Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Yamaha A-1000

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Misio38 napisał:

Czemu nie polecacie Mission?

Jakoś specjalnie ich fanem nie jestem 😉 

Na szczęście mamy na tyle szeroką ofertę, że nie muszę wciskać wszystkiego co mam w ofercie 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeszcze przed słuchaniem, ale dostałem taki offer:

Canton Chrono 507.2   

SONY SS-X9ED

ELAC EL 141

JM LAB PROFIL 77 FOCAL

SONUS FABER TOY Tower 

Czy ktoś coś słyszał je? Bo z samego czytania to tylko ogólna wiedza:( i raczej spec - choć mnie po samych parametrach to raczej chyba Sony? Ale zupełnie te dwie ostatnie nie wiem:(

50 minut temu, Misio38 napisał:

Ale to są najlepsze kolumny z waszej oferty.

Serio? A które konkretnie? 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

To zależy od sposobu słuchania.

Jak efektowna i krótka przygoda z muzyką, to Focale ew. Cantony.

Ale jeśli masz możliwość i chcesz słuchać komfortowo ... i długo różnych gatunków,

to ja bym wybrał Toy Tower. Ale co człowiek, to inny gust.

A że kolumny są chyba najważniejsze w zestawie, to zalecam jednak posłuchanie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 minut temu, audioburak napisał:

To zależy od sposobu słuchania.

Jak efektowna i krótka przygoda z muzyką, to Focale ew. Cantony.

Ale jeśli masz możliwość i chcesz słuchać komfortowo ... i długo różnych gatunków,

to ja bym wybrał Toy Tower. Ale co człowiek, to inny gust.

A że kolumny są chyba najważniejsze w zestawie, to zalecam jednak posłuchanie ...

Prośba, czy mógłbyś rozwinąć co masz na myśli: efektowna i krótka przygoda z muzyką? a co z kolei komfortowo i długo różnych gatunków. Wszystkie słowa rozumiem:) ale niekoniecznie co masz na myśli:)

Niestety nie mam czasu by usiąść i po prostu słuchać z zamkniętymi oczami. Słucham gatunki w zależności od nastroju. Teraz jak to piszę, leci Rod Stewart, ale przy takiej samej aktywnosci może to być Alice Cooper, a innym razem Vivaldi, Mozart a być może Jazz. Tak więc różnorodność. 

A co jesli chodzi o te Sony?

Edytowane przez donZabier

Mam na myśli choćby swego młodego sąsiada za ścianą. Ma dwa warianty słuchania.

Albo jeden utwór 3-4 razy, albo też po 20 - 30 sec. różnych utworów ze szczególnym

uwzględnieniem chyba partii basu.

Ale już poważnie, to mało jest zestawów, które równie dobrze zagrają wszystkie gatunki.

Jak rock czy biały blues będzie OK, to okazuje się, że smyczkowe grają, że uszy bolą.

Odwrotnie też - piękna klasyka, barwa i dynamika, ale wykastrowana agresja i ostrzejsze

gatunki nudzą i nie smakują. Ja bez przykrości słucham zarówno jazzu akustycznego, 

Return to Forever, jak sonat skrzypcowych i klawesynu. Aż po Prince'a czy AC/DC, ale żeby

to wszystko zagrało straciłem trochę czasu i parę błędów popełniłem.

Dlatego twierdzę, że szczególnie trzeba wybierać kolumny - to najważniejsze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 minut temu, audioburak napisał:

Mam na myśli choćby swego młodego sąsiada za ścianą. Ma dwa warianty słuchania.

Albo jeden utwór 3-4 razy, albo też po 20 - 30 sec. różnych utworów ze szczególnym

uwzględnieniem chyba partii basu.

Ale już poważnie, to mało jest zestawów, które równie dobrze zagrają wszystkie gatunki.

Jak rock czy biały blues będzie OK, to okazuje się, że smyczkowe grają, że uszy bolą.

Odwrotnie też - piękna klasyka, barwa i dynamika, ale wykastrowana agresja i ostrzejsze

gatunki nudzą i nie smakują. Ja bez przykrości słucham zarówno jazzu akustycznego, 

Return to Forever, jak sonat skrzypcowych i klawesynu. Aż po Prince'a czy AC/DC, ale żeby

to wszystko zagrało straciłem trochę czasu i parę błędów popełniłem.

Dlatego twierdzę, że szczególnie trzeba wybierać kolumny - to najważniejsze.

To ja raczej w takim razie do słuchania długiego i komfortowego:) A z tych co pisałem, używanych to akurat ta która zasugerowałeś zaczyna się wyżej bo od 45Hz. Wiem że rożnice tutaj dla ucha i tak są trudne, ale jeśli nie słuchamy na granicy to powinno to być lepsze dla ucha bo w lepszym miejscu charakterystyki przenoszenia jesteśmy słuchając, a wiec te które mają od 30 lub 35Hz powinny być lepsze? Mylę się? 

Rozumiem że z tą parą Sony nie miałeś doczynienia? Bo akurta ona mi parametrowo (jak dla laika) najlepiej wyglądała:)

A co myslisz o tych Audiovector qr3?

Edytowane przez donZabier

Na płocie było kiedyś napisane ... dobrze, że skończyło się tylko drzazgą na języku 😉 

Sony nigdy nie był i nie jest specjalistą od głośników, a spotkałem i japońskie kolumny,

które miały nawet 28 Hz w papierach, a nasze ( nie strojone ) Altusy 75 miały więcej basu.

Poza tym - choćby Toy Tower ma pierścieniówkę, której pasmo ( bez supertweetera )

to powyżej 40 kHz więc trudno o rozsądną konkurencję. Bas też poniżej 40 Hz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale i tak najważniejsze - posłuchać. Bo żadna z wymienionych może Ci nie odpowiadać

i trzeba zacząć poszukiwania od początku.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, audioburak napisał:

Na płocie było kiedyś napisane ... dobrze, że skończyło się tylko drzazgą na języku 😉 

Sony nigdy nie był i nie jest specjalistą od głośników, a spotkałem i japońskie kolumny,

które miały nawet 28 Hz w papierach, a nasze ( nie strojone ) Altusy 75 miały więcej basu.

Poza tym - choćby Toy Tower ma pierścieniówkę, której pasmo ( bez supertweetera )

to powyżej 40 kHz więc trudno o rozsądną konkurencję. Bas też poniżej 40 Hz.

Ukryta Zawartość

Ale i tak najważniejsze - posłuchać. Bo żadna z wymienionych może Ci nie odpowiadać

i trzeba zacząć poszukiwania od początku.

Co do pierwszego :)) to zależy co kto lubi:)) 

Ale fakt, pewnie masz racje, ale właśnie dlatego tu moje pytanie by zasięgnąć wiedzy ludzi którzy wiedzą z doświadczenia a nie ze statystyk i specyfikacji bo tyle to sam bym potrafił i zrobil sobie tabelke i porównał liczby:)

W każdym razie dzięki 

Ukryta Zawartość

To ja jeszcze podbije temat, co wobec głównego wątku i pytania z tytułu, sądzicie o:

Audiovector qr3 ?

ewentualnie kontra

SONUS FABER TOY Tower 

Pamiętając o pierwszych 10 W wzmacniacza w klasie A ja bym wybrał QR3.

W dniu 3.11.2024 o 13:39, donZabier napisał:

To ja jeszcze podbije temat, co wobec głównego wątku i pytania z tytułu, sądzicie o:

Audiovector qr3 ?

ewentualnie kontra

SONUS FABER TOY Tower 

Kompletnie inne granie. 

Jedne zadziorne z pazurem o dość jasnym bardzo dokładnymi brzmieniu. Drugie bardzo wycofane i delikatne łagodne. 

7 godzin temu, donZabier napisał:

Audiovector qr3 nabyte. Jak przetestuje dam znać.

Aha. 

No to daj znać. 

No i po pierwszych testach. Jeśli chodzi o rozdzielczość, dokładność dźwięków oraz przestrzeń to super.

Niestety brak basów -  te stare PureAqustic były pod tym wzgledem lepsze 😞 Co prawda dół te kolumny (Audiovectory) mają nawet do 30Hz ale brakuje cos w tym basie.

No i teraz pytanie, czy to wina zestawu bo tak ma, czy raczej wzmacniacz do serwisu bo ze słabszymi kolumnami sobie dawał rade ale te bardziej wymagajace i jakies niedostatki wynikajace z wieku podzespołów dają tu o sobie znać?

No chyba ze za cicho słucham? Bo w porównaniu do tamtych kolumn to tutaj ustawienie na 8-9 to już raczej uszy puchną - za głośno choć dokładnie.

Czytałem jeszcze ze akustyka pomieszczenia i ustawienie bo tamte były bez bassreflexu, a te maja bs w podłoge. Tak mam pokoj ze nie moge ich postawic tyłem do sciany, stoja w połowie pomieszczenia a wiec z tyłu maja raczej przestrzeń - tamte też miały.  Czy to moze być powodem?

Przewiduje jeszcze test w sobote, podłacze Yamahe R-N303D do tych kolumn. Choć to nie ta jakosc wzmacniacza ale moze bedzie widac czy basy bardziej rusza i wtedy by oznaczało że A1000 do serwisu.

Oczywiscie wiem ze każda rzecz ma znaczenie ale to że używam kabli głośnikowych po prostu grubej miedzy o sporym przekroju a nie żadnych wymyslnych w potrojnych oplotach pare stów za mb, etc to raczej nie powinno miec az takiego wpływu? W poprzednich kolumnach nie miało a lowendowe były.

Trzeba było kupić polecone przeze mnie Monitor Audio Silver 10 to miałbyś bas, a nie kupować jakieś popierdółki.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

4 minuty temu, Tal napisał:

Trzeba było kupić polecone przeze mnie Monitor Audio Silver 10 to miałbyś bas, a nie kupować jakieś popierdółki.

Być moze masz racje, pytanie czy pozostałe by nie ucierpiały. Audiovectory to był wybor nie z przypadku ale ze wskazaniem jako kolumna która wykorzysta jakość A-1000. No ale zobaczymy, zgodnie z opisem moim powyżej co sie uda ustalić jeszcze.

Nieco dziwne i rzeczywiście może podłączenie innego wzmacniacza coś wyjaśni.

Może jednak czas swoje robi i te spadki nawet poniżej 4 Ohm są już za trudne ...

Gośc na grupie fb zajmującej o klockach z epoki  narzekał na dźwięk A 1000, że ospały bez życia itd w tym wzmacniaczu jest 8 rodzaji różnych kondensatorów wpisanych w projekt i będą miały wpływ na dźwięk  powodzenia przy recapie... druga sprawa sprawdzić bias końcówek według SM  i offset, żeby się nie okazało,  że jest tam na wyjściu ze 100Mv takie coś nie ma prawa zagrać dobrze będzie sucho bez basu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No bas to będzie inny. Szybki, bardziej zmienny. 

Kwestia czy te kolumny są odpowiednie to Yamahy. Czy nie ma tak za dużo góry kosztem właśnie nasycenia dolu.

Ale próbowałeś ustawiać , zmieniać loudness? 

15 godzin temu, Dune napisał:

Gośc na grupie fb zajmującej o klockach z epoki  narzekał na dźwięk A 1000, że ospały bez życia itd w tym wzmacniaczu jest 8 rodzaji różnych kondensatorów wpisanych w projekt i będą miały wpływ na dźwięk  powodzenia przy recapie... druga sprawa sprawdzić bias końcówek według SM  i offset, żeby się nie okazało,  że jest tam na wyjściu ze 100Mv takie coś nie ma prawa zagrać dobrze będzie sucho bez basu.

Ukryta Zawartość

Dzieki, pewnei skonczy sie tym ze i tak go zawioze do dr.

Ale po dogłebniejszych testach, mam wrazenie ze jest lepiej. To znaczy puscilem próbki przez transport pt. Yamaha RN303D - jako zrodlo Spotify i tam niektore bazy tak schodzily ze az uszy bolaly czyli nisko.

Zrobiłem tez test puscilem te same utwory choc na szybko wiec to do weryfikacji, dodatkowo przez Pioniera GR 777 z podbiciem basu. W mojej ocenie ocieplilo sie znacznie.

Moze wiec to nie do konca kwestia tego ze basu nie ma a jest on po prostu inny - mniej cieply? Z drugiej strony jak puscilem kasete magnetofonowa z KX690 to w mojej ocenie bez Eq1100 stracila cieplo ktore miala wczesniej - jakis kawalek Georga Michaela. Faktem jest ze te kolmny sa duzo mocniejsze w wysokich chocby ze wzgledu na tweeter wiec to tym moze byc spowodowane.

W sobote dalsze testy ale po pierwszych zupelnie negatywnych odczuciach zaczynam je odkrywać. 

Pewnym jest ze sa one bardzo kierunkowe. Poprzednie tansze "dawały" nawet tak ze siedzac za kolumnami z odbić było miło:) tutaj za kolumnami dzwiek jest bez polotu, płaski - ale to mi nie przeszkadza - siedze przed:)

Myslalem tez jeszcze o jednym, wzmacniacz A1000 ma impedancje od 6-12ohmów. Kolumny te mają 4-8 a wiec niby roznica 2ohmów. Jak czytalem to wcale nie powinno miec znaczenia, tym bardziej ze słucham na ogół max 8 godzina.

No ale szukam dziury w całym:) W weekend sprawdze jeszcze na drugim wzmacniaczu te kolumny z tym samy zrodlem i zobaczymy no i jeszcze za rada jednej osoby "przytkam" otwory bassreflex - trudno tutaj bo one sa w doł pomiedzy kolumna i podstawka ze ledwo dłon wchodzi pomiedzy kolumne i podstawke wiec "szmata" nie da rady:))

Dam znac.

Ukryta Zawartość

Może tak być, że masz z nich "czysty bas" czyli bez podbić czy nakładania innych pasm.

Może to oczywiście dawać wrażenie, że coś ubyło, ale skoro sam oceniasz, że uszy bolą 😉 

to bas na pewno jest niższy, ma lepszy zasięg, ale właśnie wyrównany z resztą pasma.

Zatykanie BR może go obciąć zmniejszając zasięg i odchudzić ...

7 minut temu, audioburak napisał:

Może tak być, że masz z nich "czysty bas" czyli bez podbić czy nakładania innych pasm.

Może to oczywiście dawać wrażenie, że coś ubyło, ale skoro sam oceniasz, że uszy bolą 😉 

to bas na pewno jest niższy, ma lepszy zasięg, ale właśnie wyrównany z resztą pasma.

Zatykanie BR może go obciąć zmniejszając zasięg i odchudzić ...

Podobnie mysłalem tylko nie potrafilem tego wyartykułować. Ale tak, to moze byc powód wrażeń. Tak ze wzgledu na mniej dokładne i po prostu gorsze kolumny bas był niedokładny ale dawał efekt "szerokiego" , "ciepłego" "otulającego" - tutaj jest inaczej choc jako puscilem na testowych jakichs utworach to pojedyncze dzwieki az mi bebenki składały:) a wiec schodzi nisko. Mysle ze po testach powiem wiecej, po prostu pokombinuje z loudness, byc moze wiekszy power bo moze za "cicho" słucham bo tak do 8 na ogół, ale moze byc problem takze z transportem bo po prostu te kolmny przez swoja dokładność nie wybaczają:)

Czy kupiłeś nówki z salonu, czy już przez kogoś wygrzane ?

Druga sprawa, to gdyby miały możliwość bi - wiringu można by je "od ręki"

za grosze bez ingerencji do wewnątrz trochę uspokoić, ale tu się nie da 😞 

1 minutę temu, audioburak napisał:

Czy kupiłeś nówki z salonu, czy już przez kogoś wygrzane ?

Druga sprawa, to gdyby miały możliwość bi - wiringu można by je "od ręki"

za grosze bez ingerencji do wewnątrz trochę uspokoić, ale tu się nie da 😞 

Kupione po rocznym uzywaniu. Wiec raczej wygrzane. Sadzac po tym co widzialem u kogo stały raczej nie były za bardzo "przetyrane" wiec raczej kolumny sa ok. Ale z biwiringiem nie da rady bo producent tego nie przewidział:(

Mam tego świadomość 😉 bo znalazłem foto w sieci.

Fakt, że dla kogoś choć trochę obeznanego z elektroniką jest to zadanie powiedzmy

na pół godziny i koszt kilkuzłotowy, ale trzeba mieć odwagę ... i żyłkę też 😉 

W bi - wiringu można to zrobić rezystorem na zaciskach - to zmienia proporcje

góry pasma do dołu i można to sobie dowolnie ustawić pod swoje graty i ucho.

32 minuty temu, audioburak napisał:

Mam tego świadomość 😉 bo znalazłem foto w sieci.

Fakt, że dla kogoś choć trochę obeznanego z elektroniką jest to zadanie powiedzmy

na pół godziny i koszt kilkuzłotowy, ale trzeba mieć odwagę ... i żyłkę też 😉 

W bi - wiringu można to zrobić rezystorem na zaciskach - to zmienia proporcje

góry pasma do dołu i można to sobie dowolnie ustawić pod swoje graty i ucho.

No wiesz nie pisałem tego wątpiąc w to ze nie wiesz tego.

Ale co do zmian, to faktycznie mozna zrobic pajaczka albo cos nawet bardziej zaawansowanego z płynna regulacja co jednoczesnie nie naruszy gwarancji kolumn. Swoja droga nie chce mi sie wierzyc ze jeszcze nikt nie robi takich madrych pudełek by zrobic z dwoch zacisków na na cztery na kolumnach i do tego z możliwoscia zmiany proporcji jakimis ładnymi potecnjometrami?:)

Zadam jeszcze jedno pytanie bez zakładnia osobnego wątku, bo dotyczy tych dwóch par kolumn. 

Czy taki rozdzielacz jest ok? Koszt ok 50 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.1335241a27f40341558e36eb6f1ed90e.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i po spokojnych testach. TO znaczy nie chciało mi sie bawić z podpinaniem innego wzmacniacza, ale pokombinowałem ze źródłami i eq oraz samym ustawieniem kolumn. Pierwsze wrażenie, które wyartykułowałem wcześniej poszło w niepamięć.

Pobawiłęm się też testowymi utworami i na pewno nie można powiedzieć że nie ma basu. Myślę że jest troche inny niż na tamtych ale to dlatego że te kolumny są dokładniejsze, przez to wrażenie też jest inne. Jeśli chodzi o wokal to na przykładzie My name is Luka .... normalnie siedziała obok mnie, w zasadzie przede mną:) i tak dokładnie słyszałem każdą głoskę, że odkryłem ten utwór na nowo.

W zasadzie dotyczy to wielu słuchanych utworów i instrumentalnych i wokalnych. Naprawde kolumny z tym wzmacniaczem wymiatają. Swoją drogą nie wiem jak na tym wzmaku z tymi kolumnami można słuchać na 12tej? Godzina 9ta to już odlot dźwiękowy.

Niezależnie od tego pewnie i tak pofatyguje się ze wzmacniaczem do dr bo być może , może być jeszcze lepiej:)

Dziękuje wszystkim za rady, były bardzo pomocne.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi