Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn DALI przez McGyvera

Tomek Skura

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek Skura, 24 Maj 2007, 01:32

>Znów nie czytasz moich wpisów ze zrozumieniem. Może za późno?

>No przecież napisałem. Byłem nieosłuchany .

Czytam, czytam. Przeczytałem również to, co napisałeś 21 Mar 2005, 14:07

"Efekt jest doskonały!! Mam taki dźwięk jak chcę. McGyver i Grzegorz cierpliwie, przez wiele godzin słuchali moich komentarzy dotyczących odsłuchu i moich preferencji brzmieniowych, dokonując "na żywo" wielu zmian w strojeniu kolumn, aż uzyskany został taki dźwięk, jaki chciałem."

Wynika z tego jedynie to, że wtedy miałeś inne preferencje brzmieniowe, a my z Grzegorzem dostroiliśmy kolumny do Twoich ówczesnych upodobań. Skoro teraz twierdzisz, że wtedy byłeś nieosłuchany, a teraz jesteś, no to sorry... My tylko zrobiliśmy dokładnie tak, jak chciałeś. Dlaczego obarczasz nas odpowiedzialnością za to, że po 26 miesiącach zmieniły ci sie preferencje brzmieniowe, i dziś chciałbyś inaczej ukształtować brzmienie kolumn? Wtedy chciałeś inaczej, i to co chciałeś, to zrobiliśmy.

Zbig, 24 Maj 2007, 01:50

>>McGyver

>

>Za socjalizmu w punktach gastronomicznych reklamacja przysługiwała o ile nie spożyło się więcej niż

>20% serwowanego posiłku. A u Ciebie jak jest, ile czasu ma klient na złożenie reklamacji?

Ale Tomek nie nadgryzł tych kolumn.

Ale dobrze. Idąc Twoim tropem, od tuningu upłynęło 26 miesięcy. Po 11 z górą miesiącach Tomek nadal twierdził że kolumny mu się podobają. To stanowi 42% czasu jaki upłynął od tuningu do chwili obecnej. Według proponowanych przez Ciebie kryteriów reklamacja byłaby i tak bezzasadna z powodu "nadmiernego spożycia".

Ale ja staram się być elastyczny i nie stosuję sztywnych kryteriów z epoki socjalizmu. Jednak Tomek nigdy aż dotąd nie zgłaszał żadnych zastrzeżeń w kwestii brzmienia kolumn, jedyny problem z jakim się do mnie dotychczas zwrócił został rozwiązany przez regulację biasu w lampowcu, zatem nie dotyczył kolumn w ogóle.

Tak więc żadna reklamacja nie została zgłoszona. Poza tym bądźmy poważni, nie wymagaj ode mnie abym udzielał gwarancji na "zmianę preferencji brzmieniowych" użytkownika moich produktów.

Zbig, 24 Maj 2007, 01:56

>Hmm, dostrajanie do preferencji brzmieniowych w moim rozumieniu niewiele ma wspólnego z

>poprawianiem brzmienia...

To jest Zbigu nieistotne w omawianej tutaj kwestii. Istotne jest to, że Tomek takiego właśnie brzmienia chciał, i takie właśnie brzmienie wybrał spośród kilku prezentowanych mu opcji.

>McGyver

Ależ ja niczego nie wymagam od żadnego z Was. Tak sobie głośno rozmyślam nad audiofilsko-DIYowskimi losami.

Większość tak naprawdę szuka zmiany brzmienia a nie jego poprawy, więc nic dziwnego że się instynktownie dopasowałeś do potrzeb rynku. Architekci robią to samo i w efekcie spacer wśród nowobudowanych domków jednorodzinnych przyprawia o ból zębów każdą osobę posiadającą zmysł estetyczny.

Tomek Skura, 24 Maj 2007, 01:59

>Nie obarczam Was odpowiedzialnością za mój słuch. Jakbyście byli murarzami, to wybudowalibyście

>krzywy dom zezowatemu?

>Z tego wszystkiego wygląda, że tak?

Ależ obarczasz, obarczasz. My zawsze staramy się uwzgledniać preferencje brzmieniowe słuchacza. Jednak nie jesteśmy w stanie przewidzieć w jakim stopniu się one zmienią w ciągu dwóch lat. Ty zrzucasz na nas odpowiedzialność za to, że 26 miesięcy temu zrobiliśmy coś, co odpowiadało Twoim ówczesnym preferencjom brzmieniowym do tego stopnia, że 21 Mar 2005, 22:16 napisałeś:

>Warto podkreslić, że ten tuning był wykonany

>pod moje preferencje brzmieniowe, brałem w nim udział. Porównbałbym te kolumny do dobrze skrojonego

>na miarę garnitur, pasuje najlepiej. Sprzęt się dopasował do mnie, a nie ja do sprzętu.

