Skocz do zawartości
IGNORED

Bluesound Node NANO. Ktoś już sprawdzał?

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

To jest ten odsłuchowa wartość dodana? Acha.

Pisałem tylko o funkcjonalności. Cena też jest atrakcyjna. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, Piopio napisał:

Tam gdzie to technicznie możliwe to owszem. 

Ale sabaj też był technicznym cudem. Aż ooskuchales czegoś innego 🙂

2 godziny temu, miętowy napisał:

Piotrze, machnąłem się i nie mogłem już edytować. 

Oczywiście jako transport sygnał powinien iść bez ingerencji. 

Czyli bez Diraca 😞

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale sabaj też był technicznym cudem. Aż ooskuchales czegoś innego 🙂

Nie. W swojej cenie jest rewelacyjny. Zawsze twierdziłem, że klasa A gra lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

Nie. W swojej cenie jest rewelacyjny. Zawsze twierdziłem, że klasa A gra lepiej. 

Mimo że technicznie jest gorsza. 

Zawsze byłem nieco zmieszany czytając twoje posty Ale przyznam że ostatnim czasem było znacznie lepiej i nawet parę razy dałem ci to niebieskie coś pod postem.

Ale teraz to mnie znowu wkręciłeś w jakąś grę

• 1 miesiąc później...

Jestem wkurzony na apkę Streammagic od Cambridge Audio. Mam AXN10 z zasilaczem IFI iPower Elite (wyrzuciłem badziewną przetwornicę Mean Wella) z dobudowanymi gniazdami RCA/COAX Viborg miedź złocona (zdjęcie w załączeniu). Niestety, sposób użytkowania AXN10 powoduje u mnie frustrację i chyba czara goryczy się przelała. Mam sterowalny kondycjoner sieciowy i zawsze odłączam zasilanie z różnych względów. Myślę o wymianie na Bluesound Node Nano. Dodam do niego rzeczony wcześniej zasilacz IFI 5V. 

Co takiego nie pasuje mi w AXN10? Ano mam 4TB NVME jako lokalny zasób i jak go włączę, po wejściu do folderów gdzie mam tysiące płyt, za KAŻDYM razem indeksuje sobie folder. Nie przechowuje skanowania w swojej pamięci. To jeszcze byłoby do wytrzymania, bo trwa to kilka sekund, gdyby nie fakt, że skubany gubi ścieżkę folderu po wygaszeniu ekranu telefonu z aplikacją, pokazując lipny komunikat, który załączam. A oczywiście gra dalej jakby nigdy nic. Niby niewiele, ale np. słucham sobie wykonawcy na literę W. Chcę zmienić odsłuch po kilku utworach na wykonawcę Z. I co się okazuje? Znowu muszę przedzierać się przez gąszcz folderów i mało tego - nie ma możliwości wyboru litery Z, aby przejść do tego wykonawcy jak np. jest to w Moode Audio. Czyli przewijam ekran kilkadziesiąt razy "jak głupi"... Nie ma znaczenia jaki dysk używam i jak obładowany jest folder z muzyką - testowałem to. Mam już tego dosyć. Podobny "numer" odwala przy odsłuchu na wbudowanym Tidal. Gubi playlistę z ulubionymi utworami, gdzie mam kilka tysięcy pozycji. Jedynie Tidal Connect działa w porządku. Bo nie trzeba używać apki od CA. 

Wracając do Bluesounda. Nie interesują mnie ekraniki i wbudowane DAC. Miałem kiedyś Eversolo DMP A6. Na dzisiaj chcę podpiąć Nano po COAX do mojego DAC R2R, który brzmi najlepiej w ten sposób. Mam do użytkowników Bluesounda pytanka:

1. Czy po włączeniu zasilania da się go włączyć z aplikacji? 

2. Co dzieje się z biblioteką dysku lokalnego po takim włączeniu - skanowanie?

3. Czy BSN widzi inne tagi w utworach np. gatunki muzyczne? Streammagic to olewa...

4. Czy Tidal Connect i Spotify Connect działa bez zarzutu? Tu akurat w przypadku CA muszę pochwalić - po jakiejś zmianie w Tidal tego samego dnia Cambridge dało aktualizację i zadziałał TC bez problemów.

5. Mam separację światłowodową ethernetu. Wytestowałem sobie AXN10 i grał mi lepiej po kablu niż WiFi. Jak w przypadku Bluesounda wygląda stabilność połączenia po kablu, czy rwie, czy ktoś testował jakość grania Tidal pomiędzy Wifi a kablem?

6. Jak wygląda jakość dźwięku w porównaniu do Eversolo w trybie streamer only?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Streammagic_błąd dysku.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie odpowiem na część pytań bo np. nie korzystam ostatnio wcale z własnej biblioteki plików (mam tam zripowane płyty cd a tera mam znów odtwarzacz i wolę słuchać płyt cd :)), ale na niektóre coś mogę napisać.

1. Czy po włączeniu zasilania da się go włączyć z aplikacji?  - NIE ROZUMIEM PYTANIA, ON JEST ZAWSZE WŁĄCZONY PO PODŁĄCZENIU ZASILANIA 

2. Co dzieje się z biblioteką dysku lokalnego po takim włączeniu - skanowanie? NIE PAMIĘTAM, ALE CHYBA NIE INDEKSOWAŁO SIĘ PONOWNIE (?), ZRESZTĄ TO NIE JEST URZĄDZENIE KTÓRE SIĘ WYŁĄCZA (PO CO?)

3. Czy BSN widzi inne tagi w utworach np. gatunki muzyczne? Streammagic to olewa... NIE WIEM

4. Czy Tidal Connect i Spotify Connect działa bez zarzutu? Tu akurat w przypadku CA muszę pochwalić - po jakiejś zmianie w Tidal tego samego dnia Cambridge dało aktualizację i zadziałał TC bez problemów. - SPOTIFY TAK, TIDAL TO GÓWNO, RWIE CZĘSTO, ALE NIE TYLKO NA CONNECT, NATYWNIE W APP BLU TEŻ, ZWŁASZCZA NA HI RES - TO NIE WINA BLUESOUND 

5. Mam separację światłowodową ethernetu. Wytestowałem sobie AXN10 i grał mi lepiej po kablu niż WiFi. Jak w przypadku Bluesounda wygląda stabilność połączenia po kablu, czy rwie, czy ktoś testował jakość grania Tidal pomiędzy Wifi a kablem? - SŁUCHAM NA KABLU, NIGDY NIE PRÓBOWAŁEM WIFI

6. Jak wygląda jakość dźwięku w porównaniu do Eversolo w trybie streamer only? NIE MAM POJĘCIA, ALE JAKO TRANSPORT DO CD LUXMAN GRA ŚWIETNIE (FAJNIE PO USB, DOBRZE PO COAX - PO USB WIĘCEJ DETALU.

????

15 minut temu, dekoracja napisał:

Czy po włączeniu zasilania da się go włączyć z aplikacji?

Chodzi mi o to, że ja zawsze sprzęt wyłączam z prądu - tak mam i nic na to nie poradzę (walnął mi piorun w działkę i mi popaliło co nieco więc się zabezpieczam jak mogę). Rozumiem, że po włączeniu urządzenie przechodzi w standby i jak uruchamiasz aplikację to jest ono dostępne od razu. Nic nie trzeba naciskać na panelu dotykowym?

15 minut temu, dekoracja napisał:

TIDAL TO GÓWNO, RWIE CZĘSTO

Ojjjjj no tu mnie rozłożyłeś na łopatki. Bez stabilnego Tidala nie wezmę Bluesounda.... Cambridge akurat gra świetnie z Tidala tylko ta przypadłość zagubienia pozycji w jakiej się ustawiliśmy...

Edytowane przez treborm
Godzinę temu, treborm napisał:

Ojjjjj no tu mnie rozłożyłeś na łopatki. Bez stabilnego Tidala nie wezmę Bluesounda.

Kolega miesza pojęcia. Przy stabilnym internecie nie ma problemów z Tidal. Problem z Tidal mają Ci korzystający z internetu od Orange. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Problem z Tidal mają Ci korzystający z internetu od Orange. 

A to ciekawe. Mam Orange na telefonie ale w domu podpinam się pod wifi od lokalnego operatora światłowodowego. Znalazłem masę wątków na obcych forach o tym, że BlueOS nie lubi się z Tidalem. Nie brzmi to zachęcająco. Właśnie doktoryzuję się z Amazon Music - co i jak.

Edytowane przez treborm
1 minutę temu, treborm napisał:

Znalazłem masę wątków na obcych forach o tym, że BlueOS nie lubi się z Tidalem.

Na naszym forum jakoś nikt nie narzeka a jest sporo użytkowników Bluesound. 

u nas w salonie śmiga na BS codziennie Tidal i Qobuz. Tidal oczywiście po Connect i nic się nie dzieje Wszystko działa płynnie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzięki za info. Widzę że jak samemu nie sprawdzę to nie będę wiedział. Właśnie wyhaczyłem informację, że od 4 dni na tzw. wczesnym dostępie jest nowa wersja softu do CA uwzględniająca Amazon Music HD z poprawkami Tidal: 

Ukryta Zawartość

New Features:

Room compensation

7-band EQ with presets

Balance control

Amazon Music integration

Improvements:

Updated to TIDAL Connect SDK 1.5.0

Bug Fixes:

Fixed: Artwork not displaying on CXN100 with USB files

Fixed: Audio cut-off on first playback after power-on (Evo 75/150)

Fixed: Occasional noise on right tweeter (Evo One)

Fixed: Multiroom sync issues when adding a new device (Evo One)

Fixed: Unit unable to factory reset while streaming TIDAL Connect

Fixed: Unit crashing after three fast standby presses in StreamMagic app

Zaczekam i potestuję jeszcze po aktualizacji, jak się mój AXN10 będzie zachowywał. 

Ukryta Zawartość

nie mieszam pojęć tylko zdaję relację 🙂 nie moja wina, że tidal rwie. Nie jestem informatykiem żeby robić doktorat z sieci. Ale fakt, że nawet na app tidal na iOS też czasem tnie - nawet na danych komórkowych (i już nie z Orange). 

Nano nie ma żadnego wyłącznika - chcesz wyłączać możesz wyciągając wtyczkę z sieci.

Z mojej strony zaczynam szukać czegoś, co może działać z Apple music (lossless bo AirPlay to mam zawsze)  - chyba mam dosyć tidala (czy na orange, czy nie). 

Edytowane przez dekoracja

????

29 minut temu, dekoracja napisał:

nie mieszam pojęć tylko zdaję relację 🙂 nie moja wina, że tidal rwie.

U mnie Tidal jest stabilny jak skała. Więc Twoja opinia jest z dupy. 

Edytowane przez Piopio

44 minuty temu, Piopio napisał:

U mnie Tidal jest stabilny jak skała. Więc Twoja opinia jest z dupy. 

no właśnie nie jest i obrażanie ludzi na forum nic tu nie zmieni.  

człowiek tu pyta o konkretny use case (=bluesound nano), o takim dokładnie pisałem a nie o jakimś "Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30" - zabierasz głos w każdym wątku nawet jak ma to średni sens, ok ale daruj sobie chamstwo. 

????

43 minuty temu, dekoracja napisał:

no właśnie nie jest i obrażanie ludzi na forum nic tu nie zmieni.  

człowiek tu pyta o konkretny use case (=bluesound nano), o takim dokładnie pisałem a nie o jakimś "Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30" - zabierasz głos w każdym wątku nawet jak ma to średni sens, ok ale daruj sobie chamstwo. 

Mam akurat podłączonego Nano, bo klient słucha w połączeniu z Rotelem A14 mk2 via USB. Wszystko śmiga, nic nie przycina. Zobacz może Bluesounda w innej sieci czy też będzie przerywać.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, dekoracja napisał:

człowiek tu pyta o konkretny use case (=bluesound nano), o takim dokładnie pisałem

A problem wynika z Twojego połączenia sieciowego a nie z winy sprzętu. Wprowadzasz ludzi w błąd. 

Wprowadzanie w błąd zakłada świadome podawanie nieprawdy. A tymczasem czego to wina to nikt nie wie.

Na dedykowanym wątku o przerywaniu Tidal są różne teorie. U mnie problemy z Tidal występują okresowo zarówno na światłowodzie Orange jak i na danych komórkowych na telefonie w Play. I występują na bluesound nano. Fajnie, że w top hifi nie występują.

????

48 minut temu, dekoracja napisał:

Fajnie, że w top hifi nie występują.

To nie chodzi o to, że u nas nie występują, bo czasem się zdarza ostatnio, jednak nie ma znaczenia jakie urządzenie odtwarza. Czytałem o tym i okazuje się, że Tidal ma problemy i stąd problemy ze stabilnością. 

www.tophifi.pl

3 godziny temu, dekoracja napisał:

Wprowadzanie w błąd zakłada świadome podawanie nieprawdy.

Wiązanie problemów Tidala z Nano to wprowadzane ludzi w błąd. Na każdym innym sprzęcie u Ciebie Tidal też będzie rwał. 

11 godzin temu, Piopio napisał:

Wiązanie problemów Tidala z Nano to wprowadzane ludzi w błąd. Na każdym innym sprzęcie u Ciebie Tidal też będzie rwał. 

wprowadzasz ludzi w błąd - zauważ, że top hi fi wyraźnie (jak ja) pisze, że to wina tidal a nie orange (czyli jakiś problemów „u mnie”). 

????

Sprawdziłem jak zachowuje się AXN10 po aktualizacji, którą wczoraj zapodałem streamerowi. Niestety problem jest dalej. Gubi ścieżkę po jakimś czasie i trzeba ponownie przeklikiwać się przez całą strukturę dysku. Jeśli nie wygaszę wyświetlacza w telefonie, to pamięta miejsce z którego wybieraliśmy daną płytę do odsłuchu. Także pierwsza moja diagnoza wskazuje na problem z apką. Postanowiłem zgłosić błąd na linię wsparcia. Ten błąd nie występował przed listopadem 2024. Po aktualizacji z tego okresu zaczęły mi się problemy. Zobaczę co na to support...

2 godziny temu, dekoracja napisał:

wprowadzasz ludzi w błąd - zauważ, że top hi fi wyraźnie (jak ja) pisze, że to wina tidal a nie orange (czyli jakiś problemów „u mnie”). 

ja nie znam problemów z Orange, bo nie korzystam z tego operatora, ale Tidal też ma swoje problemy. Raz działa lepiej, innym razem gorzej. 

www.tophifi.pl

5 godzin temu, dekoracja napisał:

Raczej nie wprowadza ludzi w błąd, bo to jest powiązana wina. Dlaczego inni użytkownicy Tidala nie mają problemów, jeśli korzystają z innego dostawcy niż Orange?

Dla mnie to jest wina Orange, bo ja z Tidalem nie mam żadnych problemów.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

ja nie wiem, czy na prawdę logiczne myślenie zanika w społeczeństwie? ok, może miałem logikę na studiach, ale chyba połączenie kilku faktów i wyciągnięcie wniosków to level podstawowy!

1. u mnie przerywa tidal na orange ORAZ na danych komórkowych na app iOS (przy wyłączonym wifi).

2. top hi fi pisze, że im przerywa i NIE MAJĄ Orange

3. wniosek - twierdzenie, że to wina Orange jest z dupy. 

4. inni nie mają problemów - jak nie mają, jak mają i dosłownie wyżej top hifi pisze, że ma...

5. litości!

????

12 minut temu, dekoracja napisał:

ja nie wiem, czy na prawdę logiczne myślenie zanika w społeczeństwie? ok, może miałem logikę na studiach, ale chyba połączenie kilku faktów i wyciągnięcie wniosków to level podstawowy!

A jaki mają związek problemy Tidala z Blusound Nano ?  Bo wątek jest o Nano.

16 minut temu, dekoracja napisał:

jak nie mają, jak mają i dosłownie wyżej top hifi pisze, że ma...

no zdarza się ale to nie jest jakieś nagminne. Ogólnie powiedziałbym, że Tidal kiedyś działał lepiej (kiedyś to było 😜

Jak klientom coś nie działa to dzwonią do nas, bo pierwszy typ po ich stronie to wina sprzętu, a najczęściej tak nie jest 😉

www.tophifi.pl

2 godziny temu, dekoracja napisał:

1. u mnie przerywa tidal na orange ORAZ na danych komórkowych na app iOS (przy wyłączonym wifi).

2. top hi fi pisze, że im przerywa i NIE MAJĄ Orange

3. wniosek - twierdzenie, że to wina Orange jest z dupy. 

4. inni nie mają problemów - jak nie mają, jak mają i dosłownie wyżej top hifi pisze, że ma...

5. litości!

To coś kiepsko u ciebie z tą logiką.

To dlaczego u mnie Tidal nie zacina?

Poczytaj trochę skąd się biorą te problemy, ale na innych forach.

Przeważnie to są problemy z ustawieniami routerów i portów DNS, z sieci Orange.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

W dniu 25.03.2025 o 08:39, treborm napisał:

Sprawdziłem jak zachowuje się AXN10 po aktualizacji, którą wczoraj zapodałem streamerowi.

Cytuję sam siebie, ale chciałbym moją część zakończyć w tym wątku. Po zgłoszeniu problemu do supportu, nadaniu ticketa, otrzymałem informację o znanym inżynierom moim problemie w AXN10. Jako rozwiązanie wskazali mi użycie wersji beta aplikacji Streammagic. To było rozwiązanie na moje bolączki. Po instalacji beta nie mam już tych problemów, które sygnalizowałem i pojawiły się informacje dodatkowe o jakości nagrań na playlistach Tidala. Także widać, że wciąż usprawniają aplikację i moduł Streammagic 4 co się chwali. Nie zostawiają również posiadaczy poprzedniej wersji modułu. Być może nie jest to tak częste, jak u innych producentów, ale po zgłoszeniu błędu reagują sprawnie. Podsumowując, pozostaję z Cambridge na dłużej.

To nie jest wina Orange. Na Facebooku jest o tym też duży temat i sieci są różne. 

4 minuty temu, treborm napisał:

Cytuję sam siebie, ale chciałbym moją część zakończyć w tym wątku. Po zgłoszeniu problemu do supportu, nadaniu ticketa, otrzymałem informację o znanym inżynierom moim problemie w AXN10. Jako rozwiązanie wskazali mi użycie wersji beta aplikacji Streammagic. To było rozwiązanie na moje bolączki. Po instalacji beta nie mam już tych problemów, które sygnalizowałem i pojawiły się informacje dodatkowe o jakości nagrań na playlistach Tidala. Także widać, że wciąż usprawniają aplikację i moduł Streammagic 4 co się chwali. Nie zostawiają również posiadaczy poprzedniej wersji modułu. Być może nie jest to tak częste, jak u innych producentów, ale po zgłoszeniu błędu reagują sprawnie. Podsumowując, pozostaję z Cambridge na dłużej.

Czyli nowa beta czy stara beta? 

Jak zainstalować wersję beta? Ona jest oficjalnie dla wszystkich dostępna?

• Pokaż nowe odpowiedzi