Skocz do zawartości
IGNORED

Mission LX-5 MKII vs Klips RP-260F

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy jest duża różnica jakościowa między tymi głośnikami? Kupiłem Mission LX-5 MKII wraz z Mission LX-2 MKII na tył i teraz zastanawiam się, czy powinienem żałować, że nie wybrałem Klipscha RP-260F, który pojawił się w podobnej cenie. Jakie są Wasze opinie? Może to głośniki o podobnej jakości, ale z inną charakterystyką brzmienia?

https://www.audiostereo.pl/topic/167922-mission-lx-5-mkii-vs-klips-rp-260f/
6 minut temu, max720 napisał:

Ciesz się Mission:)

Co będzie je napędzać ?

Dzięki, LX-5 MKII oraz LX-2 MKII planuje napędzić przez Denon AVR-X1800H . Czyli uważasz, że gra nie warta świeczki, tzn. nie warto zawalczyć o tego Klipscha, np. próbując desperacko zwrócić Mission 🙂 ?

Bardzo lubię Mission i na 100 % bardzo dobrze zagrają z Denon 

Ale szukaj wyższych modeli 4500  , 4700

Warto dołożyć i nie bać się używek .

Gdzie kolega mieszka ?

Jaki metraż pokoju ?

7 minut temu, max720 napisał:

Bardzo lubię Mission i na 100 % bardzo dobrze zagrają z Denon 

Ale szukaj wyższych modeli 4500  , 4700

Warto dołożyć i nie bać się używek .

Gdzie kolega mieszka ?

Jaki metraż pokoju ?

20 m2 pokój, jakieś 3 m odległości między głośnikiem a kanapą i głośnikami surround LX-2. Dzięki za radę, już niestety ampli kupiłem, już 4500/4700 na ten moment bylo poza moim budżetem 😞 Pewnie ampli zmienię szybciej niż głośniki, więc podejrzewam, że zainwestuje prędzej czy później w coś klasę lepszego.

A jak zagrałby ten Klipsch wiele lepiej, podobnie, czy po prostu inaczej, słuchałeś obie te kolumny?

Klipsch ma swoje zalety w KD , ale w stereo może być już męczący . Cofnięty środek i wyczuwalna góra z bardzo przyjemnym dołem , może z czasem się przejść .

Trzeba także pamiętać , że kolumny powinny być odsunięte od ściany , mebli , rogów . Nie mogą być ,, duszone,,

W takim metrażu może wystarczy 4 x LX-2 ?

Dawaj foty 🙂

Gdzie kolega mieszka ?

Dzięki, tak, tak, wiem, żeby pamiętać o odsunięciu 🙂 mieszkanie w bloku, wiec niestety nie mogę zbytnio tych kolumn odpalić, by mnie sąsiedzi nie ukrzyżowali 🙂

20 minut temu, max720 napisał:

Pamiętaj o subie 🙂

🙂

To też trochę później, najpierw jeszcze centra planuje, ale LX-5 i jego głośniki tonowe powinny na razie wystarczyć?

Samo to że podłączasz je do amplitunera kina domowego już powoduje że ciesz się tym co masz.

🙂

Serio. Jak będziesz teraz analizował czy to była dobra decyzja czy nie To nie będziesz mógł słuchać a nie oglądać w spokoju. 

To są kolumny które mają nieco inną charakterystykę brzmienia. Klipsch jest jaśniejszy. Sztywniejszy. Czy to dobrze czy nie to indywidualne podejście 

Jesteś zadowolony czy nie jesteś dobrze ci się w tym ogląda film? 

Słuchasz coś na tym muzyki? Jest gitara?

Na spokojnie posłuchaj, pobaw się i potem dopiero można myśleć o zmianie, ale moim zdaniem Missiony mogą być ciekawsze 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No, trochę w tym racji, dzięki.

Kupione i chyba rzeczywiście nie ma co rozgrzebywać, bardziej się zastanawiałem, czy nagle usłyszę, że LX-5 to straszny syf w porównaniu do tych Klipschow i warto to desperacko zwracać.

W ogóle dokupiłem już też w Niemczech centra z serii LX, nówkę sztukę LX-C2 MKII za 900 ziko, myslę, że nie był to najgorszy deal, bo skompletowałem zestaw 5.0 w linii LX MKII (LX-5, LX-2, LX-C2) w cenie, w której zestawu 5.0 w linii RP raczej nie udało by mi się złożyć, a przekonaliście mnie, że Mission robi dobre produkty.

Btw. Coś wydaje mi się, że planują wypuścić MKIII wkrótce, bo opróżniają z MKII magazyny.

Ostatecznie będzie muzyka i filmy, ale bardzo dużo filmów też, stąd ten amplituner AV.

Niesiony na pewno przejdzie jakieś metamorfozy. Ale producent skupia się na razie na odbudowaniu wizerunku audiolaba i wharfedale.mysle że niesiona może być kolejny. A jescze jest castle 🙂

I tak sporo w brzmieniu zmienia ci amplituner. Różnice na dole kompletnie niweluje. 

Na spokojnie 🙂

W dniu 26.08.2024 o 13:14, marchew92 napisał:

Kupione i chyba rzeczywiście nie ma co rozgrzebywać, bardziej się zastanawiałem, czy nagle usłyszę, że LX-5 to straszny syf w porównaniu do tych Klipschow i warto to desperacko zwracać.

Jakbyś kupił jakieś kolumny za 100k to może byś powiedział że Mission to syf, bo taka byłaby różnica. Między trochę droższymi Klipsch różnica będzie symboliczna, to inne granie a nie lepsze, choć pewne pojedyncze rzeczy będa lepsze w Klipsch jak np bas, bo z tego ta marka m.in. słynie, chociaż Mission też mają bardzo dobry. Góra bardziej dokładna, kryształowa w Klipsch, z ostrzejszym cykaniem, Mission bardziej miękko będzie wybrzmiewał itd itd. Klipsch bardziej emocjonująco, efektowniej gra, Mission równiej, na dłuższe granie Klipsch może być bardziej narzucający się. Niektórym to pasuje a niektórym nie do końca. To są rzeczy które wychodzą po dłuższym odsłuchu w domu, w sklepie na szybkim odsłuchu Klipsch zrobiłby większe wrażenie od początku, to pewne.

1 godzinę temu, don111 napisał:

Jakbyś kupił jakieś kolumny za 100k to może byś powiedział że Mission to syf,

Dlaczego?

Jak słabo (o ile w ogóle) słyszę różnice między elektroniką, tak dywagowanie na lepszością Mission nad Klipsch lub odwrotnie jest kompletnie pozbawione sensu, bo to całkowicie różnie brzmiące kolumny.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Jak słabo (o ile w ogóle) słyszę różnice między elektroniką,

Ale to wynika z indywidualnych parametrów słuchu a nie braku różnic pomiędzy określonym sprzętami. Z daltonistą  o kolorach tez nie pogadasz 

Dzięki za opinie, zostaję przy Mission w takim razie i nie kombinuje. Myślę, że zestaw LX-2, LX-C2 i LX-5 mnie w takim razie nie zawiedzie. Klipschów bym nie zebrał w tej cenie, jak te głośniki, bo 3800 PLN dałem za wszystkie pięć. Myślę, po Waszych wypowiedziach, że to był raczej dobry deal i nie ma co żałować Klipschów. Tutaj raczej bym kupił tylko kolumny, a reszta byłaby w zaporowych cenach.

Też widziałem, że LX-3 i LX-6 z tej serii się pojawiły tylko o kilka stów drożej, ale już chyba tego też nie ma co roztrząsać. Jak mówiłem, ewidentnie wyprzedają po taniości serie MKII i pewnie MKIII stoi za drzwiami. W tym przypadku, myślę, że do mojej powierzchnii i tak byłyby za duże.

O tym była tu mowa przecież. Nie lepsze a inne. No chyba że indywidualne preferencje słuchającego. Wówczas w głosowaniu mógłby być remis. Chodź klipsch na swoich wiernych fanów.

Ale posłuchałem ich w końcu w kinie? Dają radę?