Skocz do zawartości
IGNORED

Audiostereo - olbrzymie zużycie danych

Rekomendowane odpowiedzi

Heja,

W głównej mierze to jest post do administracji ale też do innych użytkowników żeby sprawdzili to po swojej stronie. 

Mianowicie czyszcząc telefon i analizując ten problem zauważyłem że to forum w olbrzymi sposób zużywa dane internetowe.

Czyszcząc telefon i nie robiąc kompletnie nic innego. Zero muzyki, zero czytania innych stron mam coś takiego po 2 godzinach jak na screenach. 

1GB pisząc w trasie 2 godziny to olbrzymie zużycie. Chrome, bez blokad na reklamy.

Czy coś z silnikiem tego forum jest nie tak? 

Co ciekawe na przykład cyklicznie co jakiś czas wyskakuje mi zgoda na cookies, gdzie no robię zawsze tak. Z czego to się bierze?

Reklamy, itp. 

Rozumiem forum musi się też z czegoś utrzymać. 

Ale szczerze to na forum obok tego nie ma. Nie pobiera takich ilości danych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20241025_163748.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kpisz, czy o drogę pytasz ? Jak już się nawet strona załaduje, to czasem nie wiesz,

gdzie jesteś i masz czasem podejrzenia, że zostałeś gdzieś przekierowany 😉 

A do tego jeszcze animacje, które też zżerają ...

Tak to ma działać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Chrome, bez blokad na reklamy.

Najgorszy syf, w dodatku niewygodny w użyciu. zainstaluj sobie Operę, ma opcjonalne blokady reklam, kompresowanie danych i ogólnie 100x wygodniejsza. Oprócz tego najlepiej zainstalować blokada.org i ustawić ze 2 blocklisty + obowiązkowo globalnie na wszystkie sieci wifi/kom dns adblocka. Tak robię na wszystkich telefonach u siebie i rodziny. 

Jak chcesz używać tylko dziadowskiego Chrome to sprawdź czy nie masz ustawionego wczytywania wstępnego stron oraz ustaw wewnętrzny dns do blokowania większości reklam na ten jak na zdjęciu. 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20241025-202545_Chrome.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z czegoś żyć trzeba, ale poziom zapychania forum zżrejącymi zasoby komórki i upierdliwymi bzdetami, już dawno stał się irytujący. Ile razy dziennie można klikać krzyżyk na pełnoekranowej reklamie?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

To sobie skonfiguruj przeglądarki / sieć odpowiednio i będziesz miał spokój, nie tylko tutaj. Ja na kompie widzę tylko te boczne, nie przeszkadzające. Na telefonie nic nie ma. 

16 godzin temu, Bukaj napisał:

Brave

Tak jest, używam, polecam. 

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Z czegoś żyć trzeba, ale poziom zapychania forum zżrejącymi zasoby komórki i upierdliwymi bzdetami, już dawno stał się irytujący. Ile razy dziennie można klikać krzyżyk na pełnoekranowej reklamie?

Ja nie muszę w ogóle. ;)

.

3 godziny temu, don111 napisał:

To sobie skonfiguruj przeglądarki / sieć odpowiednio i będziesz miał spokój, nie tylko tutaj.

To nie fair, pozbawią Forum wpływu z reklam. Ale jak Forum się nie opamięta, to tak trzeba będzie zrobić. Ot stan wyższej konieczności.

W dniu 25.10.2024 o 19:33, don111 napisał:

Najgorszy syf, w dodatku niewygodny w użyciu. zainstaluj sobie Operę, ma opcjonalne blokady reklam, kompresowanie danych i ogólnie 100x wygodniejsza. Oprócz tego najlepiej zainstalować blokada.org i ustawić ze 2 blocklisty + obowiązkowo globalnie na wszystkie sieci wifi/kom dns adblocka. Tak robię na wszystkich telefonach u siebie i rodziny. 

Jak chcesz używać tylko dziadowskiego Chrome to sprawdź czy nie masz ustawionego wczytywania wstępnego stron oraz ustaw wewnętrzny dns do blokowania większości reklam na ten jak na zdjęciu. 

Ukryta Zawartość

Działa, dziękuję. Poniżej adres, wystarczy skopiować i wkleić:

https://dns.adguard-dns.com/dns-query

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.10.2024 o 17:37, audioburak napisał:

Kpisz, czy o drogę pytasz ? Jak już się nawet strona załaduje, to czasem nie wiesz,

gdzie jesteś i masz czasem podejrzenia, że zostałeś gdzieś przekierowany 😉 

A do tego jeszcze animacje, które też zżerają ...

Tak to ma działać.

Wiesz co akurat chyba nie do końca rozumiem twój post. 

W dniu 25.10.2024 o 20:33, don111 napisał:

Ukryta Zawartość

Okej z tym się pobawię bo może to być dobra droga. 

Ciekawi mnie bardziej dlaczego akurat audiostereo na tle wszystkich innych stron ma tak olbrzymie zużycie. Co tutaj jest takiego 

W dniu 26.10.2024 o 08:34, Abajek napisał:

Jaki problem jest telefon wyczyścić zajmuje to chwile. A w obecnych czasach internetu jest nadmiar. 

Problemem nie jest czyszczenie telefonu tylko zużycie danych tak jak w temacie. 

Dobra zrobiłem zmiany to teraz będziemy monitorować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno ... 😉 

Programy TV osiągają poziom reklamy już powyżej 1/3 czasu antenowego i nasze

forum idzie dokładnie tą samą drogą - maksymalizacji zysku. Stąd reklamy pewnie

niedługo zajmą połowę ekranu a reszta będzie przebijana animacjami.

Jeśli Ci się wydaje, że to ataki hakerskie wschodniego sąsiada, to wydaje się,

że jesteś w poważnym błędzie. To MA TAK DZIAŁAĆ i działa.

Strony zajmują już powyżej 500MB i to się odbija na zużyciu danych ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kurcze na razie zbyt krótko żeby być hura optymistą ale chyba idziemy w dobrą stronę postaram się napisać coś więcej niedługo.

35 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Kurcze na razie zbyt krótko żeby być hura optymistą ale chyba idziemy w dobrą stronę postaram się napisać coś więcej niedługo.

Zobacz przeglądarke Brave. Zero jakikolwiek reklam. YouTube działa, na wyłączonym telefonie. Jest szybka i bezpieczna. 

Dziękuję ci bardzo za polecenie jeżeli ten sposób się nie sprawdzi to to będzie kolejny krok na chwilę obecną testuję ustawienia don111. Dam wnioski jak coś więcej popiszę

Ja już przetestowałem: reklamy zniknęły, komórka się odmuliła, skutków ubocznych nie odnotowałem.

@don111 dziękuję.

Edytowane przez szymon1977

Ok, spoko, super że się udało. Ja od lat od tego zaczynam konfigurację nowego telefonu, dla siebie czy rodziny :)

Jeszcze raz dla przypomnienia - skrót konfiguracji dla Androida. Ogólnie dla całego telefonu (wszystkie aplikacje, internet) najlepiej zainstalować blokada.org i skonfigurować tj trzeba utworzyć globalny VPN zgodnie z instrukcją po instalacji,  dodać ze 2 blocklisty, w tym np Adaway oraz ustawić w zakładce wszystkie sieci lub osobno dla wifi/kom dns adblocka (wybrać z listy). Powinien być koniec reklam, wyskakujących filmików itp dziadostwa, za wyjątkiem Youtube. Do Youtube bez reklam i dla wygody najlepiej zainstalować Revanced, ewentualnie jak kolega wyżej podawał - korzystać z przeglądarki Brave (też działa na wyłączonym ekranie jak Revanced, jak chcemy tylko posłuchać bez oglądania).

Blokada.org teoretycznie powinno też działać w Chrome, choć nie jestem pewny (już nie pamiętam) bo w aplikacji google (wyszukiwarka, lens, news itd) i tak jakoś to obchodzą i są reklamy, u mnie chyba dopiero po wpisaniu w Chrome znikają (google korzysta z silnika Chrome) trzeba wpisać ten niestandardowy DNS  

Ukryta Zawartość

Do blokady.org można dodawać swoje białe listy nieblokowanych aplikacji lub adresów, ip, można też dezaktywować na chwilę szybko z paska szybkiego wybierania u góry, jest nowa ikonka, nie trzeba wchodzić za każdym razem do aplikacji. Warto też włączyć aby była włączona na stałe, ewentualnie jeśli Android ją zamyka co jakiś czas to zezwolić aby działała w tle (wykluczyć tą aplikację z oszczędzania baterii). 

Ukryta Zawartość

Na domowej przegląderca udało mi się dodać ten adre, natomiast w robocie mam info; To ustawienie jest wyłączone w zarządzanych przeglądarkach

Wiecie może jak to "odhaczyć"?

Też nie jestem fanem chrome, ale po moich doświadczeniach jest to jedyna przeglądarka, która nie wykrzacza się przy podpisach kwalifikowanych, certyfikowanych i różnych urzędniczo zabezpieczonych stronach.

Mogę potwierdzić że faktycznie telefon odmulony zdecydowanie mniejsze zużycie danych ale ja jednak odnotowałem uszczerbek. 

Mianowicie po wpisaniu hasła w internecie i kiedy wyświetlają mi się na przykład oferty Allegro Ceneo i tak dalej to nie mogę na nie wejść bo te adwordsy są blokowane 

Przykładowo

Ukryta Zawartość

IMG_20241028_162425.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Mogę potwierdzić że faktycznie telefon odmulony zdecydowanie mniejsze zużycie danych ale ja jednak odnotowałem uszczerbek. 

Mianowicie po wpisaniu hasła w internecie i kiedy wyświetlają mi się na przykład oferty Allegro Ceneo i tak dalej to nie mogę na nie wejść bo te adwordsy są blokowane 

Przykładowo

Ukryta Zawartość

IMG_20241028_162425.jpg

Zmień wyszukiwarkę Google na

Ukryta Zawartość

Będzie bezpieczniej, bez śledzenia użytkownika i szybciej. 

Już od dawien dawna porzuciłem Google. 

Nie ma wcale adwordsów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko że ja czasem korzystam z tych linków. Potrzebuję coś szybko sprawdzić to jest to porostu wygodne. 

Myślę o brave. Czy tam one są i to przekierowanie działa?