Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy umiecie zdefiniować,podać taka definicję?

Dla mnie Hiend to możliwie jak najlepsza jakość dźwięku.

13 minut temu, szpakowski napisał:

Audio Note czy Mola Mola?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

25 minut temu, szpakowski napisał:

dokładnie , ale żeby tą jakość uzyskać niezbędna jest jakaś  półka cenowa i wkład własnej inwencji a szczególnie konfiguracja , wyśmiewane przez niektórych kable  ,  ,znalezienie słabego ogniwa w systemie i wiele innych czynników które będą efektem jak najlepszej jakości dźwięku . nie ma drogi na skróty a mniemanie że bez zaangażowania i wkładu to gra , no gra ale jak gra

Edytowane przez krzystekov
55 minut temu, babatular napisał:

Opublikowano 26 Maja 2022 (edytowane) -"Hi-End Monachium 2022"

HI-END - to najwyższa jakość dźwięku i wykonania, to rozpoznawalność marki na całym świecie, rozbudowana sieć dilerów, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny, jej historia, zaplecze technologiczne, wieloletnie doświadczenie, know-how. profesjonalna strona internetowa 🙂 . Te wszystkie cechy musi mieć produkt Hi-End.

W uzupełnieniu:  CENA - ona nie jest wyznacznikiem HI-ENDu - tzn. absurdalna cena nie znaczy że produkt jest Hi-End. Oczywiście odpadają wszystkie DIYowe cuda, piwniczna stęchlizna, velumy, lampizatory, amplifony, harbethy, wynalazki pokazane przez Sławusia, itd. Np., to że kolumna ma topowe Scan Speaki i Duelundy  - nie znaczy że jest Hi_End.

Dziękuję.

55 minut temu, szpakowski napisał:

dziękuję

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

20 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Godzinę temu, babatular napisał:

Opublikowano 26 Maja 2022 (edytowane) -"Hi-End Monachium 2022"

HI-END - to najwyższa jakość dźwięku i wykonania, to rozpoznawalność marki na całym świecie, rozbudowana sieć dilerów, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny, jej historia, zaplecze technologiczne, wieloletnie doświadczenie, know-how. profesjonalna strona internetowa 🙂 . Te wszystkie cechy musi mieć produkt Hi-End.

"Najwyższa jakość dźwięku i wykonania" - to chyba oczywiste, że bez najwyższej jakość wykonania nie będzie jakości dźwięku ... proszę tylko nie mylić jakości wykonania z grubo przewymiarowanymi trafami czy fikuśnymi obudowami o wadze kilkudziesięciu kilogramów ...

Resztę definicji, (ta wytłuszczona część) jest w sumie najważniejsza a można ją streścić jednym kluczowym słowem: "odsprzedawalność". Dlaczego odsprzedawalność jest najważniejsza? Ponieważ po "chwili" euforii związanej z zakupem przychodzi chwila refleksji po której zdajemy sobie sprawę, że nasz nowy nabytek jednak nie gra ... jakże ciężko było by coś sprzedać i odzyskać przynajmniej część pieniędzy gdyby nie ta cała "leganda" budowana przez marketingowców w okół danej marki ... gdzie jest więc ta najwyższa jakość dźwięku? Nie ma. Jest za to zimna kalkulacja i snobizm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, ASURA napisał:

Urealnia  High End cenowo

A co ma w takim razie cena sprzetu do omawianej aktualnie definicji baby czyli hie-endu jako sprzetu o najlepszym wykonaniu technicznym i technologiczny  oraz najlepszej jakosci dzwieku?

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, pmcomp napisał:

A co ma w takim razie cena sprzetu do omawianej aktualnie definicji baby czyli hie-endu jako sprzetu o najlepszym wykonaniu technicznym i technologiczny  oraz najlepszej jakosci dzwieku?

jedno zarzecza drugiemu , - można jaśniej ?

6 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Proszę o właściwą definicję HiEnd

Będzie ciszaaaaa 

Hi-end, od ang. high-end – pojęcie to oznacza ogólnie towary luksusowe, wyróżniające się (wyglądem, parametrami, sposobem wykonania, zastosowanymi materiałami) spośród innych produktów oferowanych do sprzedaży rynkowej. Stosowane najczęściej w odniesieniu do sprzętu elektroakustycznego, ale również np. telefonów komórkowych, kart graficznych. Hi-end jest przeciwieństwem oferty low-end.

Segment rynku urządzeń elektroakustycznych hi-end nie został zdefiniowany lub unormowany, w odróżnieniu od segmentu Hi-fi, Przykładowo, czasopisma zajmujące się tematyką hi-endu klasyfikują, opisują, porównują testowane urządzenia w dowolny sposób, w tym na podstawie indywidualnych wrażeń odsłuchowych.

6 godzin temu, Gargan napisał:

Co to za model Philips?

Pudło głęboko schowane, na froncie napis DVD COMPONENT HI-FI SYSTEM, aż sama będę szukała w necie

14 minut temu, Lidia napisał:

np. telefonów komórkowych, kart graficznych. Hi-end jest przeciwieństwem oferty low-end.

to jednak wolę hi end w skromnej postaci niż low end w tkzw domyślnie wypasionej -przykładowo iPhone se niż wypasionego samsunga albo najtańszy mac niż najdroższy pcet , dobre buty w których chodzę 10 lat niż badziewie zmieniane co rok itp itd , to samo dotyczy się sprzętu audio ale tutaj weryfikacja jest o wiele trudniejsza więc myślę że trzeba kierować się w większym stopniu percepcją

Edytowane przez krzystekov

Taki? To faktycznie jest high-end w tej kategorii wagowej 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Lidia napisał:

Co to za model Philips?

Tak i sam widzisz nazywali to HI-FI, ludzie mylą tu pojęcia , gra to rewelacyjnie, znalazłam instrukcję i opis. Jest super :), 

23 minuty temu, Gargan napisał:

Taki? To faktycznie jest high-end w tej kategorii wagowej 🙂

Ukryta Zawartość

Taki 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lidia
klasa HI-FI
7 godzin temu, szpakowski napisał:

Dlaczego naiwniacy? Przecież napisałem "powinna być" a że zazwyczaj nie jest to już inna sprawa ...

Braki w wiedzy i umiejętnościach firmy nadrabiają coraz bardziej abstrakcyjnym designem, masywną budową/obudową, przekombinowaniem konstrukcyjnym oraz oczywiście swoistym bełkotem marketingowym ...

Tak często twierdzą Ci którzy owego portfela nie posiadają odpowiednio zasobnego a aspiracje za to posiadają wygórowane ...

I tu pełna zgoda tylko my wszyscy powinniśmy na takie brednie reagować. Dlaczego ja jedyny na naszym Forum mam odwagę napisać że kasa gra, że hiend to pieniądze a nie jakieś koszmarne brytyjskie brzmienie. 

Jak kupuję sprzęt to zamiast brać badziewie które ma dobrą pracę i niby ładnie brzmi, no bo tak wszyscy piszą to kupuję Yamahę albo Luxmana bo to porządne japońskie firmy i mam gwarancję że to będzie super grało przez kilka lat u mnie a potem jeszcze przez 30 czy 50 lat u innych. 

Moim następnym wzmacniaczem będzie McIntosh i z góry mam pewność że zagra super bo to super sprzęt. Jak będzie coś nie tak to wymienię Nordosty na wyższy model i tyle.

To szarpanie się z klockami to tak jakby ktoś przed zakupem Ferrari chciał go wypożyczyć na tydzień żeby sprawdzić czy to faktycznie dobre auto. Przecież to jest oczywiste.

Oczywiście piszę to trochę prowokacyjnie, ktoś przecież musi te mniej znane audiofilskie marki kupować. Elektronika czy gramofony Yamahy, albo kable Audioquesta i tak się sprzedadzą same. Tego nie trzeba reklamować. 

Ale czasem jakiś czytam na jakie wynalazki ludzie się dają namówić to ręce opadają. Na szczęście na koniec drogi jak nazbierają doświadczenia i wtopią trochę kasy to wszyscy kończą na 8xx Bowersa czy wspomnianym McIntoshu. Przy większej kasie głową stygnie i rozum zaczyna pracować.

No a jak nie ma kasy to wspomniane wojenki i szarpanina na forum że niby skrętka to na głowę bije Nordosta...

@Lidia ta zabawka 14 lat temu kosztowała 3700 PLN. Absolutne szaleństwo! 😀

To jest właśnie high-end w formacie micro 😀 

Zajefajna jest! 🤩🔥

Ten Philips doczekał się nawet profesjonalnego testu w magazynie Audio. Wrzuciłem Ci plik w załączniku.

Aż dziwne, że takie konstrukcje praktycznie wyginęły. Prawdziwa alternatywa dla dużego Hi-Fi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Audroc napisał:

wszyscy powinniśmy na takie brednie reagować.

Wszyscy powinniśmy reagować na brednie, które napisałeś nt. BD-UHD.

Oczywiście nawet nie raczyłeś odpowiedzieć. Zuch.

4 godziny temu, pmcomp napisał:

A co ma odsprzedawalnosc do hi-endu ???

Liczy się tylko odsprzedawalność.

Jak ktoś kupuję włoskie Ferrari zamiast niemieckiego badziewia to tylko i wyłącznie dlatego że za Ferrari zapłaci milion zielonych to za kilkadziesiąt lat weźmie kilkadziesiąt milionów.

Jak kupi BMW za 100 tysi zielonych to po dziesięciu latach jak się jeszcze niepopsuje to będzie wart 10 tysi.

Ot I tajemnica hiendu audiosamochodowego.

5 minut temu, Audroc napisał:

to wszyscy kończą na 8xx Bowersa

Patrzyłeś co tam siedzi w zwrotnicach? Popatrz, warto, może nabierzesz dystansu.

Edytowane przez pmcomp

35 minut temu, krzystekov napisał:

to jednak wolę hi end w skromnej postaci niż low end w tkzw domyślnie wypasionej -przykładowo iPhone se niż wypasionego samsunga albo najtańszy mac niż najdroższy pcet , dobre buty w których chodzę 10 lat niż badziewie zmieniane co rok itp itd , to samo dotyczy się sprzętu audio ale tutaj weryfikacja jest o wiele trudniejsza więc myślę że trzeba kierować się w większym stopniu percepcją

No widzisz tylko że to Twoje wybory, ja zawsze wybieram flagowe Samsungi i dobre laptopy na i7.

Natomiast zamerykanie wolą chińskie buty. a ponad 60% Niemców w sondażu powiedziała że inne następne auto to będzie KIA Sportage.

6 minut temu, pmcomp napisał:

Wszyscy powinniśmy reagować na brednie, które napisałeś nt. BD-UHD.

Oczywiście nawet nie raczyłeś odpowiedzieć. Zuch.

Odpowiadam na naszym Forum tylko ludziom którzy piszą merytorycznie i mają coś do powiedzenia.

Nie wdaję się w awantury bo po co ?

Ktoś mi za to zapłaci ?

@Audroc Yamaha to high-end? Super! Czyli kiedyś byłem jeszcze bogaty i mogłem sobie pozwolić na modele z serii 2000, więc doświadczyłem prawdziwego high-end 😀

Teraz jestem biedny, więc skończyło się na drugim od góry modelu wzmacniacza Rega, drugim od góry modelu monitorów Opera, najwyższym modelu CD Arcam i DAC z flagowej serii Gustard. Wiadomo, że to nie gra, bo brytyjskie, włoskie "hand made" i jakiś chińczyk. Za tanio było, żeby to nawet nazwać high fidelity. A kable to już w ogóle porażka - jakiś IXOS, WBT, TCI... Co to kuźnia jest? Jakieś śmieci z Bangladeszu? 

A pójdę się schować od kamień z takim zestawem... Nawet Japończyk tego żaden nie dotknął. Tragedia, Panie... To tylko na śmietnik wywalić. Chyba dopłacę, żeby ktoś to wywiózł, bo szkoda to nawet dźwigać do kontenera.

2 minuty temu, Gargan napisał:

@Audroc Yamaha to high-end? Super! Czyli kiedyś byłem jeszcze bogaty i mogłem sobie pozwolić na modele z serii 2000, więc doświadczyłem prawdziwego high-end 😀

Teraz jestem biedny, więc skończyło się na drugim od góry modelu wzmacniacza Rega, drugim od góry modelu monitorów Opera, najwyższym modelu CD Arcam i DAC z flagowej serii Gustard. Wiadomo, że to nie gra, bo brytyjskie, włoskie "hand made" i jakiś chińczyk. Za tanio było, żeby to nawet nazwać high fidelity. A kable to już w ogóle porażka - jakiś IXOS, WBT, TCI... Co to kuźnia jest? Jakieś śmieci z Bangladeszu? 

A pójdę się schować od kamień z takim zestawem... Nawet Japończyk tego żaden nie dotknął. Tragedia, Panie... To tylko na śmietnik wywalić. Chyba dopłacę, żeby ktoś to wywiózł, bo szkoda to nawet dźwigać do kontenera.

wygląda na to, że wreszcie odreagowałeś ciężki dzień... 🥵

15 minut temu, Audroc napisał:

Odpowiadam na naszym Forum tylko ludziom którzy piszą merytorycznie i mają coś do powiedzenia.

To po co piszesz bzdury ???

Tak reaguję kiedy słyszę, że Yamaha to "high-end"... Szczególnie z tymi podbiciami w wysokich tonach, które ciężko zdławić. I dyskusyjną jakością wykonania.

7 godzin temu, pmcomp napisał:

to jest Bóg Audiofilów:

Ukryta Zawartość

Kable, kable, kable ... 😂

A bezpieczniki gdzie są?

Można zapytać z jakiej imprezy ta fotka?

Sądząc po tylu kablach to była zapewne naturalna.

Godzinę temu, Gargan napisał:

skończyło się na drugim od góry modelu wzmacniacza Rega, drugim od góry modelu monitorów Opera

Ciekawe, jak wytropiłeś te włoskie monitory. Ja o firmie dowiedziałem się, kiedy ją ktoś wspomniał w klubie Emotiva.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ja jestem melomanem.
Słucham muzyki.

Do widzenia

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

@xetras znajomy Holender zapytał kiedyś czy nie chcę się zamienić: wzmacniacz Cyrus za kolumny Opera, prawie nowe? Mówię a co mi tam... Te Dali Rubicon 2 są i tak ujowe to zanim coś znajdę niech będą jakieś tam Opera. No i od kilku lat nie mogę znaleźć lepszych od nich. Taka sytuacja? 🤷

30 minut temu, xetras napisał:

A bezpieczniki gdzie są?

Można zapytać z jakiej imprezy ta fotka?

Sądząc po tylu kablach to była zapewne naturalna.

Paczaj ... zapomniałem o kwantowej technologii 🙂 .

To była impreza audiofilów dla audiofilów. Publika dopisała 😉 .

• Pokaż nowe odpowiedzi