Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy odtwarzacz UHD 4K do 2 tys zł

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Jak w tytule, poszukuję odtwarzacza 4K UHD nowego w cenie do 2 tys zł z dwoma wyjściami HDMI by podłączyć osobno dzwięk i obraz. Posiadam starszy model amplitunera który ma True-HD i DTS-HD i chcę z odtwarzacza wyjść osobnym kablem ( audio ) do amplitunera by móc otrzymać w/w kodeki. Do tej pory korzystałem z PS4Pro ale że w gry już wcale nie gram to postanowiłem ją sprzedać i w jej miejsce kupić odtwarzacz. Co możecie polecić godnego uwagi w tym że budżecie? 

Żadne nowe się nie pojawiły także wyboru nie ma dużego

sony x700, x800m2 ,panasonic ub450, ub420(424), ub820(824)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony x800m2 nie jest plastikiem tylko solidnym klockiem, zresztą ub820 to też cienki metalowiec ale z plastikowymi panelami. Finalnie to wszystko jest bez znaczenia ponieważ liczyć się obraz a wszystkie oferują bardzo dobry.

UB900 jest też fajnie zbudowany.

Edytowane przez bl4ck

Mam tego Soniaka i dla mnie jest wystarczający. Brakuje platform streamingowych, jest tylko Netflix.

Raz na jakiś czas potrafi przyciąć film, ale nie ma w tym żadnej regularności.

Nie mam porównania z innymi odtwarzaczami.

Brak wszelakich usług byłby tylko na plus bo te urządzenia nie nadają się do tego są zbyt wolne i niepotrzebnie obciążają odtwarzacz.

4 godziny temu, bl4ck napisał:

Brak wszelakich usług byłby tylko na plus bo te urządzenia nie nadają się do tego są zbyt wolne i niepotrzebnie obciążają odtwarzacz.

Co Ci obciąża? Przecież to nie działa równolegle :) 

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość

(Konto usunięte)

Nigdy nie korzystałem z wewnętrznych dobrodziejstw, odtwarzacz ma dla mnie pełnić rolę odtwarzacza płyt( filmów na płytach ) a nie streamera lub bóg wie co jeszcze. 

Nie wiem czy Pioneer LX88 nie będzie za stary? Mam możliwość go kupić za 3 tys zł... Warto? 

To nie jest odtwarzacz UHD, nie jest też w cenie 2 tys, nie jest też nowy ;)

25 minut temu, p0is0n napisał:

Co Ci obciąża? Przecież to nie działa równolegle :) 

Powiem ci tak długo by opowiadać, po prostu byłoby by lepiej dla urządzenia gdyby ich nie było, ogólnie rzecz biorąc w panasonic jest to zaimplementowane bardzo słabo w sony lepiej. Urządzenia bez usług sieciowych po prostu szybciej się uruchamiają, wyłączają a w tle nie pracują procesy które są uśpione i czekają na reakcję użytkownika.

Gość

(Konto usunięte)

Wiem jaki to jest odtwarzacz, nie mam żadnych 4K oprócz Władcy, Hobbita i Mad Max-a trylogii  na płytach 4K... Bardziej chciałem pod kątem polepszenia wyświetlanego obrazu niż 4K. 

A że jest droższy to też wiem, w końcu to Top Klasa, za raz za nim chyba był jakiś Denon ale nie pamiętam modelu bo to dawno było🤔 nie wiem czy nie czasem 4010UD lub jeszcze jakiś inny😕

Tylko przy takich odtwarzaczach jest jedna niewiadoma? A mianowicie czy jeżeli na płycie jest dźwięk Dolby Atmos lub Auro3D to taki odtwarzacz to przepuści do amplitunera? Pytam bo kiedyś mając 350-tkę Sonego nie było Atmosa a Auro chyba raczkowało...

Chcesz jakości a nie chcesz 4k?osobliwe podejście! Ta jakość bierze się głównie z 4k+hdr i dobrego wysiwetlacza/odbijać za, a poprawiaczki to tylko dodatki. Panasonic ma je najlepsze i choć wygląda tanio, to robi robotę. 

--

Wiem jaki to jest odtwarzacz, nie mam żadnych 4K oprócz Władcy, Hobbita i Mad Max-a trylogii  na płytach 4K... Bardziej chciałem pod kątem polepszenia wyświetlanego obrazu niż 4K. 

A że jest droższy to też wiem, w końcu to Top Klasa, za raz za nim chyba był jakiś Denon ale nie pamiętam modelu bo to dawno było nie wiem czy nie czasem 4010UD lub jeszcze jakiś inny
Tylko przy takich odtwarzaczach jest jedna niewiadoma? A mianowicie czy jeżeli na płycie jest dźwięk Dolby Atmos lub Auro3D to taki odtwarzacz to przepuści do amplitunera? Pytam bo kiedyś mając 350-tkę Sonego nie było Atmosa a Auro chyba raczkowało...
Musiał byś mieć płytę blu-ray FHD z Dolby atmos, a takich to chyba wiele nie ma...

Co ty gadasz ogrom jest płyt. Ogólnie to aktualnie temat zszedł na jakiś dziwny tor bo odtwarzacz już może kosztować 3000 a nie być odtwarzaczem UHD no kurde gdzie tu sens kupować starego Pioneera gdzie za 2500 kupimy używanego Panasonica UB9000... skoro już tak bardzo chcemy "klocka". Żeby ładować się w stare klocki trzeba wiedzieć czego się chce bo jaki sens kupowac potwora z analogowymi końcówkami skoro i tak będziemy używać hdmi? chyba tylko po to żeby ogrzać pokój w zimę bo grać się będzie co nie miara.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, p0is0n napisał:

Chcesz jakości a nie chcesz 4k

Jak byś miał prawie 500 sztuk BD to co byś wybrał mając 9 sztuk 4K? A dlaczego tylko tyle bo są to super wydania dla mnie i se je zostawiłem sprzedając prawie 3 lata temu ponad 100 sztuk 4K. Nie celuje w filmy 4K bo raz są dwa razy droższe, dwa najwięcej filmów jest na BD niż 4K, trzy zbyt mała ilość wznowień  a jak są to bez Polskiego wydania, ostatnio wychodzą wznowienia starego kina które mnie nie interesują...

I dalej będę zbierał BD by mieć z każdego roku wydanego jak najwięcej filmów. 

Godzinę temu, p0is0n napisał:

Ta jakość bierze się głównie z 4k+hdr

Właśnie dlatego myślałem o odtwarzaczu 4K by upscalował z FullHD do 4K i tylko dla tego, by polepszyć wyświetlany obraz.. 

33 minuty temu, bl4ck napisał:

Ogólnie to aktualnie temat zszedł na jakiś dziwny tor

Nic nie zeszło, spytałem tylko czy nie będzie za stary... Pomyślałem że jeżeli kiedyś był to top topów to pewnie obraz będzie petarda i dodałem że mam możliwość go za tyle kupić i nic po za tym... 

36 minut temu, bl4ck napisał:

tak będziemy używać hdmi?

Dla jego najlepszej obróbki obrazu... gniazda analog są bo są, bo kiedyś były standardem... 

Chyba lepiej będzie szukać jakiegoś używanego potwora zwiększając budżet na którym nie szczędzono kasy, który przetrwa lata odtwarzania i nie będzie powolny w obsłudze... 

Panasonicu UB9004 już podziękuję, miałem i więcej nie chcę, za wolny i się wieszał... 

18 minut temu, MarcinRejek napisał:

Nic nie zeszło, spytałem tylko czy nie będzie za stary.

To jest odpowiednik Oppo 10X jeśli chodzi o czasy produkcji.

19 minut temu, MarcinRejek napisał:

Właśnie dlatego myślałem o odtwarzaczu 4K by upscalował z FullHD do 4K i tylko dla tego, by polepszyć wyświetlany obraz.. 

Nowe tv zrobią to równie dobrze jak nie lepiej.

20 minut temu, MarcinRejek napisał:

który przetrwa lata odtwarzania i nie będzie powolny w obsłudze... 

Po prostu kup Oppo 203 i tyle.

51 minut temu, MarcinRejek napisał:

Jak byś miał prawie 500 sztuk BD to co byś wybrał mając 9 sztuk 4K? A dlaczego tylko tyle bo są to super wydania dla mnie i se je zostawiłem sprzedając prawie 3 lata temu ponad 100 sztuk 4K. Nie celuje w filmy 4K bo raz są dwa razy droższe, dwa najwięcej filmów jest na BD niż 4K, trzy zbyt mała ilość wznowień  a jak są to bez Polskiego wydania, ostatnio wychodzą wznowienia starego kina które mnie nie interesują...

I dalej będę zbierał BD by mieć z każdego roku wydanego jak najwięcej filmów. 

Nic nie zeszło, spytałem tylko czy nie będzie za stary... Pomyślałem że jeżeli kiedyś był to top topów to pewnie obraz będzie petarda i dodałem że mam możliwość go za tyle kupić i nic po za tym... 

Dla jego najlepszej obróbki obrazu... gniazda analog są bo są, bo kiedyś były standardem... 

Chyba lepiej będzie szukać jakiegoś używanego potwora zwiększając budżet na którym nie szczędzono kasy, który przetrwa lata odtwarzania i nie będzie powolny w obsłudze... 

Panasonicu UB9004 już podziękuję, miałem i więcej nie chcę, za wolny i się wieszał... 

Przeciez odtwarzacz 4k nie pogorszy Ci Twoich plyt Bluray. Zreszta sam o tym piszesz, wiec argument bez sensu.

Bierz coś dobrego ze stajni 4k - Oppo 203, Panasa 820/9000 i po temacie. 

--

Panasonic UB450 jest bardzo szybki bo to jest urządzeniem z tym samym procesorem co Oppo 203, interfejs jest bardzo szybki ale trochę brzydki.. gdybyś nie musiał mieć hdmi audio to UB150 to to samo urządzenie ale okrojone właśnie między innymi z hdmi audio. Oba urządzenia są pozbawione jakichkolwiek usług sieciowych. No ale to takie trochę puszki po coca coli :D musiałbyś i tam w środku trochę mat bitumicznych nakleić to dostałyby masę razy dwa heh

1 godzinę temu, MarcinRejek napisał:

A pamiętam jak go chwaliłeś i pisałeś, ze się go nie pozbędziesz 😉 tym bardziej, ze dałeś go do tuningu, ktory tani nie był.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Też kiedyś stałem przed takim dylematem chodził mi po głowie Oppo 20x albo Reavon, ale stwierdziłem, że to już szaleństwo wydawać 6-7 tysi na taką maszynę. Kupiłem w końcu Panasa UB450 wygląda to tandetnie jak ze sklepu z zabawkami, ale działa jak brzytwa. Zaoszczędzona kasa poszła na Atmosy.

Obecnie wymieniam kolekcje blu ray na UHD i jak ktoś mówi, że 4K+HDR/DV nie ma różnicy z FHD to trochę zaklinanie rzeczywistości. Różnica jest ogromna. A że drożej no takie życie, ale remastery 4K starych filmów typu Leon Zawodowiec czy Działa Nawarony, Obcy, Starship Troopers naprawdę robią wrażenie.

Pozdrawiam

Edytowane przez gimza
W dniu 23.10.2024 o 21:04, bl4ck napisał:

Ale pilot zmieniłeś na inny 🙂 ?

A dziękuje pilocik ma się dobrze został u mnie, trzeba go paluszkami delikatnie obsługiwać, ale nie mam wobec niego jakiś specjalnych wymagań😀

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.