Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do Pianocraft 670D z możliwością dalszego rozwoju systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od kilku lat marzy mi się system stereo z prawdziwego zdarzenia. Póki co gram sobie Pianocraftem jak tytułu, ale chciałbym coś zmienić na lepsze. I teraz clou zagadnienia:

- nie chcę wydawać na raz na sprzęt ~10kzł, a chciałbym już poczynić jakieś kroki w celu upgrade'u obecnego systemu.

Wymyśliłem, że zakupię teraz nowe głośniki- z preferencją na monitory. Monitory te muszą się zgrywać ze wzmakiem od Pianocrafta,  ale też być bazą pod wymianę wzmaka w perspektywie 1 roku, może trochę więcej. 

Moje myśli pobiegły w stronę Indiana Line Tesi 3, bo czytałem, że grają dźwiękiem takim jak lubię- ocieplonym, z dobrym basem i wyraźną średnicą. Oczywiście przed zakupem posłucham tego zestawu.

Pytania do Was mam następujące:

- czy Tesi 3 dogada się z moim Pianocraftem? Wzmacniacz uciągnie te monitory?

- czy Tesi 3 nadaje się do zastosowania poważniejszego wzmaka w przyszłości, tak, abym zauważył różnicę po przesiadce z wzmaka od Pianocrafta?

Czy coś innego niż Tesi 3 warto wziąć pod uwagę? Mocna sugestia o otwór BR z przodu kolumny.

Budżet na monitory to ~2000zł za parę. Mogę kilka stówek dorzucić, jeśli jakieś głośniki spowodowałyby u mnie opad majtek 🙂

Z góry dziękuję za porady!

Edytowane przez sowik
4 godziny temu, sowik napisał:

Od kilku lat marzy mi się system stereo z prawdziwego zdarzenia. Póki co gram sobie Pianocraftem jak tytułu

Ptzecież to bardzo dobry sprzęt.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

5 godzin temu, sowik napisał:

Od kilku lat marzy mi się system stereo z prawdziwego zdarzenia.

Na pewno nie zbudujesz go w oparciu o Pianocrafta i głośniki Indiana, których najmocniejszą stroną są sponsorowane recenzję 

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Na pewno nie zbudujesz go w oparciu o Pianocrafta i głośniki Indiana, których najmocniejszą stroną są sponsorowane recenzję 

Wzamcniacz z Pianocrafta to tylko "przejsciówka". W perspektywie kilkunastu miesięcy wjedzie coś porządniejszego. 

Co wg. Ciebie jest nie tak z Indiana Line?

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Ptzecież to bardzo dobry sprzęt.

Dobry ale mam apetyt na więcej 😉

Był niedawno wątek o dobieraniu monitorów i co ciekawe wygrał model Nota 😉 

I to nie z powodu ceny, ale wygrał w kilka razy większym budżecie.

Zresztą - co się komu podoba i to nie tylko designem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

33 minuty temu, sowik napisał:

Co wg. Ciebie jest nie tak z Indiana Line?

Z perspektywy ceny, nic. Natomiast porównując do dobrych głośników budżetowych, widać ich marketowy rodowód. Nadają się   jako dodatek do taniej elektroniki w sieci dystrybutora. W relacji jakosc/cena nie wytrzymują porównania z polskim Pylonem. A jak chcesz coś naprawdę wartościowego, poszukaj na rynku wtórnym Usherów. Wtedy usłyszysz, jak mogą zagrać dobre głośniki za niewielkie pieniądze i dlaczego Indiana nie zasługują na taką ocenę 

23 minuty temu, piotrek7 napisał:

A jak chcesz coś naprawdę wartościowego, poszukaj na rynku wtórnym Usherów. Wtedy usłyszysz, jak mogą zagrać dobre głośniki za niewielkie pieniądze i dlaczego Indiana nie zasługują na taką ocenę

Jeśli masz na myśli Usher S-520 to słuchałem ich kilka lat temu salonie w Katowicach. Pamiętam wtedy były spięte ze wzmakiem Cambridge Audio i jak dla mnie grały za ostro, wysokie tony męczyły ucho. Od tamtej pory nie wróciłem do tych monitorów.

Skoro już Usher, to może naprawdę rozwojowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, sowik napisał:

Cześć,

Od kilku lat marzy mi się system stereo z prawdziwego zdarzenia. Póki co gram sobie Pianocraftem jak tytułu, ale chciałbym coś zmienić na lepsze. I teraz clou zagadnienia:

- nie chcę wydawać na raz na sprzęt ~10kzł, a chciałbym już poczynić jakieś kroki w celu upgrade'u obecnego systemu.

Wymyśliłem, że zakupię teraz nowe głośniki- z preferencją na monitory. Monitory te muszą się zgrywać ze wzmakiem od Pianocrafta,  ale też być bazą pod wymianę wzmaka w perspektywie 1 roku, może trochę więcej. 

Moje myśli pobiegły w stronę Indiana Line Tesi 3, bo czytałem, że grają dźwiękiem takim jak lubię- ocieplonym, z dobrym basem i wyraźną średnicą. Oczywiście przed zakupem posłucham tego zestawu.

- czy Tesi 3 nadaje się do zastosowania poważniejszego wzmaka w przyszłości, tak, abym zauważył różnicę po przesiadce z wzmaka od Pianocrafta?

Czy coś innego niż Tesi 3 warto wziąć pod uwagę? Mocna sugestia o otwór BR z przodu kolumny.

Budżet na monitory to ~2000zł za parę. Mogę kilka stówek dorzucić, jeśli jakieś głośniki spowodowałyby u mnie opad majtek 🙂

Indiana Diva 3 z rabatem forumowym także się mieści 😉

Alternatywy: Elac Debut Reference B6

Warto wpaść do nas na odsłuch i samemu ocenić.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć 🙂 Czego brakuje Ci w obecnym zestawie? Przejście na kolumny za 2 tys PLN to jest krok do przodu, ale nie będzie to też olbrzymi skok. Spojrzałbym ogółem w stronę Monitor Audio Bronze 100, Dali Oberon 3, a jeśli gdzieś znajdziesz to KEF Q350 🙂

To fajne, uniwersalne opcje, które docenią też lepszy wzmacnaicz w przyszłości. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch, dorzucam też film z kilkoma opcjami

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z rabatem forumowym także się mieści 😉

Alternatywy:

Ukryta Zawartość

Warto wpaść do nas na odsłuch i samemu ocenić.

Mam w Częstochowie Wasz salon i na pewno się wybiorę. Tzn byłem już, ale nie słuchałem 😉

Te Elac Debut Refference to dość wielkie pudła, bardziej do salonu pasuje mi coś wielkości właśnie Indiana Line. Ten mój Pianocraft uciągnie Divy 3? Z 1.5 roku taki zestaw bedzie musiał pograć zanim dostanie upgrade.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Czego brakuje Ci w obecnym zestawie?

Przede wszystkim przestrzeni w dźwięku. W Pianocrafcie dźwięk jest często przyklejony do kolumn, mało w nim powietrza i nie ma lekkości w graniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wrzuciłbyś zdjęcie jak masz to ustawione? To bardzo ważna kwestia i nawet jeśli teraz wiele nie zmieni, tak przy nowych kolumnach to może być kluczowe 😉 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

50 minut temu, sowik napisał:

Pianocraft uciągnie Divy 3

Uciągnie, ale one lubią prąd i z wydajniejszym wzmacniaczem mogą pokazać zdecydowanie więcej. Dla porównania podłączyłbym je także do Yamaha R-N800A

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Takie pytanie - czy nie należało by szukać kolumn mających impedancję dopuszczoną

przez Yamahę na tabliczce wzmacniacza Pianocrafta. Trudno to znaleźć.

Ci, co piszą  4 - 8 Ohm, jak Diva zwykle kłamią, bo bywa i mniej niż te 4 Ohm ...

19 godzin temu, sowik napisał:

Cześć,

Słyszałem kilka opini żę monitory Bowers & Wilkins bardzo dobrze się dogadują z elektroniką Yamahy.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

4 godziny temu, Q21 napisał:

Wrzuciłbyś zdjęcie jak masz to ustawione? To bardzo ważna kwestia i nawet jeśli teraz wiele nie zmieni, tak przy nowych kolumnach to może być kluczowe 😉 

Stoi to teraz jak na foto. Nowe monitorki będą na 99% stać tak samo.

Opcja "B" która mi się trochę plącze po głowie to jakieś nieduże podłogówki po bokach szafki RTV lub monitory na standach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, PanAntoni napisał:

Słyszałem kilka opini żę monitory Bowers & Wilkins bardzo dobrze się dogadują z elektroniką Yamahy.

Tylko, że autor tego tematu oczekuje chyba potwierdzenia, że głośniki Indiana są najlepszym, możliwym wyborem. Bez względu na przywoływane argumenty i osobiste doświadczenia innych. 

8 minut temu, piotrek7 napisał:

Tylko, że autor tego tematu oczekuje chyba potwierdzenia, że głośniki Indiana są najlepszym, możliwym wyborem

Przecież ja się z nikim nie przepycham na argumenty. Czytam jakie użytkownicy dają propozycje. 

Kilka wymienionych monitorów widziałem, jednych słuchałem z inną elektroniką.

Nie promuj swojej tezy bo jest chybiona 😉

Opcja z podłogówkami jest jak najbardziej OK, ale jeśli nowe, to trzeba dłużej

szukać z "przyjazną" impedancją i właściwie nie oszukuje chyba tylko Dali.

Żaden ze mnie designer, ale np. takie byłyby IMHO dobrym akcentem na ścianie:

Ukryta Zawartość

6 Ohm, BR na froncie i kurzu nie widać 😉 

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, sowik napisał:

Stoi to teraz jak na foto. Nowe monitorki będą na 99% stać tak samo.

Opcja "B" która mi się trochę plącze po głowie to jakieś nieduże podłogówki po bokach szafki RTV lub monitory na standach.

20241106_214042.jpg

To tu też zdecydowanie jest problem. Zdecydowanie lepiej będzie wrzucić je na standy po bokach TV, to da spory zysk w kwestii sceny i przestrzeni 😉 Spójrz na opcje, które proponowałem wcześniej, mogą Ci się spodobać. 

• 3 tygodnie później...

No dobra, mam u siebie Indiana Line Diva 3 wypożyczone od @Top Hi-Fi & Video Design

Powiem tak:

Po podłączeniu ich w miejsce monitorów od Pianocrafta było lepiej ale... majtki mi nie spadły z wrażenia 😉

Kolumny pograły sobie u mnie z 12h i potem zacząłem kombinować z ustawieniem szerzej, postawieniem wyżej itd. Aktualnie gra jak na załączonym foto. No i jest zdecydowanie lepiej niż było. Podłączam sobie na zmianę monitorki Yamahy i Indiany, słucham tych samych utworów. W Indianach dźwięku jest zdecydowanie więcej, słychać więcej detali. Słychać również różnicę między Spotify a Tidal HiFi.

Wniosek z tego taki, że muszę zainwestować na raz w monitorki i standy do nich 😅

@Top Hi-Fi & Video Design podeślijcie proszę na priv ofertę dla forumowicza na Divy 3 czarne, może się skuszę. Z góry dzięki!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sowik
W dniu 23.11.2024 o 19:45, sowik napisał:

Po podłączeniu ich w miejsce monitorów od Pianocrafta było lepiej ale... majtki mi nie spadły z wrażenia 😉

Pod Piano Crafta? One prąd lubią i to bardzo 😉

www.tophifi.pl

56 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Pod Piano Crafta? One prąd lubią i to bardzo 😉

Żyłem w przeświadczeniu, że prądożerne to są np. Dynaudio ;]

No dobra, jak pisałem te kolumny mają być z perspektywą rozwoju systemu w horyzoncie ~1 roku, kiedy to dostaną lepszy wzmacniacz. O Yamaha RN 800 już pisaliście.

Do czego jeszcze warto podpiąć te monitorki? 

33 minuty temu, sowik napisał:

Żyłem w przeświadczeniu, że prądożerne to są np. Dynaudio ;]

No dobra, jak pisałem te kolumny mają być z perspektywą rozwoju systemu w horyzoncie ~1 roku, kiedy to dostaną lepszy wzmacniacz. O Yamaha RN 800 już pisaliście.

Do czego jeszcze warto podpiąć te monitorki? 

Są dość uniwersalne, więc większość elektroniki z nimi "gra". Rotel, Nad z naszej oferty też się dogada z nimi. 

www.tophifi.pl

• 3 tygodnie później...

Byłem wczoraj w salonie @Top Hi-Fi & Video Design w Częstochowie na odsłuchach.

Chciałem posłuchać Rotela A12MkII i Bluesound Powernode i takie wzmacniacze dla mnie przygotowano.

Dobór kolumn- chciałem aby Panowie w salonie coś zaproponowali.

Słuchałem następujących zestawów, w kolejności:

1. Rotel A12Mk II + Bluesound node + ELAC Carina BS243.4

2. Rotel A12Mk II + Bluesound node + Indiana Line Diva 5

3. Bluesound Powernode + Indiana Line Diva 5

4. Bluesound Powernode + ELAC Carina BS243.4

ELAC Carina w ogóle nie pojawiał się w opcjach, jakie sobie ułożyłem w głowie więc mamy mały element zaskoczenia 😉

Najbardziej spodobał mi się zestaw..... nr 1. Miałem wrażenie, że dźwięk daje mi wszystko czego oczekiwałem. Kontrola basu, ładne wokale, nienachalna i nie nazbyt jasna góra. Małe kolumny a dźwięk na prawdę "duży".

Idąc dalej, Rotel A12 MkII z Indiana line Diva wydał mi się zbyt ostry w tonach wysokich. Genialny do muzyki klasycznej, wokale też jakby przy samych uszach. Jednak po 15 min miałem wrażenie, że mnie męczy właśnie dość jasną górą.

Dalej- Powernode + Indiana line Diva 5- to było lepsze połączenie niż z Rotelem, Powernode dał trochę delikatniejszą górę, jednak miałem wrażenie, że gdzieś uciekło trochę szczegółów z muzyki. Bas, hmmm.. nieco dudniący. Oceniłbym to połączenie na 4 w skali szkolnej. Duży plus za funkcjonalność samego klocka, jakim jest Powernode.

Ostatni- Powernode + Elac Carina BS243.4- taki trochę kluchowaty dźwięk, niczym nie zachwycił. Zdaje mi się, że ten Powernode jest dość ciemnym wzmacniaczem. No i nie był w stanie dać tym Carinom tej dynamiki i kontroli co Rotel.

I Qrka jestem w kropce. 2h spędziłem na słuchaniu, już pod koniec czułem trochę zmęczenie.

Chyba odwiedzę chłopaków jeszcze raz, już po świętach i bezpośrednio porównam zestawy 1 i 3 z mojej listy.

Edytowane przez sowik
  • 3 miesiące później...

No dobra trochę odkopię temat.

Ostatnio byłem w salonie @Top Hi-Fi & Video Design w Częstochowie.

Poszedłem z planem odsłuchania kolumn Diva 5 z Powernodem (już kiedyś sluchałem tego zestawu) i dla porównania z NADem C700 V2.

Na pierwszy ogień poszedł Powernode.

Brzmienie określiłbym jako rozrywkowe, angażujące, takie "fajne". Po 30min słuchania nic mnie nie zmęczyło, może stereofonia niezbyt wielka ale za bardzo nie miałem się czego czepiać.

Potem do Divy5 podłączono NADa C700 V2.

No tutaj moim zdaniem klapa, pomimo tego, że zestaw sporo droższy od tego z Powernodem.

Brzmienie NAD + Diva5 jak spod koca, zdecydowanie mniej angażujące, bas jakiś taki rozlany.

Aby coś usłyszeć, trzeba było volume ustawić na około 50%, podczas gdy Powernode grał już dość głośno na ~35%.

Tak więc rozczarowanie z mojej strony. Może to i lepiej, bo różnica w cenie spora 😉

W planie do posłuchania mam jeszcze Rotel A14 + Diva5 + jakiś streamer. Jak na razie opcja Powernode + Diva prowadzi w osobistym rankingu.

Chociaż, pamiętam że byłem oczarowany brzmieniem Rotela A12 + podstawkowe Elac Carina. Tylko nie wiem czy taki zestaw dałby radę w moim salonie 36m2.

NAD jednak nic się nie zmienia. Oni to chyba robią specjalnie, ten zamulony dźwięk.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

@sowik

A jakby tak sprawdzić ten set i połączyć ze streamerem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, audioburak napisał:

@sowik

A jakby tak sprawdzić ten set i połączyć ze streamerem:

Ukryta Zawartość

Myślałem o tym lub o all-in-one Yamaha RN 800.

Niestety obie Yamahy to kawał kloca a ja nie mam tyle miejsca na szafce RTV- jest zbyt płytka. Musiałbym dorzucić wymianę tej szafki pod zestaw z Yamahą a to pewnie +1500zł do kosztów.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi