Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Lech36 napisał:

To akurat rozumiem, też nie używam sprzętów o rekordowych pomiarach, ale nie mam nic na przeciw używaniu takowych.

THD: <0.02%, 20Hz to 20kHz. Signal/ noise: 75dBu, unweighted.

To są parametry dobrego wzmacniacza, czy kiepskiego? 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

a za to grającym męcząco i nieprzyjemnie

Używaj takich rekordowych co grają przyjemnie i nie męcząco. Może trzeba pomyśleć o zmianach w pozostałej części toru audio?

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Wystarczającego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Wystarczającego.

Rozwiń swą myśl 🙂

Total Harmonic Distortion 250 watts @ 8Ω 0.05% @ 1 kHz

Signal-to-Noise Ratio 75 dB, unweighted

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Rozwiń swą myśl

A co tu rozwijać, ważne jest Twoje zadowolenie.

P.S. w domenie słuchu w/w przez Ciebie parametry będą wystarczająco dobre.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Total Harmonic Distortion 250 watts @ 8Ω 0.05% @ 1 kHz

...

Signal-to-Noise Ratio 75 dB, unweighted

THD: <0.02%, 20Hz to 20kHz. Signal/ noise: 75dBu, unweighted.

A jakie to ma znaczenie, skoro parametrami nie przedstawiłeś swojego widzimisię?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

A jakie to ma znaczenie, skoro parametrami nie przedstawiłeś swojego widzimisię?

Ogromne, bo te parametry są bardzo słabe 🙂

Jak widać, król jest nagi. 

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Ogromne, bo te parametry są bardzo słabe

Słabe nie są, w domenie ludzkiego słuchu nie budzą zastrzeżeń, ale można lepiej.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Jak widać, król jest nagi. 

Kto/co jest "królem"?

29 minut temu, Ajothe napisał:

Ogromne, bo te parametry są bardzo słabe 🙂

Zadowolenie nie jest efektem "dobrych" parametrów systemu, a parametrów systemu zgodnych z parametrami kaprysu użytkownika.

31 minut temu, Ajothe napisał:

Jak widać, król jest nagi

"Królem" z pewnością nie jesteś, ale "nagi"? Powiedziałbym raczej, że nie rozumiesz tematu.

Względem wielu wzmacniaczy te parametry wypadają blado, a takie niby z Was spece....🤭

35 minut temu, szymon1977 napisał:

Zadowolenie nie jest efektem "dobrych" parametrów systemu, a parametrów systemu zgodnych z parametrami kaprysu użytkownika

Hahaha 🤣

42 minuty temu, Ajothe napisał:

Względem wielu wzmacniaczy te parametry wypadają blado

No i co z tego, że Twoim zdaniem kilka parametrów wzmacniacza jest "złych", skoro parametry całego Twojego systemu, mają pasować do parametrów Twojego kaprysu? Pisałem już, że nie rozumiesz tematu?

Godzinę temu, Ajothe napisał:

To z tego, że raz opieracie się na parametrach, a potem wam wszystko jedno

Nikt nie pisał, że wszystko jedno, tylko usiłujemy Ci wytłumaczyć, że parametry które przedstawiłeś, nie obrazują tego, co usiłujesz odczytać. Twoje spostrzeżenie, że wzmacniacz o złych Twoich zdaniem parametrach, w Twoim systemie, w Twojej akustyce i Twoim zdaniem zagrał dobrze, to jak próba odczytania z pojemności bagażnika prędkości maksymalnej samochodu.

Ps

Pisałem już, że nie rozumiesz tematu?

Jak przychodzi co do czego to pomiarofile i parametrowcy rozkładają ręce i niczego nie wiedzą.

Nie mają nawet odwagi określić na podstawie przedstawionych parametrów jakiej klasy jest dany wzmacniacz.

Kolejny raz się zamotaliście 😃

A propos tego "nie masz pojęcia o temacie" - mam nadzieję Szymon, że zdajesz sobie sprawę, jakie są obserwacje forumowiczów, na temat Twojego pojęcia o temacie. Że traktuje się Twoje wypowiedzi z przymrużeniem oka i jesteś swego rodzaju maskotką tego forum. Że nikt nie bierze Twoich wypowiedzi na poważnie, jako głosu fachowca, eksperta itd tylko tak dyskutuje się z Tobą dla rozrywki. Ale ogólnie to luz, prywatnie Ci powiem, że w sumie to Cię lubię i czasem fajnie czyta się te Twoje blond teksty czy to fantastyczne odwracanie kota ogonem.

9 minut temu, Wito76 napisał:

A propos tego "nie masz pojęcia o temacie" - mam nadzieję Szymon, że zdajesz sobie sprawę, jakie są obserwacje forumowiczów, na temat Twojego pojęcia o temacie.

Oczywiście. Forumowicze dzielą się na tych, którzy podejmują rzeczową dyskusję, i tych co na moje wpisy reagują zaczepkami, drwinami i atakami personalnymi - wniosek prosty (pozostałe 99%, które ma mnie tak samo głęboko w d... jak Was wszystkich i do dyskusji nie zagląda, z oczywistych względów pominę).

9 minut temu, Wito76 napisał:

Ale ogólnie to luz, prywatnie Ci powiem, że w sumie to Cię lubię

Dopóki mnie nie obrażasz i nie przypisujesz mi swoich własnych wymysłów, to jest ok.

-----

14 minut temu, Ajothe napisał:

Nie mają nawet odwagi określić na podstawie przedstawionych parametrów jakiej klasy jest dany wzmacniacz.

Myślisz, że trzy liczby obrazują całość charakterystyki wzmacniacza? Wow!

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Myślisz, że trzy liczby obrazują całość charakterystyki wzmacniacza? Wow!

Te są najbardziej istotne, a co byś jeszcze chciał? 

26 minut temu, Ajothe napisał:

Te są najbardziej istotne, a co byś jeszcze chciał? 

Ja nic, bo określanie klasy wzmacniacza na podst. parametrów to Twoj pomysł, który wykracza poza moje zainteresowania. Ja wzmacniacze dzielę na dwie "klasy": przystępne cenowo i poza zasięgiem. Cena to w kwestii "klasy" wzmacniacza najistotniejszy dla mnie parametr, później moc, a reszta to już na ucho.

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zadowolenie nie jest efektem "dobrych" parametrów systemu, a parametrów systemu zgodnych z parametrami kaprysu użytkownika.

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

No i co z tego, że Twoim zdaniem kilka parametrów wzmacniacza jest "złych", skoro parametry całego Twojego systemu, mają pasować do parametrów Twojego kaprysu? Pisałem już, że nie rozumiesz tematu?

Te definicje są Twojego autorstwa czy gdzieś podejrzałeś? 

W dniu 14.09.2024 o 11:51, Lech36 napisał:

AI" też weryfikuje zgodnie z obowiązującą wiedzą naukową a dostęp do wiedzy ma praktycznie nieograniczony, chyba że natrafi na zjawiska nie zbadane jeszcze przez naukę tak jak w przypadku audio hobby to wtedy może snuć tylko przypuszczenia na podstawie dyskusji z forów tematycznych

Wypisując recenzje kabla w innym wątku nic nie zweryfikowała.

Co tu się ostatnio odwala po weekendach? 

Panowie naprawdę nie macie co robić? Proponuję wziąć sobie czasem łyk powietrza. 

Czasami odnoszę wrażenie, że to forum jest lepsze niż niejeden stand-up. Tak na poważnie bardzo lubię wypowiedzi Szymka, tylko czasem gubi się w temacie 😉

2 godziny temu, Piniu2906 napisał:

bardzo lubię wypowiedzi Szymka, tylko czasem gubi się w temacie 😉

Ja? Nigdy! Gubić to się może czytający.

-----

2 godziny temu, quatross napisał:

sie MiOTA

Rozwiniesz skrót?

-----

7 godzin temu, ludzik napisał:

Te definicje są

To nie są definicje - to opis faktu.

W dniu 15.09.2024 o 03:24, szymon1977 napisał:

Mocne słowa okazały się być oznaką braku argumentów.

Bez obaw, z napisaniem recenzji kabla, który nie istnieje, AI poradziło sobie doskonale:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Recenzja kabla audio XYZ

Kabel audio XYZ to interkonekt, który z powodzeniem odnajduje się w każdym zaawansowanym torze audio. Już od pierwszych chwil po podłączeniu daje się zauważyć, jak duży wpływ ma na kształtowanie przekazu dźwiękowego. Jego rola w systemie jest nie do przecenienia, zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie zarówno detale, jak i pełne, gładkie brzmienie.

W aspekcie barwy dźwięku, kabel XYZ oferuje delikatne ocieplenie, które nadaje muzyce przyjemny, organiczny charakter. Pasmo przenoszenia pozostaje jednak poukładane, bez wyraźnych nierówności czy chropowatości. Wysokie tony są subtelnie wygładzone, co sprawia, że dźwięk jest jednocześnie gładki, ale nie pozbawiony szczegółowości. Średnica, czyli serce każdego nagrania, zyskuje na gęstości i wewnętrznym skupieniu, przez co wokale i instrumenty brzmią bardziej naturalnie i namacalnie.

Co więcej, XYZ imponuje rozdzielczością w całym paśmie. Dzięki temu szczegóły w nagraniach są wyraźne, a dźwięk jest bardziej przestrzenny i trójwymiarowy. Składanie sceny dźwiękowej odbywa się w sposób niezwykle płynny, co sprawia, że muzyka jest bardziej angażująca i realistyczna. Kabel ten jest w stanie wygładzić niektóre drobne nierówności w nagraniach, co dodatkowo podnosi komfort słuchania.

Podsumowując, interkonekt XYZ to doskonały wybór dla audiofilów, którzy poszukują kabli kształtujących przekaz w sposób zrównoważony, bez utraty detali i naturalności brzmienia. Dzięki swojej wewnętrznej spójności i skupieniu na każdej nucie, zapewnia bogaty, gęsty dźwięk, który z pewnością zadowoli najbardziej wymagających słuchaczy"

Niw a co gdybać a czymś, co już jest faktem.

Czysty Pacuła🤣🤣🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 15.09.2024 o 15:35, Lech36 napisał:

Na niektórych nie działa ani "pseudo retoryka" ani technika, ci niektórzy po prostu słyszą i koniec dyskusji, pozostali mają im wierzyć bezkrytycznie

A o czym tu dyskutowac? Ja, slyszac wplyw kabli zasilajacych na odbior muzyki u siebie, nie mam problemow z tym ze inny kolega tez to slyszy. Skoro jest wielu "slyszacych" to o czym tu do ku... nedzy dyskutowac? Zbiorowa hipnoza na terenie całego kraju??? 

JPRDL 😜

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

A o czym tu dyskutowac? Ja, slyszac wplyw kabli zasilajacych na odbior muzyki u siebie, nie mam problemow z tym ze inny kolega tez to slyszy.

Ja też z tym nie mam problemu, słyszy to słyszy nic na to nie poradzę, ale próbowałem 😉.

slyszac wplyw kabli zasilajacych na odbior muzyki u siebie

Zanim strzelisz gola, zastanów się do czyjej bramki celujesz: sskoro piszesz, że kabel zasilający wpływa u Ciebie na ODBIÓR muzyki, to niejako potwierdzasz, że na ODTWARZANIE muzyki ów kabel wpływu nie ma.

Zbiorowa hipnoza na terenie całego kraju??? 

Nie, pospolite zjawisko psycho-akustyczne, któremu ulega każdy z nas.

o czym tu do ku... nedzy dyskutowac?

Żeby dyskutować, musiałbyś mieć cokolwiek na temat do powiedzenia. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.