Trzymając się Twojego porównania, czy jeżeli po dwóch latach brzuch Ci urośnie, i nie będziesz się mógł dopiąć w uszytym niegdyś na miarę garniturze, to pójdziesz do krawca z pretensjami? Przecież krawiec nie mógł przewidzieć czy po dwóch latach schudniesz czy utyjesz.

Zbig, 24 Maj 2007, 02:14

>>McGyver

>

>Ależ ja niczego nie wymagam od żadnego z Was. Tak sobie głośno rozmyślam nad audiofilsko-DIYowskimi

>losami.

A to był z mojej strony taki zwrot retoryczny, nie bierz tego do siebie tylko potraktuj tak ogólnie.

Zbig, 24 Maj 2007, 02:18

>Polecam materiały z dodatkiem lycry :-)

Owszem, na strój rowerzysty świetne, ale garnitur na wyhodowanym "mięśniu piwnym" bedzie się marszczył.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proponuję z tyłu montować trzy pokrętła z napisami:

Rozciągnięcie niskich

Zmulenie wysokich

Dosłodzenie średnicy

Za szybką, z napisem "W razie potrzeby zbić szybkę"

A teraz idę spać i niech kto inny wymyśla równie głupie dowcipy ;-)

Zbig, 24 Maj 2007, 02:24

>Proponuję z tyłu montować trzy pokrętła z napisami:

>

>Rozciągnięcie niskich

>Zmulenie wysokich

>Dosłodzenie średnicy

>

>Za szybką, z napisem "W razie potrzeby zbić szybkę"

Łooo, tak to Panie tylko w Erze...

>A teraz idę spać i niech kto inny wymyśla równie głupie dowcipy ;-)

Dobranoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i co z ta szafa? Beda jakies rozbierane fotki??? Ciekawe kto sie cieszyl z tych "nowek" Scanspeakow :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Mcgyver, o recka w HiFidelity. Gratuluję. Jednak zostałeś przy XT ?

A pamiętasz jak mówileś, ze Vify XT sa krzykliwe, za to MH sa lepsze na średnicy ?:))) I, ze ogólnie wolisz MH...

Nie wiem jak brzmią Twoje nowe małe podłogówki, ale Minasy na XT sa najlepszą Twoja konstrukcją jaką słyszałem(z wszystkich), więc nie dziwię się się recenzentowi, ze ogólnie się podobaly.

Może z tym focusem wysokich tonów bym nie szalal, bo jednak syrop slychać :), ale bas fajny, srednica namacalna...ogólnie normalnie.

Jeszcze tej fotki zdezelowanych 9700 nie wkleiłeś ?

Ty chyba lubisz ciągnącć takie tematy.

Gust Tomka to jego sprawa, mógł sie zmienic i kiedys np. zniekształcenia powodowane przez alu vifke po zastosowaniu Twojej aplikacji mogly mu się podobać, a nawet dodać szczególów. Ładnie rezonowała ?:)

Pozdrawiam

Tak sobie myślę, że to wszystko można porównać do sytuacji, kiedy młodemu chłopakowi zaczynają imponować wytatuowane gwiazdy rocka i tez chce mieć tatuaż. Idzie do studia, wybiera z katalogu wzór, który mu sie podoba (powiedzmy że akurat w tym momencie bardzo mu sie podoba miec na przedramieniu portret Pameli Anderson, bo gusta i pomysły są naprawdę przeróżne, a spędziłem w studiach dość sporo czasu i co nieco na ten temat wiem he he) i wskazuje miejsce na własnym ciele w którym życzy sobie to mieć. Tatuator bez zbędnych pytań i ceregieli bierze sie do roboty i po kilku godzinach zadowolony klient opuszcza studio tatuażu. Klient dumnie prezentuje swój tatuaż i wszyscy są szczęśliwi. Mijają tygodnie miesiące i lata... aż tu nagle w studiu pojawia się nasz znajomy klient z kolegami i znienacka bez ostrzeżenia biorą na buty tatuatora. Kiedy ten odzyskuje przytomność, przez mgłę docieraja do niego strzepki chaotycznego krzyku PRZEZ CIEBIE CHUJU JEDEN ZADNA DZIEWCZYNA MNIE TERAZ NIE CHCE

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A koledzy naszego "klienta" raz po raz poszturchują tatuatora kijem bejsbolowym i mamroczą w kółko jak nakręceni "pokaż atesty sterylizatora do igieł... pokaż atesty sterylizatora do igieł... pokaż atesty sterylizatora do igieł..."

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Parantulla, akurat nie.

Jeżeli już to mlody chłopak idzie do salony tatuażu, chce sobie zrobić Pamele, a facet dziara mu Britney, bo podobna i "tez fajna, albo i lepsza".

A, ze po czasie faktycznie juz tej dziary nie chce, to dowala sie o to, ze chciał Pamele :)

To już prędzej.

czy Tomek zlecał nonsensowną aplikację vify ?

Bo ta aplikacja alu vify z rezonansem 1,5KHz (punkt podziału ok2KHz i to lagodnie jest żartem rozumiem).

Więc do tego ta Britney ma owłosione plecy, ale młodego fana tatuazu jak widać przekonano, ze Britney w rzeczywistości ma futro na plecach, tylko dopiero na jego dziarze to widać :)))

Pozdrawiam

PS. I jeszcze ta glupia sprawa tego zdewastowanego 9700, ale tu już mcgyver na własne życzenie ma temat, bo wkleilby fote tych zdzelowanych driverów Tomka, ktore trzyma w szafie i po sprawie.

>parantulla, 24 Maj 2007, 08:41

Ładne porównanie, aczkolwiek nie do końca adekwatne do sytuacji.

Ja osobiście podziwiam odwagę i sporą - hm... niefrasobliwość obu stron.

Dokonać na kolanie (no, na dywanie) tak radykalnej i nieodwracalnej

ingerencji w kolumny za ile to złotych? Nie lepiej było sprzedać i kupić

coś innego?

Teraz to proponuję po męsku przełknąć gorycz porażki i przemyśleć pewne

rzeczy na przyszłość. Szarpanie naszego (miałem napisać MegaKonstruktora,

ale ten tytuł jest już zastrzeżony dla kogoś innego ) po dwóch latach z okładem

pachnie mi dziecinadą. Będzie musiał podpalić szafę i przesłać zdjęcia pogorzeliska.

I nie będzie to żaden ewenement na forum (seniczowi płonęły wzmaki w piwnicy) ;-).

Jestem Europejczykiem.

też wydaje mi się to dziecinadą. Zalecił bym obu stronom dogadanie się. Proponował bym po prostu aby MG wziął te kolumny na warsztat i je poprawił. To by było najmniej toksyczne rozwiązanie. Bo o ile oszołomstwo forumowe może być śmieszne to to rozkapryszone wołanie kolegów na pomoc a z drugiej strony uchylanie się konstruktora jest lekko żenujące. Poprawcie po prostu te kolumny i pomierzcie i sprzedajcie jako nowy produkt już a nie jako DALI:))))

faktycznie jakas zenada ! najpierw sie podobało teraz juz nie. i to po 2 latach !!!!! ja bym powiedział ze własnie wszystko jest w porządku !!!!!!!! po dwóch latach to i baba sie znudzi !!! a co dopiero kolumny !!!!

Jaro 24 Maj 2007, 08:58

Tak jak pisze foxbat, skąd u diabla Tomek mial wiedzieć co robi McGyver ?

Dwa lata temu sam bym może dał sie wpuścic w maliny, ze taka robota jest mozliwa(ale patrzac na aplikacje tej vify z powodów jak powyzej - nie)

Czasami to ja sie zastanawiam, czy Grzegorz nie stroi swoich kolumn na zasadzie: posłuchamy jak najlepiej gra tweeter, potem posłuchamy jak najlepiej gra midbas, a potem dobieramy polaryzacje względem siebie i korygujemy L-padem.

Bo na to szczerze mówiac mi to wygląda...i raz kiedyś na powiedzmy 50strzałów się trafi celnie :)

Ignac, tanim kolumnom niewiele potrzeba do szczęscia, zeby zagraly lepiej od oryginałów. Faktycznie wymienisz cewki i kondensatory szeregowe na lepsze i już odczujesz poprawę(nie rozsypując fazy przy okazji) jeżeli do tego stwierdzisz, ze masz za mało/za dużo góry to korygujesz ją l-padem, a jeżeli z basem coś nie tak, to w zależności od tego czy chcesz więcej(ale bardziej bumiącego), czy mniej skracasz lub przedłużasz rurę.

Dobrze też sprawdzic, czy kolumna nie wymaga dodatkowego usztywnienia(tanie kolumienki z regoly pewnie drża jak osika), więc wklejasz jakiś wieniec do wewnątrz.

Możesz też okleić ścianki matą bitumiczną - choć to nie zawsze przynosi poprawę - zmianę owszem.

Można pokombinowac z wytłumieniem jezeli lubisz i potrzeba.

To jak widzisz przepis DIY...:)

Jak zrobisz to na spokojnie to będziesz zadowolony gwarantuję, a jak nie wierzysz to oddaj jakies niedrogie kolumny na tuning z przeprojektowaniem zwrotnicy, a potem polutuj sam zwrotnicę wg schematu oryginalnej tylko na tych samych elementach na ktorych byla ta "tuningowana" i sie przekonasz ktora brzmi lepiej...stawiam na oryginalną.

Ale to tak, na wypadek, gdybyś polubil majsterkowanie:)

Pozdrawiam

no wlasnie, powiem tak....juz mam opracowany plan działania :) skrzynki są solidne, paździerz jest tylko na tylnej ściance. boczne mdf, a przód to nie dosc ze tez mdf a na dodatek ma prawie 3m. wysokie tony juz załatwione :) kosztem 70 zł. kabelki wymienie sam bo są lichawe, pozostaje cewka na torze sredniotonowym ale to tez kwestia około 80 zl.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.