Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Czy ten DDC bedzie wart swojej ceny?

Słuchałem Harmony poprzez kartę Pink Faun i wiem że pewne pole do poprawy jakości dźwięku jest. Także się okaże.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

24 minuty temu, rafa napisał:

Słuchałem Harmony poprzez kartę Pink Faun i wiem że pewne pole do poprawy jakości dźwięku jest. Także się okaże.

Hmmm, to już nie jest taki cacy? Szkoda, chętnie bym go posłuchał gdyby spełniał moje techniczne oczekiwania.

Z ostatnich moich osobistych doświadczeń wynika, że najfajniejsze doznania są z zastosowania chińskich DACów opartych na starych kościach PCM63 i TDA1541, dopasowanych do dzisiejszych wymagań podłączeniowych (USB, zegar zewnętrzny), kosztujących jedynie ok. 1000 USD. Dla przypomnienia to też drabinki R-2R.

Masz na myśli to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tyle, że to karty do playera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Teraz, Tyran napisał:

A jakaś nazwa chińczyka??? Badź link to może się coś kupi na spróbę.

Prześledź ten wątek: 

35 minut temu, pmcomp napisał:

Z ostatnich moich osobistych doświadczeń wynika, że najfajniejsze doznania są z zastosowania chińskich DACów opartych na starych kościach PCM63 i TDA1541, dopasowanych do dzisiejszych wymagań podłączeniowych (USB, zegar zewnętrzny), kosztujących jedynie ok. 1000 USD. Dla przypomnienia to też drabinki R-2R.

Ja od kilku dni jestem pod wrażeniem chińskiego na PCM 1701P.  Cena ...ok. 2000zł...to mniej niż wielu daje za kabel. Do tego dobre filtry cyfrowe NOS lub DF1704 i jest lepiej niż większość współczesnego "High Endu" w średnim przedziale cenowym. Blisko mu do Parasound DAC na PCM63P-K. Jest USB, i przez AES I coax przyjmuje do 176.4Khz. W środku prosty jak nie powiem co. Jakby mu dopracować zasilanie , dołożyć wejście zegara i dla chętnych dać lampy na wyjściu to...lodzio miodzio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez carlos med

To chyba oczywiste że DDC zawsze poprawia jakość, w szczególności jak idzie po I2S. Jakoś mnie DDC nie dziwi. Sam używam REda czasami jako Streamer a czasami jako DDC do Harmony DAC. Ogólnie urządzenia DAC naprawdę broni się dźwiękiem, choć brak AES Ebu mi jego brak nie przeszkadza, ale niektórym może to doskwierać

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

6 godzin temu, carlos med napisał:

Ja od kilku dni jestem pod wrażeniem chińskiego na PCM 1701P

Hmm...nie wiem, może ja głuchy jestem. Właśnie go sprzedałem, bo miałem tak samo, gdyby wymienić opampy (10sztuk), gdyby poprawić zasilanie, gdyby dołożyć lampy....tia...koszty lecą, a nawet brak pewności, że te PCM1701 to oryginały. A i w bezpośrednim porównaniu z Parasoundem 1000 poległ od strzała. Nie wiem, głuchym pewnie 😉

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

52 minuty temu, Devon napisał:

Hmm...nie wiem, może ja głuchy jestem. Właśnie go sprzedałem, bo miałem tak samo, gdyby wymienić opampy (10sztuk), gdyby poprawić zasilanie, gdyby dołożyć lampy....tia...koszty lecą, a nawet brak pewności, że te PCM1701 to oryginały. A i w bezpośrednim porównaniu z Parasoundem 1000 poległ od strzała. Nie wiem, głuchym pewnie 😉

Może zależy od tego z czym Ci dalej w torze grał.

Ja nie skupiałem się na tym co ma w środku tylko jak gra. PCM1701P wyglądają na oryginalne z odzysku.

Jak macie możliwość w Harmony DAC wypróbujcie Coaxial, ja w połączeniu z Red który robi jako DDC jestem w szoku. Jest chyba lepiej niż I2S i inne złącza. Natywne odtwarzanie bez żadnych upsamplow. Dźwięk najbardziej analogowy, nie jest tak gęsty jak w USB czy I2S. Ale nie w każdym rodzaju muzyki jest lepiej.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

W dniu 30.11.2024 o 17:47, venom200 napisał:

To chyba oczywiste że DDC zawsze poprawia jakość

Nie zawsze. Może mieć gorszy zegar niż streamer i/lub wprowadzać dodatkowe zakłócenia. To kolejne urządzenie w systemie.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dokładnie. Jak implementacja USB w DAC jest bardzo dobra to takie DDC musi być najwyższych lotów.

Z życia wzięte, Holo May + Gustard U16 i wyszło słabo. Gorzej niż fabryczne USB.

Budowa modulowa Harmony 

Tak slabo ona modulowa. Po prostu rozkrecanie urzadzenia i dziesiatkow srubek, zlaczy itp. i wymiana plytki.

Budowa modulowa to jest gniazdo, w ktore wkladasz gotowy inny modul.

Edytowane przez pmcomp

• 1 miesiąc później...
W dniu 29.08.2024 o 08:47, marcinmarcin napisał:

A tu bym jeszcze sprawdził inne. U mnie ogólnie granie z USB przez ostatnie kilka lat to był element który narzucał swoje, dla mnie zbyt konturowe i wyostrzone brzmienie. Miałem to u siebie w każdym systemie. Po przejściu na coax dźwięk się złagodził i wyszlachetnił. Nie mówię oczywiście  że każdy streamer i dac, ale ogólnie wychodzi ze USB dosc ciężko dobrze zaimplementować, zeby nie siało. 

Za jakość odbioru na USB odpowiadają głównie jego zegary, a za coax źródło. Dlatego daki najlepiej testować z dobrego źródła po coax. Można się zdziwić, że grają wtedy tak samo.

3 godziny temu, Delirium77 napisał:

Za jakość odbioru na USB odpowiadają głównie jego zegary, a za coax źródło. Dlatego daki najlepiej testować z dobrego źródła po coax. Można się zdziwić, że grają wtedy tak samo.

Nie jeśli DAC ma wejście na zewnętrzny zegar 10Mhz.

1 minutę temu, Mikha'el napisał:

Nie jeśli DAC ma wejście na zewnętrzny zegar 10Mhz.

Wprowadziłeś dodatkowy warunek o którym nie było wcześniej mowy. Odpowiem tak, często dobrego zrodla też można podłączyć zegar 10Mhz. A dobry zegar to wydatek 4 tys. lub więcej.

4 minuty temu, Delirium77 napisał:

to wydatek 4 tys. lub więcej

W hajendzie takie kwoty nawet jak by były w "prawdziwych pieniądzach" nie powinny dziwić.

5 godzin temu, Delirium77 napisał:

Za jakość odbioru na USB odpowiadają głównie jego zegary

Nie zegary a jakość zasilania zegarów. Można uzyskiwać fantastyczne rezultaty na tanich oscylatorach (choćby przykład Accuphase)

21 minut temu, rafa napisał:

Nie zegary a jakość zasilania zegarów. Można uzyskiwać fantastyczne rezultaty na tanich oscylatorach (choćby przykład Accuphase)

Myślałem nad OCK-2S ale może takie rozwiązanie na zdjęciu będzie lepsze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Delirium77 napisał:

Myślałem nad OCK-2S ale może takie rozwiązanie na zdjęciu będzie lepsze?

Ukryta Zawartość

Tego nie znam. Ale wiem że 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  robią świetne zegary.

Także lokalny Polski MuzgAudio ponoć robi dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, rafa napisał:

Tego nie znam. Ale wiem że 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  robią świetne zegary.

Także lokalny Polski MuzgAudio ponoć robi dobre.

A coś co daje 10Mhz?

Ukryta Zawartość

W dniu 2.02.2025 o 16:59, Delirium77 napisał:

A coś co daje 10Mhz?

Np takie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, rafa napisał:

Np takie

Ukryta Zawartość

Troszkę dogo u nich. Chciałbym OCK-2S. Jeszcze spróbuję pomierzyć jitter i zerknę czy są różnice: z izolacją, AF200 na cchd oraz Gustard u18 z podłączonym wyświetlaczem i z wyciągniętą taśmą. Ta idzie przez całą płytkę przy zamkniętej obudowie tuż nad zegarami i dlatego sieje EMC. Ponoć przy jej odłączeniu poziom jittera w Gustard spada o połowę. Już to zrobiłem ale wcześniej bez pomiarów i chcę teraz porównać czy faktycznie coś daje.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, ProjectPi napisał:

Jak to robisz?

ARTA ma taką opcję. Nie wiem czy działa i na ile jest miarodajna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
3 minuty temu, Delirium77 napisał:

ARTA ma taką opcję. Nie wiem czy działa i na ile jest miarodajna.

Ukryta Zawartość

To nie jest przypadkiem pomiar z sygnałem j-test?

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

To nie jest przypadkiem pomiar z sygnałem j-test?

„To measure jitter, the device is connected to the digital input of the APx555, and the analyzer is set to analyze jitter, not audio content.”. Mam Focusrite 2i2, wiec nie poziom APx555 ale o oprogramowaniu w przypadku pomiaru jittera Gustard u18 tylko tyle piszą. Więc co jest lepsze aby uzyskać to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Delirium77 napisał:

„To measure jitter, the device is connected to the digital input of the APx555, and the analyzer is set to analyze jitter, not audio content.”. Mam Focusrite 2i2, wiec nie poziom APx555 ale o oprogramowaniu w przypadku pomiaru jittera Gustard u18 tylko tyle piszą. Więc co jest lepsze aby uzyskać to?

Ukryta Zawartość

To powyżej to już wyższa szkoła jazdy i wymaga specjalnego HW dla analizy sygnału wychodzącego z DUTa w wersji RAW, że tak powiem, bez żadnych poprawiaczy stosowanych np. przez DACe. I do tego jeszcze w funkcji częstotliwości, jako że jitter od niej zależy.

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

13 godzin temu, ProjectPi napisał:

To powyżej to już wyższa szkoła jazdy i wymaga specjalnego HW dla analizy sygnału wychodzącego z DUTa w wersji RAW, że tak powiem, bez żadnych poprawiaczy stosowanych np. przez DACe. I do tego jeszcze w funkcji częstotliwości, jako że jitter od niej zależy.

Czyli potrzeba mieć taki APx555 z wejściowym modułem cyfrowym i odpowiednie oprogramowanie. Możliwe jednak, że sam jitter będzie można zobaczyć porównując pomiędzy sobą wykresy, które udostępnia Arta. Pewnie mało profesjonalne, nie zmierzy sie konkretnej wartości jittera ale jego wpływ na dźwięk. 

• Pokaż nowe odpowiedzi