Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn DALI przez McGyvera

Tomek Skura

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver, jeżeli robiłeś już wcześniej takie kolumny to nie ma kłopotu, zakladam że świadomie kształtujesz brzmienie w takim wypadku. Komuś moze sie podobać, komu innemu nie.

W zyciu bym nie pomyślał, ze ktoś będzie ciął tą vifkę przy 2KHz...i to tak łagodnie.

Tomek, jak to w końcu było z tymi skanami ? Faktycznie były takie zdewastowane ?

Pozdrawiam

lancaster,

prawie nówki. Raz założone i wymontowane. Zresztą według zapewnień McGyvera sprzed 12 godzin ( w watku 32034) można je zobaczyć, bo on ma je w szafie. McG , pokaż je, inaczej ktoś mógłby pomyśleć, ze jesteś oszustem

Jeżeli rezonas faktycznie jest 1,5KHz, a cięcie blisko 2KHz i to łagodnie to lipa...niezależnie od tego jakim doświadczeniem bedzie sie autor zasłaniał:)

Kiedyś mialem taki numer u stomatologa, kobita założyła mi plombę, wychodzę a ząb zaczyna boleć...no to wracam i mówie, ze coś jest nie tak. Na co ona rozwierca i pakuje drugą plombę. Ja sie pytam, czy to tak można bez czyszczenia itp, a ona mi na to : "prosze Pana ja nie raz takie rzeczy robilam", po czym wrocilem jeszcze raz na fotel:)

Było leczenie kanałowe, pewnie "za kare":), ale co tam najważniesze, ze potem to faktycznie wszystko było OK.

Tomek robimy tą zwrotnice lepiej.

Niedawno jakis kolega robił zwrotkę do chyba tych Vif , które masz i jest zachwycony(ale 2way bez dolnego woofera). Ty masz 2,5way, wiec zwrotke trzeba bedzie troche zmienic, ale już masz cos na początek.

Pozdrawiam

lancaster, 23 Maj 2007, 23:56

"...>Obaj wiemy, ze w 3-4 godziny nie uda sie prawidłowo zestroić zwrotnicy...bez zartow..."

lancaster, obaj wiemy, że w 3-4 godziny nie uda się prawidłowo... wyregulować zapłonu w aucie, które nie trzyma obrotów na biegu jałowym, bo ma nowy wydech (bez strumienicy i sondy Lambda) nowy tłumik końcowy ("sportowy") nowy układ dolotowy, nowe profile doprowadzajęce świeże powietrze z zewnątrz do filtra i do kompletu namieszane w komputerze. Ale auto (nastoletnie Renault 5 GTX 1.7 Evolution "po przejściach") prawie fruwa w porównaniu z tym jak się zachowywało przed przeróbkami, a do przygasania na wolnych obrotach można przywyknąć. To nie jest hipotetyczny przykład, tylko fakt prawdziwy. Faceci w warsztacie trzy razy sie mnie pytali czy aby na pewno z moją głową jest wszystko w porządku i uprzedzali, że mogą dziać sie różne cuda, ale klient nasz Pan i nic nam do tego, jest zlecenie, sie robi. Wymieniłem stare sprzęgło na nowe "wyczynowe" oraz amortyzatory, tarcze i parę innych dupereli. Ogólnie koszt "tuningu" wyniósł dokładnie 160% wartości rynkowej samochodu. Po jakims czasie szczękanie zębami na naszych drogach (skok zawieszenia uniemożliwiał jakąkolwiek akceptowalną amortyzację) przestało mnie kręcić i postanowiłem pozbyć się autka. Byłem dośc daleki od zachwytów, kiedy usłyszałem, że nie dostanę nawet tego ile zapłaciłem za stary złom, który ledwo sie kulał jak go kupowałem. I co? I nic. Jestem dorosłym facetem i wiem co robię. Jeśli zlecam warsztatowi konkretną robotę (nie obchodzi mnie jak to zrobicie, ale ten wózek ma za***rdalać jak wściekły) to oczekuję spełnienia moich zachcianek, bo za to płacę. Identycznie było w przypadku opisywanym tutaj. Cała reszta to już takie naciągane czepianie się nieistotnych szczegółów (bo bez pomiarów... pokaż moje głosniki... nie mogło zagrać bla bla bla...)

To tyle jesli chodzi o moje skromne zdanie, a czy mozna było lepiej, taniej i tak dalej, to dzisiaj nie ma żadnego znaczenia. Chłopak (czy facet, nie wiem, bo nie znam tu wszystkich z rocznika, także sorki jakby co) zlecił usługę, która została wedle życzenia wykonana. Koniec i kropka.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

parantulla,

nie było identycznie. Twój "wózek maił zapierdlać" bo za to płaciłeś. Mój też miał. Ale przy średnich obrotach gasł. Jak się zwróciłem do mechaników to mówili , że coś trzeba poradzić i szli na piwo.

Tomek Skura, 24 Maj 2007, 00:44

>parantulla,

>nie było identycznie. Twój "wózek maił zapierdlać" bo za to płaciłeś. Mój też miał. Ale przy

>średnich obrotach gasł.

To ciekawe, bo przez rok po tuningu twierdziłeś że wszystko jest w jak najlepszym porządku i jesteś zadowolony. Teraz, po 26 miesiącach twierdzisz że od samego początku było nie tak? To kiedy kłamałeś? Wtedy czy teraz?

>Jak się zwróciłem do mechaników to mówili , że coś trzeba poradzić i szli na

>piwo.

Piramidalna nieprawda. Zwróciłeś się do nas sygnalizując problem z kolumnami tylko raz, wtedy kiedy porada aby wyregulować biasy w lampowcu załatwiła sprawę.

Potem to my wyszliśmy z inicjatywą. Kiedy zobaczyliśmy że sprzedajesz Dali Grzegorz sam do Ciebie napisał. No ale pewnie pisał "nie proszony" więc to się nie liczy.

Parantulla, niezły kozak jesteś :)

Spoko, pewnie McGyver wklei fotki zdewastowanych 9700 i po sprawie w temacie głośniki.

Tomek, mozna wiedzieć po co wymienialeś oryginalne Vify(midbasy) na wersje standardowe ?

Pozdrawiam

> Mój też miał. Ale przy średnich obrotach gasł. Jak się zwróciłem do mechaników to mówili , że coś trzeba poradzić i szli na piwo.

I doszedłes do tych mądrosci ponad 2 latach od wykonania "tuningu" ???!!!!.

Chociaz sie nie osmieszaj.

Moj zestaw tez gra inaczej na przestrzeni lat, a wynika to po prostu z osluchania sie z nim innymi sprzętami i przekonania sie, że coś może grać lepiej, inaczej, ciekawiej. W momencie jak sprzet kupowalem z reguly byl on spelnieniem moich owczesnych marzen ? Wiec teraz powinienem zadac zwrotu kasy od sprzedawców ?

Tomek Skura, 24 Maj 2007, 01:01

>Grze... napisał, a jakże , że proponuje mi zakup swoich nowych kolumn :-)

Kolejna nieprawda. Zakupu to on nigdy nie proponował. Proponował to, co tak lubisz, rozliczenia w towarze, czyli Dali których chciałeś się pozbyć wzamian za nowe kolumny.

> barni

niestety temat jest w kilku watkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) część jest tu Kolumny grały przez niespełna rok. Potem rok były nieużywane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tomek wyglada na to, ze po prostu jesteś niezadowolonym klientam.

Proponuję Ci daj sobie spokój raz na zawsze i pojdź drogą DIY :)

McGyver to handlowiec. Musisz o tym pamiętac. Zawsze bedzie sie staral podkreślic zalety swoich konstrukcji....

hehe, pamietam jak się z McGyverem poznaliśmy na jednym z odsłuchów jego kolumn...byłem juz wcześniej w tym pomieszczeniu wraz z kumplem i jego kolumnami, które najczęściej jakiegoś super kontrolowanego basu nie mają...ale w tamtym pomieszczeniu miodzio, mówię Ci. Tak, ze wiedzialem,z e co jak co, ale bas to tam gra z wszystkiego.

McGyver odpala swój pierwszy zestaw i zalotnie pyta: "a co powiecie o basie ?":))

No to powiedzialem, ze pomieszczenie jest świetne pod tym względem;)

Dobrze, ze są takie wątki, bo klienci będą coraz bardziej szczwane lisy i być moze kiedyś np. wymyśla sobie coś takiego, zeby weryfikowac efekty tuningu przed zapląceniem kasy ?

Np. umowa jest taka, ze kolumny po tuningu mają zabrzmiec lepiej w danych warunkach od kolumn x i jeżeli tak sie nie stanie to tuner walczy dalej, lub przywraca kolumny do poprzedniego stanu na swoj koszt.

Audio jest bardzo niewymierne niestety.

A McGyver dla świetego spokoju mógłbyś wkleic foty tych pooranych 9700...

Pozdrawiam

Tomek Skura, 24 Maj 2007, 01:08

>> barni

>niestety temat jest w kilku watkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) część

>jest tu Kolumny grały przez niespełna rok. Potem rok były nieużywane.

Przytaczam w całości Twój wpis sprzed 15 miesięcy:

Tomek Skura, 21 Lut 2006, 00:32

>Teraz jestem na etapie sprezedaży tych ex-DALI, jak je sprzedam zamawiam podstawkowce oparte o

>glośnik szerokopasmowy.

>Bas jest OK, nie lubię jak buczy ;-) wolę kontrolowany, dzwięk dość znacznie zmienia się w

>zalezności od jakości nagranie, słychać kompresję itp. Góra jest bardzo analityczna. Strojone na

>lampowcu na 300B ale na tranzystorze (NAD 319 - poprzednik 370, zresztą od niego lepszy) tez ładnie

>grają. Do strojenia użyta była muzyka: Al Di Meola, Mari Boine, Nils Peter Molvaer, Marcus Miller,

>AC/DC i coś jeszcze ale nie pamietam..

Ciekawe, ciekawe. Po roku od tuningu pisałeś na forum że nadal jesteś zadowolony z dźwięku z tych kolumn. Dlaczego przestałeś tak nagle używać kolumn które Ci się podobały? Dlaczego czekałeś kolejny rok z obwieszczeniem że już Ci się nie podobają, i ja jestem temu winien?

Ukryta Zawartość

Spokojnie, winny jest układ, Syriusza A względem Syriusza B zapewne zresztą. Najwyższy czas zlustrować niezadowolonych klientów czy aby nie są tajnymi współpracownikami B&W.

Znów nie czytasz moich wpisów ze zrozumieniem. Może za późno?

No przecież napisałem. Byłem nieosłuchany .

"Jak się okazuje różne rezonanse, zafalowania charakterystyki itp. traktowałem jako "hi-end", pojawiły się "smaczki", których wcześniej nie było w nagraniach? Teraz tych dźwięków też nie mam słuchając na Sonus Faber , bo ich nie było na płycie a generowane były przez błędnie zaprojektowane i wykonane kolumy. Ale to się wie, jak się jest osłuchanym".

Dałem się zrobić w balona .. i tyle. Mea culpa.

I napisałem "Forum ma służyć wymianie informacji. Ma pomagać mniej doświadczonym w uniknięciu błędów i kosztownych eksperymentach, jeśli to możliwe" oraz "Życzę, aby każdy skorzystał na tym moim doświadczeniu jak chce, z pożytkiem dla siebie".

Pozdrawiam

Co do kontrolowanego bądź niekontrolowanego basu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zbig, 24 Maj 2007, 01:30

>Spokojnie, winny jest układ, Syriusza A względem Syriusza B zapewne zresztą. Najwyższy czas

>zlustrować niezadowolonych klientów czy aby nie są tajnymi współpracownikami B&W.

Zbig, ja bym Cię prosił żebyś przeczytał pierwszą stronę wątku, zwracając uwagę na daty wpisów.

Ja rozumiem że klient może być niezadowolony i nie zamierzam nikogo lustrować. Zresztą idea lustracji była sensowna tuż po zmianach ustrojowych. Po upływie 17 lat sensu to już nie ma za grosz. Podobnie Tomek Skura. Dlaczego wyskakuje z tym swoim niezadowoleniem 26 miesięcy po transakcji? Dopiero teraz odkrył że jest niezadowolony? Gdyby tak poszedł do sklepu z pretensjami że mu sprzedano 26 miesięcy temu coś, co "po nabyciu osłuchania" uznał za badziewie, to by go przecież wyśmiano zaraz na starcie. Ale na forum można sobie poszaleć.

>McGyver

Za socjalizmu w punktach gastronomicznych reklamacja przysługiwała o ile nie spożyło się więcej niż 20% serwowanego posiłku. A u Ciebie jak jest, ile czasu ma klient na złożenie reklamacji?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.