Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

I niech mi ktoś powie, że audiofile wcale nie słuchają sprzętu zamiast muzyki
Niestety sporo w tym prawdy

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ok. Taką opinię szanuję.  Jeśli słuchałeś i masz porównanie na własne uszy i było na podobnym poziomie,  inaczej,  czyli dla jednego lepiej dla drugiego nie, co zrozumiałe  bo to zwykle jest subiektywne.
Z uDDC to wychodzi już jednak poziom cenowy DCS (jemu też można dać zewnętrzny zegar - u mnie LHY daje bardzo wyraźną zmianę) więc ja raczej bym i tak jego wybrał,  ale są gusta różne. 

Możesz wrzucić link do tego LHY którego masz ? Thx

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wracając do DDC dało taki efekt że nawet cicho słuchając mamy pełnię dźwięku. Nie trzeba podgłaszać mocno aby cieszyć się porządnym spektrum dźwięku od niskich do wysokich tonów. Myślałem zawsze że za to jest charakterystyka wzmacniacza odpowiedzialna, jak widać człowiek się uczy całe życie .

9 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Lhy ock 2 lub nowszy 2s

7 godzin temu, venom200 napisał:

podgłaszać

Chyba … podgłaśniać ew. podgłosnić. Od slowa głośność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 minuty temu, venom200 napisał:

Kupiłem OCK2 zobaczymy co doda taki zegar w systemie

Szybko kasę zbierasz daj sposób 😂

Jestem ciekaw czy coś polepszy 😉 tzn pewnie coś polepszy pytanie czy to warte kolejnych 4k ~~

Jeszcze trzeba dołożyć lepszą sieciówkę i kabel bnc
Sieciowe mam nadstan dobrych. Jeszcze BNC ale tu beż szaleństwa naprawdę tylko Impedancja ma.sie zgadzać

I kupiłem wersje beż S, jak w "Chłopaki nie płaczą " pamiętacie zapewne

10 minut temu, venom200 napisał:

Sieciowe mam nadstan dobrych. Jeszcze BNC ale tu beż szaleństwa naprawdę tylko Impedancja ma.sie zgadzać

I kupiłem wersje beż S, jak w "Chłopaki nie płaczą " pamiętacie zapewne

Kupisz z S za cenę bez S z Ali 😉 no ale przetestowałbym najpierw też bez S bo łatwiej 

25 minut temu, Genezyp napisał:

Żeby tak było..

Bo i tak jest, mniej więcej. Plus pasmo przenoszenia gdy master clock.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

32 minuty temu, Ghotti napisał:

Szybko kasę zbierasz daj sposób 😂

Jestem ciekaw czy coś polepszy 😉 tzn pewnie coś polepszy pytanie czy to warte kolejnych 4k ~~

U mnie LHY OCK2 zmienił wiecej niż interkonekty, sieciówki. To nie są różnice rzędu 10%. To inna jakość. I tu było zaskoczenie, bo raczej zegary w Esotericu P-03 I DCS Debussy do słabych nie należą. Warunek - oba urządzenia korzystają z tego samego zegara zewnętrznego. Okablowanie tego może  ma znaczenie , ale chyba już nie takie jak samo wprowadzenie zegara.

Pytanie czy jeszcze lepszy zegar klasy np Mutec Ref 10 jeszcze dużo zmienia? Nie wchodząc w dyskusje ocxo/Rubid.

Tak przy okazji tej dyskusji o zegarach nigdy nie miałem ani nie korzystałem wyjaśnijcie mi proszę schemat podłączenia zegara w przypadku takiego toru ddc + dac oba z wejściem na zegar

6 minut temu, blackromek napisał:

Tak przy okazji tej dyskusji o zegarach nigdy nie miałem ani nie korzystałem wyjaśnijcie mi proszę schemat podłączenia zegara w przypadku takiego toru ddc + dac oba z wejściem na zegar

Jak oba z wejściem, to sygnał master clock z zegara, jeśli zegar ma jedno wyjście to łączenie szeregowe z trójnikami i dopasowanymi impedancyjnie terminatorami i kablami że złączami bnc. Jak w starym okablowaniu sieciowym opartym o bnc.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

@blackromek

Możesz podłączyć do zegara tylko ddc, a dalej po i2s, przesyłany jest sygnał taktujący do dac. W Twoim wypadku x30 można podłączyć bezpośrednio do zegara, lub tu i tu (jeżeli zegar ma więcej wyjść), trzeba wypróbować różne warianty.

Edytowane przez Genezyp

Czytam i czytam ten wątek i  z każdą opinią mam coraz większą chęć na konfrontację Laiv-a a urządzeniem w tym samym przedziale cenowym ... miał być GUS X30 ale nastąpiła zmiana - pracuję nad wypożyczeniem Laiv-a  i Ferrum Wandla GSE w tym samym czasie 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 godzinę temu, Ma_cieQ napisał:

pracuję nad wypożyczeniem Laiv-a  i Ferrum Wandla GSE w tym samym czasie 😁

Będzie ciekawe porównanie - czekam na wnioski z odsłuchów 👍

PS. Wandla z Hypsos czy sam DAC? 

9 godzin temu, Ma_cieQ napisał:

Czytam i czytam ten wątek i  z każdą opinią mam coraz większą chęć na konfrontację Laiv-a a urządzeniem w tym samym przedziale cenowym ... miał być GUS X30 ale nastąpiła zmiana - pracuję nad wypożyczeniem Laiv-a  i Ferrum Wandla GSE w tym samym czasie 😁

Na czym grasz obecnie?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Laiv jest słodszy w przekazie. Wejdź na kanał virtual hifi. Ubierz słuchawki i tam jak słuchałem porównań to od razu wiedziałem który DAC jest który . Nie twierdzę że R26 jest zły, ale w Laiv to wszystko brzmi inaczej.
Ogólnie dźwięk bardziej nasycony

41 minut temu, venom200 napisał:

Laiv jest słodszy w przekazie.

Slodszy? Nie powiedzialbym ze to cos w stylu grania dawnego Accuphase.

Mnie sie najbardziej kojarzy z analogowoscia brzmienia.

Slodszy? Nie powiedzialbym ze to cos w stylu grania dawnego Accuphase.
Mnie sie najbardziej kojarzy z analogowoscia brzmienia.
W porównaniu z R26 jest. Ze tak powiem

8 godzin temu, mandek napisał:

Będzie ciekawe porównanie - czekam na wnioski z odsłuchów 👍

PS. Wandla z Hypsos czy sam DAC? 

Z tego co czytałem z Hypsos brzmi lepiej tak więc jeśli się plan uda postaram się wypożyczyć Wandla z Hypsosem 😁

2 godziny temu, rafa napisał:

Na czym grasz obecnie?

Obecnie RME 

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

20 minut temu, venom200 napisał:

W porównaniu z R26 jest.

R26 o ile wiem w zasadzie gra bardziej jak DS niz R2R. To moze stad takie wrazenia

R26 nie gra jak DeltaSigma, gra jak nowe R2R, dla mnie bardzo przeciętna jakość dźwięku w porównaniu do DAC TDA1541A, wszystko gorsze, brak szczegółów rozdzielczość na bardzo niskim poziomie, ciekawe czy ten Laiv zbliża się do starych kości r2r w nowych aplikacjach, może go wypożyczę jak mają jakieś demo.

32 minuty temu, RCD napisał:

R26 nie gra jak DeltaSigma, gra jak nowe R2R, dla mnie bardzo przeciętna jakość dźwięku w porównaniu do DAC TDA1541A, wszystko gorsze, brak szczegółów rozdzielczość na bardzo niskim poziomie

Twoje przekonania chyba nie mają nic wspólnego z rzeczywistością 😉 Gdyby TDA1541A był tak genialny to by nie powstały inne chipy 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, Piopio napisał:

Twoje przekonania chyba nie mają nic wspólnego z rzeczywistością 😉 Gdyby TDA1541A był tak genialny to by nie powstały inne chipy 😉 

Nie twierdzę że TDA jest naj, mówię że testowałem r26 bezpośrednio z TDA1541A, PCM63, PCM1704, itp są wyśminite w dobrych aplikacjach 

• Pokaż nowe odpowiedzi