Skocz do zawartości
IGNORED

Podlaczenie suba do wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Jedzie do mnie Kef kc62 

Wzmacniacz to vincent sv237mk

W swoim wzmacniaczu nie widze wyjsc liniowych, ani LFE 

Widze za to" pre out" 

Czy to jest wyjscie z ktorego pozostaje mi skorzystac ? 

2x rca ? 

Czy kable do suba to po prostu rca  ? Rozumiem ze nie ma czegos takiego jak specjalne rca do suba. 

W przypadku gramofonu wiem ze dobre kable sa wazne , czy do suba zwykle bez cudowania zrobia robote ? Czy w przypadku kabli rca i suba, jakosc jest wazna kabli ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20240923-202608.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/168098-podlaczenie-suba-do-wzmacniacza/

W ogóle jak masz zamiar zrealizować odcięcie (kolumn od dołu, a nie tylko suba od góry)? Chyba najpierw, to powinieneś ze źródła wejść sygnałem do suba, który zrealizuje podział pasma (odcięcie suba od góry i tego co poleci na kolumny od dołu) i dopiero z suba powinieneś doprowadzić sygnał na wejście wzmacniacza.

Edytowane przez Kyle

Podlacz wyjscie Pre Out wzmacniacza z Line Input subwoofera zwyklymi kablami RCA i zalatwione

Ukryta Zawartość

Wazny jest ten pstryczek na manual i dobor pasownej czestotliosci podzialu

IMG_6250.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Kyle napisał:

W ogóle jak masz zamiar zrealizować odcięcie (kolumn od dołu, a nie tylko suba od góry)? Chyba najpierw, to powinieneś ze źródła wejść sygnałem do suba, który zrealizuje podział pasma (odcięcie suba od góry i tego co poleci na kolumny od dołu) i dopiero z suba powinieneś doprowadzić sygnał na wejście wzmacniacza.

Myslalem zrobic to dokladnie jak 

Xajas pokazal 

Crossover przy 80 ustawic . 

To crossover chyba odcina glosniki od suba. Ja to tak rozumie ze dziala .

Niskie tony przejmuje sub  . 

Ale moze jestem w bledzie , dlatego pytam, jak najlepiej podlaczyc suba i jakimi kablami . 

Mam node bluesound, i tam tez byla by opcja podlaczenia, bo wyjscie na suba jest ,ale mam gramofon i chcialbym zeby sub dzialal kiedy gramofon uzywam i kiedy muzyke slucham przez blusound. 

1 godzinę temu, Kyle napisał:

@xajas co z odcięciem kolumn, przy Twoim podłączeniu?

A ustawienie crossover ( na subie  ) ,nie zalatwia calej sprawy z automatu  ?

Edytowane przez MyDariusz
52 minuty temu, MyDariusz napisał:

To crossover chyba odcina glosniki od suba. Ja to tak rozumie ze dziala .

Niskie tony przejmuje sub  . 

Ale moze jestem w bledzie

Ta gałka ustawia od jakiej częstotliwości zaczyna grać sub, a kolumny nadal grają całość.

52 minuty temu, MyDariusz napisał:

A ustawienie crossover ( na subie  ) ,nie zalatwia calej sprawy z automatu  ?

Tą gałką musisz wpasować sub-a w charakterystykę kolumn. Jeśli masz małe monitory to wystarczy, jeśli duże podłogówki... jakie nasz kolumny?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

40 minut temu, szymon1977 napisał:

Ta gałka ustawia od jakiej częstotliwości zaczyna grać sub, a kolumny nadal grają całość.

Tą gałką musisz wpasować sub-a w charakterystykę kolumn. Jeśli masz małe monitory to wystarczy, jeśli duże podłogówki... jakie nasz kolumny?

Kolumny podlogowki 

B&W 603s2

4 minuty temu, MyDariusz napisał:

B&W 603s2

Mistrzem basu to one nie są, więc sub ma co robić.

70268-bowers-and-wilkins-603-s2-annivers

Możesz się wspomóc zatykając otwory BR fabrycznymi gąbkami, ja używam w 606s1

70270-bowers-and-wilkins-603-s2-annivers

Kolumny kontra akustyka a Twój gust - bez odsłuchu nikt Ci na to pytanie nie odpowie.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Mistrzem basu to one nie są, więc sub ma co robić.

Ukryta Zawartość

Możesz się wspomóc zatykając otwory BR fabrycznymi gąbkami, ja używam w 606s1

70270-bowers-and-wilkins-603-s2-annivers

Kolumny kontra akustyka a Twój gust - bez odsłuchu nikt Ci na to pytanie nie odpowie.

Z doswiadczenia wiem ze jakie by nie byly podlogowki to sub jednak fajne wypelnienie daje. O monitorach nie wspomne. 

Kolega mial B&W za 12tys eur, nie pamietam modelu d4 seria, czy jakos tak . Bas tam byl, ale trzeba bylo je podkrecic glosniej . 

Wiecej basu spendory a7 mialy, ale to dalej nie to . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MyDariusz
6 minut temu, MyDariusz napisał:

Z doswiadczenia wiem ze jakie by nie byly podlogowki to sub jednak fajne wypelnienie daje

👍🏻

A kable " jakosc" jest wazna ? 

2,5 m -3 m tego bedzie . 

Tak dla sprostowania poprzedniej mojej wypowiedzi.

Te spendory A7 nie mialy wiecej basu od kolegi kolumn . 

Od moich , tak , bardzo ladnie graly . 

Do wyboru jeszcze mialem Bowersy 805d graly bardzo fajnie , ale wyraznie basu brakowalo . Przy glosniejszym odsluchu bylo duzo lepiej z basem . Wlasnie dlatego wziolem swoje podlogowki, bo basu bylo wiecej , pomyslalem na razie starczy , na dlugo nie starczylo 🙂

[mention=1239]xajas[/mention] co z odcięciem kolumn, przy Twoim podłączeniu?

Nie ma odciecia. Posiadany wzmacniacz nie daje takiej mozliwosci.

Gdyby mial inny wzmacniacz z dzielonym wyjsciem Pre Out i wejsciem Power In, to wtedy mozna by uzyc filtr w subwooferze do odciecia monitorow (laczac Line Output subwoofera z Power In wzmacniacza). Ale to jest raczej rzadkie (np. NAD)

Ale ja bym tego problemu odcinania monitorow nie „demonizowal“. Szczegolnie takich wielkich jak te B&W. Wystarczy dobrac odpowiednio niska czestotliwosc podzialu (ja bym zaczynal od dolu czyli okolo 40-50Hz) sprawdzic poprawnosc fazy i zadbac o dobry poziom glosnosci, i juz powinno to satysfakcjonujaco dzialac.

WAZNE

Przypominam, wszystkie te nastawienia robimy oceniajac efekt z miejsca odsluchu a nie stojac przy subwooferze, krecac glkami.

Czyli potrzebujesz pomocnika, ktory kreci galkami, a ty siedzisz w fotelu i sluchasz.

Jakosc kabli jest niewazna

PS.

Zadnego BR bym nie zatykal
15 minut temu, MyDariusz napisał:

wyraznie basu brakowalo . Przy glosniejszym odsluchu bylo duzo lepiej z basem

To cecha ludzkiego słuchu, że im ciszej, tym więcej basu NAM umyka, NAM a nie kolumnom. Dlatego - paradoksalnie, przy niewielkich głośnościach lepiej spisują się podłogowe, a monitory "potrzebują dużej głośności żeby pokazać co potrafią".

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Możesz się wspomóc zatykając otwory BR fabrycznymi gąbkami

Dokładnie. Też tak mam, sub po wyjściu głośnikowym, gąbki w kanałach b-r, a charakterystyka wypadkową wygląda świetnie. (Kolor czerwony. Podział nisko, ok 80 Hz.)

Ukryta Zawartość

14 minut temu, szymon1977 napisał:

To cecha ludzkiego słuchu, że im ciszej, tym więcej basu NAM umyka, NAM a nie kolumnom. Dlatego - paradoksalnie, przy niewielkich głośnościach lepiej spisują się podłogowe, a monitory "potrzebują dużej głośności żeby pokazać co potrafią".

Kłaniają się krzywe Fletchera- Munsona i debilny trend kastracji wzmacniaczy z regulacji barwy i filtru loudness. 🤨

Ukryta Zawartość

Cześć 🙂 Już koledzy wyżej pomogli co do podłączenia i ustawienia całokształtu widzę 😉 KC62 to bardzo dobry subwoofer, świetny wybór moim zdaniem 🙂 

2 godziny temu, MyDariusz napisał:

Nie ma to wielkiego znaczenia przy subwooferze 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, MyDariusz napisał:

Gdy już otrzymasz dwie skrajnie przeciwne odpowiedzi, to i tak wybierzesz tę, którą chcesz. Więc po co pytasz? BTW skup się na konkretach, czyli usytuowanie i regulacja.

Edytowane przez szymon1977

5 godzin temu, xajas napisał:

Nie ma odciecia. Posiadany wzmacniacz nie daje takiej mozliwosci.

Jeszcze jest taka możliwość, że jeśli kolega słucha z pojedynczego źródła, to mógłby podpiąć je pod wejście suba, a wyjście z suba podpiąć pod wzmacniacz - tym sposobem odciąłby "satelity" od dołu.

