Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AS3000 vs Marantz PM11S3/S1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam takie z przełącznikiem-10, -15, -20 dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Yamaha ma juz wbudowany tłumik -6 dB na wejściu  XLR i to mi wystarczy 
-6 dB tylko wyrównuje poziom XLR do cinch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Zależy z jakiego źródła,  niektóre po xlr mają taki sam sygnal jak po rca, np DCD-S10, ale taki CA 851N  miał chyba faktycznie wyższy

• Moderatorzy
W dniu 26.08.2024 o 16:27, costa brava napisał:

Nie wiadomo czemu Marantz zrezygnował z regulacji tonów ( w pm15 i pm14 jeszcze są) i balansu ( we wszystkich)

Nie zrezygnował. Tony jak i balans jest regulowany pilotem w menu.

Dokładnie takie 10-15-20 sobie wypożyczyłem. 10 było za mało, 20 zbyt dużo. 15 w sam raz u mnie.

No to kupiłem takie audiofilskie, oczywiście.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 26.08.2024 o 13:54, dlmtb napisał:

To typowy dizajn początku lat  dwutysięcznych.

Odkąd wprowadzili te boczne zakrzywione skrzydła to Marantz wygląda koszmarnie. Przykładowo PM6002 jeszcze wyglądał fajnie, a 6003 już fatalnie.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Moderatorzy
7 minut temu, Misio38 napisał:

to Marantz wygląda koszmarnie.

Bardziej poprawne byłoby napisanie, że Tobie się nie podoba. Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje.

Yamaha ma fatalna wadę,  potrafi przejść w tryb serwisowy,   awaryjny, jak zwał tak zwał,  potem kombinacją położenia pokręteł i naciskania klawiszy można z niego wyjść,  ale nie zawsze jest to wyjście do stanu pierwotnego... ponoć pomaga wtedy tylko dystrybutor Audio Klan, za jedyne 350 pln...

Plus ewentualna przesyłka 30 kg wzmaka w obie strony ...

Jak wprowadziłem go w tryb serwisowy. O którą Yamaha?

Przez ostatnie kilka lat używałem amplituner kina domowego właśnie Yamahy i Ani raz się to nie zdarzyło a testowałem też kilka wzmacniaczy i też nie było takiej sytuacji.

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jak wprowadziłem go w tryb serwisowy. O którą Yamaha?

Przez ostatnie kilka lat używałem amplituner kina domowego właśnie Yamahy i Ani raz się to nie zdarzyło a testowałem też kilka wzmacniaczy i też nie było takiej sytuacji.

Znany temat. Tu np. wątek na naszym forum 

Godzinę temu, dlmtb napisał:

Znany temat. Tu np. wątek na naszym forum 

Bardzo ciekawe. I to w tych topowych modelach. Hmm.

Dzięki!

W as2100 tez mi sie to zdarzyło 2 razy, za pierwszym po kilku z rzędu zanikach napięcia sieciowego, wówczas znana z instrukcji serwisowej kombinacja pokręteł i klawiszy pomogła 

Za drugim razem w czasie upału  sie wyłączył,  ta sama kombinacja pomaga ale niezupełnie, wzmak działa ale mrugaja diody od standby i mute, ponadto nie można wyłączyć pilotem do stanu standby  a przy każdym załączeniu klawiszem operację kombinacyjna trzeba powtórzyć bo inaczej znów wejdzie w tryb awaryjny czyli mruga standy i nic nie działa 

Tak że pochopnie go nie wyłączam gdy juz gra 😄

Teraz akurat leży odłożony bo testuję inny wzmak 

Ale tak,  normalnie gra , tylko włączać go trzeba "sposobem" 

I nie da sie wyłączyć z pilota

Ale inne funkcje z pilota działają 

Tak nawet myślałem że jak ustąpią upały to wszystko samo wróci do normy, ale było juz ze 22 stopnie w pokoju i nic 😄

To tak na logikę wygląda jakby przyczyna powodująca przechodzenie w tryb awaryjny nie ustępowała i potrzebne jest za każdym razem "obejście " zabezpieczenia 

Nie stwierdziłem na przykład przegrzewania sie wzmaka 

Albo specjalnie go tak skonstruowano by tylko interwencja serwisu pomogła 

Najpewniej softwarowa

8 minut temu, costa brava napisał:

Albo specjalnie go tak skonstruowano by tylko interwencja serwisu pomogła 

Najpewniej softwarowa

Odechciało mi się Yamahy.

Nawet te VU metre nie są warte zachodu, niestety…

Poszedłbym w Pm11s3.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Niee, dźwiękowo wydaje mi się juz perfekt na as2100, a co dopiero byloby na as3000...

Mam porównanie choćby z Marantzem PM-15S2 , Yamaha zjada go na śniadanie:)

Najprawdopodobniej będzie do wzięcia niedługo komplet Yamaha C5000, M5000 i Yamaha CD-S3000 w kolorze srebrnym 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi