Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, pmcomp napisał:

I Netflix i Tidal i inne serwisy streamingowe są ... dla mas.

I tu cię boli, jak mawiają.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

22 minuty temu, pmcomp napisał:

Ale ja wolę lepie niż gorzej. A lepiej jest z BD-UHD 😉 .

Kilka faktów:

Ze streamingiem video jest jeszcze gorzej niż ze streamingiem audio. Choć w tym przypadku chociaż wiadomo co sie ogląda. Tylko ... to co sie ogląda i słucha jest WYKASTROWANE z ... jakości.

Video - bitrate z Netflixa na poziomie 15 Mbps, bitrate z BD-UHD na poziomie 100 MBps. Róznica kolosalna i to widać.

Audio - Dolby Atmos zakodowany w DD+, a nie a w DDTHD. Czyli przepływność  640 kbs vs. ok. 6500 kbps. To jakby porównywać MP3 do PCM 24/192. 

Nawet na zwykłych płytach blu-ray masz często audio zakodowane np. w 5 x nieskompresowany PCM (16/48 lub 24/48), albo bezstratnie skompresowany DDTHD czy DTSHDMA w 7 x 24/96.

Każdy ma wybór. Podobnie jak w streamingu audio 😉 .

No widzę że odrobiłeś pracę domową. Teraz pewnie już wiesz jak wielka moc obliczeniową jest potrzebna do odsłuchu gęstych plików. Ciekaw jestem czy masz komputer na którym będziesz mógł komfortowo słuchać samej muzy z dowolnych nośników w DSD512.

33 minuty temu, Audroc napisał:

Ciekaw jestem czy masz komputer na którym będziesz mógł komfortowo słuchać samej muzy z dowolnych nośników w DSD512.

Zmartwię cię ... nie słucham muzy z komputera, nie oglądam filmów i koncertów z komputera.

Od tego są dedykowane, lepsze i prostsze w obsłudze urządzenia. Np. CD Player Sony CDP-101, z którego słuchano muzyki już od 1982 roku czyli w czasach kiedy premierę miał ZX 81, gdy najpowszechniejszym komputerem w Polsce była Odra.

Słuchać muzyki z komputera zaczęto jakoś w drugiej połowie lat 90-ych, a na seri gdy wszedł na rynek format MP3 czyli w 2000 roku. Z przepływnością 64kbps na początek.

A na DSD 512 i 1024 ma wyj....e. Może wiesz gdzie kupić muzę tak zapisaną? 

Wiem, wiem ... ty kochasz bity i herze. SACD i takie tam. DSD 512 też będziesz wypalał na płytach?

A wracając do pytania ... mój stareńki komputer z 2017 roku bez problemu radzi sobie z 4K i DSD128.

23 minuty temu, pmcomp napisał:

CD Player Sony CDP-101

A z takiego playera CD puszczano srebrne krążki w Polskim Radio Program II, chyba w programie Wieczór płytowy, chyba w 1983 roku:

Na pewno Sanyo i chyba model DAD-8.

e165bb7048bb96661e84916a6ffb

33 minuty temu, Audroc napisał:

No widzę że odrobiłeś pracę domową.

Nie. W temacie video siedzę od 1991 roku.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

18 minut temu, ProjectPi napisał:

Mamma mia, ty faktycznie sam ze sobą dyskutujesz 🙂

Chciałem coś dopisać, ale czy warto? Z jednego przypadkowego zacytowanego słowa robi się dyskusja nie na temat.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Na swoim serwerze czy co trzyma np. Tidal na swoich serwerach?

Bo nie zrozumiałem.

No właśnie, to po co odpowiadasz?

Ale może...

To jest tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i co, myślicie, że jutub w locie przerabia każdemu na dowolny z tych formatów, a trzyma tylko 4k? Bo o pomyśle ze streamowaniem full 4k i przerabianiu u każdego na telefonie w realtime na 720p to chyba nie ma co wspominać.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:
3 godziny temu, pmcomp napisał:

Na swoim serwerze czy co trzyma np. Tidal na swoich serwerach?

Bo nie zrozumiałem.

No właśnie, to po co odpowiadasz?

Ja odpowiedziałem czy ... zapytałem?

I dalej nie otrzymałem odpowiedzi ... 🙂 . Widze, że powoli czar @747 zaczyna działać na wszystkich 🙂 .

Po co odpowiadać na zadane pytanie?

Jesli jesteś taki zorientowany to odpowiedz nam prosze jak netflix zarządza przepływnością w zależnosci od:

- wybranego abonamentu

- szybkości łącza.

Pytam bo nie wiem. Wiem za to, że działa to znakomicie.

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

I dalej nie otrzymałem odpowiedzi

15 minut temu, przemak napisał:

myślicie, że jutub w locie przerabia każdemu na dowolny z tych formatów, a trzyma tylko 4k?

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:
24 minuty temu, przemak napisał:

myślicie, że jutub w locie przerabia każdemu na dowolny z tych formatów, a trzyma tylko 4k?

To jest twoj odpowiedź? Śmieszny jesteś.

Powtórzę:

Jesli jesteś taki zorientowany to odpowiedz nam prosze jak netflix zarządza materiałem i przepływnością w zależnosci od:

- wybranego abonamentu

- szybkości łącza.

Edytowane przez pmcomp

Takie reakcji od @przemak właśnie się spodziewałem.

ZEROWEJ. Żadnej odpowiedzi na zadane pytanie. Bo i po co?

Edytowane przez pmcomp

Jasne. Na pewno wszystko zrozumiałeś i  może mnie oświecisz jak to robi netflix?

Poytania znajdziesz powyżej.

Dajesz. Może byc monolog, zdzierżę.

Obawiam się ... że nie wiesz. I zapewne mało kto wie. A ten kto wie podpisał takie cyrografy, że już "zapomniał".

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, xajas napisał:

Jakiej mocy obliczeniowej i przeplywnosc trzeba, by odtworzyc CD?

Po co piszesz takie puste teksty w hi end.

Odtworzeniem płyty może zająć się urządzenie za 100 albo za milion.

Nie słyszałeś jeszcze u siebie w warunkach domowych, dobrego odtworzenia takiego nośnika, gdyż nie ma do tego odpowiedniego sprzętu i kabli.

Rynek nie odpowiada na takie oczekiwania, - nie ta rentowność, więc 99, 999999999 procent użytkowników formatu, nigdy nie przekona się co do jego jakości.

A CD potrafi zagrać, nie jak vinyl, ale za to niezwykle dokładnie - ta dokładność urzeka, powala wręcz na kolana.

..

8 minut temu, 747 napisał:

Nie słyszałeś jeszcze u siebie w warunkach domowych, dobrego odtworzenia takiego nośnika, gdyż nie ma do tego odpowiedniego sprzętu i kabli.

Za to Ty słuchałeś 128 elektrolitów przez pół roku po 12 godzin dziennie, słuchając przy okazji jednej płyty. Następnie po ich uszeregowaniu potrafiłeś odróżnić ekektrolit nr46 od ekektrolitu nr12, oczywiście bezbłędnie i nie musze dodawać, że powtarzalnie 🤣

Jeszcze raz zapytam, jaka to płyta była? Oraz sprzęt towarzyszący?

(Elektrolity ob-słuchiwane i wrazenia "artystyczne" możesz sobie darować, nie są interesujące)

3 godziny temu, Audroc napisał:

Tak tylko że my tu piszemy na forum audiofilskie i mało nas obchodzi wartość artystyczna czy kulturowa, większość z nas i tak nie ma słuchu i nie zna się na muzyce.

Za to interesuje nas jakość i tyle.

Jakich "nas", jacy "my", pisz z łaski swojej ZA SIEBIE.

3 godziny temu, Audroc napisał:

No widzę że odrobiłeś pracę domową. Teraz pewnie już wiesz jak wielka moc obliczeniową jest potrzebna do odsłuchu gęstych plików. Ciekaw jestem czy masz komputer na którym będziesz mógł komfortowo słuchać samej muzy z dowolnych nośników w DSD512.

Bez przesady - mój chiński DAC ma natywną obsługę DSD512. To żaden wyczyn w dzisiejszych czasach.

4 minuty temu, iro III napisał:

128 elektrolitów

Ja posiadam innowacyjny bank pojemności, który efektem swojego działania, wywraca dotychczasowe wszelkie spostrzeżenia i wartościowania, co do wpływu konstrukcji zasilacza na jakość sygnału audio, więc i na reprodukcję z nośnika CD.

Mam stosowne podstawy, by na tym gruncie stwierdzić jak wyżej.

Użyj sobie jakiegoś taniego odtwarzacza do prostego doświadczenia - zdemontuj wszystkie elektrolity z zasilania - napisz jak gra, następnie uzupełnij najgorszymi jakie znajdziesz, by w kolejnym kroku zastosować najlepsze - przykładowo Silmic II - opisz łaskawie wrażenia dźwiękowe - szybko okaże się że system CD to ... rodzaj iluzji, CD gra dokładnie tak, - w zależności z jakich podzespołów wykonane jest urządzenie.

/Nie ma tu doskonałości - jest do niej bardzo daleko, więc nikt nie wie jakie są pełne możliwości formatu/

Dlatego polecam do komercyjnych odtwarzaczy CD, stosować choćby tylko na poziome elementów zasilania najlepsze kondensatory z dostępnych, lecz na nich progres się nie kończy - sytuacja dotyczy każdego elementu, z bezpiecznikiem włącznie, natomiast fundamentem na którym stoi całokształt pozornego obrazu dźwiękowego jest transformator, rdzeń, uzwojenia etc.

..

@pmcomp DSD512 już powoli się pokazało. Na razie jako testery. Ale DSD128 i DSD256 już jest sporo na rynku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeden koleś po wielokrotnym słuchaniu płyty Judas Priest,strzelił sobie w łeb,zespół musiał do sądu na rozprawy chodzić....ale to nie była inna płyta,bodajże Steined class...

39 minut temu, szpakowski napisał:

To forum jest zdecydowanie zbyt małe żeby pomieścić tak wiele, tak rozbuchanych ego ... 

Ba,
Świat to za mało.
Kula Ziemska jest za mało pojemna.
Tyle wiedzy......

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, pmcomp napisał:

jak netflix zarządza przepływnością w zależnosci od:

- wybranego abonamentu

- szybkości łącza.

DASH pewnie:

Ukryta Zawartość

Cytat

works by breaking the content into a sequence of small segments, which are served over HTTP. [...]

The content is made available at a variety of different bit rates, i.e., alternative segments encoded at different bit rates covering aligned short intervals of playback time. While the content is being played back by an MPEG-DASH client, the client uses a bit rate adaptation (ABR) algorithm[4] to automatically select the segment with the highest bit rate possible that can be downloaded in time for playback without causing stalls or re-buffering events in the playback.

[...] YouTube as well as Netflix already support MPEG-DASH, and different MPEG-DASH players are available.

10 minut temu, Gargan napisał:

DSD512 już powoli się pokazało.

DSD1024 🤦

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

Steined class

To ich najlepsza płyta, kocham ją, mogę słuchać bez końca, lecz Sin After Sin, - była pierwszym zachodnim LP jaki miałem w życiu, stąd sytuacja była oczywista - znam ją .. od zawsze.. , wyczuję naj naj naj drobniejsze przekłamanie, znam ją z LP USA, odsłuchy oczywiście były z CD, pierwszego wydania w Japonii.

22 minuty temu, Gargan napisał:

@pmcomp DSD512 już powoli się pokazało. Na razie jako testery. Ale DSD128 i DSD256 już jest sporo na rynku.

Ukryta Zawartość

Super @Audroc będzie słuchał tych 5-u utworów na okrągło. Tylko ciekawe na jaką fizyczną płyte je wypali żeby mu lepiej brzmiało niz prosto z plików?

Rozmawialiśmy o DSD512 i DSD1024. 

A ile jest komercyjnych tytułów w DSD256? Kilka? Kilkanaście?

Czy dojechało juz może do dzisiejszej ilości wydanych tytułów SACD przez 25 lat istnienia formatu? Kilkaset, najwyżej dwa tysiące tytułów przez 25 lat !!! Po prostu wymiata.

99% mojego słuchania stanowi analog i PCM 16/24. Reszta czyli PCM do 24/192 i DSD64 to margines potwierdzający regułę. DSD128 to może kilka, kilkanaście pozycji które mam. Z czego kilka zrobiłem sobie sam, z taśmy analogowej. W celach testowych. I brzmią identycznie jak 16/44. Sorry.

10 minut temu, danadam napisał:

DSD1024 🤦

Ukryta Zawartość

11 tytułów ... jestem porażony.

😉

Proponuję przekonwertowac do PCM 16/44 przy tej samej głosności i ... porównać. Tylko nie ma chyba hi-endowego DACa, który czyta DSD1024. Nie Chinola za 5.000 PLN. Ja przynajmniej o takim nie słyszałem. Ale może sie mylę.

Ja dziękuję. Poczekam jak w DSD1024 wydadzą Floydów, Beatelsów i wszystkie moje Big Bandy. Obawiam się, że mogę nie dożyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Super @Audroc będzie słuchał tych 5-u utworów na okrągło. Tylko ciekawe na jaką fizyczną płyte je wypali żeby mu lepiej brzmiało niz prosto z plików?

Co za durne pytanie.
na płytę RAM.

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

jeden koleś po wielokrotnym słuchaniu płyty Judas Priest,strzelił sobie w łeb,zespół musiał do sądu na rozprawy chodzić....ale to nie była inna płyta,bodajże Steined class...

Dobrze,że nie czytał tego wątku.
Płyta nie byłaby potrzebna.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, danadam napisał:

DASH pewnie:

Ukryta Zawartość

Dzięki. Przynajmniej podałeś jakis link do wiedzy. W przeciwieństwie do innych tutaj ... ZNAFCÓW.

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Co za durne pytanie.
na płytę RAM.

Nie, nie nie. To @747 wypala na płyty z RAM z Demobilu. Na fizyczne płyty wypala @Audroc.

😉

51 minut temu, iro III napisał:

Za to Ty słuchałeś 128 elektrolitów przez pół roku po 12 godzin dziennie, słuchając przy okazji jednej płyty. Następnie po ich uszeregowaniu potrafiłeś odróżnić ekektrolit nr46 od ekektrolitu nr12, oczywiście bezbłędnie i nie musze dodawać, że powtarzalnie 🤣

Ciekawe kiedy @747 ponownie przesłucha na tych wszystkich elektrolitach materiału DSD1024 ??? 😉 .

Trzeba iść z postępem, trzeba świat doganiać. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

19 minut temu, pmcomp napisał:

Nie, nie nie. To @747 wypala na płyty z RAM z Demobilu. Na fizyczne płyty wypala @Audroc.

😉

Rozumiem.
To ci z tego dwuosobowego pięknego świata audio,pełnego znakomitych inspiracji,i pomysłów,których nie powstydziłby się sama Kopernik?

23 minuty temu, pmcomp napisał:

DSD1024

Jest coś takiego jak prawo anolgii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, pmcomp napisał:

Trzeba iść z postępem, trzeba świat doganiać. 

eee,
chyba przeganiać.
Jesli 747 ma taki słuch,jak mówi,to wyprzedza ludzkość o milenia.
Kto wie,Yuval Harari wieszczy symbioze miedzy biologicznymi ludzmi,a AI-stworzenie awatarów...

Może kolega 747 jest na etapie,że słyszy nie tylko pasmo słyszalne dla (przepraszam) "zwykłego człowieka",ale i ultrafiolet,radiowe,świetlne,a z dołu do 1 Hz?

Kto wie?
Możliwości ludzkie sa nieograniczone-ba,sa ograniczone tylko wyobrażnią.
Przypomina mi sie tutaj Trofim Łysenko-ale to pewnie bardzo głupie skojarzenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi