Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.10.2024 o 21:21, Aftan napisał:

Może przychodzi Ci na myśl coś godnego polecenia?

Używane Paradigm Signature S2 albo i S3.

Spokojnie zmieścisz się w budżecie.

Uwielbiam Paradigmy, sam się sobie dziwię, że nigdy nie miałem. Świetne kolumny i pozostań wierny marce.

W dniu 17.10.2024 o 15:06, Aftan napisał:

Gdybym zdecydował się podnieść budżet, to co proponujecie?

Robi się ciekawie... A jakiej muzyki słuchasz?

W dniu 17.10.2024 o 18:35, Gargan napisał:

Za 3000 PLN to się kupuje małe monitork

Słuszna uwaga. Sonus Faber Concertino można trafić używane. Nie są to monitory ani wybitne ani nawet dobre ale ładnie wyglądają i sprawdzą się przy akustyce, folku, bluesie, małych składach klasycznych. Nie do rocka, nie do symfoniki. Poza ładnym wyglądem mają ładną średnicę.

Słuchałem Concertino z NAD i było OK. Choć wymienione wyżej Paradigmy Signature by ten zestaw pozamiatały.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

@il Dottore Chyba nie mówisz o tych kosmicznych Paradigm Studio Signature? 😱

Nie poleca się takich kolumn świerzakom, bo zruinujesz im świat na zawsze. Potem żadne inne kolumny nie będą dobre. To tak jakbyś uczył kogoś jeździć autem w Pagani Zonda C12 🫣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 19.10.2024 o 13:44, Gargan napisał:

@il Dottore Chyba nie mówisz o tych kosmicznych Paradigm Studio Signature? 😱

Nie poleca się takich kolumn świerzakom, bo zruinujesz im świat na zawsze. Potem żadne inne kolumny nie będą dobre. To tak jakbyś uczył kogoś jeździć autem w Pagani Zonda C12 🫣

Ukryta Zawartość

Co się poleca swierzakom? Skoro w każdym poście o wszystkim piszesz że to G.

Ukryta Zawartość

W dniu 18.10.2024 o 08:11, muda44 napisał:

W skrócie chodzi o to że kilka modeli wzmacniaczy NAD ( i tylko te modyfikuję ) mają bardzo dobre końcówki mocy ale totalnie źle zrobione przedwzmacniacze które psują brzmienie całości. Ja te aktywne przedwzmacniacze zastępuję swoimi pasywnymi dzięki czemu skraca się ścieżka sygnałowa ( każdy element w sygnale nawet najlepszy na świecie mniej lub bardziej negatywnie wpływa na sygnał który przez niego przechodzi ) i wzmacniacz gra na dużo, dużo wyższym poziomie. Dokonuję też pewnych zmian w stopniach wejściowych końcówek co tez ma znaczenie.

Dozbieraj, weź na raty bo naprawdę warto. Te kolumny maja właśnie głęboki i miękki bas. Jest to też konstrukcja z membranami biernymi plus coaxial i są dużo bardziej tolerancyjne na złe ustawienie.

Pamiętaj że obszerny, miękki i dobry bas dadzą duże membrany.

Nie są za duże. Tam jest tylko jeden woofer 20cm plus 2 membrany bierne oraz coax 20cm przetwarzający bas. Jak ma tego basu być obficie w 20m to będzie na styk.

Ja je ćwiczyłem w 12, 18 i 25 metrach. W 25 niestety przy wyższym SPL zdychały, ich miejsce zajęły Arie 948

Myślę, że temat do zamknięcia.

Finalnie posłuchałem, zwiększyłem budżet i od dzisiaj jestem posiadaczem KEF Q950.

Kolejnym krokiem będzie modyfikacja mojego wzmacniacza, zobaczymy co wtedy pokaże ten zestaw. 

Niebawem będę szukał godnego polecenia odtwarzacza pod mój zestaw, wiec będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady pod przyszłym postem. 
Na dzień dzisiejszy chciałbym podziękować wszystkim za wasze porady. 

Edytowane przez Aftan
9 godzin temu, Aftan napisał:

Finalnie posłuchałem, zwiększyłem budżet i od dzisiaj jestem posiadaczem KEF Q950.

Tam są po 2 membrany bierne na kolumnę i długo się docierają. Na początku bas będzie gumowaty, taka pompka.

Jak teraz oceniasz te kolumny w stosunku do poprzednich?

Kolejnym krokiem będzie modyfikacja mojego wzmacniacza, zobaczymy co wtedy pokaże ten zestaw. 

Różnica będzie duża ale sam to oceń 🙂

Niebawem będę szukał godnego polecenia odtwarzacza pod mój zestaw, wiec będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady pod przyszłym postem. 

Rozwiązanie które polecam to modyfikowana Yamaha NP-S303. Kupuje się do niej dysk zewnętrzny 2T, formatuje się go darmowym programem w FAT32. Płyty CD zripować darmowym programem EAC na ten dysk i to będzie poziom brzmienia odtwarzaczy za grube tysiące ( nie znam nic z nowych odtwarzaczy CD poniżej 20 000 które zagrają lepiej  ). Do tego dochodzi nam muzyka w hi res a to robi różnicę. Dodatkowo mamy tysiące stacji radiowych i serwisy streamingowe.

Na końcu dobrać kable KROKAMI.

Edytowane przez muda44

Pomyśleć, że taka Yamaha jest porównywalna ze streamerami z okolic 20k PLN, a ktoś nabijał się z mojej karty dźwiękowej 😀

Muszę do komputera wtłoczyć trochę audiofilskiego powietrza, to przeskoczę w jakości o co najmniej 3 gwiazdki ★★★😁

Tylko nie zapomnijcie do niej dać kabli Nordost Valhalla, bo inaczej wzmacniacz wybuchnie 🤣💥

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Aftan napisał:

Miłego słuchania 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzisiaj będę mial okazję dopiero testować to jak należy, na razie na pewno dużo lepiej słucha mi się muzyki cicho. Jest w niej więcej szczegółów.Tamte kolumny były już delikatnie uszkodzone, poza tym nie do końca pasowała mi w nich właśnie ta niska szczegółowość (mówię o czasach kiedy jeszcze były w pełni sprawne) Bas na ten moment jest faktycznie gumowaty, ale zdaje sobie sprawe, że będzie się to zmieniać. 

5 godzin temu, Gargan napisał:

Pomyśleć, że taka Yamaha jest porównywalna ze streamerami z okolic 20k PLN, a ktoś nabijał się z mojej karty dźwiękowej 😀

Muszę do komputera wtłoczyć trochę audiofilskiego powietrza, to przeskoczę w jakości o co najmniej 3 gwiazdki ★★★😁

Tylko nie zapomnijcie do niej dać kabli Nordost Valhalla, bo inaczej wzmacniacz wybuchnie 🤣💥

Ukryta Zawartość

Podstawą dobrego brzmienia jest krótka ścieżka sygnału a nie tona elektroniki. Fajnym przykładem jest np DAC, Xindac DAC20. Niby bogato, ścieżki sygnałowe nawet pozłacane są ale co z tego jak sygnał lata po wielu elementach a na końcu jest jak jest.

A teraz druga strona - proste triodowe wzmacniacze lampowe lubiane w Japonii.

Z kabli zasilających śmieją się tylko ci którzy doświadczenia w temacie nie mają. Ale miewałem też klientów którzy z niechęcią podchodzili do tematu a nawet jeden co się rękami i nogami bronił a jak zaczął to ostatnio kabel za kilka tysięcy kupił...

Ja tylko podpowiadam jaki warto podpiąć pod taki streamer po modzie i samemu ocenić.

Godzinę temu, Aftan napisał:

Dzisiaj będę mial okazję dopiero testować to jak należy, na razie na pewno dużo lepiej słucha mi się muzyki cicho. Jest w niej więcej szczegółów.Tamte kolumny były już delikatnie uszkodzone, poza tym nie do końca pasowała mi w nich właśnie ta niska szczegółowość (mówię o czasach kiedy jeszcze były w pełni sprawne) Bas na ten moment jest faktycznie gumowaty, ale zdaje sobie sprawe, że będzie się to zmieniać. 

To jest ich zaleta, są rozdzielcze ale nie ostre i świetnie budują szeroką i głęboką scenę. 

Ukryta Zawartość

Rozwiązanie które polecam to modyfikowana Yamaha NP-S303.

Jako transport, czy jako DAC?

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

6 godzin temu, partick napisał:

Jako transport, czy jako DAC?

Yamaha NP-S303 nie ma wejść cyfrowych więc jako DAC nie może pracować a dokładanie takich wejść nie ma sensu.

Wejścia cyfrowe mają Cambridge Stream Magic 6 i CXN i one po modyfikacji mogą służyć jako wysokiej jakości streamery i DACe.

Po modyfikacji Yamaha NP-S303 gra pliki z dysku lepiej niż wiele starszych, uznawanych za hi endowe odtwarzaczy CD więc w wielu systemach może pracować ze swoich gniazd analogowych. Można też ją użyć jako transport ( część cyfrowa i wyjścia cyfrowe też są modyfikowane ) ale żeby to miało sens to trzeba przetwornik wysokiej jakości, takie które kosztują od nastu tysięcy w górę.

Co chcesz modyfikować w CXN?

Wyjście cyfrowe pomija ten głupi algorytm Anagram, więc brzmienie będzie takie jak DAC'a do którego podłączysz ten odtwarzacz.

W dniu 21.10.2024 o 19:52, Gargan napisał:

Nowym polecam omijać forum szerokim łukiem 🙂

A co nowym polecasz?

W dniu 23.10.2024 o 13:47, muda44 napisał:

Podstawą dobrego brzmienia jest krótka ścieżka sygnału a nie tona elektroniki. Fajnym przykładem jest np DAC, Xindac DAC20. Niby bogato, ścieżki sygnałowe nawet pozłacane są ale co z tego jak sygnał lata po wielu elementach a na końcu jest jak jest.

A teraz druga strona - proste triodowe wzmacniacze lampowe lubiane w Japonii.

Z kabli zasilających śmieją się tylko ci którzy doświadczenia w temacie nie mają. Ale miewałem też klientów którzy z niechęcią podchodzili do tematu a nawet jeden co się rękami i nogami bronił a jak zaczął to ostatnio kabel za kilka tysięcy kupił...

Ja tylko podpowiadam jaki warto podpiąć pod taki streamer po modzie i samemu ocenić.

To jest ich zaleta, są rozdzielcze ale nie ostre i świetnie budują szeroką i głęboką scenę. 

Im szybciej go dodasz do ingorowanych tym lepiej. Serio.

W dniu 22.10.2024 o 22:06, Aftan napisał:

Miłego słuchania. Dobra rada. Zrób sobie odpoczynek od forum.

23 godziny temu, Gargan napisał:

Co chcesz modyfikować w CXN?

Wyjście cyfrowe pomija ten głupi algorytm Anagram, więc brzmienie będzie takie jak DAC'a do którego podłączysz ten odtwarzacz.

Poprawiam zasilanie całej elektroniki, zmiany w zasilaniu przetworników i zmiany w torze analogowym. Tak w skrócie.

A to ma wpływ na działanie wszystkich układów w tym poprawę jakości sygnału na wyjściach cyfrowych.

Gdyby tylko DAC był odpowiedzialny za jakość brzmienia całości to kto by kupował i produkował drogie i bardzo drogie transporty?

• Pokaż nowe odpowiedzi