Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB a ifi defender przy DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba kupię ten kabel USB tylko po to, aby napisać o nim na tym forum.. pal sześć, prawdopodobny zwrot.. jeśli usłyszę różnicę to chyba się wścieknę na niektórych kolegów tutaj

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Piniu2906 napisał:

Chyba kupię ten kabel USB tylko po to, aby napisać o nim na tym forum..

Proponuję Ci 3x tańszy Neotech neub 3020..😉

1 minutę temu, Cezary_58669 napisał:

Mam go namalować? Skoro nie możesz odszukać w wyszukiwarce to kup jaki chcesz.

Oki oki 😉

czy przez dowolny kabel miedziany (nie optyczny) czy to coax czy usb leci sygnał cyfrowy czy analogowy?

nie słyszałem o prądzie cyfrowy ale o analogowym tak więc jak to jest, jaki prąd leci?

ktoś tu gdzieś na forum napisał każdy sygnał nawet "cyfrowy" mysi być przez kabel miedziany przesyłany w dziedzinie analogowej, chyba inaczej się nie da. Tak czy nie?

W dniu 15.10.2024 o 10:31, Piniu2906 napisał:

Nie, u mnie jest różnica ale mówię u mnie

Widocznie masz wyjątkowo kiepski laptop 😄

To ifi to jakiś wzmacniacz sygnału czy filtr? Mam podobne ustrojstwo wbudowane w kabel USB od karty sieciowej, ale to jest tylko dlatego potrzebne, bo używam przewodu dłuższego od 10 metrów. 

Nie sądzę, żeby na krótkich odcinkach była potrzeba używania wzmacniaczy czy filtrów sygnału USB.

Chociaż, nie powiem - mój streamer nie potrafi zasilić dysku talerzowego przez USB. Za mało prądu daje na piny zasilania. Ale to po prostu nie działa a nie gubi bity. Z resztą gdyby zgubił bity to też by nie działało. 

RAM nie zacznie nagle śpiewać opery, a Pavarotti rapować, bo kabel USB nie wyrabia. Po prostu będzie cisza 😀 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, zn21 napisał:

czy przez dowolny kabel miedziany (nie optyczny) czy to coax czy usb leci sygnał cyfrowy czy analogowy?

nie słyszałem o prądzie cyfrowy ale o analogowym tak więc jak to jest, jaki prąd leci?

ktoś tu gdzieś na forum napisał każdy sygnał nawet "cyfrowy" mysi być przez kabel miedziany przesyłany w dziedzinie analogowej, chyba inaczej się nie da. Tak czy nie?

Cyfrowy i analogowy prąd 😀

Ciekawe który lepiej brzmi? 😄

Przy transmisji analogowej jest stale napięcie (2V) a zmienna częstotliwość. 

Przy transmisji cyfrowej jest zmienne napięcie a stała częstotliwość (44,1kHz).

Każdy (niemal) miedziany kabel którym prześlesz sygnał analogowy da radę przesłać sygnał cyfrowy. Są drobne różnice w impedancji (50Ω vs. 75Ω) wynikające z potrzeb konstrukcji nadajników/odbiorników i samego przewodu, ale w praktyce nie ma różnicy. Obecnie używam pary "cyfrowych" kabli RCA zamiast "analogowych" RCA i jakoś sprzęt nie wybuchł 😀

Instasamka nadal nie umie śpiewać, bez względu na to jakiego kabla używam 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Gargan napisał:

Widocznie masz wyjątkowo kiepski laptop 😄

Mam iFi defendera od 5 lat. W tym czasie sprawdzałem z różnymi laptopami, PC'tami i DAC'ami i zawsze mogłem wyłapać różnicę.. to nie jest Voodoo ... in my humble opinion

W dniu 15.10.2024 o 10:12, Piniu2906 napisał:

Audioquest Forest USB A-B 0,75m

Mam usb AQ Pearl i jest bardzo przyzwoity. Coaxial AQ Forest za to straszliwie zamulal mi dźwięk... jakby nie miał innego kabla to aż ciężko by mi było uwierzyć że taka może być różnica 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Mam usb AQ Pearl i jest bardzo przyzwoity. Coaxial AQ Forest za to straszliwie zamulal mi dźwięk... jakby nie miał innego kabla to aż ciężko by mi było uwierzyć że taka może być różnica 

Dziękuję za wyrażenie zdania

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

zamulal mi dźwięk

Uwielbiam to określenie.

Utwierdza w wierze :D

W dniu 19.10.2024 o 15:21, Piniu2906 napisał:

jeśli usłyszę różnicę to chyba się wścieknę na niektórych kolegów tutaj

I dołączysz do sporego grona wyznawców voodoo, którzy nie bardzo wiedzą albo nie chcą wiedzieć na czym to wszystko polega.

W dniu 20.10.2024 o 02:39, przmor napisał:

Prąd nie ma znaczenia. Istotne jest napięcie interpretowane jako stan niski (zero) i wysoki (jedynka).

On mial na mysli prad jako "prad elektryczny" generalnie, a nie prad "natezenie pradu". To raczej jasne z tej wypowiedzi.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 19.10.2024 o 15:21, Piniu2906 napisał:

Chyba kupię ten kabel USB tylko po to, aby napisać o nim na tym forum.. pal sześć, prawdopodobny zwrot.. jeśli usłyszę różnicę to chyba się wścieknę na niektórych kolegów tutaj

No to tak zrób bez chyba 🙂 sam się przekonaj.

W dniu 20.10.2024 o 12:17, Piniu2906 napisał:

Mam iFi defendera od 5 lat. W tym czasie sprawdzałem z różnymi laptopami, PC'tami i DAC'ami i zawsze mogłem wyłapać różnicę.. to nie jest Voodoo ... in my humble opinion

Nie próbuj przekonywać do swoich racji. Tu się nie da.

W dniu 21.10.2024 o 19:03, Piotr Sonido napisał:

Nie próbuj przekonywać do swoich racji. Tu się nie da.

Wielu próbuje... stąd takie gorące dyskusje.. nie chcę nikogo przekonywać tylko wyrazić swoją opinię

W dniu 23.10.2024 o 10:32, Piniu2906 napisał:

Wielu próbuje... stąd takie gorące dyskusje.. nie chcę nikogo przekonywać tylko wyrazić swoją opinię

No i bardzo dobrze. 

Tak forum ma to do siebie że jest kilka zapalnych tematów gdzie ekspertów od groma. UNITRA na przykład 😛

UNITRA to trochę inny przykład. Przy Unitrze wchodzi do gry temat sentymentów. Jeśliby traktować Unitre jako nieznaną firmę X to byłyby inne dyskusje. Przy kablach do gry wchodzi fizyka, a nie każdemu się chce zgłębiać temat, stąd te dyskusje, wojny i wykazywanie nieistniejących albo mylnie interpretowanych zjawisk. 

W dniu 25.10.2024 o 08:12, Gargan napisał:

Co jest kontrowersyjnego w UNITRA?

Zapraszam cię do tamtego tematu będziesz miał pole do popisu i wylewania wszystkich swoich żali jaki to sprzęt audio jest G.

W dniu 25.10.2024 o 08:58, Lukas82 napisał:

UNITRA to trochę inny przykład. Przy Unitrze wchodzi do gry temat sentymentów. Jeśliby traktować Unitre jako nieznaną firmę X to byłyby inne dyskusje. Przy kablach do gry wchodzi fizyka, a nie każdemu się chce zgłębiać temat, stąd te dyskusje, wojny i wykazywanie nieistniejących albo mylnie interpretowanych zjawisk. 

Sentyment w sprzęcie audio to jedno z ważniejszych walorów wyboru. 

I to się nie zmienia na przestrzeni lat. 

Widać to i przy obsłudze klienta face to face i czytając posty na forach czy grupach audio. 

• Pokaż nowe odpowiedzi