Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, rafal735r napisał:

dB

Dzięki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

I'm dłużej korzystam z pilota tym bardziej się zastanawiam w czym jest problem. Jest "czerwony guzik" mogę zmieniać utwory, głośność, źródła i są presety dzięki czemu nie muszę uruchamiać telefonu czy robić domownikom wykładu z użytkowania. Pilot działa po BT więc nie muszę " celować" . Nie jest idealny bo nie mogę nim sterować po menu , nie mogę też wybrać wejścia USB i nawigować po folderach ( tego nie rozumiem) , ale szczerze mówiąc to jest całkiem fajny. Głosowo nie testuję, bo zrezygnowałem z Alexy.

W dniu 30.11.2024 o 14:24, rafal735r napisał:

Chyba chodzi ci o sama membrane, to fakt. A nie o glosnik jako całość, gdzie pracuje na sztywnym zawieszeniu. Żeby te głośniki miały same zalety były by szeroko stosowane wszędzie, ale nie są. Tak samo Scan, Seas, Morel... nie wiem czy w ogóle produkuje takie przetworniki. Mam rozumieć że nie wiedzą co robią. Takiego typu przetworniki są stosowane szeroko głównie w konstrukcjach estradowych. Nie wiem dlaczego, bo się w to nie zagłębiałem, zapewne na możliwość znoszenia dużych obciążeń. Ogólnie myślę że ta dyskusja nie wiele ma sensu teraz, bo nie wiem co będziesz chciał obecnie udowodnić stosując "profesjonalnie" nazewnictwo i regułki. 

Z mojej strony EOT. 

Zawsze jak dochodzi do konkretów to kolega się wycofuje.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

Zapodaj te konkrety. Sztywny glosnik rodem wyciągnięty z kolumny estradowej vs glosnik do zastosowan domowych z membrana miękko zawieszona. 

?👈

1 godzinę temu, ::ART:: napisał:

Mnie z kolei interesuje WiiM Ultra jako transport do zewnętrznego DAC.

Ma to sens?

Będę go sprawdzał pod tym kątem przez weekend.

W dniu 28.11.2024 o 13:28, Lech36 napisał:

Też wróciłem po dłuższej przerwie.

Ja nie wróciłem 😉

Na razie pauza od wszystkich internetowych streamerow.

Szkoda czasu.

W dniu 28.11.2024 o 13:44, Lech36 napisał:

Nie bardzo wiem o co chodzi, ale jak popatrzysz na wykresy to powinieneś uzyskać odpowiedź. 

Nie uzyskałem.

Dzięki

W dniu 28.11.2024 o 13:44, Lech36 napisał:

Jakie wykresy? Wątpię żeby wszystkie wykresy były zbliżone przy takiej jak wyżej opisałeś różnicy. 

Czyli jednak nie mierzą? 

Zatem, pytałem o to już ale ostatni raz niech będzie.

17331578404824816961631741714428.jpg.ab65261a31af89413f2fef2ce7c66c25.jpg

17331578578734163707675151165562.jpg.801e01c3685c31a8b532722f7c352c80.jpg

Czy ten

17331579562564466123690084635425.jpg.e301454f5caeec2ad0017940e13f559e.jpg

17331579745333945756605601638474.jpg.8f11019d7d04ca49e3d529905c5963d8.jpg

Który jest ciepły?

2 godziny temu, ::ART:: napisał:

Ma to sens?

Ma. Chodź wszyscy czekamy na sport eversolo 🙂

28 minut temu, Allmr napisał:

Ten pierwszy.

Gdyż? Oczywiście podam informacje czekam tylko na Leszka 🙂

Pytam z ciekawości może mu podpowiesz delikatnie

2 godziny temu, ::ART:: napisał:

Ma to sens?

Pewnie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, ::ART:: napisał:

Ma to sens?

1 godzinę temu, Tomek_waw napisał:

@::ART:: jeżeli ma interesujące Cię wyjścia cyfrowe to możesz go tak używać. 

Godzinę temu, Allmr napisał:

Będę go sprawdzał pod tym kątem przez weekend.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ma. Chodź wszyscy czekamy na sport eversolo 🙂

43 minuty temu, ProjectPi napisał:

Pewnie.

A połączenie Wiim Ultra z lepszym DAC np. Denafrips Ares ?

6 minut temu, ::ART:: napisał:

Pewnie. Sam łącze z Holo Audio.

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, ::ART:: napisał:

Można używać z dowolnym kompatybilnym DACem. Na szczęście nikt tego póki co nie zabrania :)

Już chyba kilkukrotnie tutaj to wybrzmiało, że wąskim gardłem dla wielu może być to, że inne streamery zwyczajnie grają/brzmią lepiej.

Całkiem możliwe że tak jest , ale Wito słuchałeś w domu ze swoim dac-iem czy,  Przeczytałeś?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

58 minut temu, ProjectPi napisał:

Sprawdzałem jeszcze z PC.

Na czym ta "wąskość" ma polegać?

Nie mam dużego doświadczenia z transportami, ale wiem że WiiM mini i WiiM Pro po optyku brzmienie mają fatalne.

WiiM Pro przez Coax brzmi zdecydowanie lepiej, ale czy wystarczająco dobrze tego nie wiem. Nie miałem okazji porównywać z czymś lepszym.

Zastanawiam się więc jako to jest w WiiM Ultra. Ma komplet wyjść cyfrowych, dobrą aplikację i korektę akustyki, która w moim przypadku robi dobra robotę.

Rozpatruje go jako czysty transport do połączenia w przyszłości z jakim dobrym DAC.

Godzinę temu, ::ART:: napisał:

Nie mam dużego doświadczenia z transportami, ale wiem że WiiM mini i WiiM Pro po optyku brzmienie mają fatalne.

WiiM Pro przez Coax brzmi zdecydowanie lepiej, ale czy wystarczająco dobrze tego nie wiem. Nie miałem okazji porównywać z czymś lepszym.

Zastanawiam się więc jako to jest w WiiM Ultra. Ma komplet wyjść cyfrowych, dobrą aplikację i korektę akustyki, która w moim przypadku robi dobra robotę.

Rozpatruje go jako czysty transport do połączenia w przyszłości z jakim dobrym DAC.

Akurat Ultre łącze przez USB. Bo tak.

Dla mnie transporty nie mają brzmienia. Brzmienie to dopiero para transport + DAC, bo ten drugi ma krytyczny wpływ na ten pierwszy.

Mini ma najgorszy toslink spośród WiiMow, zgoda. Ale i twierdzę, że coax w Pro jest kiepskawy, kapryśny względem kabli i DACa, słabszy niż toslink.

10 godzin temu, ::ART:: napisał:

Wszystko po optyku brzmi fatalnie.

44 minuty temu, Allmr napisał:

A taki Rob Watts go poleca.

42 minuty temu, Allmr napisał:

A Coax lub USB w takim WiiM Ultra brzmi dobrze? Są przecież dostępne w sprzedaży dużo droższe transporty (np. Silent Angel Munich M1T lub Cayin iDAC-8).

W czym one są lepsze?

Nie wiem, jak sprawdzę to będę wiedział.
A dużo droższe transporty mnie nie interesują, bo są dużo droższe.

@ProjectPi nie wiem kto to jest Rob, nie wertuję internetu w poszukiwaniu marketingowych opisów.

Podobno dzisiaj dostanę paczkę, także jak znajdę czas to jutro uruchomię i przez weekend potestuję.

18 minut temu, ProjectPi napisał:

A taki Rob Watts go poleca.

NIby tak, ale z jedynego urządzonka w którym mam i coax i optyk ( nakładka HiFiBerry Digi2 Pro) zrobiony przez niego Qutest na moje ucho grał lepiej po coax... 

30 minut temu, Allmr napisał:

nie wiem kto to jest Rob

Konstruktor m.in. DACow w Chordzie.

1 godzinę temu, Allmr napisał:

Mam 2 transporty podłączone do dac-a. Jeden optykiem a drugi coax i szczerze ...nie słyszę różnicy w tym samym repertuarze odtwarzanym na obu transportach

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

3 godziny temu, ::ART:: napisał:

A Coax lub USB w takim WiiM Ultra brzmi dobrze? Są przecież dostępne w sprzedaży dużo droższe transporty (np. Silent Angel Munich M1T lub Cayin iDAC-8).

W czym one są lepsze?

Idac 8 to transport 🤔?

Oj Kolego.

• Pokaż nowe odpowiedzi