Skocz do zawartości
IGNORED

chyba czas na zmiany, czas iść dalej - kolumny w okolicy 10 tys. para

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Miłosz1 napisał:

Pisać mu się nie chce?

Może po prostu mają za mało pracowników, żeby posadzić jednego przy komputerze? Nie zakładaj od razu, że w salonach pracują potwory. 😈😀

9 minut temu, Miłosz1 napisał:

Niestety nie mam czasu ani chęci by próbować z kilkudziesięcioma kolumnami.

Aż tyle to może nie, ale kilka modeli to niezbędne minimum. Na tym polega ta zabawa - na odsłuchach. Jeżeli nie znajdujesz w tym przyjemności to faktycznie jest problem.

Edytowane przez MCHammer2022
12 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Może po prostu mają za mało pracowników, żeby posadzić jednego przy komputerze? Nie zakładaj od razu, że w salonach pracują potwory. 😈😀

Aż tyle to może nie, ale kilka modeli to niezbędne mininum. Na tym polega ta zabawa - na odsłuchach. Jeżeli nie znajdujesz w tym przyjemności to faktycznie jest problem.

wiesz, ja nie chcę kupić najlepszego z najlepszych, nie będę miał żadnego problemu z tym, że mogłem kupić jeszcze lepiej i mój wybór nie jest idealny (zwłaszcza, że jest to raczej subiektywne). Chciałem kupić coś lepszego niż miałem, mój wybór padł i w konsekwencji mam gorzej niż było. Nie szukam świętego graala...

A po tygodniu rozmów ze sklepami, olewania przez niektóre, ustaleń co do zakupu z kilkoma, drewnianymi rozmowami i nachalnym marketingiem i próbą wciskania mi tego, co akurat jest na stanie (pisałem wyżej) a później konsekwencji z zakupem i kombinacjami w domu - faktycznie, nie mam już grama przyjemności. 

tak de facto, temat już raczej do zamknięcia.

Edytowane przez Miłosz1
43 minuty temu, Miłosz1 napisał:

Chciałem kupić coś lepszego niż miałem

Skoro podobały się Dali, to zacząłbym od lepszych Dali.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Skoro podobały się Dali, to zacząłbym od lepszych Dali.

Taki właśnie jest plan na teraz - Opticony 6mk2

Godzinę temu, Miłosz1 napisał:

Taki właśnie jest plan na teraz - Opticony 6mk2

Miłosz napisz gdzie mieszkasz, może któryś z kolegów ma do Ciebie blisko i zgodził by się pomóc? 

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Miłosz napisz gdzie mieszkasz, może któryś z kolegów ma do Ciebie blisko i zgodził by się pomóc? 

Dziękuję za propozycję alu tu nie ma w czym pomagać - kolumnę uniosę, mebli nie przestawiam. A mój wzmak nawet nie ma kontroli basu czy sopranu, żeby pobawić się ustawieniami 😉

1 minutę temu, Miłosz1 napisał:

A mój wzmak nawet nie ma kontroli basu czy sopranu, żeby pobawić się ustawieniami 😉

To akurat dobrze.

... ale wiesz ... co dwie głowy to nie jedna, co dwoje par uszu ... 😉

Czaszami przydaje się towarzystwo.

Coś mi się wydaje, że kolega Miłosz jest zamknięty na oferowane mu rozwiązania i pomoc. Sam sobie poradzi. Tylko po co zakładał temat? Chyba lepiej iść za chwilę pokopać się z krawatami (Chorwacją)😁

11 minut temu, lamario napisał:

Coś mi się wydaje, że kolega Miłosz jest zamknięty na oferowane mu rozwiązania i pomoc. Sam sobie poradzi. Tylko po co zakładał temat? Chyba lepiej iść za chwilę pokopać się z krawatami (Chorwacją)😁

no bez przesady. Sporo pomocy tu uzyskałem ale nie do wszystkiego muszę podchodzić hurraoptymistycznie. Na razie mam plan, niczego nie kombinuję już z ustawieniem bo mi się wariacje (bez przebudowy pomieszczenia) skończyły. Zwracam Polki, kupuję Dali i zobaczymy jak to wypali...

Godzinę temu, szpakowski napisał:

To akurat dobrze.

... ale wiesz ... co dwie głowy to nie jedna, co dwoje par uszu ... 😉

Czaszami przydaje się towarzystwo.

jestem strasznie aspołecznym socjopatą, nie zdzierżyłbym towarzystwa 😉

Edytowane przez Miłosz1
20 minut temu, Miłosz1 napisał:

kupuję Dali

Nie kupuj - wypożycz.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Powodzenia. Jedno jest pewne, masz mody w pomieszczeniu.  Jakie kolumny nie wstawisz one tam są. Te które miałeś do tej pory też zapewne "dudniły" tylko prawdopodobnie czas był krótszy lub barwa tego odbicia Ci odpowiadała i niezdawałeś sobie sprawy. Warto je zlokalizować i usunąć. Najczęściej pojawiają się w rogach pomieszczenia lub, pomiędzy szafką a ścianą, lub nawet pod kanapą, która ma pustą skrzynię przeznaczoną na pościel. Często wystarczy np przesunąć szafkę do końca ściany w rogu lub włożyć kołdry do pustej skrzyni, lub postawić duży kwiat. Nie trzeba robić remontu całego pokoju lub kupować drogich ustroi akustycznych, wystarczy zlokalizować miejsce występowania problemu. I taka wizyta któregoś z kolegów zapewne szybko pozwoliłaby je szybko namierzyć.

Można zaburzyć symetrię ustawienia kolumn wobec rogów pokoju, albo graty

przestawić np. na krótszą ścianę. Czasem takie proste rozwiązania mogą pomóc.

U mnie pomogła rezygnacja z szerokiej bazy i już do niej nie wrócę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie kupuj - wypożycz.

najgorsze co wspominam i będę wspominał (powtarzam się) był kontakt ze sklepami, czy jeśli chodziło o odsłuch czy ewentualny zakup. Już mam lekką nerwówkę, jak będzie przebiegać jutro rozmowa i czy zwrot przebiegnie bezboleśnie. Jestem z Poznania i prawdopodobnie jest taka możliwość ale w życiu z tego nie skorzystam.

Jeszcze raz dziękuję za pomysły na aranżację. Wrócę do tego, jeśli druga para będzie działać tak samo.

Pan Rafał Dogoda z Audio Format to super gość, jeśli kupowałeś u niego w sklepie to nie powinien robić problemów. Wysłałem do niego bardzo dużo osób po sprzęt bo  zawsze można było u niego dostać dobre ceny. A u nich nie ma Dali w ofercie, bo kiedyś mieli, wtedy mógł byś wymienić. 

Z nim na fejsie zawsze można było popisać bo on jest administratorem grupy Eversolo Polska. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

2 minuty temu, treinerek napisał:

Pan Rafał Dogoda z Audio Format to super gość, jeśli kupowałeś u niego w sklepie to nie powinien robić problemów. Wysłałem do niego bardzo dużo osób po sprzęt bo  zawsze można było u niego dostać dobre ceny. A u nich nie ma Dali w ofercie, bo kiedyś mieli, wtedy mógł byś wymienić. 

tak, u niego kupowałem, no i mają Dali w ofercie.

Edytowane przez Miłosz1

W dniu 7.09.2024 o 13:38, Miłosz1 napisał:

Dziękuję wszystkim za porady ale decyzja zapadła. Zwracam, nie bawię się w kombinacje. Mam dość, jestem zniesmaczony całą sytuacją i mam pretensje tylko do siebie, że zacząłem. Bo mi się lepszych doznań zachciało. Nosz kuź...

Zawsze powtarzałem, że lepsze jest wrogiem dobrego i sam właśnie wszedłem w taką sytuację. Było dobrze i poszło się... Wybaczcie, ja nie jestem jakimś pasjonatem audio, jestem zwykłym Kowalskim, który lubi dobry dźwięk, taki miał i spierdzielił. 

Zwracam (mam nadzieję, że bezboleśnie, teraz naprawdę zobaczę jak zachowuje się zachwalany wcześniej sklep), liczę na to, że uzyskam to samo co miałem z Opticonami. A jeśli nie, sam chyba zacznę szukać Zensorów na olx.

Na tym polegają testy. Zrobiłeś jemu siebie. Doświadczenie to cenna rzecz. No i niestety jak wspomniano audio pasją niesie ze sobą też takie chwile.

10 godzin temu, Miłosz1 napisał:

kupuję Dali

Wypożycz. Dużo salonie da ci taką możliwość.

11 godzin temu, Miłosz1 napisał:

Jestem z Poznania

Kupiłem kolumny w audioplaza.pl w Poznaniu. Wcześniej umówiłem się na odsłuch z 2-dniowym wyprzedzeniem. Poprosiłem o przygotowanie trzech par różnych kolumn ( Polk, Focal, Audiovector). Nie było żadnego problemu, siedziałem tam chyba 3 godziny, pracownik podłączał po kolei kolumny. Doszła jeszcze 4 para, którą ostatecznie kupiłem ale nie tego dnia, więc po odsłuchach wyszedłem bez zakupu. Nie było żadnych problemów. Nie wiem skąd masz tak złe doświadczenia z salonami, zwłaszcza, że mieszkasz w dużym mieście gdzie jest w czym wybierać.

Edytowane przez audiofan01

Mieszkam w okolicach Poznania i mam bardzo dobre opinie o poznańskich salonach audio: Top-HiFI na Woźnej, Audioplaza, Audiostrefa, Koris. Wszędzie bez problemu umawiałem się na odsłuchy, wypożyczałem sprzęt do domu. Zdarzało się, że nawet sami przywieźli mi kolumny do domu na odsłuch. 

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

21 godzin temu, Miłosz1 napisał:

wiesz, ja nie chcę kupić najlepszego z najlepszych, nie będę miał żadnego problemu z tym, że mogłem kupić jeszcze lepiej i mój wybór nie jest idealny (zwłaszcza, że jest to raczej subiektywne).

Tu według mnie popełniasz błąd. Niby chcesz iść dalej, ale już zakładasz kompromis, że niekoniecznie tak daleko jak byś faktycznie mógł.

Nie ma gwarancji, że uda Ci się kupić najlepszy sprzęt za kwotę jaką dysponujesz, ale im bardziej się w to zaangażujesz, tym większe szanse na najlepszy dla Ciebie wybór będą większe. Sam napisałeś, że to subiektywne. My Ci możemy podrzucać propozycje, ale to Ty będziesz tego słuchał. Ty będziesz się cieszył albo żałował wydania tych pieniędzy. 

Złóż sobie Ara Textreme, obudowy możesz kupić gotowe, jak sam nie znasz się niech ktoś Ci to złoży. Mam i polecam, im dłużej słucham tym bardziej mi się podobają. Braknie trochę na dole to dołożysz suba co i ja mam w planach. Mam gównianą akustykę a i gra super. Nie idź w półśrodki...

Mówimy tu teraz o odsłuchu i wyborze kolumna podstawie właśnie tego A idzie propozycja złożenia sobie kolumn samemu tak? 

W momencie jeżeli te kolumny koledze nie siądą to i ich odsprzedaż jest praktycznie niemożliwa albo wiąże się z olbrzymią stratą. 

Po co?

• Pokaż nowe odpowiedzi