Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer do ls50 i arcam avr390

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, obecnie mam w kinie heco cela xt 701 bez subow z tym arcamem. Rozważam zmianę na ls50(posiadam,) + subwoofer ( lub dwa). 

Pomieszczenie malutkie  okolice 13m kwadratowych. O ile w filmach heco wpadają świetne nawet bez suba, to w muzyce w tym pomieszczeniu brak juz precyzji na basie. 

Moze dobrze ustawiony jeden(lub dwa) svs sb-1000 załatwiłby sprawę ?

Edytowane przez SonOctavius
https://www.audiostereo.pl/topic/168434-jaki-subwoofer-do-ls50-i-arcam-avr390/

Aby poprawic ten zakres basu ktory juz masz subwooferem, musial byc go najpierw wyeliminowac z monitorow. Czy masz mozliwosc obciecia tych monitorow np. od 80Hz zarowno w KD jak i w stereo?

52 minuty temu, xajas napisał:

Aby poprawic ten zakres basu ktory juz masz subwooferem, musial byc go najpierw wyeliminowac z monitorow. Czy masz mozliwosc obciecia tych monitorow np. od 80Hz zarowno w KD jak i w stereo?

Xajas, Celany XT701 to są podłogówki. Wiem, bo mam identyczne kolumny.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, xajas napisał:

Tak mam taka mozliwosc w opcjach arcama, a on w kinie super i stereo tez spoko.

Mam jeszcze sabaja, ale tego z subem nie można dobrze zgrać. 

Heco sa spoko tylko jest duży problem z ustawieniem ich pod muzyke w pokoju, nawet z dirac. Bass jest jakis rozlazly + pewnie większość jest za sciana u sąsiadów hehe.

Lepiej dwa svs sb1000 czy  jeden sb2000 ? Oba sa w dobrej cenie obecnie... Nowe.

Cenowo nie ma tak dłużej rocznicy 4k vs 2.9k.

10 minut temu, SonOctavius napisał:

Mam jeszcze sabaja, ale tego z subem nie można dobrze zgrać. 

Dlaczego ? Miałem i było dobrze. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, SonOctavius napisał:

Lepiej dwa svs sb1000 czy  jeden sb2000 ? Oba sa w dobrej cenie obecnie... Nowe.

1000 zł to dobra cena... tyle to kiedyś kosztowało. SB 1000 to zabawka, SB 2000 mam mieszane uczucia, PB 2000 już się do czegoś nadaje. Zawsze 2 sztuki zrobią lepszą robotę.

Edytowane przez fetek
46 minut temu, Piopio napisał:

Dlaczego ? Miałem i było dobrze. 

A  jednak "głośność"wyjścia subout nie jest liniowa z  wzmocnieniem na kolumnach. Traktuje to jako wade. 

44 minuty temu, fetek napisał:

1000 zł to dobra cena... tyle to kiedyś kosztowało. SB 1000 to zabawka, SB 2000 mam mieszane uczucia, PB 2000 już się do czegoś nadaje. Zawsze 2 sztuki zrobią lepszą robotę.

Do malego pomieszczenia nie potrzebuje niewiadomo czego, a ma byc szybkie i precyzyjne z muzyka i ok w filmach. 

Zastanawiam sie jeszcze nad jakimś subem z głośnikiem skierowanym do dolu. Nie łatwiej to czasem ustawić ?

3 minuty temu, SonOctavius napisał:

A  jednak "głośność"wyjścia subout nie jest liniowa z  wzmocnieniem na kolumnach. Traktuje to jako wade. 

A odczułeś to praktycznie ? Bo ja nie ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Moim zdaniem mało kto ogarnia na tym forum, a piszą wszyscy. xD

W sprawach zgrania suba, korekcji, słuchaj się xajasa, a w zimę w trampkach Cię nie wypuści. ;)

Edytowane przez J4Z

.

Cześć 🙂 bez sprawdzenia we własnych warunkach się moim zdaniem nie obejdzie. Jeśli zależy Ci na fajnym zejściu i obszernym dole, to SVS SB-1000 będzie dobrym kierunkiem. Jeśli zależy Ci jednak na szybszym dźwięku, ale sporo łagodniejszym podejściu, to REL T/5x może być lepszą opcją 🙂 

Zachęcam do obejrzenia filmu, opowiada co prawda o wersji Pro SVSa, ale i tak może Ci się przydać 🙂 W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy, podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Xajas, Celany XT701 to są podłogówki. Wiem, bo mam identyczne kolumny.

Czy te monitory to pdlogowki czy podstawkowce nie odgrywa roli. Chodzi od podział pasma miedzy monitorami i subwooferem

Cenowo nie ma tak dłużej rocznicy 4k vs 2.9k.

Zawsze lepiej dwa mniejsze niz jeden wiekszy

Zwroc tez uwage na mozliwosc ustawienia ich odpowiednim miejscu

Zakladam, ze siedzisz symetrycznie w pomiesczeniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, SonOctavius napisał:

Do malego pomieszczenia nie potrzebuje niewiadomo czego, a ma byc szybkie i precyzyjne z muzyka i ok w filmach. 

żadna z propozycji nie kwalifikuje się na "nie wiadomo co". Dopiero zauważyłem że to 13mkw, więc faktycznie w takiej opcji lepiej iść w dwa SB1000 a najlepiej w cztery.

6 godzin temu, SonOctavius napisał:

Zastanawiam sie jeszcze nad jakimś subem z głośnikiem skierowanym do dolu. Nie łatwiej to czasem ustawić ?

Podobno szybko zdychają zawieszenia

Zawsze lepiej miec dwa mniejsze niz jeden wiekszy, ale jeszcze lepiej miec dwa wieksze :DDD
sam mam sb3000 na 35m2 i do muzy jest super, w kinie tez fajny ale juz takiego efektu wow nie ma, stad pewnie bedzie zakup drugiego, od razu napisze ze nic wiekszego mi nie wejdzie bo od razu by poszedl sub otwarty, stad moja propozycja idz w dwa pb czy to 1000 czy 2000, zawsze powtarzam ze kup najwiekszego i najmocniejszego suba na jaki cie stac niezaleznie od metrazu.... poznej zawszse mozesz dokupic drugiego jak sie odkujesz 😄 

Zawsze lepiej miec dwa mniejsze niz jeden wiekszy, ale jeszcze lepiej miec dwa wieksze :DDD
sam mam sb3000 na 35m2 i do muzy jest super, w kinie tez fajny ale juz takiego efektu wow nie ma, stad pewnie bedzie zakup drugiego, od razu napisze ze nic wiekszego mi nie wejdzie bo od razu by poszedl sub otwarty, stad moja propozycja idz w dwa pb czy to 1000 czy 2000, zawsze powtarzam ze kup najwiekszego i najmocniejszego suba na jaki cie stac niezaleznie od metrazu.... poznej zawszse mozesz dokupic drugiego jak sie odkujesz  
Miałem dokładnie takie same wrażenia, jak Ty. Już miałem kupować drugiego SB 3000 ale trafił się SB 16 ultra. Teraz jest Ok

Panowie, a tak z innej beczki zapytam. Jak na szybkość suba wpływa wbudowany DSP?  Sub dostaje na wejściu sygnał analogowy. Jest on później digitalizowany, żeby dokonać korekcji w domenie cyfrowej, a później znowu konwertowany do postaci analogowej. Jak wiadomo wszystkie te operacje zabierają czas. I tu się zastanawiam ile czasu. Czy wprowadzone opóźnienie słychać?

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 godziny temu, brewka87 napisał:

Panowie, a tak z innej beczki zapytam. Jak na szybkość suba wpływa wbudowany DSP?  Sub dostaje na wejściu sygnał analogowy. Jest on później digitalizowany, żeby dokonać korekcji w domenie cyfrowej, a później znowu konwertowany do postaci analogowej. Jak wiadomo wszystkie te operacje zabierają czas. I tu się zastanawiam ile czasu. Czy wprowadzone opóźnienie słychać?

nie wykrylem zadnych opoznien ktore by wylapalo moje ucho, ale tez nie dam se reki uciac ze moje ucho jest niezawodne 🙂

14 godzin temu, RAF77 napisał:

Miałem dokładnie takie same wrażenia, jak Ty. Już miałem kupować drugiego SB 3000 ale trafił się SB 16 ultra. Teraz jest Ok

Ukryta Zawartość

niestety suby powyzej sb3000 maja dwie wady, sa duze oraz nie sa biale 😄 inaczej juz dawno by u mnie jeden czy dwa zagoscily, a tak to na otarcie lez zostanie 2x sb3000 ale to jeszcze chwile

Ukryta Zawartość

Jak wypada elac Sub 3030  w stereo ? Cena nawet atrakcyjna. Tylko membrana bierna zamiast  zamkniętej konstrukcji. Na+ kalibracja z aplikacja. 

Testy test... Zakupiłem sb2000, kto wie moze kiedyś drugi dołożę. Z celanami xt 701 lekko odciętymi na dole brzmi to czyściej i mega potężnie. 

Teraz czas na zabawę z kalibracją dirac heh

W dniu 8.11.2024 o 20:50, ryback napisał:

sam mam sb3000 na 35m2 i do muzy jest super, w kinie tez fajny ale juz takiego efektu wow nie ma, stad pewnie bedzie zakup drugiego, od razu napisze ze nic wiekszego mi nie wejdzie bo od razu by poszedl sub otwarty, stad moja propozycja idz w dwa pb czy to 1000 czy 2000, zawsze powtarzam ze kup najwiekszego i najmocniejszego suba na jaki cie stac niezaleznie od metrazu.... poznej zawszse mozesz dokupic drugiego jak sie odkujesz 😄 

No nie wiem czy na taki 15-20m pokój kolos pokroju RP1600sw to dobry wybór.