wypracowało brzmienie swoich kolumn i mają swoich fanów. Czasem po latach wznawiają produkcję kultowych modeli. Filtry pasywne są integralną częścią tego brzmienia. 

Ja wybieram możliwie ścisłą kontrolę nad ruchem membrany, przy układach pasywnych jest o to trudno. Filtry aktywne też są integralną częścią brzmienia, ale są dużo łatwiejsze do formowania i to formowania w czasie rzeczywistym w przypadku zwrotnic cyfrowych nawet płynnego. Zapewniają prawie same korzyści. 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jednak w moim głównym systemie na razie nie planuje takich rozwiązań choćby dlatego, że nie wiem na jakim poziomie musiało by to zagrać aby przekonać mnie by zamiast jednej kwadry lamp grzać cztery (w sumie to trzy, supertweeter to tylko kondensator). 

Ja to w pelni rozumiem i na pewno fanatykom lampy nie polecal bym takich aktywnych/cyfrowych rozwiazan.

Alle…

Primo
Jesli nigdy nie wyprobowales takich rozwiazan „na takim poziomie“, to na jakiej podstawie chcesz dyskutowac o ich jakosci?

Secundo
Na pewno sa takie rozwiazania „na takim poziomie“
Tutaj tylko przyklad takiego rozwiazania.
Odjazdowa zwrotnica (2x5 Kanalow) kombinowana z odpowiednimi przetwornikami DAC

Ukryta Zawartość

A do tego o dziwo….

IMG_4631.thumb.png.a6384119b2d1daacb5d0938a3cd5f76f.png

Przyznaje, nie tanie…

IMG_4629.thumb.png.591ce686c483a97bb912d459b6b427f7.png

IMG_4630.thumb.jpg.d6d850e21503e552762f8b07e4cd233d.jpg

… ale skoro mowimy o poziomie, to na powaznie

BTW.

Najprawdopodobniej od jutra stoi u mnie w regale i zastepuje moja analogowa „perelke“

A zamiast 10 lampek, musze wygrzebac z piwnicy nastepne 4 „analogowe“ koncowki, i juz mam aktywny system 2x5 „na odpowiednim poziomie“

IMG_4632.jpgIMG_4633.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
13 godzin temu, xajas napisał:

4-kanalowy (czyli dwudrozny)

Z tego co doczytałem, wprowadzili ten model w 2022 roku czyli temat dość świeży. Myślę, że nawet w DIY na poziome LOW trochę czasu upłynie nim się to upowszechni. Jest to o tyle ciekawe, że dawało by to nawet wstęp do wyższej półki za w sumie rozsądne pieniądze, dwa DACe i wzmacniacze są do ogarnięcia. Przy konstrukcjach trójdrożnych podział środka i wysokich można by przeprowadzać pasywnie.

Przy konstrukcjach trójdrożnych podział środka i wysokich można by przeprowadzać pasywnie.

Dokladnie tak
Sam stosuje takie rozwiazanie.
Raz w aucie (potrzebuje 8 kanalow: 3-drogi + Sub, a procesor ma tylko 6, wiec wysokotonowy i sredniotonowy sa dzielone pasywnie) i raz w wielkich odgrodach. Dla dodatkowego supertweetera/reartweetera potrzebowalbym 2x6 kanalow, ale nie stac mnie na tyle koncowek, wiec jest podlaczony rownolegle do tweetera i oddzielony pasywnie malym M-Capem.

Jak sie chce, to sie wszystko da .
Biore to, co funkcjonuje, bez uprzedzen.
PS.
Najbardziej „bezuprzedzeniowa“ jest koncowka mocy w aucie. W jednej obudowie mam:
- Class A dla srednio/wysokotonowego (50W)
- Class A/B dla niskotonowego (150W)
- Class D dla subwoofera (500W)
Nie narzekam na to, ze jest niespojnie

Brakuje jeszcze tylko lampy, ale takie tez robia.
  • Moderatorzy

Czy te urządzenia mają również możliwość jednoczesnego stosowania, uwzględnienia DRC?

4 godziny temu, Lech36 napisał:

Ja wybieram możliwie ścisłą kontrolę nad ruchem membrany

Czasem dobrze jest trochę "poluzować" membranę np. stosując filtr o większej dobroci.

Tylko przypomnę, że jest to wątek o zwrotnicach cyfrowych. Nie na miejscu jest zatem podejmowanie dyskusji o konieczności większej ilości przetworników DA czy końcówek mocy. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Czasem dobrze jest trochę "poluzować" membranę np. stosując filtr o większej dobroci.

Luzowanie membrany nigdy nie jest dobre, ale co kto lubi, np. ja wolę kontrolę, poluzowanie uważam za mało sexy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czy te urządzenia mają również możliwość jednoczesnego stosowania, uwzględnienia DRC?

To zalezy co rozumiesz przez „urzadzenia“.

Przyklad

1. MiniDSP FLEX (czyli nazwijmy to umowmie „hardwarowe rozwiazanie“) umozliwia rownoczesne uzywanie pluginu do tworzenia aktywnych zwrotnic i zainstalowania Dirac Live jako DRC

2. Moje rozwiazanie to kombinacja z software (Acourate + JRive/Convolver) i hardware (Audio Interface). Zamiast JRiver, mogl bym uzyc Roon albo nawet Maline z bruteFIR tudziez podobne.

Jesli popatrzymy, jak dziala np. RoomPerfect jako DRC, ktory nie wprowadza zadnych manipulacji w domenie czasowej (poza Speaker Time Alignment), a jedynie w domenie amplitudowej (czyli EQ), to de facto przy odpowiednim zrozumieniu i opanowaniu tego procesu, mogl bym wyliczyc te EQ za pomoca REW i zaaplikowac je do dowolnego systemu aktywnych cyfrowych zwrotnic, ktore niemalze zawsze oferuja funkcje EQ dla zlinearyzowania przetwornikow. A zwrotnica „nie wie“ i jest jej obojetne, czy tymi EQ koryguje przetworniki czy akustyke pomieszczenia

Wiele drog prowadzi do Rzymu
  • Moderatorzy
4 godziny temu, xajas napisał:

1. MiniDSP FLEX (czyli nazwijmy to umowmie „hardwarowe rozwiazanie“) umozliwia rownoczesne uzywanie pluginu do tworzenia aktywnych zwrotnic i zainstalowania Dirac Live jako DRC

Ok o to mi chodziło.

W dniu 19.08.2024 o 17:07, xajas napisał:

To zalezy co rozumiesz przez „urzadzenia“.

Przyklad

2. Moje rozwiazanie to kombinacja z software (Acourate + JRive/Convolver) i hardware (Audio Interface). Zamiast JRiver, mogl bym uzyc Roon albo nawet Maline z bruteFIR tudziez podobne.

Jesli popatrzymy, jak dziala np. RoomPerfect jako DRC, ktory nie wprowadza zadnych manipulacji w domenie czasowej (poza Speaker Time Alignment), a jedynie w domenie amplitudowej (czyli EQ), to de facto przy odpowiednim zrozumieniu i opanowaniu tego procesu, mogl bym wyliczyc te EQ za pomoca REW i zaaplikowac je do dowolnego systemu aktywnych cyfrowych zwrotnic, ktore niemalze zawsze oferuja funkcje EQ dla zlinearyzowania przetwornikow. A zwrotnica „nie wie“ i jest jej obojetne, czy tymi EQ koryguje przetworniki czy akustyke pomieszczenia

Wiele drog prowadzi do Rzymu

Ukryta Zawartość

Same proste filtry IIR dają calkiem fajne rezultaty w polu bliskim: (monitor 2 drożny, wzmacniacz DSP 6 kanałów, zwrotnica Bessel 3rz)

image.thumb.png.0989a50def4c65540aeaf6447deb959d.pngimage.thumb.png.5dd9f809e40db922c6b1f6603c1a1f10.png

image.thumb.png.fb8bce1dbe5d5666daeaba453eb1e77f.png

W polu rozproszonym jeszcze nie próbowałem z braku czasu. Skoro tablety Podofo 2K QLED (Android 13, 130$) do auta mają 4 kanały to aż się prosi zrobić 6 kanałów z DSP FIR do domu. Dosyć nudnych klocków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jacek_zagaja
  • Pokaż nowe odpowiedzi