6 godzin temu, MyDariusz napisał:

No pewnie. Ważne, żeby sygnał dotarł a jakość wtyków odpowiada za prawidłowy styk na złączach. ZAWSZE należy dbać o prawidłowe połączenie sygnału.

Jeszcze jest taka możliwość, że jeśli kolega słucha z pojedynczego źródła, to mógłby podpiąć je pod wejście suba, a wyjście z suba podpiąć pod wzmacniacz - tym sposobem odciąłby "satelity" od dołu.

Ale wtedy subwoofer omija regulacje glosnosci wzmacniacza, ktory steruje tylko satelity. Czyli zrodlo musialo by regulowac glosnosc.

Wiecej kombinowania niz pozytku

Dobrze panowie, 

Z rozmowy rozumie ze 

2x rca ,  tym u siebie zepne wszystko razem . Rowniez zrozumialem ze sub nie odcina niskich tonow z kolumn, tylko uzupelnia. Bedzie to razem wszystko grac . 

Bylem przekonany ze crossover automatycznie sam odcina . 

Tak teraz sie zastanawiam czy to tez nie jest dla tego ze kolumny B&W , a sub Kef. 

Suba kolega mi polecil, mowil bierz kef albo svs 3000 micro . 

Koega ma B&W DB3D , ale to za droga dla mnie zabawa. W kazdym razie pamietam ze mowil o aplikacji ktora jest od Bowersa , w tej aplikacji wszystko sie samo mierzy, stroi , ale czy mu odcina dol z glosnikow to bede wiedziec gdy go o to spytam. 

Jego zestaw w calosci od Bowersa 

Co do jakosci kabelkow to mialem na mysli bez cudowania , jakies uzywki do 300 zl ,  albo moze skusze sie na te melodika. 

Tak teraz sie zastanawiam czy to tez nie jest dla tego ze kolumny B&W , a sub Kef. 
Suba kolega mi polecil, mowil bierz kef albo svs 3000 micro . 
Koega ma B&W DB3D , ale to za droga dla mnie zabawa. W kazdym razie pamietam ze mowil o aplikacji ktora jest od Bowersa , w tej aplikacji wszystko sie samo mierzy, stroi , ale czy mu odcina dol z glosnikow to bede wiedziec gdy go o to spytam. 

To nie odgrywa roli, bo to nie zalezy od subwoofera albo glosnikow, tylko od wzmacniacza /zrodla

Zastanawia mnie po co w tym subie line out? A może wpiety pomiędzy przedwzmacniacz  a końcówkę, potrafił odciąć kolumny? Nie mam pojęcia.

Dokladnie tak. Wtedy przedwzmacniacz (wybor zrodla i regulacje glosnosci) masz z przodu, a wzmacniacz (koncowke) dla monitorow z tylu

Mozesz tez podlaczyc aktywne monitory (np. KEF LS50?)

1 godzinę temu, MyDariusz napisał:

Koega ma B&W DB3D , ale to za droga dla mnie zabawa. W kazdym razie pamietam ze mowil o aplikacji ktora jest od Bowersa , w tej aplikacji wszystko sie samo mierzy, stroi ,

Pomiar, automatyczne odcinanie pasm, korekcja opóźnień (automagicznie fazy), dobór wzmocnienie - bajka ... ale nie mikrofonem z telefonu. Za tyle kasy, to powinni już dać mikrofon pomiarowy gratis.

ps. niektóre suby Bowersa to mają fajne pasmo:

Cytat

-6dB at 8.5Hz - 500Hz

🤣 ... kosmos. Przy kolumnach 2.0 zrobić coś takiego to jakaś abstrakcja finansowa byłaby.

Edytowane przez Kyle
W dniu 23.09.2024 o 21:38, MyDariusz napisał:

Jedzie do mnie Kef kc62 

Wzmacniacz to vincent sv237mk

W swoim wzmacniaczu nie widze wyjsc liniowych, ani LFE 

Widze za to" pre out" 

Czy to jest wyjscie z ktorego pozostaje mi skorzystac ? 

2x rca ? 

Czy kable do suba to po prostu rca  ? Rozumiem ze nie ma czegos takiego jak specjalne rca do suba. 

W przypadku gramofonu wiem ze dobre kable sa wazne , czy do suba zwykle bez cudowania zrobia robote ? Czy w przypadku kabli rca i suba, jakosc jest wazna kabli ? 

Screenshot_20240923-202423.png

Screenshot_20240923-202608.png

wychodzisz z pre out, do suba i tam odbywa się wszelka regulacja odcięcia itd za pomocą pokręteł 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

16 godzin temu, xajas napisał:

Dokladnie tak.

Czyli jeśli jest integra, która może pracować jako przedwzmacniacz lub końcówka, to wystarczy zamiast zworek wpiąć tego sub-a, by zyskać filtr górnoprzepustowy dla kolumn?