Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, tmnich napisał:

Czytajcie dokumentację, a nie sugerujcie się jakimś kolesiem co opowiada bzdury.

Nie mam tego urządzenia, ale z sympatią mu się przyglądam. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Wito76 napisał:

może ta psychoakustyka bardziej dotyczy tych co ufają ASR? Zmierzyło się fajnie, łoo jaki odstęp sygnału od szumu, kupuję, gra świetnie, "oscyloskop" nie może się mylić.

Też tak uważam. Ufne stworzenie kupuje co mu podrzucą pod nos popularne portaliki pomiarowe. A że nie gra, to się wmówi że gra..

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

To w końcu warto kupić ? Mam Wiim Mini i jestem zadowolony ale co nieco mu brakuje i myślałem o Ultra a tu takie sprzeczności w ocenie, że już nie wiem komu wierzyć...

Wojtek

1 minutę temu, Filwoj napisał:

To w końcu warto kupić ? Mam Wiim Mini i jestem zadowolony ale co nieco mu brakuje i myślałem o Ultra a tu takie sprzeczności w ocenie, że już nie wiem komu wierzyć...

Nikomu, kup, przetestuj, będziesz zadowolony zostaw, jeżeli nie odeślij, tyle.

10 minut temu, Filwoj napisał:

Kup a będziesz zadowolony. Nie jest wybitny ale po przeskoku z mini będziesz miał ogromny progres. 

Za te pieniądze nie kupisz nic lepszego. 

Jedną rzecz sobie przypominałem 😀

Znajomy ma Wiim Ultra ,gra po USB. I nie dość że zadowolony, to jescze filmiki które mi powysyłał sa na bardzo wysokim poziomie... (wiadomo ze nie ma co oceniać po, ale też nagrać lepiej niż jest się raczej nie da)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, Pirania76 napisał:

Kup a będziesz zadowolony. Nie jest wybitny ale po przeskoku z mini będziesz miał ogromny progres. 

Za te pieniądze nie kupisz nic lepszego. 

Sukces WiiM to przede wszystkim bardzo atrakcyjna cena.

Jak już pisałem wcześniej, dostajesz bardzo dużo za tak niewiele.

Dla mnie WiiM Ultra gra bardzo przyzwoicie, jako typowy streamer lub transport po USB.

Mam porównanie do Eversolo A8 i WiiM, który jest prawie 5,5 razy tańszy naprawdę daje radę.

Różnice w cenie możesz zainwestować np, w ten DAC :

Topping D90 III Discrete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kusząca propozycja dla kogoś kto ma tę różnicę. Ale kupować streamer z DAC'em a potem DAC aby lepiej grało to bez sensu. Wolałbym kupić funkcjonalny streamer bez DAC, dobry DAC i podpiąć to do dobrego wzmacniacza z pilotem. Tutaj na Wiim Ultra chyba nie ma miejsca.

Wojtek

19 minut temu, Filwoj napisał:

Kusząca propozycja dla kogoś kto ma tę różnicę. Ale kupować streamer z DAC'em a potem DAC aby lepiej grało to bez sensu. Wolałbym kupić funkcjonalny streamer bez DAC, dobry DAC i podpiąć to do dobrego wzmacniacza z pilotem. Tutaj na Wiim Ultra chyba nie ma miejsca.

No właśnie chyba nie ma transportu z takimi możliwościami jak WiiM, czyli hdmi arc, ekranik dotykowy 😉,  TIDAL Connect, Spotify Connect, itd…  za 1700, gdyby jeszcze miał AirPlay 2 i natywne DSD to byłyby prze hit.

Edytowane przez tmnich
1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Też tak uważam. Ufne stworzenie kupuje co mu podrzucą pod nos popularne portaliki pomiarowe. A że nie gra, to się wmówi że gra..

To się nazywa zbiorowe otumanienie. 

Już bywału tu takie. Np kult Hegla. A ten ich wzmacniacz H80 grał tak przeciętnie że szkoda gadać. 

33 minuty temu, Filwoj napisał:

Też bym chciał czysty transport. 

19 minut temu, tmnich napisał:

No właśnie chyba nie ma transportu z takimi możliwościami jak WiiM,

Bo producenci tych wynalazków mają to w dupie. Myśla że jak upchaja więcej funkcji w jedno pudło to lepiej. Czasami lepiej, znaczy mniej. Chętnie bym kupił jakieś urządzenie tylko z wyjściami cyfrowymi żeby nie płacić za resztę, której nie będę używał. Tylko żeby to przynajmniej grało po tej cyfrze. 

?👈

Godzinę temu, Filwoj napisał:

Ale kupować streamer z DAC'em a potem DAC aby lepiej grało to bez sensu.

WiiM ma na pokładzie przetwornik 32 bitowy obsługujący wszystkie znane z audio samplingi. To identyczny przetwornik jak ES-A6 na kości ES9038, zajrzyj na portal ASR i zobacz jak liniowy jest ten przetwornik aż do najniższych poziomów, naprawdę nic więcej nie potrzeba.

P.S. Największa "wada" tego WiiM-a to brak wyjść symetrycznych, ale za te pieniądze nie można mieć wszystkiego, chyba.

48 minut temu, rafal735r napisał:

Jak będziesz używał tylko wejść/wyjść cyfrowych to będziesz miał czysty transport. Np. w ES-A6 jest możliwość włączenia tylko tych gniazd połączeniowych które potrzebujemy, nawet tych analogowych. 

48 minut temu, rafal735r napisał:

A ten ich wzmacniacz H80 grał tak przeciętnie że szkoda gadać. 

Może nie umiałeś go wykorzystać we właściwy sposób 😉

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

To się nazywa zbiorowe otumanienie. 

Już bywału tu takie. Np kult Hegla. A ten ich wzmacniacz H80 grał tak przeciętnie że szkoda gadać. 

Bo producenci tych wynalazków mają to w dupie. Myśla że jak upchaja więcej funkcji w jedno pudło to lepiej. Czasami lepiej, znaczy mniej. Chętnie bym kupił jakieś urządzenie tylko z wyjściami cyfrowymi żeby nie płacić za resztę, której nie będę używał. Tylko żeby to przynajmniej grało po tej cyfrze. 

Ifi zen stream, miałem go w domu, bardzo dobre wyjście coax, nie ma ekranów i innych bajerow 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Jak będziesz używał tylko wejść/wyjść cyfrowych to będziesz miał czysty transport. Np. w ES-A6 jest możliwość włączenia tylko tych gniazd połączeniowych które potrzebujemy, nawet tych analogowych

Ale i tak muszę za to zapłacić. 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

WiiM ma na pokładzie przetwornik 32 bitowy obsługujący wszystkie znane z audio samplingi. To identyczny przetwornik jak ES-A6 na kości ES9038, zajrzyj na portal ASR i zobacz jak liniowy jest ten przetwornik aż do najniższych poziomów, naprawdę nic więcej nie potrzeba.

Nie ma to znacznia. Miałem przetworniki na tych samych kościach które brzmiały całkowicie inaczej. Opieranie się na samych tabelkach to ograniczanie samego siebie. 

?👈

W dniu 8.11.2024 o 18:03, miglanz napisał:

Cieżko się z Tobą Piotrze nie zgodzić 🙂 Ja sobie Ultra odpuściłem z powodu braku Airplay, ale nowy Bluesound Nano zrobił się nagle fajną alternatywą bo ma też nagle wyjście USB.

Prawda. Dało się. A w wyższych kalibrację. Ok płatna, ale jest. 

Robi się ciekawie w tym segmencie.

Ale nie tylko w tym.

11 godzin temu, rafal735r napisał:

Nie ma to znacznia. Miałem przetworniki na tych samych kościach które brzmiały całkowicie inaczej. Opieranie się na samych tabelkach to ograniczanie samego siebie. 

Zgadzam się. 

Dlatego jest grono osób które czeka na sam transport. W niższe cenie. Po prostu. 

15 godzin temu, rafal735r napisał:

Miałem przetworniki na tych samych kościach które brzmiały całkowicie inaczej.

Musisz zastanowić się nad sobą, przyznaję że coś może być na rzeczy 😉.

Największy koszt w urządzeniach audio to chyba obudowa, zwłaszcza jak jest z jakimiś bajerami. Zawsze najwięcej kosztuje to co najwięcej waży 😉.

Nie musisz, możesz czekać na taką konfigurację jak potrzebujesz.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Musisz zastanowić się nad sobą, przyznaję że coś może być na rzeczy

Szkoda pióra. 

?👈

31 minut temu, rafal735r napisał:

Szkoda pióra. 

Pióro to narzędzie poetów 😉.

23 godziny temu, tmnich napisał:

Sukces WiiM to przede wszystkim bardzo atrakcyjna cena.

Jak już pisałem wcześniej, dostajesz bardzo dużo za tak niewiele.

Dla mnie WiiM Ultra gra bardzo przyzwoicie, jako typowy streamer lub transport po USB.

Mam porównanie do Eversolo A8 i WiiM, który jest prawie 5,5 razy tańszy naprawdę daje radę.

Różnice w cenie możesz zainwestować np, w ten DAC :

Topping D90 III Discrete

Ukryta Zawartość

Tu jest sporo taniej, tylko trzeba szybko brać póki jeszcze promocja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

2 godziny temu, treinerek napisał:

Tu jest sporo taniej, tylko trzeba szybko brać póki jeszcze promocja.

Ukryta Zawartość

Czy znasz ten sklep?

Ukryta Zawartość

9 minut temu, tmnich napisał:

Czy znasz ten sklep?

Tak znam, kupowałem w nim i nie było ,żadnych problemów. Z reguły w ciągu tygodnia towar dochodzi, a wysyłka jak wartość przekracza 50 euro jest bezpłatna.

Parę innych osób też kupowała i też byli zadowoleni.

Ze 3 miesiące temu kolega kupował Toppinga E70 Velvet za 1150zł i w ciągu 6 dni doszedł.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

W dniu 11.11.2024 o 15:07, tmnich napisał:

Czytajcie dokumentację, a nie sugerujcie się jakimś kolesiem co opowiada bzdury

Tego "kolesia" znamy na forum już kilkanaście lat - więc wyluzuj

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

8 minut temu, Tomek_waw napisał:

Nawet jak ktoś jest i 20 lat na forum to nie zmienia faktu, że warto poczytać o urządzeniu ,które się kupuje / używa.

Chodziło mi o ton wypowiedzi, nie o sens.

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Z ciekawości o kim mowa?

@rafal735r

4 minuty temu, matoole napisał:

Chodziło mi o ton wypowiedzi, nie o sens.

😂😂😂😂😂, ton Ci się nie podoba?, same dramaty.

Narracja autora tego wątku się nie potwierdziła.

Nie był to problem WiiM ultra, tylko nieumiejętność skonfigurowania urządzenia oraz protokołu SMB.

Edytowane przez tmnich
13 minut temu, tmnich napisał:

😂😂😂😂😂, ton Ci się nie podoba?, same dramaty.

Żadne dramaty, ale jesteś tutaj od niedawna i już oborą leci.

13 minut temu, matoole napisał:

Żadne dramaty, ale jesteś tutaj od niedawna i już oborą leci.

Jaką obora ??? Czyli co, koleś z tzw. branży nagrywa film o WiiM Ultra, bez weryfikacji możliwości tego urządzenia, później się ktoś powołuje na ten film, a ja piszę, że koleś gada głupoty(co udowodniłem) i Ty to nazywasz obora ?

Oczywiście o jego kompromitacji i wprowadzeniu niektórych w błąd to już nic nie wspomniesz ???

Szkoda czasu. Bawcie się w swoim towarzystwie.

Edytowane przez tmnich
  • Pokaż nowe odpowiedzi