Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, krzystekov napisał:

Coś ci się pomyliło , nie słucham dsd tylko sacd , ale to już na innym odtwarzaczu - NAD M5 , przepiękny dżwięk z tej maszyny .

A SACD to nie DSD czasem ??? 😉 

Muszę przewietrzyć mój system…

Miałem Gustarda R26 i w porównaniu do Laiv Harmony R26 wypadł słabo, Laiv mi się podobał i mimo jego niedoskonałości jak rysowanie instrumentów na scenie, głębia,  mógłbym go mieć ponieważ gra bardzo wciągająco, gęsto i muzykalnie tak jak lubię.

Na razie impulsówka, liniówka w drodze. gram po xlr do Pathos inControl mk2 do Nad m23.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
On jest strasznie mały.
LaivuDac2.thumb.jpg.f5c0e24e3cc64106c110baa8a6d13e8b.jpg

Jaki koszt tego uDAC ?

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, jazzobled napisał:

Jeśli jest za mały to weź Laiv Harmony. Nie porównywałem brzmieniowo ale na pewno nie będzie gorszy niż uDAC

Pewnie będzie minimalnie lepszy ale 3x droższy ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Pewnie będzie minimalnie lepszy ale 3x droższy ...

Ale wiesz ...pieniądze to nie wszystko 😋😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

22 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

Ale wiesz ...pieniądze to nie wszystko 😋😁

Dla tych co je mają w nadmiarze ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4500 +\-

Powiem wam że jak używki wejdą na portale za rozsądną kasę to zamiota rynek . Sam kupię z ciekawości i nie wiem czy wytrzymam oczekiwania na używkę

Wysłane z Wrocławia

4500 +\-

Powiem wam że jak używki wejdą na portale za rozsądną kasę to zamiota rynek . Sam kupię z ciekawości i nie wiem czy wytrzymam oczekiwania na używkę

Wysłane z Wrocławia

Ciekawe na ile jest wrażliwy na źródło cyfrowe bo to ewentualnie dodatkowy koszt.

Wysłane z Wrocławia

Ciekawe na ile jest wrażliwy na źródło cyfrowe bo to ewentualnie dodatkowy koszt.

Wysłane z Wrocławia

4 godziny temu, Piopio napisał:

Dla tych co je mają w nadmiarze ...

Niekoniecznie ...kwestia podejścia do pieniędzy i do życia 😁

Godzinę temu, Ma_cieQ napisał:

Niekoniecznie ...kwestia podejścia do pieniędzy i do życia

Nie, mając pieniądze można sobie pozwolić na filozofowanie, w innym przypadku trzeba ruszyć D i zap...

Tym bardziej jak sie ma rodzine, rachunki, kredyty itp. a nic sie samo nie zrobi... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ja na razie testuję z luminem u2mini po coax. Muszę jeszcze sprawdzić po I2S z recklokera.

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ukryta Zawartość

Cena nowego też jest bardzo dobra, Dac ciekawszy od Qutesta, raczej to jest poziom R26 lub trochę wyżej. Niestety nie ma natywnego DSD.

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Nie, mając pieniądze można sobie pozwolić na filozofowanie, w innym przypadku trzeba ruszyć D i zap...

Tym bardziej jak sie ma rodzine, rachunki, kredyty itp. a nic sie samo nie zrobi... 

Jak ktoś nie ma co do garnka włożyć to raczej nie bawi się w wyrafinowane audio.

24 minuty temu, RobG1974 napisał:

Cena nowego też jest bardzo dobra, Dac ciekawszy od Qutesta, raczej to jest poziom R26 lub trochę wyżej. Niestety nie ma natywnego DSD.

Z tego co ludzie piszą to Qutest poza podobnymi wymiarami jest co najmniej umowną klasę lub dwie niżej. Nie ma porównania.

Dużą masz biblioteke DSD?

Ja lubiłem słuchać DSD na DS dawniej, ale i tak w sumie mam ze góra 15 albumów w tym formacie i kupuje tylko FLAC.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

34 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Ale tutaj nikt nie filozofuje. Mam rodzinę, płacę rachunki, mam mały kredyt itp...pracuję ja i moja żona i jakoś dajemy radę. Natomiast jeśli chodzi o w/w podejście to mamy z żoną takie że życie jest zbyt krótkie by odmawiać sobie przyjemności bo jak nie teraz to kiedy ...a pieniądze to tylko pieniądze i wychodzimy z żoną z założenia że służą po części powyższemu a nie do magazynowania w skarpecie - i by było jasne ...ani ja ani moja druga połowica nie zarabiamy jak prezes banku itp...

Edytowane przez Ma_cieQ

8 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Natomiast jeśli chodzi o w/w podejście to mamy z żoną takie że życie jest zbyt krótkie by odmawiać sobie przyjemności

Pozostaje kwestia dystrybucji tych przyjemności w rodzinie 😉 Albo nowy DAC albo nowy iPhone dla żony czy dzieci 😉 

25 minut temu, rafa napisał:

Z tego co ludzie piszą to Qutest poza podobnymi wymiarami jest co najmniej umowną klasę lub dwie niżej. Nie ma porównania.

Mi się Qutest podobał do czasu porównania z Aresem i Emiralem (R2R). Męczyliśmy je na kilku uważam przyzwoitych systemach. Zagrał (ale dopiero w porównaniu to było widoczne) plastikowo i nienaturalnie. Chwalony bas Qutesta okazał się mocny i pulsujący ale jednolity, podczas gdy Emiral i Ares go mocno różnicowały w zależności od kawałków.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

52 minuty temu, rafa napisał:

Jak ktoś nie ma co do garnka włożyć to raczej nie bawi się w wyrafinowane audio.

W takie skrajnosci nie wchodzmy... 

46 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Ale tutaj nikt nie filozofuje. Mam rodzinę, płacę rachunki, mam mały kredyt itp...pracuję ja i moja żona i jakoś dajemy radę. Natomiast jeśli chodzi o w/w podejście to mamy z żoną takie że życie jest zbyt krótkie by odmawiać sobie przyjemności bo jak nie teraz to kiedy ...a pieniądze to tylko pieniądze i wychodzimy z żoną z założenia że służą po części powyższemu a nie do magazynowania w skarpecie - i by było jasne ...ani ja ani moja druga połowica nie zarabiamy jak prezes banku itp...

Spokojnie @Ma_cieQ Nikt nikogo nie rozlicza 😁🤭😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Zagrał (ale dopiero w porównaniu to było widoczne) plastikowo i nienaturalnie.

Czekaj, to ten świetnie i naturalnie brzmiący Qutest brzmi jednak nienaturalnie?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 godzinę temu, rafa napisał:

Tak potwierdzam, miałem Qutesta z dwa razy w sumie ponad rok. I nie jest to poziom uDaca. Laiv uDac moim zdaniem wszystko robi lepiej. Bardziej zróżnicowany bas, przestrzenność w głąb lepszą. Lepszy wgląd w fakturę instrumentów.

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Czekaj, to ten świetnie i naturalnie brzmiący Qutest brzmi jednak nienaturalnie?

Wszystko to jest kwestia odniesienia i porównanie do tego co się dotychczas słuchało.

2 godziny temu, rafa napisał:

Dużą masz biblioteke DSD?

Tak z 1,5TB, ale mam innego daca z obsługą natywną. To dla mnie nie jest problem.

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Wszystko to jest kwestia odniesienia i porównanie do tego co się dotychczas słuchało.

Porównania zapewne. Szczególnie gdy twierdzi się, że zna się rzeczywiste brzmienie instrumentów i wokali, co pozwala oddzielić te dace, które brzmią naturalnie, od tych, które tak nie brzmią.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

zna się rzeczywiste brzmienie instrumentów i wokali

Akurat każdy wie jak brzmi ludzki głos 😉 To słychać czy brzmi naturalnie czy nie (np. sybilanty).

11 godzin temu, Piopio napisał:

Akurat każdy wie jak brzmi ludzki głos 😉 To słychać czy brzmi naturalnie czy nie (np. sybilanty).

Niby tak, po czym okazuje się, że trzeba R2R żeby ocenić, czy inny DAC gra naturalnie, czy nie.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Niby tak, po czym okazuje się, że trzeba R2R żeby ocenić, czy inny DAC gra naturalnie, czy nie.

Po prostu na R2R wokale brzmią bardziej realistycznie. Pomiary tego nie pokażą. 

5 minut temu, Piopio napisał:

Po prostu na R2R wokale brzmią bardziej realistycznie. Pomiary tego nie pokażą. 

Pomiary pokażą, że LAIV nie jest najwyższych lotów.

A wracając do wokali, skąd wiesz, że brzmią bardziej realistycznie na R2R?

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Trzeba wyjść czasem i ludzi posłuchać jak mówią,  wtedy można ocenić jak glos ludzki brzmi 🙂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

Trzeba wyjść czasem i ludzi posłuchać jak mówią,  wtedy można ocenić jak glos ludzki brzmi 🙂

No masz, tak wychodziłeś i oceniales, że jak posłuchałes R2R to to, co było naturalne, nagle zrobiło się nienaturalne. Strzelasz sobie w stopę.

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Słyszę ...

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Pomiary pokażą, że LAIV nie jest najwyższych lotów.

Za to brzmi nieporównywalnie lepiej niż DS, które się świetnie mierzą. 

8 minut temu, Piopio napisał:

Słyszę ...

Nie potrzebujesz kolejnego R2R, żeby ocenić, że wcześniejszy brzmi naturalnie?

9 minut temu, Piopio napisał:

Za to brzmi nieporównywalnie lepiej niż DS, które się świetnie mierzą. 

Wątpię, ale że nie słyszałem, to tylko tyle ode mnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi