Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście, że nauka nie wszystko jeszcze odkryła, ale trzeba mieć solidne argumenty aby negować to, co już odkryła.

Mogę się z tym zgodzić że nauka nie wszystko odkryła, ale to co ewentualnie może jeszcze odkryć w dziedzinie audio na pewno będzie na tak niskich poziomach że nie będzie tego można usłyszeć tak jak w przypadku tego testu różnicowego kabli prezentowanego tu na forum. 

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Są też forumowicze, którzy cały czas podpierają się nauką, a w konkretnych sytuacjach są bezradni.

Film wyżej obejrzałeś? Opowiedz co z niego wyniosłeś, nie zmieniaj a się kable, wzmacniacz, źródło, sprzęt nie jest wypasiony a nawet z punktu widzenia audio tandetny a dźwięk się zmienia i to zmienia w sposób wyraźnie słyszalny. Jakieś czary czy co 😉?   

31 minut temu, rafa napisał:

Juz ten temat byl poruszany na forum co najmniej dwa razy. Ustalilismy ze nie ma takich poza gawedziarzami teoretykami i zadne praktyczne narzedzie do tego tez nie istnieje.

Praktyczne "narzędzie" jest pokazane na wcześniejszym filmie prezentującym zjawisko filtracji grzebieniowej występujące między innymi dla dwóch źródeł emitujących ten sam sygnał. Kto na forum jest gawędziarzem a kto ma jakieś argumenty?  

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Ktoś tutaj na forum jest specjalistą od mierzenia sceny? 

Weź miarkę z Castoramy albo OBI i zmierz 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, Lech36 napisał:

Film wyżej obejrzałeś? Opowiedz co z niego wyniosłeś, nie zmieniaj a się kable, wzmacniacz, źródło, sprzęt nie jest wypasiony a nawet z punktu widzenia audio tandetny a dźwięk się zmienia i to zmienia w sposób wyraźnie słyszalny. Jakieś czary czy co 😉?   

Nie wiem co miałeś na myśli, zmieniając kable celem porównania racjonalny słuchacz nie jeździ wtedy kolumnami po pokoju...

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Ktoś tutaj na forum jest specjalistą od mierzenia sceny? 

Specyjalistuf od mierzenia na Forum jest jakieś 80%, każdy kto twierdzi, ze czegoś zmierzyć się nie da to taki specyjalista. To zwykła ignorancja olewać coś, czego się nie rozumie, nic więcej.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie wiem co miałeś na myśli, zmieniając kable celem porównania racjonalny słuchacz nie jeździ wtedy kolumnami po pokoju...

Głowy w imadle także nie trzyma.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, Ajothe napisał:

Ale położenie słuchacza a zwłaszcza jego głowy może się zmieniać a pierwsza zmiana widoczna na filmie była już przy zmianie położenia o kilka cm. Była to zmiana spektakularna, można powiedzieć że "powalająca na kolana" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Specyjalistuf od mierzenia

Nie od mierzenia tylko od badania a to inny dział "nauki".

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ja mam stały punkt odsłuchu

Nie masz.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 16.09.2024 o 20:10, Mikelas76 napisał:

A o czym tu dyskutowac? Ja, slyszac wplyw kabli zasilajacych na odbior muzyki u siebie, nie mam problemow z tym ze inny kolega tez to slyszy. Skoro jest wielu "slyszacych" to o czym tu do ku... nedzy dyskutowac? Zbiorowa hipnoza na terenie całego kraju??? 

JPRDL 😜

Nie było by tych rozmów gdyby nie ci co nie słyszą i bardzo im to przeszkadza. Przecież to oni z tematu stronicowego robią elaboraty 

Teraz, Lech36 napisał:

Ale położenie słuchacza a zwłaszcza jego głowy może się zmieniać a pierwsza zmiana widoczna na filmie była już przy zmianie położenia o kilka cm. Była to zmiana spektakularna, można powiedzieć że "powalająca na kolana" 😉.

Rozumiem. Z pewnością w skrajnych przypadkach są słyszalne zmiany, ale jak się zna swój system bardzo dobrze, to nie ma to dużego wpływu przy porównywaniu różnych elementów, zwłaszcza że się słucha w tej samej pozycji i kolumn się nie przestawia. 

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie masz.

Mam 🙂

A ja stoję od rana z lutownicą i miernikiem w ręku i czekam na odpowiedź, co mam naprawić, żeby nie słyszeć kabli. Co jest zepsute?

3 godziny temu, xajas napisał:

Takie stwierdzenia pochodza przewaznie od forumowiczow, ktorzy o tej nauce nie maja zielonego pojecia 🙂

To się zgadza, ale forum jest od tego żeby tłumaczyć a oni zachowują się tak jakby nic do nich nie docierało.

Teraz, Wito76 napisał:

Co jest zepsute?

Wszystko 😉.

Teraz, Wito76 napisał:

A ja stoję od rana z lutownicą i miernikiem w ręku i czekam na odpowiedź, co mam naprawić, żeby nie słyszeć kabli. Co jest zepsute?

Nic nie rób 

Im szybciej zrozumiemy że przepychanie się z nimi nie ma sensu tym lepiej dla nas.

Drastyczny przykład z przed wczoraj.

Dostałem na stesty kilka par lamp od życzliwego kolegi z forum @Wito76.

Zmieniając je Moja partnerka akurat składała pranie w pokoju obok i przyszła pytając co to za lampy i ile kosztują, bo grają bajecznie 🙂

A Wy znaleźliście filtrację grzebieniową i 3cm ruch głową 😉

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Rozumiem. Z pewnością w skrajnych przypadkach są słyszalne zmiany, ale jak się zna swój system bardzo dobrze, to nie ma to dużego wpływu przy porównywaniu różnych elementów, zwłaszcza że się słucha w tej samej pozycji i kolumn się nie przestawia. 

Na wysokich częstotliwościach audio np. powyżej 10kHz wystarczą pojedyncze cm żeby nastąpiła spektakularna zmiana, prezentację można sobie zrobić samemu przy pomocy generatora zasilającego sygnałem audio system i ruszając głową w różnych kierunkach, powyżej 4-6kHz zmiany będą znaczące, nawet do zaniku słyszalności sygnału. To właśnie jest pokaz tego jak zachowują się sygnały spotykające się akustycznie w mocno przesuniętej fazie.  

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Im szybciej zrozumiemy że przepychanie się z nimi nie ma sensu tym lepiej dla nas.

Jeżeli taka jest Twoja droga poznawcza w audio to szczerze współczuję, ale mam nadzieję że w jakiejś innej dziedzinie jesteś bardziej merytoryczny 😉.

Ale to są jakieś skrajne przypadki. 

Tutaj mój SPL:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Ajothe napisał:

A Wy znaleźliście filtrację grzebieniową i 3cm ruch głową

Dla częstotliwości powyżej 12kHz jeszcze mniej 🙂. Filtracja grzebieniowa jest znana od bardzo długiego czasu, tylko pewne grupy nie chcą o niej słyszeć choć potrafią ją wykorzystywać w marketingu.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Ale to są jakieś skrajne przypadki. 

Tutaj mój SPL:

Ukryta Zawartość

Ładny 😉.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, Lech36 napisał:

Kiedy przyjmiesz do wiadomosci ze nie o takie zmiany chodzi? 

Moge ruszac glowa dowolnie i dalej slucham swojego systemu niezmiennie! Moge usiasc z boku calkiem kanapy i poza zmianami ilosciowymi (utrata sceny i pewnych proporcji w dzwiekach) dalej system pozostaje taki sam.

Zamienie wzmacniacz i dochodzi do zmian jakosciowych przede wszystkim. I sa to zmiany niezalezne od pozycji.

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

19 minut temu, Ajothe napisał:

Wpływ zjawiska akustycznej filtracji grzebieniowej w porównaniach sprzętów na ucho ogranicza się stosując odpowiednią procedurę testową, było już to omawiane na forum.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Wpływ zjawiska akustycznej filtracji grzebieniowej w porównaniach sprzętów na ucho ogranicza się stosując odpowiednią procedurę testową, było już to omawiane na forum.

Nie znam takiej procedury, możesz pokazać? 🙂

5 minut temu, rafa napisał:

Kiedy przyjmiesz do wiadomosci ze nie o takie zmiany chodzi? 

Moge ruszac glowa dowolnie i dalej slucham swojego systemu niezmiennie! Moge usiasc z boku calkiem kanapy i poza zmianami ilosciowymi (utrata sceny i pewnych proporcji w dzwiekach) dalej system pozostaje taki sam.

Zamienie wzmacniacz i dochodzi do zmian jakosciowych przede wszystkim. I sa to zmiany niezalezne od pozycji.

Też tak to odbieram, jakieś niuanse się zmieniają, ale to jest mało istotne. 

3 minuty temu, rafa napisał:

W teście Wielkopolskim też zmieniano wzmacniacze i też wykrywano różnice brzmienia a potem  Paweł wyrównał głośności i przestano wykrywać różnice, tak że testowanie porównawcze jest dla ludzi poważnie traktujących swoje hobby, tylko tacy uzyskują miarodajne wyniki. 

19 minut temu, Lech36 napisał:

Jeżeli taka jest Twoja droga poznawcza w audio to szczerze współczuję, ale mam nadzieję że w jakiejś innej dziedzinie jesteś bardziej merytoryczny 😉.

Moja droga poznawania w audio to słuchanie audio. Jeśli twoja jest czytanie lab i forów to nie zazdroszczę 🙂

Teraz, Lech36 napisał:

W teście Wielkopolskim też zmieniano wzmacniacze i też wykrywano różnice brzmienia a potem  Paweł wyrównał głośności i przestano wykrywać różnice, tak że testowanie porównawcze jest dla ludzi poważnie traktujących swoje hobby, tylko tacy uzyskują miarodajne wyniki. 

Zdajesz sobie sprawę, że taka teza jest absurdalna w skali światowej? 😄

Świat audio byłby piękny jakby wzmacniacze grały tak samo, a wystarczyłoby odpowiednio ustawić głośność 🙂

2 minuty temu, Lech36 napisał:

To straszne. Masz jeszcze jakies rewelacje w zanadrzu?

Moze cos od ASR?

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, rafa napisał:

Juz ten temat byl poruszany na forum co najmniej dwa razy. Ustalilismy ze nie ma takich poza gawedziarzami teoretykami i zadne praktyczne narzedzie do tego tez nie istnieje.

Czasami 2-u metrową miarką można zmierzyć scenę, ale czasami 10 metrowa to za mało..😉

29 minut temu, Wito76 napisał:

Można jedynie zepsuć słuch, wtedy nie musisz nic naprawiać..😉

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie znam takiej procedury, możesz pokazać?

Powtarzałem swego czasu ją po wielokroć aż zwrócono mi uwagę że ciągle się powtarzam, więc próbuję przestać się powtarzać, procedura jest opisana wielokrotnie trzeba ją tylko odnaleźć.

1 minutę temu, Cezary_58669 napisał:

Czasami 2-u metrową miarką można zmierzyć scenę, ale czasami 10 metrowa to za mało..😉

Dla Lecha wystarczy kiwac glowa zeby z Luxmana zrobic Audio Research. A jak dobrze podstroisz pozycje glowy to i moze  Accu 7500 sie zalapiesz 😉 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.