Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie od rozdzielni

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, xetras napisał:

Wraz z indukcją i wraz z niefizykiem Faraday'em (tak przypomnę się). Jest sporo poza fizyką widocznego dla bystrego obserwatora oraz majsterkowicza, którym też i Faraday był.

Indukcja to tez fizyka. Kiedys bez indukcji nie byloby pradu elektrycznego. Teraz umiemy produkowac prad ze slońca. Nie zapominajac, ze jeden jest zmienny drugi staly ale zamieniać jeden na drugi juz sie nauczylismy.

W dniu 11.08.2024 o 23:01, carlos med napisał:

Prawie wszystkie sprzęty w domu  zasilane z jednej fazy obsługiwanej przez falownik dla którego źródłem prądu jest off gridowa instslacja PV lub magazyn energii lub jedna faza z sieci. Max obciążenie falownika 5,5Kw i wystarcza bo nie zdarza się żeby jednocześnie poszło większe obciążenie. 

Czyli korzystasz do audio z magazynu energii. Zakladam, ze korzystajac z niego jednoczesnie odlaczasz „resztę domu” od liniii do audio? Calkowicie galwanicznie odciecie zyl L, N i PE? Bo jesli gdziekolwiek jest ich polaczenie z reszta domu czy z „zakladem energetycznym” to zbierasz zaklocenia w.cz.

BTW pytanie, czy amgazyn energii przy instalacji offgridowej mozna naladować z sieci energetycznej czy tylko z falownika PV?

BTW najfajniej byloby przerobic swoje sprzety audio tak, aby korzystaly jedynie z roznych potrzebnych napiec stalych dostarczanych wprost z magazynu energii. Czyli pelne zasilanie bateryjne. Bo ja tam do wszelkich falownikow jakoś „nie mam zaufania” 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Zakladam, ze korzystajac z niego jednoczesnie odlaczasz „resztę domu” od liniii do audio? Calkowicie galwanicznie odciecie zyl L, N i PE? Bo jesli gdziekolwiek jest ich polaczenie z reszta domu czy z „zakladem energetycznym” to zbierasz zaklocenia w.cz.

Tym mozesz odciac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

16 minut temu, xajas napisał:

Tym mozesz odciac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5972.jpg

Warczy.

Mam taki jeden 2 kVA, ktory nie dosc ze „malo warczy” to przynajmniej daje stabilne 50Hz na wyjsciu. Przebegu sinusoidy nie badalem. 

Obawiam sie, ze 5,5 KW za 2000 PLN to bedzie slaby zakup. Proponowalbym raczej cos takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Maja wadę, koszt tak z 80.000 PLN. Ale czego audiofil nie zrobi dla dobrego prądu z gniazdka 😉😉😉 ?

Ale 10 kVA raczej do audio wystarczy więc mozna taki:

Ukryta Zawartość

Dojdzie koszt instalacji iintegracji z siecią.

W porownaniu do takich Blumenhoferów za 1,5 bańki to wrecz darmocha. Niemcy powinni dodawać w gratisie 🙂 .

Moj sasiad ma taki tylko wiekszej mocy, jest praktycznie „bezglosny”. Ale nie uzywa go tylko do audio choć troche hiendu u niefo sie przewala. Ma do tego zdrowe podejscie. Vzego wszystkim zyczę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

• Moderatorzy
48 minut temu, pmcomp napisał:

Bo jesli gdziekolwiek jest ich polaczenie z reszta domu czy z „zakladem energetycznym” to zbierasz zaklocenia w.cz.

Większe zakłócenia mogą być z falownika. Niedawno gościłem u siebie kogoś u kogo po instalacji magazynu energii system audio po prostu szumi. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Indukcja to tez fizyka. Kiedys bez indukcji nie byloby pradu elektrycznego. Teraz umiemy produkowac prad ze slońca. Nie zapominajac, ze jeden jest zmienny drugi staly ale zamieniać jeden na drugi juz sie nauczylismy.

Czyli korzystasz do audio z magazynu energii. Zakladam, ze korzystajac z niego jednoczesnie odlaczasz „resztę domu” od liniii do audio? Calkowicie galwanicznie odciecie zyl L, N i PE? Bo jesli gdziekolwiek jest ich polaczenie z reszta domu czy z „zakladem energetycznym” to zbierasz zaklocenia w.cz.

BTW pytanie, czy amgazyn energii przy instalacji offgridowej mozna naladować z sieci energetycznej czy tylko z falownika PV?

BTW najfajniej byloby przerobic swoje sprzety audio tak, aby korzystaly jedynie z roznych potrzebnych napiec stalych dostarczanych wprost z magazynu energii. Czyli pelne zasilanie bateryjne. Bo ja tam do wszelkich falownikow jakoś „nie mam zaufania” 🙂 .

Magazyn energii nie służy u mnie do zasilania audio, tylko do większości pozostałych odbiorników. Nie mam zaufania do zasilania audio z falownika - jakość zasilania , bo oczywiscie funkcja UPS byłaby przydatna w razie nagłego zaniku napięcia z sieci. Magazyn jest ładowany z PV lub z sieci w zaleznosci od tego czy PV ma słońce. To mała instalacja 2Kwp. 

Audio ma swoją linię od tablicy rozdzielczej w garażu, więc nie jest w 100% odizolowane, ale urządzenia w domu, które mogą wprowadzać zakłócenia nie są zasilane z tej samej fazy i  z falownika PV z magazynem energii. Dlatego też zdecydowałem się na kondycjoner PR 6 , który moim zdaniem wnosi poprawę. 

Warczy.

A niech warczy
Stawiasz go w piwnicy albo garazu, a kable zasilajace prowadzisz do mieszkania ekranowane w rurkach miedzianych az do pomieszczenia odsluchowego.
Znam takich…
Godzinę temu, Seyv napisał:

Większe zakłócenia mogą być z falownika. Niedawno gościłem u siebie kogoś u kogo po instalacji magazynu energii system audio po prostu szumi. 

Dlatego napisałem: "Czyli pelne zasilanie bateryjne. Bo ja tam do wszelkich falownikow jakoś „nie mam zaufania” 🙂 ."

4 minuty temu, xajas napisał:

A niech warczy

Ukryta Zawartość

Stawiasz go w piwnicy albo garazu, a kable zasilajace prowadzisz do mieszkania ekranowane w rurkach miedzianych az do pomieszczenia odsluchowego.
Znam takich…

Przeznaczone do pracy na zewnątrz. Chyba, że profesjonalnie odprowadzisz spaliny. Ja jednak nie zrobiłbym tego z powodu zagrożenia pożarowego. Jak ci chałupa spłonie żaden ubezpieczyciel "nie kiwnie palcem".

36 minut temu, carlos med napisał:

ale urządzenia w domu, które mogą wprowadzać zakłócenia nie są zasilane z tej samej fazy

Jednak przewód PE jest wspólny więc zakłócenia w.cz. mogą sie przenosić .

Ukryta Zawartość

26 minut temu, pmcomp napisał:

Dlatego napisałem: "Czyli pelne zasilanie bateryjne. Bo ja tam do wszelkich falownikow jakoś „nie mam zaufania” 🙂 ."

Przeznaczone do pracy na zewnątrz. Chyba, że profesjonalnie odprowadzisz spaliny. Ja jednak nie zrobiłbym tego z powodu zagrożenia pożarowego. Jak ci chałupa spłonie żaden ubezpieczyciel "nie kiwnie palcem".

Jednak przewód PE jest wspólny więc zakłócenia w.cz. mogą sie przenosić .

To jak odizolować audio w domu od potencjalnych zakłóceń przenoszonych przez wspólną PE ??

25 minut temu, carlos med napisał:

To jak odizolować audio w domu od potencjalnych zakłóceń przenoszonych przez wspólną PE ??

Dwie opcje:

- nie da się, trzeba z tym żyć

- odciąć żyłę PE (👺)

Drugiej absolutnie nie polecam.

Są sposoby jak ograniczyć przenoszenie zakłóceń w.cz. przez kabel.

Słuchac muzyki po odcięciu wszystkich pozostałych linii z siejącymi urządzeniami. Z moich doświadczeń wynika, że najbardziej sieją zasilacze od oświetlenia LED.

Ja nic nie odłączam, słucham jak jest.

A tak na poważnie ... przedyskutować opcje ze swoim elektrykiem.

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

Dwie opcje:

- nie da się, trzeba z tym żyć

- odciąć żyłę PE (👺)

Drugiej absolutnie nie polecam.

Są sposoby jak ograniczyć przenoszenie zakłóceń w.cz. przez kabel.

Słuchac muzyki po odcięciu wszystkich pozostałych linii z siejącymi urządzeniami. Z moich doświadczeń wynika, że najbardziej sieją zasilacze od oświetlenia LED.

A tak na poważnie ... przedyskutować opcje ze swoim elektrykiem.

Gra mi tak, że się podoba , więc...opcja nr 1 i nie zawracam sobie głowy 😉

• Moderatorzy
33 minuty temu, carlos med napisał:

Mieszkając w domku: 10-20 metrów bednarki, kilka szpilek i masz oddzielne uziemienie.

23 minuty temu, pmcomp napisał:

I ja podobnie. Jeśli nie ma słyszalnych zakłóceń nie zawracał bym sobie zbytnio tym głowy. Zamiast przejmować się tym co jest w ścianie wolałem zająć się tym co jest na ścianie czyli akustyką.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W dniu 13.08.2024 o 12:58, carlos med napisał:

Podłączyć linię bezpośrednio pod jedną z faz licznika?

W dniu 13.08.2024 o 12:25, xajas napisał:

A niech warczy

Ukryta Zawartość

Znam takich…

Ale to jest High End. Jeśli to ma być High End zasilania to proponuję linię bezpośrednią do najbliższej rozdzielni wysokiego napięcia. Można już takie kupić na rynku. 

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, miki450 napisał:

Podłączyć linię bezpośrednio pod jedną z faz licznika?

To licznik nie ma zyly PE twoim zdaniem?

• 4 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi