Skocz do zawartości
IGNORED

Oznaczenia seryjne głośników

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Na obydwu moich kolumnach widnieje dokładnie taki sam numer seryjny. Czy ktoś jest zorientowany co do przyczyn takiego stanu rzeczy? Czy głośniki są jakoś ze sobą sparowywane przez producentów, a następnie dystrybuowane jako dane kompletacje? Jeśli tak, to czy jest to powszechna praktyka? Nie mogę znaleźć bliższych informacji na ten temat w sieci. Dzięki.

🙃

Nie ma reguły. Najczęściej są kolejne nr seryjne, rzadziej różne, są też te same numery - czasem z dodatkowym oznaczeniem L/R (lewa / prawa) - np Dali tak praktykuje. 

Czy to istotne? Raczej nie, być może w bardzo drogich kolumnach głośniki są aż tak dokładnie parowane, nie łudziłbym się że tak jest w kolumnach za 3-4 cyfrowe kwoty. 

Edytowane przez don111
Godzinę temu, don111 napisał:

🙃

Nie ma reguły. Najczęściej są kolejne nr seryjne, rzadziej różne, są też te same numery - czasem z dodatkowym oznaczeniem L/R (lewa / prawa) - np Dali tak praktykuje. 

Czy to istotne? Raczej nie, być może w bardzo drogich kolumnach głośniki są aż tak dokładnie parowane, nie łudziłbym się że tak jest w kolumnach za 3-4 cyfrowe kwoty. 

U mnie w MA numery są dokładnie takie same bez żadnych dodatkowych wskazań typu L, R. BTW, nigdy nie spotkałem się z rekomendacją podłączenia konkretnego głośnika pod dany kanał. Rzeczywiście istnieje niekiedy taka praktyka?

Czy fakt, że mam te same numery może wskazywać, że salon sprzedaje konkretne zestawy sparowane jednak lepiej lub gorzej ze sobą uprzednio?

Nawet jak są oznaczone L / P z tym samym numerem seryjnym, to trudno podejrzewać żeby były one rzeczywiście w jakiś sposób ze soba sparowane po dokładniejszych pomiarach i selekcji przetworników -  na pewno nie robi się tak w tanich kolumnach. Tu nie ma też żadnej rekomendacji na podłączenie kolumny pod lewy czy prawy kanał, bardziej chodzi o zaznaczenie że to komplet, para. Chyba że kolumny mają zamontowane głośniki w układzie lustrzanym, np tweeter w jednej kolumnie jest po lewej stronie a w drugiej po prawej, wtedy może być taka rekomendacja. W innych przypadkach - sparowane czy niesparowane, szkoda sobie tym zaprzątać głowę. 

11 godzin temu, Mark75X napisał:

Cześć. Na obydwu moich kolumnach widnieje dokładnie taki sam numer seryjny. Czy ktoś jest zorientowany co do przyczyn takiego stanu rzeczy? Czy głośniki są jakoś ze sobą sparowywane przez producentów, a następnie dystrybuowane jako dane kompletacje? Jeśli tak, to czy jest to powszechna praktyka? Nie mogę znaleźć bliższych informacji na ten temat w sieci. Dzięki.

Wielu producentów stosuje taką praktykę i jest to całkiem normalne. W innym przypadku producenci zalecają stosowanie kolumn z numerami seryjnymi następującymi po sobie. Podobnie jest w przypadku np. płytek na podłogę czy tynku na elewację.

Ok, czyli generalnie wniosek jaki się nasuwa jest taki, że producenci po dokonaniu mniej lub bardziej restrykcyjnych testów i kontroli jakościowej, w jakiś sposób zestawiają ze sobą jednak pary i oznaczają je dla potrzeb realizacji łańcucha dostaw aż do odbiorcy finalnego, jako komplety danych 2 produktów z takimi samymi lub następującymi po sobie kolejno numerami seryjnymi. Zgadza się?

Edytowane przez Mark75X

To pomaga producentowi w kwestiach gwarancyjnych tez. Dane nr seryjne wyprodukowane w danym czasie.

Czasem jakies korekty w konstrukcji (zmiana dostawcy rezystorow np). Nadawanie nr seryjnych jest praktyczna i sensowna koniecznoscia dla kazdego producenta.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

Nadawanie nr seryjnych jest praktyczna i sensowna koniecznoscia dla kazdego producenta.

To jest oczywiste, przy czym nie o to jakby pytałem.

4 godziny temu, Mark75X napisał:

Ok, czyli generalnie wniosek jaki się nasuwa jest taki, że producenci po dokonaniu mniej lub bardziej restrykcyjnych testów i kontroli jakościowej, w jakiś sposób zestawiają ze sobą jednak pary i oznaczają je dla potrzeb realizacji łańcucha dostaw aż do odbiorcy finalnego, jako komplety danych 2 produktów z takimi samymi lub następującymi po sobie kolejno numerami seryjnymi. Zgadza się?

w nr seryjnych, zapisanych jest czasami kilka ważnych dla producenta kwestii, czyli np: data produkcji, nr partii podzespołów czy miejsce pochodzenia. Ułatwia to zlokalizowanie producenta podzespołów w przypadku np. zgłoszenia reklamacji klienta finalnego. Zdarza się również, że nr seryjny nie oznacza nic ponieważ taki sam nr znajduje się na wszystkich produktach z serii.

W niektórych przypadkach dzięki temu, że w nr seryjnym zawarta jest data produkcji producentowi łatwiej wprowadzać na rynek produkt z najstarszą datą produkcyjną.

A propos kolumn L i R - gdzieś mi się obiło o uszy lub oczy, że z uwagi na to, że Dali zaleca by kolumny nie były ukierunkowane do pozycji słuchającego lecz ustawione równolegle ze ścianą z tyłu istotne jest ustawienie L po lewej stronie a R po prawej. Podobno któreś z głośników w kolumnie są fabrycznie ukierunkowane poprzez skręcenie "do środka" o jakiś procent.

Możecie to potwierdzić, czy to kolejny "urban legends"?

Zależy od producenta, są tacy co podają numery dla pary kolumn, inni dla obu, a są i tacy, co nie podają wcale 😜

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zależy od producenta, są tacy co podają numery dla pary kolumn, inni dla obu, a są i tacy, co nie podają wcale 😜

I czy ten wspólny numer ma jakieś znaczenie, informuje o czymś? Czy Wasze salony w takiej sytuacji konfekcjonują kolumny parami dla potrzeb sprzedaży danych zestawów o tych samych numerach? 

16 godzin temu, Mark75X napisał:

I czy ten wspólny numer ma jakieś znaczenie, informuje o czymś? Czy Wasze salony w takiej sytuacji konfekcjonują kolumny parami dla potrzeb sprzedaży danych zestawów o tych samych numerach? 

Ostatnio kupowałem - dostałem parę o tym samym numerze, różniącym się tylko literką L i R na końcu ciągu cyfr, więc raczej chyba sklepy muszą mieć je jakoś sparowane.

W dniu 28.09.2024 o 17:15, Mark75X napisał:

jeśli są numery jako para to zawsze tak jest sprzedawane, aby numer był jeden po drugim. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

lol, Toć sklepy już dostają sparowane.

W dniu 29.09.2024 o 09:39, Miłosz1 napisał:

Ostatnio kupowałem - dostałem parę o tym samym numerze, różniącym się tylko literką L i R na końcu ciągu cyfr, więc raczej chyba sklepy muszą mieć je jakoś sparowane.

Lewa i prawa

.

7 minut temu, J4Z napisał:

lol, Toć sklepy już dostają sparowane.

Lewa i prawa

ale ja wiem, co to znaczy, argumentuję tylko, że sklepy dostają sparowane...😁

W dniu 29.09.2024 o 09:39, Miłosz1 napisał:

sklepy muszą mieć je jakoś sparowane.

Są kolumny jak np ProAc czy Audio Physic gdzie lewa i prawa kolumna jest inna 😉 

Np ProAc Response DT8 ma przesunięte tweetery względem obudowy: https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/proac-response-dt8-9348.html

www.tophifi.pl

56 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Są kolumny jak np ProAc czy Audio Physic gdzie lewa i prawa kolumna jest inna 😉 

Ktoś Wam o jedną sztukę mniej sprzedał i tak już przy sprzedaży parujecie klientom i tak zostało🤪 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

28 minut temu, ASURA napisał:

Ktoś Wam o jedną sztukę mniej sprzedał i tak już przy sprzedaży parujecie klientom i tak zostało🤪 

dokładnie 😛

www.tophifi.pl