Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, Kyle napisał:

na skutek wyciszenia podbić.

no to jakby wyciales/wyciszyles na dlugosci 25-400hz. 

29 minut temu, Kyle napisał:

"dobicie" przypadnie na częstotliwość którą podbiłeś o kolejne np. 4dB (powyżej "-0dB"), to będziesz miał przesterowanie

Pisalem przeciez ze w APO niczego nie podbijalem. 

31 minut temu, Kyle napisał:

jeśli limiter zadziała

W apce auralica nie ma limitera. 

34 minuty temu, Kyle napisał:

po czwarte wybacz mój ton, ale na prawdę ogarnijcie z kolegami podstawy

Wybaczam twoj ton, jak wspominalem kilka juz razy w APO nie podbijalem niczego, a mimo wszystko efekt koncowy przy zaledwie scieciu dwoch pikow o 3-4db psul mi slyszalny efekt koncowy. Mnie cyfrowe filtry nie odpowiadaja gdyz zmienia sie w jakis niezrozumialy dla mnie sposob odbior calosciowy muzyki. 

Ale najwazniejsze ze ci pasuje nie ma sprawy. Ja porzeźbilem akustyke manualnie na tyle dobrze ze korekcje cyfrowa traktuje jako zabawe.

pozdrawiam

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

9 minut temu, Mikelas76 napisał:

W apce auralica nie ma limitera. 

Limiter jest zintegrowaną częścią wielu EQ. Jeśli nie ma limitera, to po podbiciu powyżej 0dB (w chwili wystąpienia w muzyce dźwięku o max amplitudzie w częstotliwości podbicia) po prostu będzie przester (zamiast ratunek w postaci aktywacji limitera).

9 minut temu, Mikelas76 napisał:

no to jakby wyciales/wyciszyles na dlugosci 25-400hz. 

Wypadkowo (suma wycięcia z podbiciami pomieszczenia) została tam uzyskana równowaga. Takie rzeczy raczej tylko przy korektorach parametrycznych są sensownie możliwe - takich jakie zostały tam użyte)

Edytowane przez Kyle
5 minut temu, Kyle napisał:

Także nie ma sensu walczyć z dołami przez podbijanie na EQ

Teraz mowimy o oczywistych oczywistosciach.

Jak napisalem, nie mam podbic zalaczonych, to jest kilkutygodniowa zabawa apka auralica. 

Efekt bez podbic z nieduzym scieciem 3-pikow nadal uwazam ze zmienia wiecej niz powiniem. 

Nie jestem fanem korekcji cyfrowej. Traktowalbym to jako ostatecznosc.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Kyle napisał:

Moja rada dla ogółu: jak korygujecie, to najbezpieczniej jest odejmować podbicia, a nie podbijać cokolwiek.

U mnie była tylko korekta górek na basie, bardzo podobnie jak u Ciebie. Wcześniej kombinowałem z różnymi krzywymi, ale ostatecznie najlepszy efekt miałem z prostymi filtrami IIR ściągającymi lekko górki.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

w APO nie podbijalem niczego

Co obrazuje w takim razie ten wykres korektora (bo widzę tam podbicia o kilka decybeli):

Screenshot_20241029_191012.jpg

Jedno przy 40Hz o jakieś 3dB, a drugie przy 4kHz o jakieś 4 dB.

Godzinę temu, Kyle napisał:

.. właśnie o takich podstawach pisałem wcześniej. Zamiast zabierać się za zaawansowane korektory, sugeruję na początek nauczyć się podstaw, przy użyciu prymitywnych korektorów rodem z WinAmp sprzed 25lat - fajnie słychać wszelkie błędy nieumiejętnej korekcji.

Niepotrzebny mentorski ton.  A wyjaśnij mi proszę czym różni się ścięcię górek od podbicia dołków z dodatkowymi obniżnieniem o kilka dB często z automatu 😄 

Zrobiłem sobie chyba z 1k róznych wersji filtrów, w tym zaawansowanych FIR, z korektami fazy do róznych postaci, w róznych wersja kodowania....

a i tak wolę dźwięk bez korekty, nawet najprostszej (choć takie brzmią i tak najlepiej - bas, lekki minus, nie za duże Q)

Edytowane przez marcinmarcin

6 minut temu, Kyle napisał:

Limiter jest zintegrowaną częścią wielu EQ

Byc moze jest zaszyty w apce choc go nie widac. Znalezione w instrukcji informacje sugeruja aby nie przesadzac z wartosciami korekcji i zatrzymac sie na 6db. O limiterach brak informacji.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

filtrami IIR ściągającymi lekko górki.

Jestem zdania, że lepsze są do wyciszania podbić filtry parametryczne (dokładny wybór częstotliwości, nachylenia filtra, a nie tylko jego siły).

4 minuty temu, Kyle napisał:

Jestem zdania, że lepsze są do wyciszania podbić filtry parametryczne (dokładny wybór częstotliwości, nachylenia filtra, a nie tylko jego siły).

Chodziło mi o filtry FIR i IIR  😉 

Edytowane przez marcinmarcin

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Byc moze jest zaszyty w apce choc go nie widac. Znalezione w instrukcji informacje sugeruja aby nie przesadzac z wartosciami korekcji i zatrzymac sie na 6db. O limiterach brak informacji.

Jak najbardziej takich rzeczy nie widać w typowym EQ. Nie ma nad tym kontroli w typowym EQ. Po prostu producenci tak zarządzają ewentualnym problemem przesterowania (lepiej go potraktować wbudowanym limiterem, niż doprowadzić do klasycznego "clippingu"/"przesteru cyfrowego"). Oczywiście nawet w instrukcjach może nie być wzmianki, że zastosowano takie rozwiązanie "ratunkowe".

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

doczytaj o FIR i IIR  😉 

No przypomniałem sobie 😅

2 minuty temu, Kyle napisał:

Co obrazuje w takim razie ten wykres korektora (bo widzę tam podbicia o kilka decybeli):

Moze zle opisalem, a moze ty nie dosc doczytales. Ten screen dotyczy apki auralica gdzie moge sobie bardzo szybko zmieniac ilosc punktow korekcji (max 16) i rownie szybko wlaczac lub wylaczac a to pomaga przy pomiarach w REWie.  Traktuje to jako zabawe. 

Filtry w APO robilem 2-3 lata temu i tam tez nie podbijalem niczego po wielu rozmowach z kolegami z forum. 

Kazdy z nich niezaleznie mowil wprost, likwidowac tylko problematyczne piki, nic nie podbijac bo efekt koncowy nie zawsze jest zadawalajacy. I z tym sie zgadzam. Wprowadzone filtry, powtarzam, BEZ PODBIĆ, gdzie tylko najbardziej krytyczne punkty byly korygowane, zmienialy odbierany dzwiek w sposob ktory sie mi i innym nie podobal. 

Korekty byly wartosci 4-5db, nie wycinane wasko, tylko tak jak zoobrazowane bylo na splu. 

Nie podobalo sie to nam ostatecznie, efektem czego byla adaptacja pomieszczenia, ktora okazala sie duzo lepszym i naturalniejszym rozwiazaniem. 

9 minut temu, Kyle napisał:

Nie ma nad tym kontroli w typowym EQ.

To moze zapytam tak. Masz zaadoptowane akustycznie pomieszczenie? Z wykorzystaniem np pulapek basowych z membranami czy tez bez nich, a moze przegrod szerokopasmowych z welny czy pianki akustycznej? Czy jakies rezonatory itp? O zwyklych absorberach czy dyfuzorach nie wspominam bo to sa podstawy.

Weźmy na warsztat ten obraz (kolor różowy jak napisałeś, to po korekcji):

4.jpeg

Generalnie mamy tutaj do czynienia z wyciszeniem przy 29Hz po korekcji - moim zdaniem lepiej było tutaj nie dotykać, bo tej energii w zakresie szeroko pojmowanego "basu" tam nie widzę "za dużo" wzgl. choćby rejonów ~120Hz. Oczywiście piszę "na oko".

Natomiast napisałeś, że nic nie było podbijane - w takim razie z jakiego powodu kreska różowa w zakresie od ~35Hz i gładko do ~50Hz jest nieco wyżej niż kreska niebieska? (nie jakoś dużo, ale jednak)

20 minut temu, Mikelas76 napisał:

Masz zaadoptowane akustycznie pomieszczenie?

Tak, choć u mnie wpływ akustyki jest wielokrotnie mniejszy niż zapewne u Ciebie (bo słucham w bliskim polu). Jak słuchasz z 3m od kolumn i ogólnie stosunek odległości słuchacza do kolumn jest zbliżony lub nawet dalszy, niż słuchacz-ściany, to nie pozostaje nic innego niż ostra inwestycja w akustykę ingerującą w całym paśmie.

12 minut temu, Kyle napisał:

Generalnie mamy tutaj do czynienia z wyciszeniem przy 29Hz po korekcji - moim zdaniem lepiej było tutaj nie dotykać, bo tej energii w zakresie szeroko pojmowanego "basu" tam nie widzę "za dużo" wzgl. choćby rejonów ~120Hz. Oczywiście piszę "na oko".

Natomiast napisałeś, że nic nie było podbijane - w takim razie z jakiego powodu kreska różowa w zakresie od ~35Hz i gładko do ~50Hz jest nieco wyżej niż kreska niebieska? (nie jakoś dużo, ale jednak)

Ok widze ze czytasz po lebkach i bez zrozumienia. 

TE WYKRESY DOTYCZY OBECNEJ KOREKCJI W APCE AURALICA ktora sie bawie od kilku tygodni. Celem tego bylo uzyskanie troche na basie w zakresie od 35-55hz gdyz na wykresie tego basu jest mniej. Jest tez rzadziej spotykany w sluchanej muzyce. To byl eksperyment jesli chodzi o efekt koncowy i mozliwosci Auralica. 

Nie mam w tym momencie wykresu spl dla korekcji po APO. 

Zarowno obecna korekcja z Auralica (ktora widzisz) jak i poprzednia po APO sprzed 2-3lat, (ktorej nie widzisz) nie byla zadawalajaca. W obu przypadkach korekcje cos daly i cos zabraly mowiac wprost.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Byla minimalistyczna, a i tak subiektywnie czulem ze czasami  zmienia wiecej niz powinna. 

Akustyke mam dopracowana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8.jpeg

4.jpeg

Kolor rozowy po korekcie

Kable tez mam dopracowane, jak i akustyke. Meloman i fan akustyki moze byc tez „kablażem”

Uuuu Panie, jakbyś wyrównał porządnie te basisko, ciekawe czy byś nie doszedł do podobnych wniosków, co ja. Taka korekcja to nie korekcja. :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

53 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Zrobiłem sobie chyba z 1k róznych wersji filtrów, w tym zaawansowanych FIR, z korektami fazy do róznych postaci, w róznych wersja kodowania....

Filtry fir czyli z liniową fazą nie są najlepsze w zakresie niskich częstotliwości, bo wprowadzają spory pre-ringing. 

nagrywamy.com

1 minutę temu, J4Z napisał:

Uuuu Panie, jakbyś wyrównał porządnie te basisko, ciekawe czy byś nie doszedł do podobnych wniosków

Ale tu nie ma basiska😉

Jak pisalem nie jestem fanem korekcji cyfrowej. Pewnie dopiero odsluch wlasny pokazalby jak to brzmi naprawde.

Poza tym nie chcialbym mieć tak plaskiej linii na basie

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Poza tym nie chcialbym mieć tak plaskiej linii na basie

Toż to czemu?

3 minuty temu, J4Z napisał:

Ale teraz mas dziurę. Niefortunnie nazwałem to basiskiem.

Trzeba by u kolegi popatrzyć na całe pasmo (od 20Hz do 20kHz) by wiedzieć, czy w ogóle ten zakres (do 400Hz widoczny na wykresie), to nie jest jedna wielka góra, będąca znacznie powyżej np. średnicy w rejonach 2kHz 🙃

Edytowane przez Kyle
14 minut temu, Kyle napisał:

by wiedzieć, czy w ogóle ten zakres (do 400Hz widoczny na wykresie), to nie jest jedna wielka góra, będąca znacznie powyżej np. średnicy w rejonach 2kHz

Nie boj sie nie jest.

Wyczuwam heheszki kolego, nieladnie. 

11 minut temu, J4Z napisał:

Obstawiam że mierzył na 75db

Umikiem tak

Nie potrzebnie wpisy o Wimie przeistoczyly sie w akustyke i korekcje. Koncze wpisy bo to juz zasmiecanie watku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie potrzebnie wpisy o Wimie przeistoczyly sie w akustyke i korekcje. Koncze wpisy bo to juz zasmiecanie watku

Rafał się nie pogniewa. Zakończył temat.

.

Z ciekawosci nawet by sprawdzil ta twoja korekcje, ale pewnie mieszkasz na drugim koncu polski od mojej wielkopolski 🙂

2 godziny temu, Kyle napisał:

Jak skorygowałeś powstały przester?

Przed przesterowaniem zabezpiecza się wstępnym offsetem całości w domenie cyfrowej o planowaną regulację na plus. W torach studyjnych jest mnóstwo regulacji opartych o DSP a tworzone są na nich często wybitne brzmieniowo rejestracje. Jak oni to w tych studiach robią że audiofilska elita to przyjmuje i często pieje z zachwytu nad jakością techniczną nagrania? 😉 

28 minut temu, Mikelas76 napisał:

WiiM ma przecież moduł w DSP do korekcji akustyki to chyba ta dyskusja jest na temat, ale może się nie znam 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

6 godzin temu, J4Z napisał:

Wiadomka, mieszkam w takim miejscu że prawie do wszystkich mam daleko. xD

Olsztyn WM

Chyba ja mam dalej 😄

?👈

8 godzin temu, przemak napisał:

Filtry fir czyli z liniową fazą nie są najlepsze w zakresie niskich częstotliwości, bo wprowadzają spory pre-ringing. 

FIR i implementacji w postaci pliku Wav do APO używałem właśnie głównie do korekty fazy. Zgodnie z różnymi szkołami albo wyplaszczalem fazę, albo wyrownywalem nierówności między kolumnami. Żadna z tych opcji mi się nie spodobala odsłuchowo (pomiarowo po korekcie było pięknie). Ostatnie najbardziej strawne dla mnie DSP, to była wyłącznie korekta filtrami IIR górek na basie z prostym filtrem parametrycznym o Q nie wyższym niż 7-8. Przy wyższych wartościach Q miałem właśnie wrażenie "dzwoniącego" a na pewno mało naturalnego basu. Czyli np u mnie był filtr 52Hz,Q8,-7dB na najbardziej upierdliwy główny mod. Kolumny w OZ z mniejszą ilością basu zmniejszyły w porownaniu do poprzednich mod z 15dB na 8dB. Czyli dały podobny efekt jak wcześniejsze i korekta DSP... 

33 minuty temu, J4Z napisał:

Wychodzi na to, że nie znasz. 

Dlatego uczestniczę w forum żeby poznawać, ale tylko wiedzę rzetelną opartą o fizykę i technikę. Jak na razie to najwięcej tej wiedzy jest na profesjonalnych portalach zajmujących się pomiarami takimi jak np. "0dB.pl" T. Wróblewskiego, no i oczywiście znienawidzone przez wielu ASR 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

50 minut temu, Lech36 napisał:

Jak na razie to najwięcej tej wiedzy jest na profesjonalnych portalach zajmujących się pomiarami takimi jak np. "0dB.pl"

Świetny kanał i świetny specjalista.

10 godzin temu, Lech36 napisał:

Przed przesterowaniem zabezpiecza się wstępnym offsetem całości w domenie cyfrowej o planowaną regulację

Tak się to powinno robić, jeśli ktoś już decyduje się na podbijanie (podbijasz o 6dB przy jakiejś częstotliwości, to całą głośność na EQ należy obniżyć o 6dB)

• Pokaż nowe odpowiedzi