Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Próbowałem, nie porwało mnie ... nie lubię nadmiernego wygładzenia dźwięku które prowadzi do zmniejszenia dynamiki, które maskując zniekształcenia zmniejsza rozdzielczość.

moze masz system skonfigurowany pod cd , nie rozumiem pojęcia maskując zniekształcenia  a już szczególnie zmniejsza rozdzielczość , gdzie przy sacd jest zupełnie odwrotnie , ale to jest kwestia indywidualna , poprostu mamy inny wyraz odbioru

5 minut temu, krzystekov napisał:

moze masz system skonfigurowany pod cd

a czym sie rozni system skonfigurowany pod CD od systemu skonfigurowanego pod SACD?

Podpowiem … niczym ?

Uppps, sorry, zapomnialem. Bambusowymi podstawkami pod kable glośnikowe?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

5 minut temu, pmcomp napisał:

Ty wiesz ciagle o czym piszesz? Bo ja sie juz pogubilem w twoim toku rozumowania.

jaki materiał jest lepszej jakości , taśma matka czy materiał po obróbce na cd ? jaka tu jest niejasność

10 minut temu, krzystekov napisał:

zgadza się , niemniej jakość nagrań na taśmach studyjnych daleko odbiega w górę w stosunku do obciętych materiałów cd

Nie zgadza się.
analog nie ma "częstotliwości próbkowania"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, krzystekov napisał:

nie rozumiem pojęcia maskując zniekształcenia  a już szczególnie zmniejsza rozdzielczość , gdzie przy sacd jest zupełnie odwrotnie

Rozdzielczość pliku to nie to samo co rozdzielczość systemu ...

4 minuty temu, krzystekov napisał:

ale to jest kwestia indywidualna , poprostu mamy inny wyraz odbioru

Nie mam pojęcia co to jest "inny wyraz odbioru" ale rozdzielczość systemu nie jest kwestią indywidualną ... albo słychać więcej albo nie ...

3 minuty temu, krzystekov napisał:

jaki materiał jest lepszej jakości , taśma matka czy materiał po obróbce na cd ? jaka tu jest niejasność

@przemak zapytał, jaka jest czestotliwosc probkowania w magnetofonie analogowym. Dołaczam do pytania.

a czym sie rozni system skonfigurowany pod CD od systemu skonfigurowanego pod SACD?

Podpowiem … niczym ?

i tu się mylisz , cd to raczej płaski , z cyfrowym nalotem dźwięk , z reguły trzeba go trochę przymulić by w miarę komfortowo słuchać np rocka , gdzie wysokich jest więcej i dają popalić po uszach a przymulenie to straty w torze . w systemie skonfigurowanym pod sacd informacja mówiąc kolokwialnie płynie pełną rurą , bez strat , odbiór jest jakby szerokopasmowy , namacalny z dużą dozą dynamiki i smaczków , można to porównać do winyla gdzie odbiór jest ewidentnie inny na systemie konfigurowanym pod cd

36 minut temu, krzystekov napisał:

zacofany technicznie analog był rejestrowany na taśmach z cz min 96 khz

Jak sie pisze takie bzdury to potem mamy kwiatki.

8 minut temu, szpakowski napisał:

Rozdzielczość pliku to nie to samo co rozdzielczość systemu ...

Nie mam pojęcia co to jest "inny wyraz odbioru" ale rozdzielczość systemu nie jest kwestią indywidualną ... albo słychać więcej albo nie ...

więcej słychać tam gdzie jest więcej informacji , więcej widzimy np w  obraz hd niż przy małej rozdzielczości , to jest analogiczne dla dźwięku

7 minut temu, krzystekov napisał:

i tu się mylisz , cd to raczej płaski , z cyfrowym nalotem dźwięk , z reguły trzeba go trochę przymulić by w miarę komfortowo słuchać np rocka , gdzie wysokich jest więcej i dają popalić po uszach a przymulenie to straty w torze . w systemie skonfigurowanym pod sacd informacja mówiąc kolokwialnie płynie pełną rurą , bez strat , odbiór jest jakby szerokopasmowy , namacalny z dużą dozą dynamiki i smaczków , można to porównać do winyla gdzie odbiór jest ewidentnie inny na systemie konfigurowanym pod cd

To napisz co zmieniasz w swoim systemie jak chcesz sluchać CD, a co jak sluchasz SACD ??? Dla uproszczenia player zostaje ten sam.

Konkretnie poprosze … kable, kolumny, bambusowe podstawki?

, więcej widzimy np w  obraz hd niż przy małej rozdzielczości , to jest analogiczne dla dźwięku

Nieprawda. O kompresji obrazu video slyszał?

Recze ci ze malo skompresowany obraz HD bedzie lepszy od bardzo skompresowanego obrazu 4K. Mozesz sam sprawdzic jak umiesz. Narzedzia sa dostepne w necie.

Masz racje, analogicznie jest dla dzwieku. Skompresuj sobie swoje 24/192 i porownaj z nieskompresowanym 16/44.

Edytowane przez pmcomp

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, pmcomp napisał:

To napisz co zmieniasz w swoim systemie jak chcesz sluchać CD, a co jak sluchasz SACD ???

Konkretnie poprosze … kable, kolumny, bambusowe podstawki?

m in kable których nie lubisz i wyśmiewane podstawki też , to wszystko stwarza efekt gdzie każda płyta , nawet każde nagranie na tej samej płycie gdzie tworzono ją w różnych studiach gra inaczej , powiem więcej czasami zupełnie inaczej, mam system skonfigurowany optymalnie ale raczej w kierunku sacd i winyla gdzie słuchanie cd z racji materiału który posiadam jest kompromisem

Edytowane przez krzystekov
2 minuty temu, krzystekov napisał:

więcej widzimy np w  obraz hd niż przy małej rozdzielczości , to jest analogiczne dla dźwięku

Chcesz takiej analogi to proszę ...

Jeżeli masz obiektyw o standardowej rozdzielczości (ludzki słuch) to nawet wielokrotnie zwiększanie rozdzielczości matrycy (jak to bywa nr w smartfonach) nie spowoduje zwiększenia rozdzielczości samego obrazu, zwiększy się jedynie rozdzielczość pliku która tak naprawdę nic nie wniesie.

m in kable których nie lubisz i wyśmiewane podstawki też , to wszystko stwarza efekt gdzie każda płyta , nawet każde nagranie na tej samej płycie gdzie tworzono ją w różnych studiach gra inaczej , powiem więcej czasami zupełnie inaczej

I tak co chwila zmieniasz te kable i podstawki? Co kilkanascie minut jak sluchasz muzyki z roznych zrodel?

sorry, to nie jest audiofilizm, to jest … ( nie napisze co bo dostane wakacje od moda) 😱😱😱 . Wiesz jakie slowo *lizm mam na mysli.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

I tak co chwila zmieniasz te kable i podstawki? Co kilkanascie minut jak sluchasz muzyki z roznych zrodel?

sorry, to nie jesy audiofilizm, to jest … ( nie napisze co bo dostane wakacje od moda) 😱😱😱 . Wiesz jakie slowo *lizm mam na mysli.

napisałem optymalnie 

6 minut temu, szpakowski napisał:

Chcesz takiej analogi to proszę ...

Jeżeli masz obiektyw o standardowej rozdzielczości (ludzki słuch) to nawet wielokrotnie zwiększanie rozdzielczości matrycy (jak to bywa nr w smartfonach) nie spowoduje zwiększenia rozdzielczości samego obrazu, zwiększy się jedynie rozdzielczość pliku która tak naprawdę nic nie wniesie.

oczywiście , - odpowiedziałeś sobie sam , dot pliku z płyty cd

Teraz, krzystekov napisał:

napisałem optymalnie 

Poddaje się.

A na moje pytanie optymalnie i konkretnie nie odpowiedziales.

Nie jesteś czasem bardziej ucywilizowanym klonem @747 ?

Poddaje się.

A na moje pytanie optymalnie i konkretnie nie odpowiedziales.

staram się przekazać to co wiem i do czego doszedłem po wielu latach , czy ktoś z tego skorzysta i doceni to kwestia indywidualna , liczy się odbiór i doznania przy słuchaniu muzyki , cenię sobie adekwatnie rady które wyznaczają wyższy pułap , szukanie anachronizmów nie leży w mojej naturze

10 minut temu, krzystekov napisał:

staram się przekazać to co wiem i do czego doszedłem po wielu latach

A co z częstotliwością próbkowania w analogu?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

33 minuty temu, krzystekov napisał:

to wszystko stwarza efekt gdzie każda płyta , nawet każde nagranie na tej samej płycie gdzie tworzono ją w różnych studiach gra inaczej , powiem więcej czasami zupełnie inaczej

Taki "efekt, gdzie każda płyta..." to ja pamiętam już od połowy lat 70, kiedy to na sprzęcie Unitra/Tonsil zaczęłem świadomie słuchać muzyki.

Do dziś tak jest, choc sprzęt się zmienił, ale nie używam ani sacd, ani gęstych plików. 

P.S. Wiesz gdzie i kiedy są potrzebne a nawet konieczne gęste pliki?

Tylko w studiu przy miksowaniu i masteringu nagrań.

24 minuty temu, krzystekov napisał:

staram się przekazać to co wiem i do czego doszedłem po wielu latach , czy ktoś z tego skorzysta i doceni to kwestia indywidualna , liczy się odbiór i doznania przy słuchaniu muzyki , cenię sobie adekwatnie rady które wyznaczają wyższy pułap , szukanie anachronizmów nie leży w mojej naturze

To jest "genetycznie" zbieżne z 747 w 99%.

Do tego kolega nawija swe opowieści dziwnej treści, niezrażony zupełnie poziomem własnych "prawd" oraz pytaniami innych rozmówców.

41 minut temu, krzystekov napisał:

oczywiście , - odpowiedziałeś sobie sam , dot pliku z płyty cd

Napiszę bardziej dobitnie: zwiększanie rozdzielczości pliku więcej niż plik 16/44,1 nic nie wniesie ponieważ jesteśmy ograniczeni możliwościami naszego słuchu.

33 minuty temu, pmcomp napisał:

Raczej klonem Audroc'a, powiela ten sam bełkot marketingowy i tak samo unika konkretnych odpowiedzi na zadane pytania. Nikogo nie dziwi fakt, że zawsze pisze albo jeden albo drugi ... ?

27 minut temu, krzystekov napisał:

staram się przekazać to co wiem i do czego doszedłem po wielu latach , czy ktoś z tego skorzysta i doceni to kwestia indywidualna , liczy się odbiór i doznania przy słuchaniu muzyki

Doszedłeś do ślepego zaułku ...

"liczy się odbiór i doznania przy słuchaniu muzyki" - owszem ale to nie powód do wypisywania frazesów typu "inny wyraz odbioru" oraz powielania bełkotu marketingowego który jak widać błędnie rozumiesz ...

Chyba, że jesteś zwykłym trollem który czerpie satysfakcję ze swojej aktywności na forum ...

5 minut temu, szpakowski napisał:

nic nie wniesie ponieważ jesteśmy ograniczeni możliwościami naszego słuchu.

Z całym szacunkiem, bardzo proszę nie uogólniać oraz nie ograniczać "możliwości słuchu" do wartości stosowanych w informatyce czy elektronice.

To nawet nie jest śmieszne.

To jest bardzo smutne.

Czego to jeszcze nie da się odczytać w zakładce hi end, jakiej "mondrości.."

27 minut temu, iro III napisał:

747 w 99%

Wyspałeś się?

10 minut temu, szpakowski napisał:

Raczej klonem Audroc'a, powiela ten sam bełkot marketingowy i tak samo unika konkretnych odpowiedzi na zadane pytania

No...w tym coś jest. 

10 minut temu, 747 napisał:

Z całym szacunkiem, bardzo proszę nie uogólniać oraz nie ograniczać "możliwości słuchu" do wartości stosowanych w informatyce czy elektronice.

Lepiej zamiast obiektywnych i konkretnych wartości użyć frazesu pochodzącego z literatury fantastyczo-naukowej lub fantasy?

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Lepiej zamiast obiektywnych i konkretnych wartości użyć frazesu pochodzącego z literatury fantastyczo-naukowej lub fantasy

...

Bardzo dawno temu, była tu zakładka hi end.

Co Wy tu wyrabiacie?

Doświadczeni audiofile pouciekali, zostało kilka osób, piszących nic o niczym..

...

1 minutę temu, 747 napisał:

Doświadczeni audiofile pouciekali, zostało kilka osób, piszących nic o niczym..

Doświadczeni czy bajkopisarze ... ?

8 minut temu, szpakowski napisał:

obiektywnych i konkretnych

Ty piszesz konkretnie i obiektywnie?

13 minut temu, pmcomp napisał:

Podobno madry potrafi odpuscic glupiemu

Co to jest za odpowiedź?

Po co wezwałeś mnie do tego tematu?

Ponawiam pytanie.

Czego nie rozumiesz z tematu plikowego?

Konkretnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi