Skocz do zawartości
IGNORED

Co gra pierwsze skrzypce ?

Rekomendowane odpowiedzi

Użyj wszystkiego co się do tego nadaje. Kiedyś miałem kasę, to było mnie stać na różne drewniane rozpraszacze i pułapki basowe. Super to wygląda nie powiem i efekt jest. Teraz używam wszystkiego co dostępne na chacie i inne różne pomysły za małe pieniądze.  Poczytaj o akustyce, baw się nią, nabieraj doświadczenia, czytaj przede wszystkim dużo i uruchom wyobraźnie 😁 kreatywność.

3 minuty temu, MusicManiacX napisał:

Użyj wszystkiego co się do tego nadaje. Kiedyś miałem kasę, to było mnie stać na różne drewniane rozpraszacze i pułapki basowe. Super to wygląda nie powiem i efekt jest. Teraz używam wszystkiego co dostępne na chacie i inne różne pomysły za małe pieniądze.  Poczytaj o akustyce, baw się nią, nabieraj doświadczenia, czytaj przede wszystkim dużo i uruchom wyobraźnie 😁 kreatywność.

Tak,to dobra rada.
Myśleć,poszukiwać,pogłębiać wiedzę.
Jestem na TAK!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 minut temu, Ajothe napisał:

Zazwycxaj wyglada to tak, że jak już się uzbiera spoko systemik to się zaczyna rozglądać za tematem ustrojów akustycznych.

Zazwyczaj wyglada to tak, że jak już się uzbiera spoko systemik to się zaczyna sobie człowiek zadawać pytania ...

Wydałem dużo kasy. Dlaczego to ciągle nie gra tak jakbym chciał? Co robić? Co tu znowu wymienić? Kolumny? Wzmacniacz? ... a może kable? 

Wtedy ktoś pisze na forum: AKUSTYKA! AKUSTYKA jeszcze wpływa na dźwięk ... (tu mam nieodparte skojarzenie z Monty Pytonem i skeczem z paleniem czarownic kiedy po pytaniu "co jeszcze pływa" padają stwierdzenia: "kaczka jeszcze pływa" a potem "witaj uczony mężu") ... wiem dziwne skojarzenia ale kto lubi Pytona pewnie mnie zrozumie ...

Owszem akustyka ma b.duży wpływ ale nie demonizujmy jej. Tak samo jak za jej pomocą można coś poprawić tak samo można też sp... 

A wracając do tematu, najważniejszy jest wzmacniacz.

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tak,to dobra rada.
Myśleć,poszukiwać,pogłębiać wiedzę.
Jestem na TAK!

Jak zaczynałem wiedzę swoją wdrażać to nie zaczynałem od drogich profesjonalnych elementów. Kupiłem dwa małe włochate dywaniki łazienkowe i mocowałem je w narożnikach pokoju przy kolumnach. W zależności jak do tych narożników ustawiałem kolumny to dźwięk był od przytłumionego o klarowniejszego. Różnica była ogromna w zależności też na jakiej wysokości te dywaniki ustawiałem względem twiterów i jak blisko kolumny.. Chodzo też o to gdzie są miejsca pierwszych odbić dźwięku.Tylko głuchy nie usłyszałby różnicy. Mógłbym pisać i pisać ale to nie dział od akustyki.

Edytowane przez MusicManiacX
1 godzinę temu, MusicManiacX napisał:

Najpierw akustyka. Potem źródło. Jak dobre źródło, to potem odpowiedni prąd w kolumny. I na końcu kolumny, które w końcu mogą pokazać swoje możliwości.

Najpierw akustyka? Ok. Ale cała reszta to  nonsens. Dlaczego? Bo to od kolumn zależy jak grać będzie system, więc zacząć trzeba od wybrania pasujących do kaprysu kolumn, później dobrać wzmacniacz, który wyciągnie z  kolumn 100%, później CD, który nie pogryzie się ze wzmacniaczem...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szpakowski napisał:

A wracając do tematu, najważniejszy jest wzmacniacz.

Wyjaśnij proszę ,co powoduje taki wniosek?
Mam na względzie to,że prawie każdy wzmacniacz ma dobrą,w miarę płaska charakterystykę przenoszenia no przynajmniej w 10 Hz-40 kHz
a kolumny są w tym względzie tak mocno zróżnicowane,że nie można tego porównać?
Sam głośnik,a wiem,że siedzisz mocno w temacie-to żródło o wiele większych "różnic" niź wzmzacniacz...

Chciałbym przesledzić tok myślenia.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Mam na względzie to,że prawie każdy wzmacniacz ma dobrą,w miarę płaska charakterystykę przenoszenia no przynajmniej w 10 Hz-40 kHz
a kolumny są w tym względzie tak mocno zróżnicowane,że nie można tego porównać?
Sam głośnik,a wiem,że siedzisz mocno w temacie-to żródło o wiele większych "różnic" niź wzmzacniacz...

Chciałbym przesledzić tok myślenia.

Warto sobie zadać pytanie jak to możliwe, że skoro taka płaska charakterystyka, a tyle dyskusji na temat brzmienia różnych wzmacniaczy jest 😉

Paradoks pomiarofila parametrowca. 

54 minuty temu, bogus18 napisał:

Mam totalnie inne wrażenia? 

Kiedyś tam  pokój odsłuchów wymagał malowania i to trochę długo trwało ☹ A mnie się zachciało muzyki posłuchać ! więc do pustego pokoju ... wyniosłem kolumy system i Nie dało się słuchać. 

serio byłeś zaskoczony tym faktem ?

16 minut temu, Zbi_Rek napisał:

serio byłeś zaskoczony tym faktem ?

Nie bylem tylko chciałam podkreślić , że akustyka pomieszczenia to podstawa . 

Kolumny wzmacniacz  źródło : to System który zagra inaczej w różnych miejscach .

To wg. moich obserwacji te "PIERWSZE skrzypce"

@Pseudodrummer jeśli chcesz zrozumieć czemu wzmacniacz jest ważniejszy od kolumn spójrz na wykres poniżej. Te same kolumny, różne wzmacniacze. Czerwony kolor dobry wzmacniacz. Niebieski nie tak dobry wzmacniacz. Tak się będzie różnic pasmo przenoszenia kolumn w zależności od jakości wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Wzmacniacz to "serce" systemu. Musi jak najlepiej wzmocnić dostarczony sygnał i jak najlepiej wysterować kolumny. Nawet jeżeli dostarczymy do wzmacniacza idealny sygnał wzmacniacz może to zepsuć. Nawet gdy podłączymy wzmacniacz pod idealne kolumny może sobie z nimi nie poradzić i nie wycisnąć z nich 100%

25 minut temu, bogus18 napisał:

Nie bylem tylko chciałam podkreślić , że akustyka pomieszczenia to podstawa . 

Kolumny wzmacniacz  źródło : to System który zagra inaczej w różnych miejscach .

To wg. moich obserwacji te "PIERWSZE skrzypce"

to oczywista oczywistość ale raczej nie w tym założeniu, które dyskutujemy 😚

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

to oczywista oczywistość ale raczej nie w tym założeniu, które dyskutujemy 😚

Jednak mam inne zdanie 🤔

Szkoda kasy na pòłśrodki ?czyli żąglerka klockami .Lepiej choć by zmienić ustawienie lub dołożyć np. dywan lub zasłony albo coś na ścianie powieść. 

Znowu podam przykład : tam gdzie słucham raz na rok stoi 🌲 choinka i też to słychać 🎁

1 minutę temu, bogus18 napisał:

Jednak mam inne zdanie 🤔

Szkoda kasy na pòłśrodki ?czyli żąglerka klockami .Lepiej choć by zmienić ustawienie lub dołożyć np. dywan lub zasłony albo coś na ścianie powieść. 

Znowu podam przykład : tam gdzie słucham raz na rok stoi 🌲 choinka i też to słychać 🎁

to oczywiste

nie rozumiemy się i próbuję to wytłumaczyć

przypomnę, założenie określa sytuację czyli nie ma jeszcze toru audio i Ty uważasz, że najpierw adaptujesz akustycznie pomieszcze, dobierając post factum klamoty 

27 minut temu, Zbi_Rek napisał:

to oczywiste

nie rozumiemy się i próbuję to wytłumaczyć

przypomnę, założenie określa sytuację czyli nie ma jeszcze toru audio i Ty uważasz, że najpierw adaptujesz akustycznie pomieszcze, dobierając post factum klamoty 

Ja mówię ,że akustka jest ważna! 

Mam kolegę który gra tam gdzie nic nie ma prawa dobrze grać  😱 A kupił wzmacniacz z korekcją i ma " dobry dźwięk "  

Tylko to człowiek który dużo słucha muzyki koncertach na żywo . 

Wie że to co zrobił żeby było tak jak na by chciał to tam gdzie słucha .nie ma być ok.?

28 minut temu, bogus18 napisał:

Ja mówię ,że akustka jest ważna! 

Mam kolegę który gra tam gdzie nic nie ma prawa dobrze grać  😱 A kupił wzmacniacz z korekcją i ma " dobry dźwięk "  

Tylko to człowiek który dużo słucha muzyki koncertach na żywo . 

Wie że to co zrobił żeby było tak jak na by chciał to tam gdzie słucha .nie ma być ok.?

to wciąłeś się w temat nie rozumiejąc o co kaman w temacie 🤭

p.s.

na jaki kolor pomalowałeś pokój ?

Edytowane przez Zbi_Rek
Godzinę temu, szpakowski napisał:

Wzmacniacz to "serce" systemu. Musi jak najlepiej wzmocnić dostarczony sygnał i jak najlepiej wysterować kolumny.

Jakie kolumny, skoro kupujesz wzmacniacz przed ich wybraniem?

1 godzinę temu, Gargan napisał:

wzmacniacz. Niebieski nie tak dobry wzmacniacz. Tak się będzie różnic pasmo przenoszenia kolumn w zależności od jakości wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Co to za wykres i skąd go wziąłeś?

BTW te wzmacniacze nie są dla siebie alternatywą, ale mniejsza o szczegóły - popatrzmy na wykres:

0-2kHz +/-0dB czyli identycznie,

2kHz-16kHz +/-0,5dB czyli różnicy nie usłyszysz,

a o tym co powyżej 16kHz w naszym wieku mówić nie wypada, bo tego w ogóle nie słyszymy.

To na prawdę Twoim zdaniem ważniejsze, niż

+/-3dB, o które różnić się mogą kolumny? Choć czekaj, jeśli mają różne pasmo przenoszenia, np jedne od 30Hz a drugie od 40Hz, to w zakresie 30-40Hz różnić się będą więcej niż +/-3dB.

Ukryta Zawartość

,,,???

AUDIO kolor. 

Ale to żart i nie w tym problem ?

Niech z nami pogada założyciel wątku?

ps. Jak by miało by to pomóc 

Edytowane przez bogus18
7 minut temu, Ajothe napisał:

którym się wydaje, że taki wykres wzmacniacza pokazuje wszystkie aspekty dźwięku

Ktoś poza Tobą wpadł na taki pomysł? BTW nawet jeśli "taki wykres" nie pokazuje wszystkiego, to dlaczego ignorować to, co pokazuje?

Teraz, szymon1977 napisał:

Ktoś poza Tobą wpadł na taki pomysł? BTW nawet jeśli "taki wykres" nie pokazuje wszystkiego, to dlaczego ignorować to, co pokazuje?

Tak, jest kilka takich pomiarofili tutaj 😃

6 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, jest kilka takich pomiarofili tutaj 😃

Jak zwykle posądzasz innych o własne urojenia, bo każdy "parametrowiec" wie, że "taki wykres" to nie jest jedyny parametr. Będziesz pisać na temat, czy to kolejny wątek, który zamierzasz strolować? 

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, bogus18 napisał:

,,,???

AUDIO kolor. 

Ale to żart i nie w tym problem ?

Niech z nami pogada założyciel wątku?

ps. Jak by miało by to pomóc 

a'propos koloru, jeżeli to nie odcień różowego to możesz zaczynać malowanie od początku...

Teraz, szymon1977 napisał:

Kak zwykle posądzasz innych o własne urojenia, bo każdy "parametrowiec" wie, że "taki wykres" to nie jest jedyny parametr.

Jak zwykle bajdurzenie o szopenie. 

Piszesz, że na wykresie nie ma różnić słyszalnych między Wiim ampem, a Yamaha. 

Następnie pytasz o różnice w kolumnach 3db. 

Czyli według Ciebie różnice między tymi wzmacniaczami są mało istotne 🤣

Beznadzieja. 

14 minut temu, Zbi_Rek napisał:

a'propos koloru, jeżeli to nie odcień różowego to możesz zaczynać malowanie od początku...

Jak tak ??? 

To to ja nie widz e  dalszej rozmów bez sensu 😰

Jeśli Yamaha vs. Wiim była zbyt mało oczywista, to ten przypadek raczej usłyszymy, nawet jeśli jesteśmy głusi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, bogus18 napisał:

Jak tak ??? 

To to ja nie widz e  dalszej rozmów bez sensu 😰

i w ten oto sposób doszliśmy bezawaryjnie do meritum

p.s.

pamiętaj o różowym, zapominając oczywiście o seledynach i turkusach ☺️

Edytowane przez Zbi_Rek
Teraz, Zbi_Rek napisał:

i w ten oto sposób osiągnęliśmy consensus

p.s.

pamiętaj o różowym, zapominając oczywiście o seledynach i turkusach ☺️

Wystrzegałbym się cytrynowego, nerwica gwarantowana. 

• Pokaż nowe odpowiedzi