Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Wszystko zależy od systemu, to znaczy że miałeś kiepski streamer i dac😃

Sam mam również bibliotekę flac i tutaj już ciężko o takie stwierdzenia 😉

U mnie streamer czyta płyty CD więc jest tak samo kiepski grając SACD jak i Tidal. 

Pliki na Tidal mają losową jakość.

20 godzin temu, yayacek napisał:

Uff, w końcu się ktoś odezwał, ktoś kto odważył się postawić dwie konfiguracje foobara obok siebie i posłuchać.

Ojojoj! To zabrzmiało jak czalendż z tiktoka. Podjąłem.

Porównywane wersje:

v2.24 preview 2024-10-11 [64-bit], ASIO Output 2.2.3

v1.6.18 [x32-bit], ASIO Output 2.2.3

Windows 11 24H2

Karta dźwiękowa Lynx AES-16e (natywny i najnowszy driver) -> AES/EBU -> RME ADI-2 Pro -> Focal Solo 6be

Przesłuchałem trzy kawałki, w każdym pierwsze 2 minuty, każdy kawałek 4x, na przemian w foobar2000 v2.24 i v1.6.18, dla pewności.

J.M. Jarre, Magnetic Fields, Part 2 - rip z CD oryginalne pierwsze wydanie

L.V. Beethoven, 8 Symfonia, Molto Vivace - rip z DVD-Audio 24/96 (nagranie pod dyrekcją Barenboim)

Diana Krall, The Look of Love, Besame Mucho - rip z DVD-Audio 24/96

Uwierz mi, że nie usłyszałem absolutnie żadnych różnic pomiędzy utworami odtwarzanymi na przemian z dwóch wersji foobar2000. Odinstalowałem v1.6.18, kontynuuję uzupełnianie braków w znajomości dyskografii Klausa Schulze.

Edytowane przez msankowski

W pierwszym słuchaniu faktycznie brzmiało inaczej na starym Foobar2000 a inaczej na nowym AIMP. 

A potem zacząłem grzebać w ustawieniach. Jeśli wszystko ustawisz tak samo to i zabrzmi tak samo 🙂

Ostatecznie liczy się tylko, że:

"Stawia wszystko na zero

Błyszczy bardziej niż ktokolwiek, kogo kiedykolwiek znałem

Jej imię jest na ustach wszystkich

Pachnie wolnością, jak dziewczyna Bonda"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam za opóźnienie w reakcji, ale miałem remont chodnika i związane z tym dwa dni bez światłowodu - "panie, kto tak płytko kopie, nie wiedzielim" 😉

W dniu 16.10.2024 o 01:32, yayacek napisał:

Dropów brak to pewne.

No nie wiem, drop jednej próbki jest niezauważalny... Ale to na sam koniec raczej.

Konfiguracja samego komputera się nie zmienia, zmieniają się tylko odtwarzacze programowe. Jeśli jitter jest, to zawsze taki sam, gdyż wyjście na DAC zawsze jest w takiej samej konfiguracji sprzetowej niezależnie od odpalonego playera - te same wyjscie fizyczne na karcie, ten sam toslink (4 metry na stałe położone za listwą podłogową od kompa do DACa).
Nie wiem czy dobrze łapię, ale sugerujesz, że jitter mógłby być zmienny zależnie od playera?

Jitter to nie jest przecież parametr połączenia czy parametr sprzętu, tylko parametr zegara, a ten jest w strumieniu danych i jest generowany przez to coś, co odtwarza, więc oczywiście że może być różny, dlaczego nie? Nie sądzę, żeby to miało jakiś słyszalny wpływ, ale kto wie...

Dotyczy to sygnału muzycznego. Zaprawdę tak mnie to fascynuje, że jak już się okabluję w salonie to dla zapewnienia spokoju wyprowadzany z kompa sygnał wraca cyfrowo po DACu na wejście i jest rejestrowany przed spokojnym słuchaniem.
Sygnał testowy (zmodyfikowany AC3) nie wraca po DACu gdyż jest idealnie rozpoznawalny w DACu - choć mógłby ale po co.

Żebym dobrze zrozumiał: nagrywasz - wszystko cyfrowo, przez spdif - dwa "różnie brzmiące" te same pliki (z różnych odtwarzaczy), oba bitperfekt, na dysk do daw (i w tym daw na śladzie są nadal bitperfekt czyli takie same) i potem odtwarzasz z daw i co się dzieje - nadal są różne czy już takie same? Bo jak są takie same no to zegar, jak nadal inne to... chyba poradnia zdrowia psychicznego albo wyższy kurs informatyki 😉 

postaw sobie AIMPa (może być portable), ustaw w nim na stałe 44.1kHz (tam trzeba ustawiac na sztywno próbkowanie zgodne z próbkowaniem odtwarzanego pliku by było bitperfect) i posłuchaj na spokojnie jakiegoś pliku 44.1 AIMPa vs Foobara

Posłuchałem, nie słyszę różnic. Sprzęt - i9/12900, RME RAYDAT, Ferrofish Pulse 16, APS Aeon, JBL 4312.

nagrywamy.com

22 minuty temu, przemak napisał:

Żebym dobrze zrozumiał: nagrywasz - wszystko cyfrowo, przez spdif - dwa "różnie brzmiące" te same pliki (z różnych odtwarzaczy), oba bitperfekt, na dysk do daw (i w tym daw na śladzie są nadal bitperfekt czyli takie same) i potem odtwarzasz z daw i co się dzieje - nadal są różne czy już takie same?

Dokładnie tak - przechwycony sygnał cyfrowo po DACu czyli: karta w kompie optyk out -> optyk -> DAC optical In -> DAC posiada wyjscie optical out -> optyk -> wejscie na kartę optyk in.
Przechwycone sygnały po tym całym torze cyfrowym są dokładnie identyczne z odtwarzanym plikiem. Sumują się do zera.
Wszystko co jest przechwycone po cyfrze do DAW brzmi identycznie z tego DAWa. Po prostu przechwycone sygnały cyfrowe niezależnie od playera są zawsze takie same.
Problem jest z sygnałem analogowym po DACu (każdym DACu, nie jakimś szczególnym modelu) który trafia do uszu.
Jeśli przechwycę po analogu z DACa do DAWa to różnice są.

32 minuty temu, przemak napisał:

parametr zegara, a ten jest w strumieniu danych i jest generowany przez to coś, co odtwarza, więc oczywiście że może być różny, dlaczego nie? Nie sądzę, żeby to miało jakiś słyszalny wpływ, ale kto wie...

To już byłby kosmos jeśli player software'owy miałby wpływ na stabilność zegara.
Jitter jest przecież bardzo cholernie mocno słyszalny - nie wiesz tego po tylu latach na forum 😉 

37 minut temu, przemak napisał:

Posłuchałem, nie słyszę różnic.

Cóż mogę powiedzieć prócz forumowego stwierdzenia "ale ja słyszę". Specjalnie podrzuciłem AIMPa do odsłuchu gdyż AIMP vs Foobar to mocno odczuwalna różnica brzmieniowa. W sieci sporo spostrzeżeń choć trzeba odsiać wiele bełkotliwych wpisów.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

To już byłby kosmos jeśli player software'owy miałby wpływ na stabilność zegara.

Sam player może nie, ale player plus driver ASIO sterujący kartą już mogłyby. Zwłaszcza gdyby player się z driverem "źle dobrały".
48 minut temu, yayacek napisał:

Jeśli przechwycę po analogu z DACa do DAWa to różnice są.

Gdybym ja zakładał taki temat jak ten, to by była pierwsza rzecz jaką bym pokazał. W sensie pliki załączył.

(No chyba że różnice przestają być słyszalne po przechwyceniu, to wtedy może nie 🙂)

Edytowane przez danadam
W dniu 16.10.2024 o 10:11, Ajothe napisał:

Oczywiście, ale są na tym forum tuzy które różnic i tak nie słyszą 😃

Proponuję zakończyć dziecinne trollowanie.
Uszanuj wątek i daj się wypowiedzieć specjalistom.

Jest tu dużo wiedzy,i ciekawych spostrzeżeń .
Ja tez to czytam,więc nie zaśmiecaj.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 16.10.2024 o 09:57, Ajothe napisał:

Nie, to się zdarza, ale rzadko i wtedy też widać że jest inne wydanie 🙂

To tidal nie streamuje w bit perfect? 🤔

Pewnie streamuje - pytanie wobec czego jest ta dokładność bitowa? Bo jeśli mam album na CD, a niby ten sam jest na Tidal i obydwa brzmią inaczej z użyciem tego samego DAC, to gdzieś po drodze coś się zmieniło 🙂

Deezer lepszy. Gdyby operator telefoniczny nie dawał gratis abonamentu na Tidal, nawet bym nie zajrzał 😏

1 minutę temu, Gargan napisał:

Deezer lepszy. Gdyby operator telefoniczny nie dawał gratis abonamentu na Tidal, nawet bym nie zajrzał 😏

Nie ma jak tego obsługiwać. 

18 minut temu, Gargan napisał:

Pewnie streamuje - pytanie wobec czego jest ta dokładność bitowa? Bo jeśli mam album na CD, a niby ten sam jest na Tidal i obydwa brzmią inaczej z użyciem tego samego DAC, to gdzieś po drodze coś się zmieniło 🙂

Wystarczy że jednego słuchasz z PC/streamera a drugiego z CD żeby ten sam ciąg zer i jedynek brzmiał inaczej... świadczy to tylko o mizerocie toru streamingowego.

Każdy player który miałem na Volumio brzmiał inaczej - Mconnect, Bubble UPNP, USB Audio Player czy w końcu aktualnie najlepiej grający moim zdaniem Tidal connect (który parę lat temu grał najgorzej z nich, a player z Deezera też był dużo lepszy dźwiękowo mimo że niestabilny jak cholera)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 minut temu, Gargan napisał:

Czego? Deezer? Nie miałem z tym nigdy problemu.

No to świetnie, ja nie korzystam z PC czy laptopa do audio 🙂

Karta dźwiękowa w moim PC ma lepsze parametry od mojego "markowego" streamera, a DAC we wzmacniaczu szkoda nawet uruchamiać - a podobno jest taki dobry 🙂

Mizerna to jest jakość plików streamingowych. Nie wiem co oni z nimi robią? Może ograniczają dynamikę, żeby oszczędzić miejsce na serwerze? 🤔 Mam wrażenie, że to wcale nie jest materiał 16-bitowy. Może to jest np. zapis 12-bit (72dB) lub 14-bit (86dB)? Nikt i tak by się nie zczaił gdyby oprogramowanie na wyjściu interpolowało to do 16-bit. 

11 minut temu, Ajothe napisał:

No to świetnie, ja nie korzystam z PC czy laptopa do audio 🙂

Wypada mi tylko współczuć. 

Nie ma to jak korzystać z zamkniętego systemu, który jest uzależniony od kaprysu producenta hardware i dostawcy usługi. 

U mnie streamer robi za odtwarzacz CD/file. W innych rolach zawiódł. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Chyba jednak masz coś nie tak 😄

A może u Ciebie coś jest źle skoro nie słyszysz różnicy? 

Im lepszy sprzęt tym bardziej rozdzielczy i czuły na jakość nagrań/zapisu. U Ciebie chyba tego nie ma.

2 minuty temu, Gargan napisał:

A może u Ciebie coś jest źle skoro nie słyszysz różnicy? 

Im lepszy sprzęt tym bardziej rozdzielczy i czuły na jakość nagrań/zapisu. U Ciebie chyba tego nie ma.

Jest, dlatego pliki wysokiej rozdzielczości ze streamingu grają bardzo dobrze, a nie jak u Ciebie 😃

1 minutę temu, Ajothe napisał:

PC/laptopy to istne źródło zakłóceń, pewnie dlatego masz takie jazdy 🙂

Tak, bo zasilacze impulsowe w streamerach/odtwarzaczach HiFi to nie sieją zakłóceń wprost na płytki drukowane 😄

Creative Sound Blaster AE-7 podatna na zakłócenia? Kiedy Ty ostatnio widziałeś dedykowaną kartę dźwiękową? Albo w ogóle komputer PC? Przełom lat 80/90 ubiegłego wieku? 

14 minut temu, Gargan napisał:

Tak, bo zasilacze impulsowe w streamerach/odtwarzaczach HiFi to nie sieją zakłóceń wprost na płytki drukowane 😄

Creative Sound Blaster AE-7 podatna na zakłócenia? Kiedy Ty ostatnio widziałeś dedykowaną kartę dźwiękową? Albo w ogóle komputer PC? Przełom lat 80/90 ubiegłego wieku? 

Ale Ja mam zasilacz liniowy, a Ty w PC jaki masz? 

Creative soundblaster....no no musi być super 😃

A ja mam w PC zajefajny chiński zasilacz XFX XTR 550. Stabilny jak skała. Odpukać - bezawaryjny od lat. Niestety już ich nie produkują. 

Owszem, Sound Blaster jest super. Właściwie to jest lepszy od większości stream-kaszanki na rynku. Jest dostępny test na PurePC jeśli nie wierzysz użytkownikowi. AE-7 to wyjątkowo udana konstrukcja. Widać Creative nie zmarnowali części od ESS, Vima i Panasonic. No i nie brzmi jak typowy Creative. Z zamkniętymi oczami nie odróżnisz od CD marki Arcam.

Seria AE nie gra jak typowy Creative. AE-9 ma nawet wymienne wzmacniacze operacyjne. Kreujesz dźwięk jak świrki od żonglerki lampami. 

Wzruszyłem się. Coś jednak musi być nie tak skoro jest taka przepaść do CD u Ciebie 😄

A różnice między programami do odtwarzania plików słyszysz? 

5 godzin temu, yayacek napisał:

gdyż AIMP vs Foobar to mocno odczuwalna różnica brzmieniowa

Może. Podejrzewam że sporo zależy od sterowników i zegara w urządzeniu odtwarzającym - w moim przypadku rme, znane z dobrego i stabilnego zegara. No i u mnie na przykład mogą grać dwa naraz (aimp i foobar) bo moje sterowniki asio to umożliwiają (a piszą na stronie aimpa że się nie da). 

I jeszcze - sygnał z RME idzie do daca/interfejsu światłowodem (za dwa złote od chińczyka) w formacie adat, mam możliwość oddzielnego połączenia zegara z karty do przetwornika (rozszywam wordclock potem z przetwornika na inne przetworniki), ale nie korzystam, biorę sygnał zegarowy z adata.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Wiem co jest nie tak. Jakość materiału na streamie.

Mam CDS50. To jest streamer z odtwarzaczem CD. Jeśli na nim jest różnica pomiędzy płytą a stream to chyba jednak coś tu nie bangla.

Jakie programy chcesz porównywać? Na jakich sterownikach? Na którym systemie operacyjnym? 

Pomiędzy AIMP a Foobar2000 jeśli wszystko jest ustawione tak samo to brzmi również tak samo. Ludzie nie zaglądają do ustawień zaawansowanych a potem budują mity. Banalna rzecz - automatyczny EQ w AIMP robi rewolucję. Ciekawe ile osób ma to uruchomione a potem wydziwiać, że bit bitowi nie jest równy?

2 minuty temu, Gargan napisał:

Banalna rzecz - automatyczny EQ w AIMP robi rewolucję.

I wszystki jasne. 

3 minuty temu, Gargan napisał:

Jeśli na nim jest różnica pomiędzy płytą a stream to chyba jednak coś tu nie bangla.

Widocznie to kiepski streamer 🙂

Seyv
Ten odpowiedź został doceniony przez Seyv !

przemak otrzymał(a) odznakę 'Świetna treść' i 50 punktów.

Dla wsłuchujących się w jakość streamingu vs cd/pliki - proponuję zapoznać się z poziomami normalizacji głośności (reply gain itp) w serwisach streamingowych, bo one są różne w zależności od serwisu i przede wszystkim w ogóle są, co siłą rzeczy wyklucza bitperfekt, bo praktycznie wszystkie nagrania są głośniejsze.

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Dla wsłuchujących się w jakość streamingu vs cd/pliki - proponuję zapoznać się z poziomami normalizacji głośności (reply gain itp) w serwisach streamingowych, bo one są różne w zależności od serwisu i przede wszystkim w ogóle są, co siłą rzeczy wyklucza bitperfekt, bo praktycznie wszystkie nagrania są głośniejsze.

Te opcje można zazwyczaj włączyć lub wyłączyć 🙂

Swoją drogą zaskakująca jest różnica w przypadku TIDALA na korzyść obsługi przez UPNP. Można się zdziwić 😉

@Ajothe powinien w takim razie być równie kiepskim CD, bo używa dokładnie tego samego procesora DAC i dokładnie tego samego stopnia analogowego do odtwarzania CD i streamu. 

Dodatkowo z zakupionych plików ten sam odtwarzacz gra lepiej od Tidal. To też wyjaśnisz jego złą jakością? 

• Pokaż nowe odpowiedzi