Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, Kyle napisał:

Tak się to powinno robić, jeśli ktoś już decyduje się na podbijanie (podbijasz o 6dB przy jakiejś częstotliwości, to całą głośność na EQ należy obniżyć o 6dB)

A nawet i więcej, bywa, ale to już zależy np. od DACa.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

13 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Najlepiej tłumaczyć w jednym formacie. Pozostańmy może przy SPL i powietrzu. Jeżeli pomieszczenie generuje rezonans fali akustycznej i mamy pecha bo siedzimy np. w węźle fali akustycznej, u Majkela np. na częstotliwosci ok. 34Hz, to żadne cuda wianki z podbijaniem mocy sygnału na tej konkretnej f nie pomogą bo pomieszczenie nie pozwoli.

Dążąc do zwiększenia ciśnienia akustycznego SPL w tym punkcie, gdzie akurat wypada węzeł fali (dołek) realnie tylko pogorszamy sytuację bo niewiele zyskamy poza dobiciem z mocą do sufitu i przesterem jednocześnie.

Żeby go usłyszeć to trzeba znaleźć nuty, które na tej f grają i szukać uchem anomalii. U mnie slyszalem wielokrotnie. Sprawdziłem organoleptycznie więc zachęcam do odpuszczenia rezonansom pomieszczenia tam gdzie mają węzły czyt. dołki, a GD nie jest zerowy.

Jak ogarniemy GD i filtry z korekcją fazy to będzie łatwiej 😉

Pozdrawiam. M

IMG-20241023-WA0005.jpg

.

Pokaż może jeszcze przebieg Group Delay (GD) tego pomiaru. Wtedy widać, że tam gdzie nie jest zerowy korekcje dipów nie mają sensu. 

9 minut temu, MariuszZ. napisał:

Pokaż może jeszcze przebieg Group Delay (GD) tego pomiaru. Wtedy widać, że tam gdzie nie jest zerowy korekcje dipów nie mają sensu. 

Pokaż mi gdzie, a Ci pokażę. 

.

Godzinę temu, Kyle napisał:

Świetny kanał i świetny specjalista.

Tak się to powinno robić, jeśli ktoś już decyduje się na podbijanie (podbijasz o 6dB przy jakiejś częstotliwości, to całą głośność na EQ należy obniżyć o 6dB)

Dokładnie tak. W streamerze ES-A6 i innych tej firmy fabrycznie jest ustawiony headroom chyba 5dB, oczywiście można go zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od potrzeby. Na ekranie ES ta rezerwa jest oznaczona linią przerywaną której regulacja EQ na plus nie może przekroczyć. To ułatwia ustawianie korektę na plus. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

30 minut temu, J4Z napisał:

Pokaż mi gdzie, a Ci pokażę. 

Tam gdzie GD nie jest stały pomieszczenie będzie się bronić przed korekcją węzła faki akustycznej. Zasypywanie "dołka" jest niewskazane bo doprowadzi do zniekeształceń sygnału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

20 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tam gdzie GD nie jest stały pomieszczenie będzie się bronić przed korekcją węzła faki akustycznej. Zasypywanie "dołka" jest niewskazane bo doprowadzi do zniekeształceń sygnału.

Ukryta Zawartość

Znaczy ja nie zasypywałem, tylko zjechałem z całą resztą prawie do poziomu dołka, ale to chyba na to samo by wyszło, jakbym zasypał i zmniejszył gain (?). Bede odpalać lapka, to wrzucę. Zobaczymy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Jak na razie to najwięcej tej wiedzy jest na profesjonalnych portalach zajmujących się pomiarami

Masz racje, olbrzymia wiekszosc z nas nie jest ani elektronikami ani informatykami z zawodu czy tez z zacięcia. Olbrzymia większość z nas ocenia urzadzenia czy okablowanie na sluch, bo w tym hobby chodzi o to jak slychac a nie jak jest to pomierzone czy zbudowane. Dla takich uzytkownikow jest to forum. Dla, nazwijmy ich elektronikow masz inne fora, gdyz tam przedmiotem zainteresowania jest budowa, pomiar czy inny wykres, a niekoniecznie jakosc brzmienia.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Olbrzymia większość z nas ocenia urzadzenia czy okablowanie na sluch

Oceniać na słuch też trzeba umieć i jest to chyba większe wyzwanie niż pomiary elektryczne, akustyczne pomiary też nie są łatwe. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Masz racje, olbrzymia wiekszosc z nas nie jest ani elektronikami ani informatykami z zawodu czy tez z zacięcia. Olbrzymia większość z nas ocenia urzadzenia czy okablowanie na sluch, bo w tym hobby chodzi o to jak slychac a nie jak jest to pomierzone czy zbudowane. Dla takich uzytkownikow jest to forum. Dla, nazwijmy ich elektronikow masz inne fora, gdyz tam przedmiotem zainteresowania jest budowa, pomiar czy inny wykres, a niekoniecznie jakosc brzmienia.

Budowa często implikuje to jak dane urządzenie brzmi. I czy w ogóle "brzmi" 😉 Podstawy techniki trzeba znać by móc  coś ocenić a nie fantazjować. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Budowa często implikuje to jak dane urządzenie brzmi. I czy w ogóle "brzmi" 😉 Podstawy techniki trzeba znać by móc  coś ocenić a nie fantazjować. 

Nieprawda, nie ma potrzeby znajomości techniki przez melomanów, to kompletnie zbędne przy porównywaniu różnych systemów, bo słuch jest najważniejszy i wydaje ostateczny werdykt. 

Dzis podpięlem Wiim jako Pre plus Power. Daje rade. Szkoda ze nie mogę porównać bezpośrednio do dedykowanego Pre /DAC do tych końcówek. Bo pewnie przeważyły by detale na srednicy, czy górze. Przestrzeń, lokalizacja itd. Tak czy siak. Wiim świetnie się sprawuje jako Strimer /Pre. Bo sterujemy wtedy w sumie całym systemem z apki / pilota. Mam wrażenie że to lepsza opcja jak używanie go tylko jako sam strimer. Ma to większy sens i prostotę. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

20 godzin temu, J4Z napisał:

Zaskakujące jest, że w PL, jest to jedna osoba na co najmniej dwa fora. xDDD

Spróbuj napisać negatywnie o którymkolwiek Wiimie. Od razu zaczynają się jakieś wydumane filozofie. Rafał już przekonał się i wie pewnie o kim mowa. 

27 minut temu, Ajothe napisał:

Nieprawda, nie ma potrzeby znajomości techniki przez melomanów, to kompletnie zbędne przy porównywaniu różnych systemów, bo słuch jest najważniejszy i wydaje ostateczny werdykt. 

Słuch zawodzi. Inaczej oceni początkujący a inaczej doświadczony audiofil/meloman. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, Piopio napisał:

Słuch zawodzi. Inaczej oceni początkujący a inaczej doświadczony audiofil/meloman.

To prawda. Każdy oceni według własnych potrzeb. I spokojnie może mieć głęboko w poważaniu technikę. Do niczego ta wiedza nie jest mu potrzebna, skoro gra, tak jak lubi. 😀

17 minut temu, Piopio napisał:

Kogo zawodzi?

Moim zdaniem prawda jest gdzieś trochę pośrodku. Też mam gdzieś pomiary i to że coś tam cudownie wypadło na ASR i dostało ich rekomendację. Ważniejsze dla mnie jest to, jak urządzenie ocenione jest przez osłuchane ze sprzętem osoby, osoby mające porównanie i doświadczenie. Z drugiej strony nieraz sparzyłem się na czyichś opiniach. Każdy chyba coś tam kupił, było chwalone, miało być wow a wyszło rozczarowanie. Taki materiał na mema oczekiwania vs rzeczywistość. Na jednej ze znanych grup audio na FB atakował mnie na priv jakiś czas jeden chłopak z Wiim Mini, że gra świetnie, że wystarczy dobry kabel optyczny i w jakiejś tam recenzji podskoczyło Eversolo (napisałem tam w komentarzach że jest przeciętny) . Ktoś tam niby w recenzji stwierdził ze Eversolo kilkanaście razy droższe wcale nie lepsze i ten koleś podsyłał mi linki do recenzji, screeny itd. Tak się składa, że jak pisałem gdzieś wcześniej, mam Mini i wiem, że szału nie ma. Tragedii też, ale jest po prostu poprawnie z aspiracjami do hifi dla początkujących. Tak więc punkt widzenia zależy od wielu rzeczy. Różne oczekiwania, różne słyszenie, różny materiał porównawczy.

Edytowane przez Wito76
1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Mnie się wydaje, że dzięki znajomości podstaw techniki jesteś w stanie zaoszczędzić dużo czasu przy wyborach urządzeń audio :-) 

Godzinę temu, robo27 napisał:

Mnie się wydaje, że dzięki znajomości podstaw techniki jesteś w stanie zaoszczędzić dużo czasu przy wyborach urządzeń audio 🙂 

Niebardzo. Dac masz delta sigma? 

Godzinę temu, robo27 napisał:

Mnie się wydaje, że dzięki znajomości podstaw techniki jesteś w stanie zaoszczędzić dużo czasu przy wyborach urządzeń audio 🙂 

Moim zdaniem to nic nie daje, trzeba dużo sprzętu przesłuchać, żeby sobie coś wybrać, żadne dane techniczne nic nie pomogą. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

Niebardzo. Dac masz delta sigma? 

Nie mam, dzięki podstawowej wiedzy technicznej🙂

Edytowane przez robo27
10 minut temu, robo27 napisał:

Nie mam, dzięki podstawowej wiedzy technicznej🙂

A co masz?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Przyznam, że skłamałem, bo mam delta sigma zaimplementowany w wzmacniaczu. Nie korzystam z niego bo wolę brzmienie R2R. No i właśnie o tym jest chyba mowa, jak masz wiedzę n/t tego czego możesz się spodziewać po DACu wybierasz to brzmienie które Ci się podoba.

3 minuty temu, robo27 napisał:

Przyznam, że skłamałem, bo mam delta sigma zaimplementowany w wzmacniaczu. Nie korzystam z niego bo wolę brzmienie R2R. No i właśnie o tym jest chyba mowa, jak masz wiedzę n/t tego czego możesz się spodziewać po DACu wybierasz to brzmienie które Ci się podoba.

Wiedza o R2R na nic się nikomu nie zda jeśli ktoś nigdy nie miał takiego DACa i go nie porównywał. 

Tak jest z każdym klockiem audio. 

Szukam na przykład CD i co z tego że znajdę jakie podzespoły tam siedzą?! 

Czyli wybieram to co mi sie podoba aktualnie? 

To po co , takie gadanie że jak ma się podstawową wiedzę to się nie wybiera DS 🤷‍♀️

I co to za d2r? 

Ps no i jeszcze jedna kwestia , że jest D2R i D2R  jak diesel i diesel

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Wiedza o R2R na nic się nikomu nie zda jeśli ktoś nigdy nie miał takiego DACa i go nie porównywał. 

Tak jest z każdym klockiem audio. 

Ja mam inne zdanie. Mi wiedza zdobyta na tym forum, pomogła w moich wyborach i prawdopodobnie zaoszczędziłem dużo PLN przy zakupach urządzeń audio.

3 minuty temu, robo27 napisał:

Ja mam inne zdanie. Mi wiedza zdobyta na tym forum, pomogła w moich wyborach i prawdopodobnie zaoszczędziłem dużo PLN przy zakupach urządzeń audio.

A to ciekawe, zazdroszczę. 

4 godziny temu, Piopio napisał:

Czyli Wiim slabo zbudowany bo ujowo brzmi? A tak brzmi.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Słuch zawodzi. Inaczej oceni początkujący a inaczej doświadczony audiofil/meloman

nie klep glupot bo strace do konca cierpliwosc i jakas pozostala forme szacunku. 

Jak cos jest gniotem slychac od razu. 

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Z drugiej strony nieraz sparzyłem się na czyichś opiniach

Te wszystkie opinie i recenzje nalezy traktowc tylko pomocniczo. Tylko odsluch i tylko u siebie. Inaczej to nie ma sensu. A wykresy i budowę to se można wsadzić. Hmm gdzies miedzy bajki.

25 minut temu, Ajothe napisał:

No to bedzie tylko sciezka, ktora moze bedzie wiodla do celu a moze wielkie G z tego wyjdzie. 😛

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Pokaż nowe odpowiedzi