Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam zadowolony jestem ze swojego skromnego zestawu :

Tannoy 7.4

Roksan k3

CA dacmagic100

kable Chord Clearway.

źródło TV - YT

dzisiaj jade posluchac innych glosnikow ale po 6 latach podstawowej lini tannoy moge chciec czegos wiecej ;).

7 godzin temu, Mark75X napisał:

Panowie @rafa50 @waldi1965.

@Piotr Sonido to naturalnie kolejna osoba, którą jak najbardziej należy zaliczyć do zacnego grona, o jakim pisałem w poście #526 👍. Człowiek z dużym doświadczeniem w branży. Zawsze moźna liczyć na jego fachową i życzliwą poradę. 

A dziękuję ci serdecznie za dobre słowa. Miło mi.

7 godzin temu, rafał50 napisał:

A to to ja wiem, to sławny niegdysiejszy Piotrek z s4 home, kiedyś z nim pisałem itd jak kupowałem lub wymieniałem kolumny i sprzęt,nigdy nie nagabywał na siłę,tak jak jeden znany salon,nie wymienię nazwy,bo kiedyś miałem traumę, po rozmowie z nimi

I widzicie jak skończyłem 😛

A tak poważnie poza branżą ale nie narzekam. 

10 godzin temu, Audiolubny napisał:

Ja tam zadowolony jestem ze swojego skromnego zestawu :

Tannoy 7.4

Roksan k3

CA dacmagic100

kable Chord Clearway.

źródło TV - YT

dzisiaj jade posluchac innych glosnikow ale po 6 latach podstawowej lini tannoy moge chciec czegos wiecej ;).

No i wracam po odsluchu ;).

Glosniki :

Tannoy xt8f

Pylon audio diamond 28mk II

Wzmacniacze :

Roksan K3

Marantz 40n

Vincent 228

źródło 

Eversolo dmp a6

Bluetooth z roksana

1.Roksan + Tannoy

fenomenalna przestrzeń , detale i wgląd w nagranie. Natomiast brakowalo mi basu i wypelnienia na srodku , byly duze problemy z buczeniem itp. 

2.Roksan + Pylon 

Duzo lepsze wypelnienie , dalej brak basu.. bardziej przyjemnie grajace glosniki obszerniej , z lepsza faktura basu i roznorodnoscia, inaczej niz tannoy ale przestrzen tez byla , chociaz nie bylo az tak super wgladu w nagranie

3.Vincent + Pylon 

bardzo dobra podstawa basowe, reszta pasma fajna ale slabiej niz w roksanie.

4.Marantz + Pylon

Gladziej niz reszta , bas pomiedzy roksanem a vincentem , natomiast srednie tak wygladzone ze az zakrzywione , nienaturalne , bardzo plastikowy dzwiek.

Roksan + Pylon (drugie podejscie) 

Nagle szok (nawet pracownik salonu w szoku ) pojawil sie bas ktorego poprzednio brakowalo , znowu fenomenalna przestrzen.

podsumowujac 

Roksan

rowniejsze granie , srednica z pylonami fajnie zaznaczona ale nienkrzykliwa, basik miekki i delikatnie przesuniety na drugi plan , wysokie deklasacja vincenta i marantz

Vincent 

fajne granie ale scena duzo wezsza , dzo slabsza separacja dzwiekow i rzadziej dzwiek odklejal sie od glosnikow. Bas fajny ale mysle ze w domowych warunkach by przygniotl bo byl za bardzo napompowany.

Marantz , tylko wygladzenie bylo ok a reszta to kwazi dzwięk , szkoda czasu na niego (moje kolejne podejscie do tej marki i slabo..)

Kilka ciekawostek :

- eversolo to jakas porazka , dzwiek z bluetooth w roksanie o 2 klasy wyzej , nawet pracownik salonu w szoku

- salka mala ale jednoczesnie tragiczna co chodzi o akustyke , no ciezko bylo ze tak powiem 😉 

- Roksan po rozgrzaniu i drugim podejsciu pokazal pazura do jakiego przywyklem ,pokazal sie bas a jakosc wszystkich slyszanych utworow na calkiem innym poziomie niz w pozostalych wzmacniaczach

- zawiodlem sie na tannoy ale to moze przez ta strasznie zaadaptowana salke gdzie rezonanse rowzalaly mi mózg…

Ciekawe doswiadczenie , musze jeszcze posluchac Pylonow w innym pomieszczeniu i porownac je z konkurencja ;). 

pzdr

Btw tak jak podpowiadal @piotrek7 ze lepsze kolumny trzeba podpiac pod roksana zeby pokazal klase i to sie sprawdzilo, dzieki Piotrek. 

Z tannoy jak już to seria precision 😉 marantz aż tak źle ? Hmmmm 🧐 albo masz takie odczucie, bo lubisz bardziej ciepły tłuściejszy dźwięk 

Edytowane przez rafał50
Dopisanie myśli wątku

Mam wrazenie ze tannoy zbyt sucho na srednicy i to buczenie to poprostu rezonanse wywolane w tym pomieszczeniu. 
Marantz na poczatku fajnie ale jak wlaczylem Hooverphonic to kobieta miala kwazi głos polowe dzwiecznych elementow nie istniala i dzwiek sklejony , slaba separacja. Na tannoy nie sluchalem , byc moze byloby lepiej. 

To pozostań przy Roksanie,bo widzę że to Twoje granie, tylko kolumny zmień,czeka Cię pewnie parę odsłuchów, zależy ile masz kasy wiesz,zawsze lubiłem jeździć na odsłuchy, czasu się traci, ale ta adrenalina,podjarka na maxa,to jest to co lubię 🙂 jeszcze żeby sklepy tak chętnie bez nagabywania były życzliwe 🙂

Tu masz proszę propozycję w dobrej cenie i stanie, ta propozycja zmiażdży te tannoy i pylony 😉 jeżeli masz gdzie przesłuchać w salonie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, rafał50 napisał:

lubisz bardziej ciepły tłuściejszy dźwięk 

No właśnie....

49 minut temu, Audiolubny napisał:

Marantz 40n

Ja go słuchałem z Polk Audio Reserve R600, MA Bronze 500, Dali Opticon 6 mkII i takiego wrażenia nie odniosłem (z Polkami chyba najlepiej). Być może to kwestia głośników. Pytanie czy ten Pylon nie jest aby zbyt jasny dla niego. Wokal może być wyszczuplony, brak właściwego dołu, zbyt duża ekspozycja góry.

Inna rzecz, że ja po prostu bardzo lubię brzmienie Marantza, tę specyficzną detaliczność i melodyjność.

26 minut temu, rafał50 napisał:

To pozostań przy Roksanie,bo widzę że to Twoje granie, tylko kolumny zmień,czeka Cię pewnie parę odsłuchów, zależy ile masz kasy wiesz,zawsze lubiłem jeździć na odsłuchy, czasu się traci, ale ta adrenalina,podjarka na maxa,to jest to co lubię 🙂 jeszcze żeby sklepy tak chętnie bez nagabywania były życzliwe 🙂

Tu masz proszę propozycję w dobrej cenie i stanie, ta propozycja zmiażdży te tannoy i pylony 😉 jeżeli masz gdzie przesłuchać w salonie 

Ukryta Zawartość

No slyszalem o tych glosnikach ale w ciemno raczej nie kupie. Nie spieszy mi sie , w zasadzie pojechalem na spontan.

22 minuty temu, Mark75X napisał:

No właśnie....

Ja go słuchałem z Polk Audio Reserve R600, MA Bronze 500, Dali Opticon 6 mkII i takiego wrażenia nie odniosłem (z Polkami chyba najlepiej). Być może to kwestia głośników. Pytanie czy ten Pylon nie jest aby zbyt jasny dla niego. Wokal może być wyszczuplony, brak właściwego dołu, zbyt duża ekspozycja góry.

Inna rzecz, że ja po prostu bardzo lubię brzmienie Marantza, tę specyficzną detaliczność i melodyjność.

Byc moze masz racje ale kiedys slyszalem marantza 6007 i 8005 i byly lepsze w kwestii jakosci dzwieku przy czym 6007 poprostu byl slaby co chodzi o moc ale znacznie naturalniej prezentowal kazdy dzwiek i byl taki cukierkowy na gorze a tutaj jak plastik , strasznie dziwnie strojony.

ja lubie „tluste granie” ale wpadajace w miekkosc i z przestrzenia.

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Audiolubny napisał:

wpadajace w miekkosc i z przestrzenia.

U mnie takie generalnie i zarazem b. dobry detal daje połączenie CD6007 i MF M5si. Naprawdę brzmi to lepiej niż dobrze.

Wymagania duże, a jaki budżet?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Ja tam bardzo lubiłem serie xt8f i uważam że jej basu absolutnie nie brakuje. Znajomy nadal na nich gra właśnie z roksanem. Pokój ja wiem 15-18m. Basik pięknie mruczy. Możliwe że akustyka w tym salonie leży. Dlatego jeśli masz te dwa typy to teraz czas na testy domowe. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ja tam bardzo lubiłem serie xt8f i uważam że jej basu absolutnie nie brakuje. Znajomy nadal na nich gra właśnie z roksanem. Pokój ja wiem 15-18m. Basik pięknie mruczy. Możliwe że akustyka w tym salonie leży. Dlatego jeśli masz te dwa typy to teraz czas na testy domowe. 

No właśnie, słuchałem ostatnio u kolegi tych Tannoy XT8F z CXA80, w pomieszczeniu, na oko jakieś 20 m2 i basu to produkowało bardzo dużo. Aż zacząłem myśleć żeby moje Silvery 200 zmienić na coś większego... 

Pisalem ze akustyka salonu byla tragiczna , zapewne to sie stad bierze taki odbior na odsluchu ale z pewnoscia srednica byla slabo prezentowana przez tannoya , tzn sucho , a w pylonie zdecydowanie lepiej. Mimo wszystko bede sie umawial na kolejne odsluchy to zobaczymy jak pylon sie obroni

7 minut temu, Audiolubny napisał:

Pisalem ze akustyka salonu byla tragiczna , zapewne to sie stad bierze taki odbior na odsluchu ale z pewnoscia srednica byla slabo prezentowana przez tannoya , tzn sucho , a w pylonie zdecydowanie lepiej. Mimo wszystko bede sie umawial na kolejne odsluchy to zobaczymy jak pylon sie obroni

Jeśli Tannoy XT8F ma obfity bas, to mam wrażenie, ze średnica była dość wycofana. Przynajmniej w setupie, którego słuchałem i w porównaniu do zestawienia Denon PMA-1700+MA Silver 200, na którym słucham.

Tannoy xt8f to jest kolumna do plumkania,do spokojnej muzyki,bas ma obfity,wigorem nie grzeszy, jakiś dżezik w tle,wokal,symfonia,bez wsłuchiwania się w szczegóły detale w utworach,bo tego się nie uświadczy,do nich jakiś wzmacniacz z wigorem jasno grający,ale i tak te tannoy, lepiej wypadają niż fyne audio 501 i 502 👍

Pamietam na odsluchach Fyne 501 , no nic nie maily w sobie , nawet bas taki twardy nieciekawy byl. Dla porownania xt6f wypadaly zdecydowanie lepiej

25 minut temu, rafał50 napisał:

No fyne audio to zamulone kolumny z ciężkim graniem, oprawione w piękny lakier i piękny pijar 

Totalna bzdura. Chyba, że masz na myśli najniższą serię ..

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Byc moze seria SP jest duzo lepsza ale za tym idzie tez cena a w tej kwocie jest juz co wybierac. Nie ma co sie sprzeczac kazdy lubi inne granie , w moim przypadku wiem czefo szukam, gdyby seria sp byla tansza to moze tez bym odsluchal jej w najblizszym czasie

47 minut temu, Audiolubny napisał:

Byc moze seria SP jest duzo lepsza

Jest. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Audiolubny napisał:

Byc moze seria SP jest duzo lepsza

A ja f502SP wymieniłem na f502. SP była za analityczna, męczyła mnie w długich odsłuchach. F502 po wygrzaniu grają po mojemu.

6 minut temu, StachMuszel napisał:

SP była za analityczna, męczyła mnie w długich odsłuchach.

A jaki był sprzęt towarzyszący ?

3 minuty temu, StachMuszel napisał:

Rotel RC-1570/RB-1582mk2, żródło Primare CD21.

No to nie za ostro. Widać lubisz przymulone brzmienie 😉 

5 minut temu, Piopio napisał:

No to nie za ostro. Widać lubisz przymulone brzmienie 😉 

Ha...ono z dynamiką Rotela "przymulone" wcale nie jest! Wręcz przeciwnie. Po prostu preferuję spokój w górze pasma i muzykalność. Nie rozkładam muzyki na czynniki pierwsze.

Edytowane przez StachMuszel
4 minuty temu, StachMuszel napisał:

Po prostu preferuję spokój w górze pasma i muzykalność.

A ja lubię przejrzystość i rześkość górskiego strumienia 😉 

3 minuty temu, Piopio napisał:

A ja lubię przejrzystość i rześkość górskiego strumienia 😉 

No i tak trzymaj, każdy lubi coś innego, bo "piękne to nie to co piękne, tylko to, co kto lubi" 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi