Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

zacytuję kolege:

Mocne słowa okazały się być oznaką braku argumentów.

13 godzin temu, Lech36 napisał:

AI nie czuje niuansów brzmienia, które czuje wyrafinowany słuchacz-analityk audiofilskiego brzmienia. Nie wiem czy na podstawie danych z sieci określi we właściwy sposób brzmienie np. kabla 😉.  

Bez obaw, z napisaniem recenzji kabla, który nie istnieje, AI poradziło sobie doskonale:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Recenzja kabla audio XYZ

Kabel audio XYZ to interkonekt, który z powodzeniem odnajduje się w każdym zaawansowanym torze audio. Już od pierwszych chwil po podłączeniu daje się zauważyć, jak duży wpływ ma na kształtowanie przekazu dźwiękowego. Jego rola w systemie jest nie do przecenienia, zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie zarówno detale, jak i pełne, gładkie brzmienie.

W aspekcie barwy dźwięku, kabel XYZ oferuje delikatne ocieplenie, które nadaje muzyce przyjemny, organiczny charakter. Pasmo przenoszenia pozostaje jednak poukładane, bez wyraźnych nierówności czy chropowatości. Wysokie tony są subtelnie wygładzone, co sprawia, że dźwięk jest jednocześnie gładki, ale nie pozbawiony szczegółowości. Średnica, czyli serce każdego nagrania, zyskuje na gęstości i wewnętrznym skupieniu, przez co wokale i instrumenty brzmią bardziej naturalnie i namacalnie.

Co więcej, XYZ imponuje rozdzielczością w całym paśmie. Dzięki temu szczegóły w nagraniach są wyraźne, a dźwięk jest bardziej przestrzenny i trójwymiarowy. Składanie sceny dźwiękowej odbywa się w sposób niezwykle płynny, co sprawia, że muzyka jest bardziej angażująca i realistyczna. Kabel ten jest w stanie wygładzić niektóre drobne nierówności w nagraniach, co dodatkowo podnosi komfort słuchania.

Podsumowując, interkonekt XYZ to doskonały wybór dla audiofilów, którzy poszukują kabli kształtujących przekaz w sposób zrównoważony, bez utraty detali i naturalności brzmienia. Dzięki swojej wewnętrznej spójności i skupieniu na każdej nucie, zapewnia bogaty, gęsty dźwięk, który z pewnością zadowoli najbardziej wymagających słuchaczy"

Niw a co gdybać a czymś, co już jest faktem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Mocne słowa okazały się być oznaką braku argumentów

No i jest, pierdoletto à la szymon1977.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

No i jest, pierdoletto à la szymon1977.

A przedstawlłeś jakiś argument? Nie, powtórzyłeś tylko tę samą tezę.

Ps

Nie wiem czy zauważyłeś, ale wyrwałeś z kontekstu fragment, który był satyrą na Twoje możliwości.

Edytowane przez szymon1977

...no bo przecież zdaniem Lecha-a wszystkie kable grają tak samo, a rożnica brzmienia podczas odsłuchu jest tylko Twoim złudzeniem. I na tym polu AI okazało się pójść o dwa kroki dalej: nie tylko opisało wrażenia bez potrzeby słuchanie, ale nawet potrzeby istnienia kabla. Obyło się bez jakiejkolwiek czułości, więc rozważanie czy do napisania recenzji kabla niezbędna jest czułość "audiofilska" traci sens.

Nie wnikajac w wiare i wpis Lecha, twoje twierdzenie jest absurdalne i tylko do niego sie odnosze. 

Masz wiek podobny mojemu, doswiadczenie tez powinno isc w parze. A jesli na serio uwazasz ze AI bedzie w stanie okreslic "lepszość czy gorszość" przedmiotow ktore wplywaja na ludzkie emocje czy odczucia to sie grubo mylisz. To jest niezmierzalne, ludzkie i nie podlega wyuczeniu maszynowemu.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

14 minut temu, Mikelas76 napisał:

twoje twierdzenie jest absurdalne

Nie jest i nie będzie, dopóki nie przedstawisz argumentu.

A jesli na serio uwazasz ze AI bedzie w stanie okreslic "lepszość czy gorszość" przedmiotow ktore wplywaja na ludzkie emocje

Nic takiego nie pisałem, nawet nie sugerowałem. Natomiast dla AI nie będzie problemem, by na podstawie mierzalnych aspektów określić, np które z dwóch kolumn są "cieplejsze". Kwestia dostarczenia odpowiednich danych.

emocje czy odczucia to sie grubo mylisz. To jest niezmierzalne, ludzkie i nie podlega wyuczeniu maszynowemu.

W recenzji nie ma miejsca na emocje i odczucia, bo to nie jest cecha produktu. No chyba, że np o zakupie kolumn chcesz decydować nie na podstawie cech użytkowych produktu, a chwilowego stanu emocjonalnego recenzenta - napisana przez AI recenzja kabla, który nie istnieje nie pozostawia nic innego, niż życzyć Ci powodzenia. Tak czy siak, każdy emocje ma swoje i ten sam system u każdego wywoła emocje inne.

Nie wnikajac w wiare i wpis Lecha,

Serio? Mam nie wnikać, że swoim argumentem wykazałeś moją rację?

Spędzam właśnie weekend na Mazurach, a wczoraj wieczorem bawiliśmy się w lokalu z muzyką na żywo. Ciekawostka, zespół miał między innymi organy Hammonda, rzadkość wśród tego typu kapel. Klimaty typu covery Deep Purple, T.Nalepy itd. W którymś momencie zespół zrobił sobie przerwę i jeden z muzyków wyszedł na fajkę. Stał obok naszego stolika (siedzieliśmy w ogródku pod knajpą) i zagadałem faceta. Gadamy o muzyce, o sprzęcie i facet okazuje się że też audiofil. Przewalił sporo sprzętu audio. Tego do grania, tego studyjnego i takiego domowego do słuchania. I na koniec zażartowałem, czy jest wierzący w kable. Z poważną miną odpowiedział, że "kable to podstawa". Wiadomo przesadził, że podstawa, ale powiedział, że nie wyobraża sobie dobrego grania i brzmienia bez dobrych kabli. Spytałem się jeszcze, czy pisze na jakichś forach audio - nie, nie ma na to czasu i ochoty "bo tam same głupoty są". Po prostu jego doświadczenia biorą się ze środowiska, w jakim się obraca i z codziennego obcowania z muzyką i sprzętem. Tak więc gość nie jest skażony recenzjami, forumowym nakręcaniem jeden drugiego, po prostu muzyk z dobrym uchem i słuchem. I idąc tytułem wątku, jego subiektywne zdanie jest takie, że kable są ważne i nie są bez znaczenia, jak niektórym się przekornie wydaje.

18 minut temu, Wito76 napisał:

Z poważną miną odpowiedział, że "kable to podstawa". Wiadomo przesadził, że podstawa, ale powiedział, że nie wyobraża sobie dobrego grania i brzmienia bez dobrych kabli. Spytałem się jeszcze, czy pisze na jakichś forach audio - nie, nie ma na to czasu i ochoty "bo tam same głupoty są".

Piękna historia! Serio uważasz, że kierować się będę opinią kogoś, kto z premedytacją ignoruje opinie fachowców i amatorów o odmiennych poglądach? To taka samo moc argumentacji, jak o krągłość Ziemii pytać na plaskoziemcy.forum.pl 🙂

23 minuty temu, Wito76 napisał:

Tak więc gość nie jest skażony recenzjami, forumowym nakręcaniem jeden drugiego, po prostu muzyk z dobrym uchem i słuchem.

Gość jest oderwany od rzeczywistości, dobre ucho być może ma... ale dobry słuch u muzyka? To raczej wykluczone. 

14 minut temu, Wito76 napisał:

Szymon, Ty już może nie pisz nic więcej o oderwaniu od rzeczywistości.

Mam udawać, że masz rację?

57 minut temu, szymon1977 napisał:

Gość jest oderwany od rzeczywistości, dobre ucho być może ma... ale dobry słuch u muzyka? To raczej wykluczone. 

Co Ty znowu farmazonisz? 🤔

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Serio? Mam nie wnikać, że swoim argumentem wykazałeś moją rację?

Szymonie Szymonie nasze racje w sprawie kabli sa na przeciwstawnych biegunach. Jesli bedziesz kiedykolwiek mial racje, w czymkolwiek, to ci ja przyznam. 

Ale jak to bylo w Gladiatorze:

NOT YET. 

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Spędzam właśnie weekend na Mazurach

No widzisz, a ja bedac kiedys u laryngologa z problemem zatok, rozgadalem sie z tym wlasnie laryngologiem na temat muzyki, i dbania o uszy itp. Delikatnie zapytalem go o temat wplywu i slyszalnisci kabli, bojąc sie wyśmiania, a okazalo sie ze Pan laryngolog z Poznania wie ze kable w slyszalny sposob wplywaja na dzwiej i ma swoim dosc drogim systemie, dosc drogie kable nordosta, bo slyszy ich wplyw. Pogadaliśmy sobie fajnie i ta rozmowa tylko utwierdzila mnie w tym temacie. 

A to tylko tak na marginesie. Przeciez lekarz laryngolog tez czlowiek i tez moze sie mylic 😉

31 minut temu, Mikelas76 napisał:

A to tylko tak na marginesie. Przeciez lekarz laryngolog tez czlowiek i tez moze sie mylic 😉

Zaraz się dowiesz, że laryngolog nie ma dobrego słuchu 😄

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Szymonie Szymonie nasze racje w sprawie kabli sa na przeciwstawnych biegunach

Racja jest tylko jedna, więc jeden z nas musi być w błędzie.

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Jesli bedziesz kiedykolwiek mial racje, w czymkolwiek, to ci ja przyznam

Na tę chwilę to Ty nawet nie podjąłeś próby wykazania Twojej - ja z uzasadnieniem swojej nie mam problemu.

-----

51 minut temu, Ajothe napisał:

Co Ty znowu farmazonisz? 🤔

Czego tym razem nie zrozumiałeś?

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Czego tym razem nie zrozumiałeś

Co tu jest do zrozumienia!?

Nie pisz w temacie na którym się NIE ZNASZ 

W dniu 13.09.2024 o 12:08, Ajothe napisał:

Recenzję kabla można napisać po odsłuchaniu konkretnego modelu.

Wolę recenzję na podstawie parametrów kabla, wtedy wiadomo że nikt nie próbuje nikogo naciągać na piękną prozę zachwalającą np. budowę przestrzeni przez kabel 😉

W dniu 13.09.2024 o 08:44, Ajothe napisał:

Pytanie AI o brzmienie jakiegokolwiek sprzętu audio nienajlepiej świadczy o inteligencji promptera

Dlaczego? Jak projektant instalacji studyjnych zajmujących się tworzeniem nagrań dla np. audiofilów ma zaprojektować poprawnie taką instalację? Posługując się tylko wiedzą z płaszczyzny audiofilskiej byłoby to niemożliwe a jednak się projektuje takie instalacje. Może dla kabli wystarczą te parametry RCL 😉

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

35 minut temu, Ajothe napisał:

Zaraz się dowiesz, że laryngolog nie ma dobrego słuchu 😄

A dlaczego niby laryngolog miałby mieć dobry słuch?

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Przeciez lekarz laryngolog tez czlowiek

Oczywiście. Mógłbym oczywiście poszukać innego laryngologa, który kabli nie słyszy i przeliczyć punkty z 2:0 na 2:1, a także muzyka by zremisować 2:2, ale wynik argumentacji pozostałby na poziomie zerowym... choć w sumie nie bardzo wiem co Ty chcesz argumentować, skoro ja możliwości popsucia sygnału przez kabel w wyniku problemu technicznego nie przeczę.

19 minut temu, quatross napisał:

Co tu jest do zrozumienia!?

Nie pisz w temacie na którym się NIE ZNASZ 

Nie zna się ten co przedstawia fakty, a znają się Ci, co negują fakty swoim widzimisię - ciekawe.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie zna się ten co przedstawia fakty, a znają się Ci, co

Twoja pseudoerystyka na nas nie działa i jest nie na temat, w jakim; JESTEŚ "NOGA" 

Edytowane przez quatross
26 minut temu, quatross napisał:

Twoja pseudoerystyka na nas nie działa i jest nie na temat, w jakim;

Na niektórych nie działa ani "pseudo retoryka" ani technika, ci niektórzy po prostu słyszą i koniec dyskusji, pozostali mają im wierzyć bezkrytycznie 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, Lech36 napisał:

Na niektórych nie działa ani "pseudo retoryka" ani technika, ci niektórzy po prostu słyszą i koniec dyskusji, pozostali mają im wierzyć bezkrytycznie 😉.

Bo słychać różnice zależności od materiału i konstrukcji kabla. Czasami jest ona większą, mniejsza, lub żadna. 

Niektórzy po prostu nie słyszą j koniec dyskusji, a potem w innym wątku sami tłumaczą dlaczego jeden kabel mógł zagrać lepiej od drugiego 🤭

choć w sumie nie bardzo wiem co Ty

Ja tez w sumie nie wiem po co ty sie tu udzielasz. 

Wiemy ze mozesz, ale w sumie tez nie musisz, dla spokoju wszystkich tu obecnych. 

Badz choc raz prospoleczny dla tej naszej malej spolecznosci forumowej i sledz, czytaj, ogladaj ale daj sobie spokoj z wypowiedziami. Bedzie nam milej i watku nie popsujesz. 

Bedzie fajnie, damy rade 😉

Edytowane przez Mikelas76

16 minut temu, Ajothe napisał:

Bo słychać różnice

Powtórzę, bo umknęło:

w sumie nie bardzo wiem co Ty chcesz argumentować, skoro ja możliwości popsucia sygnału przez kabel w wyniku problemu technicznego nie przeczę.

9 minut temu, quatross napisał:

Co dźwięki głębokiego basu mają wspólnego z "wiarą" w określone wybrzmienia?!

Wybrzmienia są zawsze takie na ile pozwalają parametry techniczne z działaniem kabli mają mało wspólnego, ale można się łudzić że mają w końcu od czego jest audio hobby 😉?  

Teraz, Mikelas76 napisał:

Ja tez w sumie nie wiem po co ty sie tu udzielasz. 

Wiemy ze moszesz, ale w sumie tez nie musisz, dla spokoju wszystkich tu obecnych. 

Badz choc raz prospoleczny dla tej naszej males spolecznosci forumowej i sledz, czytaj, ogladaj ale daj sobie spokoj z wypowiedziami. Bedzie nam milej i watku nie popsujesz. 

Bedzie fajnie, damy rade 😉

Biorąc pod uwagę ile lajków dostaję za rzeczowe wpisy na temat, to jestem tu równie mile widziany, jak Wasze zaczepki, przechwałki i... ogólnie Wasz trolling.

19 minut temu, Ajothe napisał:

Bo słychać różnice zależności od materiału i konstrukcji kabla.

Musiałbyś to potwierdzić jakimś wiarygodny testem, ewentualnie wiarygodnymi pomiarami, "konstrukcja kabla", wielkie sformułowanie. 

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Dlatego będziesz żył w ciemnogrodzie audio 😉

Wolę to i mieć super przyjemne audio, jak katować się sprzętem o rekordowych pomiarach, a za to grającym męcząco i nieprzyjemnie 😉

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Wolę to i mieć super przyjemne audio, jak katować się sprzętem o rekordowych pomiarach, a za to grającym męcząco i nieprzyjemnie

To akurat rozumiem, też nie używam sprzętów o rekordowych pomiarach, ale nie mam nic na przeciw używaniu takowych.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.