Skocz do zawartości
IGNORED

Stolik granit+drewno, co o tym myslicie?

górek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar wykonac stoliczek z grantu i drewna. Konstrukcja bedzie oparta o 4 nogi drewniane, takie jak stosuje w swoich standach. Nogi do stolika moga byc profilowane lub proste. Co myslicie o tym projekcie, moze cos zmienic/ulepszyc ?? Chcialem zasiegnac waszej opini zanim go wykonam.

[obrazekLUKASZ-282726_1.JPG] [obrazekLUKASZ-282726_2.JPG] [obrazekLUKASZ-282726_3.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-994-100008981 1170265956_thumb.JPG

post-994-100008982 1170265954_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16835-stolik-granitdrewno-co-o-tym-myslicie/
  • Redaktorzy

Gorek - a co powiesz jakby wersja z rys3 zamiast kolców miała stożki o podstawie równej średnicy nóg stolika (takie płaskie stożki)? Poza tym przydało by się, żeby płyty spoczywały przynajmniej na silikonowych/gumowych/sorbotanowych przekładkach a nie bezpośrednio w wycięciach w drewnie.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

gorek,

stolik musi byćmożłiwie dobrze izolowany od drgań a i połki mogły by miećswojąizolację. Czego byśnie wymyśłił, wważńe by stolik był albo na kolcach, albo miał stożki jak wspomnino wcześńej (nogi przechodząw stożi. Te stożki, jakie rozwiązanie byś nie przyjmował, mogły by mieć jakąś cienutką warstewkę absorbentu - mdzy stożiem a nogą- podobnie półki przy mocowaniu do nóg. NO i nogi, lepiej by było na 3 niż4, tak mi sie wydaje - a przy okazji taniej, zawsze to o jedną nogę mniej - materiał robocizna.

Przy okazji , jak cena będzie atrakcyjan, teżby był zainteresowany.

Jeszcze jedno. Rozważ udźwig półek. Było by wskazane by możńa tam było postawić coś więcej niż budżetowe klocki waące cirka 8kg sztuka.

Co do izolacji granitowych polek od drewna pomyslalem juz na samym poczatku poniewaz w standach tez jest taka izolacja. Co do udzwigu polek to wydaje mi sie ze granit 3 cm gruby jest w stanie dzwignac wiele kilogramow. Jedynie zastanawia mnie fakt tych storzkow. Wydaje mi sie ze tak jak zasugerowal Fr@ntz aby podstawa storzka byla wielkosci nogi nie wygladalo by zbyt dobrze bo noga ma wymiary 10 cm x 10 cm. Wydaje mi sie ze kolce beda z kolei zbyt male.

Myslalem tez nad taka opcja aby stolik byl na 3 nogach. Jednak wydaje mi sie to niezbyt dobre rozwiazanie z tego wzgledu ze ta trzecia noga z tylu moze popostu przeszkadzac w montowaniu kabli itp. Znajdowala by sie ona na samym srodku a tam wlasnie przewaznie najwiecej gniaz jest.

• Redaktorzy

Gorek - jeśli nogi mają 10x10to podstawą stożka powinien być okrąg wpisany w taki kwadrat. Wysokość takiego stożka nie powinna być większa niżc2,5-3,5 cm a nogi w dolnej części powinny płynnie przechodzić z przekroju kwadratowego w kolisty. Przynajmniej tak mi się wydaje. Zrób sobie rysunek w CADzie albo nawet w Visio (3DMax to już marzenie) z zachowaniem wymiarów to zobaczysz czy Ci taka wizja pasuje.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Mam wykonany przez siebie podobny stolik z półkami z 2 cm ciemnego granitu. Waży więcej niż gdańska szafa i można postawić na nim dwie teściowe. Postaram się zrobić mu zdjęcia. Pomysł dobry. WS

Nosnosc polek z 3cm granitu jest bardzo duza. Mam blat kuchenny z takiego: 2m na 0.65m. Nosili go i wozili bez zadnych podporek. Wazy ok. 100 kg. Teraz jest tak polozony, ze na dlugosci 1.2m nie jest niczym podparty i nic sie nie dzieje. Stawalem na nim wielokrotnie i ciagle jest caly.

Stozki sa potrzebne ze wzgledu chocby na regulacje. Proponuje stozki o srednicy 8 cm i takaz podkladka, ale w wiekszosci schowane w wyfrezowanym w nodze wglebieniu. Wystawac ma jak najmniej: tyle, zeby sie dalo wsunac w otwory (na obwodzie kolca) pret i je przekrecac - regulowac.

osobiście drewno jako materiał na stendy czy też półki pod sprzęt bym odradzał. Drewno to niewdzięczny materiał. Ciągle pracuje, wygina się, kurczy i rozchodzi się. Oczywiście wszystko zależy głównie od wilgotności no i temperatury panujące w pomieszczeniu. Wiem coś o tym bo sam mam standy dębowe pokazane w:

Ukryta Zawartość

i nie pomaga tu dobre wysezonowanie czy też klejenie z kilku warstw. W drewnie ciągle występują naprężenia i niestety nie tylko od ciężaru.

Gdybym jeszcze raz zdecydował się na budowę standów to zrobiłbym je ze stali.

pozdr

Ukryta Zawartość

myśłę,że ta trzecia noga z tyłu na środku tak bardzo nie będize przeszkadzać. Kocki przecież sąna środku nie sądociśniętedo nogi. Zawsze podłączone jest zasilaniei przewody kolumnowe - wejścia znajduąsięnajczęściej po obu krańcach urządzenia. Bliżej środka (nie koniecznie na środku) sąwejścia na CDi resztę. Najczęściej podłączone jest jedno źródło typu CD czy Gramofon, ewentulanie dwa, a przewody IC nie są tak grube jak sieciowe, czy czasami kolumnwoe Tak więc nie jest to problematyczne rozwiąznie. Za to łatwiej wypoziomować, mniej styków z podłożem (przenoszących drgania) i oryginalny wygląd (w odróżnieniu od większości sprzętów wspartych na 4 nogach).

czesć gorek , widzę że się "rozkręcasz" i w sumie dobrze , napisz jak zamierzasz łączyć półki z drewnianymi nogami (śruby , klej ?) .

Granit ma to do siebie że w pewnym stopniu jest sprężysty więc dlatego nie pęka tak jak ktoś pisał wyżej (blat kuchenny) , do stolika o szerokości do 60cm możesz spokojnie dać płyty "2cm" , powyżej daj "3cm" i będzie ok , pozostaje jeszcze kwestia proporcji między grubością półek a gr. nóg ale z tym to sobie napewno poradzisz .

Musisz uwzględnić jeszcze jedną bardzo ważną sprawę a mianowicie tak jak pytałem na początku : łączenie tych dwuch materiałów , proponuję przewiercić na całej długości nogę i półki i przepuścić śrubę taką długą około 50cm , bo jak będziesz kleił to raczej klej nie będzie dobrze trzymał drewna z polerowanym granitem i podczas ewentualnego przesuwania stolika klej może puścić i cały sprzęt będzie na podłodze .

Gorek , mam duże doświadczenie jeśli chodzi o wyroby z granitu , więc jeśli tylko będziesz miał jakieś pytania to pisz śmiało chętnie pomogę .

• Redaktorzy

Stożki nie powinny być za szerokie, bo stracą że tak powiem swą moc. Stożek szerszy niż wyższy nie będzie wchodził np. w dywan, tylko opierał się na nim, i to nie będzie stabilne oparcie. Wariant na obrazku jest ładny, ale nawet tu wolałbym duże kolce o ostrzejszym profilu. Nie muszą być wizualnie zintegrowane z nogą, mogą być pod nią ukryte, tak że widoczna będzie np. tylko ładna podkładka (jeśli ktoś stawia na parkiecie, podkładka pod kolec jest pożądana). Sugeruję trzy nogi, tylna ze stożkiem (kolcem) o regulowanej wysokości. Taki układ zapewnia stabilność i pozwala na wypoziomowanie.

3 nogi to będzie ok , dwie przednie terz muszą mieć regulację to zapewni wypoziomowanie stolika we wszystkich płaszczyznach , tylną nogę zrób tak żeby można było puścić przez nią przewody od sprzętu .

Myslalem o tym zeby tak zrobic ale to bez sensu. Bo jakos nie wyobrazam sobie zeby przeciagac moje Van den Hule przez jakies otwory w nodze albo jakis gruby konekt, o sieciowce juz nie wspominajac...

Obiecałem zdjęcia mojego stolika. Voila. Granitowe płyty nie sa w żaden trwały sposób przymocowane do drewnianego szkieletu, ale całośc spisuje sie bardzo dobrze. Pozdrawiam - WS

[obrazekLUKASZ-283970_1.jpg] [obrazekLUKASZ-283970_2.jpg] [obrazekLUKASZ-283970_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-5909-100008935 1170266065_thumb.jpg

post-5909-100008936 1170266063_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie. Kieliszki. I przedwmacniacz gramofonowy niewidoczny na zdjęciach. A serwetka to tak przed świętami, bo zdjęcia są świeże. A z totalnej symetrii chyba na stare lata trochę wyrosłem. Ale ważne, żeby było wesoło. Pozdrawiam. Zwłaszcza wiosenną, uporządkowaną Myszę. WS

[obrazekLUKASZ-284469_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odzdrawiam Szanownego Prezesa ale skoro to taki świąteczny element(serwetka) to proponuję na kolumnach ustawić świątecznego zająca albo jajo!że o kurczaczkach nie wspomnę. A dlaczego doniczki są białe a nie na przykład beżowe?;-)

serwetka jest jak najbardziej na miejscu , zobaczcie sobie wątek 9936 , mojej żonie nie wystarczyła sama serwetka postawiła na kolumnie jeszcze jakiegoś paskudnego krasnoluda . ;-)

Zbliżają się następne święta zobaczymy co wymyśli tym razem .

Mysza, doniczki sa białe a nie beżowe, czy żółte, bo ich Opiekunka orzekła, że inne pożarłyby się ze ścianami i carrarą, a poza tym nikt ich w takim wypadku nie weźmie za dziurawy ser i nie pogryzie. Ahoj. WS

• 4 tygodnie później...

Postanowilem odswierzyc watek bo prace nad stoliczkiem prawie skonczone. Tak wyglada jeszcze robocza wersja stolika, z niepomalowanymi nogami i nie zamocowanymi blatami. I jak??

Ukryta Zawartość

post-994-100008399 1170267055_thumb.jpg

post-994-100008400 1170267052_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamiast nóżek pod najniższym blatem, polecałbym solidne kolce z podkładkami.

Ukryta Zawartość

Tu powinienes znaleść coś odpowiedniego.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.