Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogi zestaw do domu - wzmacniacz + kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

przeglądam forum we wszystkie strony i się poddałem:) Jako kompletny laik szukam w sumie (chyba) oczywistego zestawu:

- dwie kolumny podstawkowe do podwieszenia na ścianie, pomieszczenie 40m2, akustycznie pewnie trudne (7m wysokości, jedna ściana ze szkła na wprost kolumn)

- wzmacniacza, który obsłuży mi muzykę z CD/serwera sieciowego/komputera/usb/streamingu/tv, czasem z BT. Fajnie jakby miał wbudowane radio (czy to zwykłe, czy z netu)

Nie jestem audiofilem, ale mnogość wyboru i niezrozumienie cech zarówno kolumn jak i wzmacniacza mnie zaskoczyło. Obecnie mebluję chałupę i głośniczek bluetooth 10x10cm jest minimalnie, ale jednak poniżej progu mojej tolerancji jakości dźwięku:)

Ile taki podstawowy sensowny zestaw (w najlepszej relacji cena/jakość) może kosztować i co byście polecili? Zestaw może być używany (chociaż podejrzewam, że wzmacniacz z obsługą po sieci lan lub wifi to raczej nowszy niż starszy produkt), cenowo - nie mam pojęcia - 1000zł? 2000? 3000 (to już raczej próg bólu cenowego). Może ktoś z Was ma taki zestaw na sprzedaż?

Szukaj podobnego amplitunera do:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jako głośniki w skromnym budżecie  nawet takie, za to już kompletne:

Ukryta Zawartość

Każde powieszone na ścianie sporo tracą; trzeba by dołożyć subwoofer.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki!

Ale co do głośników - nie napisałem, ale one muszą chociaż jako tako wyglądać (nie tylko ja jestem decyzyjny w tym zakresie:P) - konstrukcję do ściany to sobie zrobię, głośniki tego typu jak niżej są lepsze/gorsze/i tak wymagają subwoofera?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ew. jakieś używki, tylko na co wtedy zwracać uwagę (poza tym, że jak się właśnie dowiedziałem, muszą być czarne:)

Jeśli wzmacniacz to rząd 2-3k, to wtedy całość wychodzi koło 4k i ok, też nie dramat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Choć nie wiem jak długo przeglądałbyś forum to i tak nie dokopiesz się przeważnie do tego co szukasz Nie przejmuj się każdy nowy użytkownik zakłada swój temat 🙂

Natomiast czytając kilka artykułów powinieneś już dowiedzieć się że twoje założenia w twoim pomieszczeniu są kompletnie bez sensu. 

Na tak duże pomieszczenie małe monitorki i jeszcze wzmacniacz typu all-in-one I to pewnie jeszcze całkiem fajną aplikacją, wysokie i trudne akustycznie? 

Ile? Dużo. Nawet za sprzęt używany. 

Przede wszystkim dlatego że urządzeń o których mówisz elektroniki posiadających całkiem przyjemny odtwarzacz sieciowy oraz odtwarzacz CD jest po prostu mało jak na lekarstwo. Te mocniejsze bardziej rozbudowane też swoje kosztują. 

Druga sprawa to stosowanie takich kolumienek i to jeszcze na ścianie w takim pomieszczeniu no to szczerze ci powiem równie dobrze mógłbyś kupić dwa takie głośniczki Bluetooth i je ładnie sparować ze sobą. JBL chyba w niektórych modelach daje taką możliwość. 

Jeśli ma to służyć jako nagłośnienie w tle to kup sobie cokolwiek przenośnego natomiast jeżeli chcesz uzyskać naprawdę sensowny sprzęt dobrze grający w takim pomieszczeniu no to albo przearanżuj swoje oczekiwania i wybór padnie na duże kolumny podłogowe z wydajnym wzmacniaczem który nie będzie miał odtwarzacza CD może lub nie będzie miał wbudowany odtwarzacz sieciowy ale tutaj też liczy na to że jest możliwość osobnego klocka, no i możemy się bawić. 

Aha no i to pewnie też nie będzie 3000 zł

Warunki ciężkie, metraż duży, proponuję coś z kalibracją pod akustykę i duże kolumny podłogowe np:

Yamaha R-N800A i kolumny Indiana Line Tesi 661 od takiego zestawu trzeba by startować chyba

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n800a-indiana-line-tesi-661.html

Zapraszam oczywiście na odsłuchy do nas. 

CD dochodzi osobno jeśli jest na pewno konieczne.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to, czy potrzebujesz subwoofera zależy już od Twego gustu i gatunków,

których zwykle słuchasz, ale w tej kubaturze raczej będzie potrzebny.

Zależy od wymagań, ale używane modele podstawowe nie drenują 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, BartekSa napisał:

Ile taki podstawowy sensowny zestaw (w najlepszej relacji cena/jakość) może kosztować i co byście polecili? Zestaw może być używany (chociaż podejrzewam, że wzmacniacz z obsługą po sieci lan lub wifi to raczej nowszy niż starszy produkt), cenowo - nie mam pojęcia - 1000zł? 2000? 3000 (to już raczej próg bólu cenowego). Może ktoś z Was ma taki zestaw na sprzedaż?

Denon RCDN-10 i do tego najlepiej kolumny podłogowe. Jeśli się nie uda to podstawki, ale warto by pomyśleć o jakimś subwooferze do tego.

Co do kolumn podłogowych świetną tanią opcją będą Indiana Line Tesi 561, Dali Oberon 5, Heco Aurora 700. Jeśli szukałbyś podstawek, to spójrz na Monitor Audio Bronze 100, Dali Oberon 3, Polk Audio Elite Signature ES20, Heco Aurora 300.

W kwestii subwoofera wiele będzie zależeć od budżetu, ale nawet taki Heco Aurora Sub 30 będzie dobry.

Dzięki za porady - powoli mi się to jakoś rozjaśnia:)

Ale parę rzeczy jeszcze nie wiem. 

Wzmacniacz - czytam i szukam. W moim budżecie ląduję w okolicy Denon RCDN-10.

Kolumny - muszą być podstawkowe (tak, jestem świadom ich wad) - mam już kable wyprowadzone ze ściany. Co do subwoofera - faktycznie podłączę wzmacniacz, kolumny i zobaczę. Ten Denon ma wyjście na subwoofer, więc jest to do ogarnięcia. Indiana Tesi 261 wychodzą ok (chociaż oczywiście są sugerowane do mniejszych pomieszczeń - jestem tego świadom). Jakich jeszcze producentów kolumn polecacie? Takie np. Cantony wspomniane gdzieś wyżej odpadają, bo mają aktywny subwoofer (co jak mniemam jest powodem podłączenia kolumny pod zasilanie 230v, którego nie mam wyprowadzonego w miejscu instalacji kolumn).

Polecam kolumny HECO AURORA 700, DALI ZENSOR 7, MAGNAT SERII QUANTUM lub starsze FOCAL lub TANNOY. Używki są wyjątkowo tanie, kwestia poszukać koło siebie interesujących kolumn.

23 minuty temu, BartekSa napisał:

Kolumny - muszą być podstawkowe

Jak podstawki to MAGANT ma niedrogie (nawet nowe), z używanych HECO AURORA 300, DALI ZENSOR 1 lub 3, STARSZE FOCAL, KEF Q350, może coż MONITOR AUDIO BRONZE.

18 godzin temu, BartekSa napisał:

Wzmacniacz - czytam i szukam. W moim budżecie ląduję w okolicy Denon RCDN-10.

To jest słabizna. 

To jest dobra stacyjka do sypialni do puszczania w nocy a nie do takiej kubatury pomieszczenia musisz to zrozumieć 

18 godzin temu, BartekSa napisał:

Kolumny - muszą być podstawkowe (tak, jestem świadom ich wad) - mam już kable wyprowadzone ze ściany. Co do subwoofera - faktycznie podłączę wzmacniacz, kolumny i zobaczę. Ten Denon ma wyjście na subwoofer, więc jest to do ogarnięcia. Indiana Tesi 261 wychodzą ok (chociaż oczywiście są sugerowane do mniejszych pomieszczeń - jestem tego świadom). Jakich jeszcze producentów kolumn polecacie? Takie np. Cantony wspomniane gdzieś wyżej odpadają, bo mają aktywny subwoofer (co jak mniemam jest powodem podłączenia kolumny pod zasilanie 230v, którego nie mam wyprowadzonego w miejscu instalacji kolumn).

No to w tej kwestii prawdę mówiąc obojętne. Będą potworne braki tylko pytanie czego. 

Zrobisz co zechcesz bo to jest oczywiście twój system i twoje pieniążki. Ja tego słuchać Nie będę

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To jest słabizna. 

To jest dobra stacyjka do sypialni do puszczania w nocy a nie do takiej kubatury pomieszczenia musisz to zrozumieć 

No to w tej kwestii prawdę mówiąc obojętne. Będą potworne braki tylko pytanie czego. 

Zrobisz co zechcesz bo to jest oczywiście twój system i twoje pieniążki. Ja tego słuchać Nie będę

Ok, rozumiem. W jaki zatem wzmacniacz celować, żeby mieć w nim jakąś perspektywę na przyszłość? Wolałbym w przyszłości zmieniać Indiana Tesi 261 (które zaraz dojadą, stanęło po targach na 800zł za parę).

Wymagania dla wzmacniacza generalnie pozostają bez zmian - możliwość odtwarzania po BT, wifi lub sieci z serwera, radia z netu, możliwość podłączenia do tv. Wydajność - na pomieszczenie 40m2 o wysokości w szczycie 7,5m (typowa stodoła). Zdecydowanie NIE górna półka.

1 minutę temu, BartekSa napisał:

Ok, rozumiem. W jaki zatem wzmacniacz celować, żeby mieć w nim jakąś perspektywę na przyszłość? Wolałbym w przyszłości zmieniać Indiana Tesi 261 (które zaraz dojadą, stanęło po targach na 800zł za parę).

Wymagania dla wzmacniacza generalnie pozostają bez zmian - możliwość odtwarzania po BT, wifi lub sieci z serwera, radia z netu, możliwość podłączenia do tv. Wydajność - na pomieszczenie 40m2 o wysokości w szczycie 7,5m (typowa stodoła). Zdecydowanie NIE górna półka.

Denon pma 900

Cabasse abyss

Yamaha rn800

Cambridge Evo 75

Roksan attessa 

Marantz m7000n

A i to na pewno nie wszystkie.

Widzisz jako wybór jak nie ma CD w obudowie. A co dopiero gdybyśmy wiim dodali.

CD nigdy nie było w planie w obudowie.... A faktycznie tak chyba zostało to zrozumiane:)

Możesz sprecyzować wiim? Patrzę w googlu (pierwsze widzę) - to jakaś przystawka, którą można podłączyć cyfrowo/analogowo do np. starszego używanego wzmacniacza i mieć w komplecie wszystko, czego potrzebuję?

To nawet nie patrzę póki co na te wzmacniacze, bo żaden poniżej 3500 nie schodzi:)

Dobrze kombinujesz 😉 poczytaj i musisz mieć: WIFI, dowolny wzmacniacz

- nawet starszy używany i telefon:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obecnie za taką kwotę kupisz Audiolaba 6000A Play z odtwarzaczem sieciowym na pokładzie i subwoofer również będziesz miał do czego podłączyć. Jest jeszcze jeden całkiem udany "kombajn" hybrydowy z CD Taga Harmony HTR-1500CD może on?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ceol za słaby na podłogówki 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

WiiM pro zmienia postać rzeczy. Jest to wada i zaleta.... zaleta, bo otwiera to masę możliwości.

Wada, bo trzeba wybrać starszy wzmacniacz.... patrząc na szybko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na co zwracać uwagę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BartekSa

Na pilota i wyjście na subwoofer, bo o ile na razie "będzie Pan zadowolony" 😉 

to w dłuższej perspektywie może być pewien niedosyt. Taki "naprzykład"

Ukryta Zawartość

Spory metraż, więc te dwie rzeczy uważam wręcz za niezbędne ...

Poza tym może lepiej, żeby nie miały 20 czy nawet sporo więcej lat ...

Ukryta Zawartość

W dniu 14.10.2024 o 16:23, BartekSa napisał:

CD nigdy nie było w planie w obudowie.... A faktycznie tak chyba zostało to zrozumiane:)

Możesz sprecyzować wiim? Patrzę w googlu (pierwsze widzę) - to jakaś przystawka, którą można podłączyć cyfrowo/analogowo do np. starszego używanego wzmacniacza i mieć w komplecie wszystko, czego potrzebuję?

To nawet nie patrzę póki co na te wzmacniacze, bo żaden poniżej 3500 nie schodzi:)

Dokładnie tak to jest bardzo dobra firma ze Stanów Zjednoczonych która oczywiście swoje produkty robi w Chinach i oni mają kilka takich modeli służących jako odtwarzacz sieciowy do wzmacniaczy albo starszych albo obecnie nowych ale które nie posiadają wbudowanego streamera

Model najtańszy to wiim mini najdroższy to ultra 

W dniu 14.10.2024 o 17:44, BartekSa napisał:

WiiM pro zmienia postać rzeczy. Jest to wada i zaleta.... zaleta, bo otwiera to masę możliwości.

Wada, bo trzeba wybrać starszy wzmacniacz.... patrząc na szybko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na co zwracać uwagę?

Nie musisz wybrać starszego wzmacniacza możesz wybrać nowy wzmacniacz który ma albo tylko wejście optyczne i wtedy możesz zastosować najtańszy odpowiednik mini albo nowy wzmacniacz ale który nie ma przetwornika cyfrowego to wszystko. 

Chodzi o to abyś nie zamykał się tylko i wyłącznie ze względu na ograniczenia funkcyjne jeżeli faktycznie nie jest dla ciebie problemem że masz dwa osobne urządzenia a nie wszystko w jednym. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stanęło na Yamaha R-S500 (600PLN), Tesi 261 (800PLN), dojdzie WIIM , perspektywa subwoofera jakby co. Jak przyjdzie i podłączę to dam znać, jak to odbieram na poziomie laika.

Dzięki!

15 godzin temu, BartekSa napisał:

Stanęło na Yamaha R-S500 (600PLN), Tesi 261 (800PLN), dojdzie WIIM , perspektywa subwoofera jakby co. Jak przyjdzie i podłączę to dam znać, jak to odbieram na poziomie laika.

zgra się dobrze. Yamaha z Indianą bardzo się lubi 😉

www.tophifi.pl

W dniu 11.10.2024 o 14:43, audioburak napisał:

Każde powieszone na ścianie sporo tracą

To jest ważna kwestia. Poza tym - oś wysokotonowego powinna być na wysokości uszu słuchacza. Do monitorów tylko podstawki o odpowiedniej wysokości.

Pamiętacie komunę albo wczesną postkomunę, gdzie głośniki ludziska ładowali na segment pod sufit? 😄 

Zrzut-ekranu-2024-10-17-172615.png

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Kolumny podstawkowe przy suficie to naprawdę lekka kwestia 😉 To, co się niekiedy widuje na zdjęciach przedstawiających ustawienie kolumn naprawdę grubo potrafi zaskoczyć 😉 Mój ulubieniec to chyba kolumny podłogowe na szafce RTV, grające w telewizor, bo nie mieściły się tak, by grały do przodu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To nie takie proste - dom stodoła, do kalenicy mam w pomieszczeniu 7,5m od podłogi.... kolumny będą powieszone na 2,2m, lekko pochylone.  Praktyka pokaże, co z tego wyszło, sprzęt w drodze:)

W dniu 22.10.2024 o 09:20, BartekSa napisał:

To nie takie proste - dom stodoła, do kalenicy mam w pomieszczeniu 7,5m od podłogi.... kolumny będą powieszone na 2,2m, lekko pochylone.  Praktyka pokaże, co z tego wyszło, sprzęt w drodze:)

Podstawkowe do pomieszczenia 40 m2, wysokości ponad 7 m, powieszone nad głowami... co może pójść nie tak? 😛
Oczywiście wszystko zależy od oczekiwań, bo jeśli do przebicia jest Radiomagnetofon Wilga np. to nawet i efekt WOW może być. 🙂

Do przebicia był dzwięk z telefonu, laptopa lub fabryczne głośniki w telewizorze. I jest o niebo lepiej, a w sumie o to chodziło wydając na komplet 2300pln. Grałem na perkusji dlatego, ze zamiast słuchu mam poczucie rytmu, nawet jeśli dla wielu z Was odsłuch byłby torturą. Dzięki za pomoc!

A masz jeszcze otwartą perspektywę na ew. subwoofer i nawet jakiś używany

nieduży i tani powinien być kolejnym olbrzymim krokiem do nirwany 😉 

Wyjście w Yamaszce jest przygotowane ...

48 minut temu, audioburak napisał:

A masz jeszcze otwartą perspektywę na ew. subwoofer i nawet jakiś używany

nieduży i tani powinien być kolejnym olbrzymim krokiem do nirwany 😉 

Wyjście w Yamaszce jest przygotowane ...

Wiem:) ale kazde 2500 zl to tydzien wędrowania po Islandii lub 2 tygodnie wspinania na południu Europy - to mój obecny przelicznik dla priorytetów w zyciu😄

Dlatego trza brać pod uwagę coś w cenie do dwóch obiadów w Reykjaviku 😉 

Ukryta Zawartość

albo może nawet jednego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość