Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AS3000 vs Marantz PM11S3/S1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich 

Kto miał/słyszał ktoregos,  a tym bardziej oba,  niech coś skrobnie jako porównanie 

Lub jesli ktos porownywal inne wysokie modele Yamaha contra Marantz , to tez nam da jakis obraz

Wiem że Yamaszka może być starsza,  obecne oba są w porównywalnych cenach jako używki 

https://www.audiostereo.pl/topic/167885-yamaha-as3000-vs-marantz-pm11s3s1/

A pod jakie kolumny szukasz? 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

16 godzin temu, costa brava napisał:

Witam wszystkich 

Kto miał/słyszał ktoregos,  a tym bardziej oba,  niech coś skrobnie jako porównanie 

Lub jesli ktos porownywal inne wysokie modele Yamaha contra Marantz , to tez nam da jakis obraz

Wiem że Yamaszka może być starsza,  obecne oba są w porównywalnych cenach jako używki 

Pm11s3 miałem. Zastąpił  pm14se, jako źródło  było sa11s3/leema antila,kolumny  tannoy dc8 a później  spendor  statement. Yamaha  słyszałem  w sklepie  z dedykowanym CD  kiedy kolega   odsluchiwal kolumny pmc 26 vs spendor d7.

I co,  11stka sporo lepsza od 14stki czy nie warto przepłacać? 

2 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

Pm11s3 miałem. Zastąpił  pm14se, jako źródło  było sa11s3/leema antila,kolumny  tannoy dc8 a później  spendor  statement. Yamaha  słyszałem  w sklepie  z dedykowanym CD  kiedy kolega   odsluchiwal kolumny pmc 26 vs spendor d7.

3 godziny temu, Q21 napisał:

A pod jakie kolumny szukasz? 🙂 

Dali grand coupe, Jamo concert 8 

Te pierwsze ciemniejsze, dociazone muzykalne,   te drugie jaśniejsze, bardziej otwarta góra,  bas tez potężny ale ogolnie są jasne

Zależy ile masz dopłacić.Ale ogólnie to wielkich zmian chyba nie było.napewno co zauważyłem  to wieksza kultura grania(bardziej dopracowana)pm11  zamieniłem na nu Vista 800 a wcześniej  kolega podrzucił mcintosh ma5200 ale według mnie  pm11 było lepsze .

2 godziny temu, costa brava napisał:

Dali grand coupe, Jamo concert 8 

Te pierwsze ciemniejsze, dociazone muzykalne,   te drugie jaśniejsze, bardziej otwarta góra,  bas tez potężny ale ogolnie są jasne

Yamaha będzie tu moim zdaniem żywsza, bardziej otwarta, ale przy tym naturalnie brzmiąca. Marantz lekko cieplejszy, delikatniejszy, ale i scena może zaskoczyć. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja nic nie mam upatrzone konkretnie, tylko widzę ceny w ogłoszeniach 

Tez bym sie skłaniał ku Yamasze,  tylko czy lepiej starsza as3000 czy prawie nowa as2200 trochę tańsza 

Tak szczerze to mam as2100 i się zastanawiam w którą stronę iść,  jestem zadowolony z brzmienia to raczej firmy nie ma co zmieniać,  tylko ciekawość mnie męczy odnośnie pm11 bo to z 18 tys.  kosztowalo katalogowo nowe 

Dobrze pisze Q21, Yamaha naturalnie brzmi,  to najcelniejsze określenie,  tak realistycznie 

Żywo realistycznie,  górny bas nie podbity jak w wielu wzmakach, gra równo,   niższa średnica jest jak trzeba, dodaje ciężkości, muzykalności, naturalności,  i nie ma tez podkreślonej górnej średnicy która dodaje jasności a tez jest zmorą wielu wzmakow

Od niskiego basu po górne rejestry równo, nic nie buczy, nie dudni, efekt koncowy zależy od reszty toru, i tu różnice da się łatwo wyłapać 

Z tych dwóch Marantz będzie spokojniejszy ale nie w takim negatywnym sensie. Spokojniejszy ale nasycony. O nieco mniejszej siłę przekazu. Może do kolumn o swoim bardziej wyraźnym charakterze. Z kolei Yamaha odwrotnie. Dźwięk mocniejszy, nie przejaskrawiony jak bywa w niższych modelach. Silny. Tu bym powiedział że można go połączyć z nieco łagodniejszymi kolumnami.

Chodź wiaodmo to wszystko kwestia oczekiwań odbiorcy. Jeśli chcesz kupić używany to próbować warto zagadać o test u siebie 

W dniu 21.08.2024 o 22:05, costa brava napisał:

Tam zawsze były niższe ceny,  mają swoją lokalną konkurencję 

Jeżeli to jest jeszcze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to bym się chyba skusił (jak bym szukał Yamachy ale ja się nie skusze bo już mam 🙂) Zdaje się, że w opisie jest błąd. Sprzedający pisze, że wzmacniacz zakupiony w 2007r. Wydaje mi się, że poprawne powinno być w 2017.r Ten model wszedł do produkcji w 2013r. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak produkcja od 2013 więc na pewno jakaś literówka.

Swoją drogą to model który kosztował nowy 17 000 w sklepie a są używane modele za które ludzie chcą 16 na ten moment. Nie poważne. 

A jescze inna sprawa świadczą o chęci zwiększenia kopa którego akurat temu modelowi nie brakuje

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Tak produkcja od 2013 więc na pewno jakaś literówka.

Swoją drogą to model który kosztował nowy 17 000 w sklepie a są używane modele za które ludzie chcą 16 na ten moment. Nie poważne. 

A jescze inna sprawa świadczą o chęci zwiększenia kopa którego akurat temu modelowi nie brakuje

12900 zł z tę Yamachę warto dać. Dobry barwowo wzmacniacz, trzyma cenę i wygląd ponadczasowy, czego nie można powiedzieć o PM11s3.

10 minut temu, dlmtb napisał:

12900 zł z tę Yamachę warto dać. Dobry barwowo wzmacniacz, trzyma cenę i wygląd ponadczasowy, czego nie można powiedzieć o PM11s3.

Wygląd jest super.

Nie mnie decydować kto ile daje za wzmacniacz. 

Ja bym go chętnie przytulił taniej 🙂

PM11S3 nie wygląda ponadczasowo? 😱🤔

Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale bajdurzysz, bo w mojej opinii i oczach Marantz dużo lepiej się prezentuje niż ta Yamaha.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

28 minut temu, Tal napisał:

PM11S3 nie wygląda ponadczasowo? 😱🤔

Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale bajdurzysz, bo w mojej opinii i oczach Marantz dużo lepiej się prezentuje niż ta Yamaha.

Co w PM11s3 jest ponadczasowego ? 🫤To typowy dizajn początku lat  dwutysięcznych. Może za 15- 20 lat ktoś to doceni a dziś to wygląda jak nieprzymierzająca w budownictwie architektura lat 90-tych, kolorowa, naćkana i kiczowata. No ale co kto lubi.

16 minut temu, dlmtb napisał:

Co w PM11s3 jest ponadczasowego ? 🫤To typowy dizajn początku lat  dwutysięcznych. Może za 15- 20 lat ktoś to doceni a dziś to wygląda jak nieprzymierzająca w budownictwie architektura lat 90-tych, kolorowa, naćkana i kiczowata. No ale co kto lubi.

Bredzisz... sto razy wolę tego Marantza, który wygląda bardziej dostojnie i nowocześnie niż ta odpustowa Yamaha, która tymi epokowymi przełącznikami tylko straszy i nawet te wycieraczki nie pomagają.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 minutę temu, Tal napisał:

Bredzisz... sto razy wolę tego Marantza, który wygląda bardziej dostojnie i nowocześnie niż ta odpustowa Yamaha, która tymi epokowymi przełącznikami tylko straszy i nawet te wycieraczki nie pomagają.

To sobie kup tego Marantz-a najlepiej w złotym kolorze i jeszcze obsyp go brokatem. 🤣 💥Jakoś żaden z producentów nie próbuje naśladować tego przyciężkawego klocka. Co do Yamachy i wycieraczek, naśladowców nie brakuje. 

Dajcie spokój oba są ładne,  każdy na swój sposób 

Nie wiadomo czemu Marantz zrezygnował z regulacji tonów ( w pm15 i pm14 jeszcze są) i balansu ( we wszystkich)

Za to regulacja głośności w Marantzu super dokładna (cyfrowa?), miodzio, nie wiem jak w as3000 ale w as2100 taka zwykła pospolita, na godz 9-10 juz głośno 😄

Edytowane przez costa brava
W dniu 21.08.2024 o 18:16, costa brava napisał:

as3000 czy prawie nowa as2200 trochę tańsza 

AS3000 zdecydowanie 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, costa brava napisał:

Za to regulacja głośności w Marantzu super dokładna (cyfrowa?), miodzio, nie wiem jak w as3000 ale w as2100 taka zwykła pospolita, na godz 9-10 juz głośno 😄

Potwierdzam Marantz a przynajmniej PM14s1SE bije na głowie w precyzji regulacji głośności AS3000. 

Edytowane przez dlmtb
Dajcie spokój oba są ładne,  każdy na swój sposób 
Nie wiadomo czemu Marantz zrezygnował z regulacji tonów ( w pm15 i pm14 jeszcze są) i balansu ( we wszystkich)
Za to regulacja głośności w Marantzu super dokładna (cyfrowa?), miodzio, nie wiem jak w as3000 ale w as2100 taka zwykła pospolita, na godz 9-10 juz głośno
To jest kwestia czułości wejść. Regulację głośności Yamaha ma cyfrową.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Mam takie tłumiki sygnału
No tak, ale takie samo tłumienie przy obydwu wzmacniaczach?

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

8 godzin temu, costa brava napisał:

W PM11s3 też jest regulacja tonów i balansu ale cyfrowa bez potencjometrów 🙂

18 godzin temu, dlmtb napisał:

To sobie kup tego Marantz-a najlepiej w złotym kolorze i jeszcze obsyp go brokatem. 🤣 💥Jakoś żaden z producentów nie próbuje naśladować tego przyciężkawego klocka. Co do Yamachy i wycieraczek, naśladowców nie brakuje. 

Złoty czy szampanski???.Wydaje mi się ze sa11s3 którego mialem był w tym drugim kolorze i napewno wyglądał lepiej od czarnego pm11s3. Jedynie o co bym się  przyczepił  to pionowe diody w jednym z  urządzeń świeciły mocniej ale nie pamiętam  w którym. 

9 godzin temu, partick napisał:
10 godzin temu, costa brava napisał:
Mam takie tłumiki sygnału

No tak, ale takie samo tłumienie przy obydwu wzmacniaczach?

Mam to nie znaczy że mam wpięte 

A z Marantzem to juz w ogóle nie ma sensu

Z Yamaha as2100 miałem kiedys ale dałem spokój,  obecnie mam w drugim gorszym systemie 

Ja mam takie z przełącznikiem-10, -15, -20 dB

Ukryta Zawartość

Yamaha ma juz wbudowany tłumik -6 dB na wejściu  XLR i to mi wystarczy 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi