Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, kgr napisał:

Oooczywiście , przepraszam  szanowną Branżę ,ze wyraziłem swoją opinię, przecież powszechnie wiadomo,że tylko modyfikowane urządzenia "grają" a wszyscy projektanci to idioci . I jeszcze raz polecam wszystkim zobaczyć polecana Yamahę od środka. EOT. Pozdrawiam.

Sprzęt audio służy do słuchania muzyki a nie oglądania od środka. Co za różnica ile tam czego jest?

Ważne żeby elementy, układy w środku były wysokiej jakości i dobrze zaprojektowane co wróży bezawaryjną pracę i wysokiej klasy brzmienie. Jest na rynku ogrom urządzeń i to nawet bardzo drogich co w środki mają elektronikę upchaną po brzegi a są awaryjne albo lipnie grają.

Projektanci mają wyznaczone zadania, tak jak i firma która ma jak najniższym kosztem zarobić jak najwięcej. Takie są czasy.

Godzinę temu, Tomek_waw napisał:

Nie wiem. Nigdy nie miałem powiązań z żadną firmą z branży audio oprócz tego,że jestem użytkownikiem. Nikt mi nie płaci,nic nie sprzedaje oprócz okazjonalnie swojego używanego sprzętu na OLX jak zmieniam, nikt mi sprzętu za darmo nie dał. Nic nikomu nie wciskam, magii nie uprawiam. Audi ani Dacia też nie mam. 

Masz podpis branża z jakiegoś powodu...

55 minut temu, ProjectPi napisał:

Ooo, to jest prawdziwy promotor. Wątek o X a ten i tak z Y się wciśnie.

Chapeau bas.

Warto znać alternatywę a skoro o niej mowa to obecnie poniżej 3000zł kupi się NOWY streamer Cambridge CXN.

To jest obecnie najlepsza okazja na rynku zakupu bardzo dobrego, nowego stremera w okazyjnej cenie zwłaszcza jak są potrzebne wejścia cyfrowe.

Watek brzmi dlaczego ( nie ) kupować...

Odniosłem się do tytułu wątku.

Miłego dnia Panowie...

Edytowane przez muda44
8 minut temu, muda44 napisał:

Sprzęt audio służy do słuchania muzyki a nie oglądania od środka. Co za różnica ile tam czego jest?

Ważne żeby elementy, układy w środku były wysokiej jakości i dobrze zaprojektowane co wróży bezawaryjną pracę i wysokiej klasy brzmienie. Jest na rynku ogrom urządzeń i to nawet bardzo drogich co w środki mają elektronikę upchaną po brzegi a są awaryjne albo lipnie grają.

Projektanci mają wyznaczone zadania, tak jak i firma która ma jak najniższym kosztem zarobić jak najwięcej. Takie są czasy.

Masz podpis branża z jakiegoś powodu...

Warto znać alternatywę a skoro o niej mowa to obecnie poniżej 3000zł kupi się NOWY streamer Cambridge CXN.

To jest obecnie najlepsza okazja na rynku zakupu bardzo dobrego, nowego stremera w okazyjnej cenie.

Watek brzmi dlaczego ( nie ) kupować...

Odniosłem się do tytułu wątku.

Miłego dnia Panowie...

Ostatni upgrade FW z 2020, widać intensywny rozwój.

Potrafi odtwarzac gęste flace z Tidala?

Ma PEQ?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Ostatni upgrade FW z 2020, widać intensywny rozwój.

Potrafi odtwarzac gęste flace z Tidala?

Ma PEQ?

Napiszę tak.

Miałem dziesiątki różnych źródeł. Wiele odtwarzaczy strumieniowych w różnych cenach, przetworników i ogrom odtwarzaczy CD od tych tanich do bardzo drogich ( około 50 000 za element ).

Po modzie, Yamaha NP-S303 pliki z dysku ( ripy płyt CD programem EAC do Wave ) w nią wpiętego gra lepiej od nich wszystkich za wyjątkiem Ayre C-5xeMP a różnica na korzyść Ayre jest marginalna. Pliki HIRES  z Yamahy grają już dużo lepiej od Ayre.

Ja w tym momencie zrezygnowałem z płyt CD.

Zatem jak ktoś szuka hi endowego odtwarzacza plików to jest i jest za grosze patrząc na ceny hi endu.

Nie używam Tidala a Spotify i radia internetowe do słuchania w tle. Jak oczekuję jakości, puszczam z dysku chociaż z takiej Yamahy po modzie te stacje radiowe i nawet Spotify jakością zawstydzą niejedno źródło...

Edytowane przez muda44
17 minut temu, rafal735r napisał:

Nie widzę żeby użytkownik Tomek miał gdzieś oznaczenie Branża. 

U mnie się wyświetla. Dziwne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A teraz jak ktoś nie chce modyfikacji a ma ładować kasę w zasilacze, DACe i inne pierdoły do Wiima to jest wspomniany CXN za ciut więcej niż to wszystko ale to sprzęt z innej bajki.

Jeszcze taniej bo od 1000zł można kupić używany Cambridge Stream Magic 6 czyli wcześniejszą wersję CXNa.

Edytowane przez muda44
16 minut temu, rafal735r napisał:

Nie widzę żeby użytkownik Tomek miał gdzieś oznaczenie Branża. 

Dziwne, ja widzę.

Przesyłka z Amazona dotarła. Na razie wystarczyło tylko czasu na odpakowanie. Ładnie i schludnie, w komplecie optyk, rca i hdmi, przynajmniej tak jest napisane na pudełku. W weekend odpalam.

4 minuty temu, muda44 napisał:

Napiszę tak.

Miałem dziesiątki różnych źródeł. Wiele odtwarzaczy strumieniowych w różnych cenach, przetworników i ogrom odtwarzaczy CD od tych tanich do bardzo drogich ( około 50 000 za element ).

Po modzie, Yamaha NP-S303 pliki z dysku ( ripy płyt CD programem EAC do Wave ) w nią wpiętego gra lepiej od nich wszystkich za wyjątkiem Ayre C-5xeMP a różnica na korzyść Ayre jest marginalna. Pliki HIRES  z Yamahy grają już dużo lepiej od Ayre.

Ja w tym momencie zrezygnowałem z płyt CD.

Zatem jak ktoś szuka hi endowego odtwarzacza plików to jest i jest za grosze patrząc na ceny hi endu.

Nie używam Tidala a Spotify i radia internetowe do słuchania w tle. Jak oczekuję jakości, puszczam z dysku chociaż z takiej Yamahy te stacje radiowe i nawet Spotify jakością zawstydzą niejedno źródło...

Napisałeś tak, jak napisales, ale ja nie pytałem ani o twoje wrażenia odsłuchowe, ani o preferencje używania. Pytałem o funkcje zachwalanego urządzenia.

Teraz, muda44 napisał:

A teraz jak ktoś nie chce modyfikacji a ma ładować kasę w zasilacze, DACe i inne pierdoły do Wiima to jest wspomniany CXN za ciut więcej ale to sprzęt z innej bajki.

Jeżli cxn to sprzęt z innej bajki, to idę sobie żyły wyciągnąć.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Napisałeś tak, jak napisales, ale ja nie pytałem ani o twoje wrażenia odsłuchowe, ani o preferencje używania. Pytałem o funkcje zachwalanego urządzenia.

Mi sprzęt służy do słuchania muzyki a nie do funkcji. Oczekuję jak najwyższej jakości brzmienia i funkcjonalność która tu jest mi wystarcza. 

6 minut temu, muda44 napisał:

A teraz jak ktoś nie chce modyfikacji a ma ładować kasę w zasilacze, DACe i inne pierdoły to jest wspomniany CXN za ciut więcej ale to sprzęt z innej bajki.

Czy chodzi o CXN 100 ,ktory w jednym z dużych sklepow po przecenie kosztuje 4100 ? Bo Wim byl za 1300 .

I ten CXN nie ma wyjscia  USB. 

O CA AXN za 1900 , (a był za 2900) to szkoda gadać .

Muda, słyszałes tego Wiima  ?

12 minut temu, Allmr napisał:

Jeżli cxn to sprzęt z innej bajki, to idę sobie żyły wyciągnąć.

Niedawno CXNy były za około 3000zł, teraz da się stargować wyraźnie poniżej 3000zł

To jest mega okazja.

2 minuty temu, kgr napisał:

Czy chodzi o CXN 100 ,ktory w jednym z dużych sklepow po przecenie kosztuje 4100 ? Bo Wim byl za 1300 .

O poprzednią wersję CXN na Wolfsonach

I ten CXN nie ma wyjscia  USB. 

A po cholerę wyjście USB jak sam jest bardzo dobrym DACem.

Edytowane przez muda44
18 godzin temu, mozo21 napisał:

Coś mi się wydaje że Wiim strzelił sobie trochę w stopę poprzez wewnętrzny zasilacz impulsowy w Ultra.

Takich producentów co w ten sposób "strzelają sobie w stopę" wśród producentów audio a zwłaszcza wśród producentów czułej aparatury pomiarowej i diagnostycznej jest więcej, tylko niektórzy audiofile tkwią w zacofaniu woląc zasilacz "generujący do elektroniki 50/100Hz z zakresu audio zamiast leżącej poza zakresem audio częstotliwości np. 100kHz, którą zdecydowanie łatwiej zlikwidować na szynach zasilających urządzenia. Wyższość takiego systemu zasilania zauważyli już konstruktorzy z działów w których czystość zasilania ma kluczowe znaczenie, tylko część hobbystów audio trwa w zacofaniu nie zauważając tego.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, kgr napisał:

Muda, słyszałes tego Wiima  ?

Tak, kolega ma świra na punkcie nowości i kupuje albo wypożycza prawie wszystko co pojawia się na rynku.

Ma też CXNa i NP-S303  z topowym wzmakiem ASR. Kolumny często zmienia, skupuje z Niemiec te topowe sprzed lat.

3 minuty temu, muda44 napisał:

A po cholerę wyjście USB jak sam jest bardzo dobrym DACem.

Bo to synonim jakości 😉 całego urządzenia pomimo braku technicznych dowodów istotnych dla pasma audio.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Takich producentów co w ten sposób "strzelają sobie w stopę" wśród producentów audio a zwłaszcza wśród producentów czułej aparatury pomiarowej i diagnostycznej jest więcej, tylko niektórzy audiofile tkwią w zacofaniu woląc zasilacz "generujący do elektroniki 50/100Hz z zakresu audio zamiast leżącej poza zakresem audio częstotliwości np. 100kHz, którą zdecydowanie łatwiej zlikwidować na szynach zasilających urządzenia. Wyższość takiego systemu zasilania zauważyli już konstruktorzy z działów w których czystość zasilania ma kluczowe znaczenie, tylko część hobbystów audio trwa w zacofaniu nie zauważając tego.  

Kiedyś byłem zwolennikiem wielkich zasilaczy na wielkich trafach. Przykład Xindak A-600P, w 2 osoby trzeba go było wkładać na stolik  🙂

To monstrum wcale lepiej sobie nie radzi od takiego " impulsowego " Lyngdorfa TDAI-1120 

Co gorsze to w tych nowych sprzętach stosuje się coraz gorsze trafa z małym rdzeniem i byle składowa stała powoduje burczenie trafa i drgania całej elektroniki.

16 minut temu, muda44 napisał:

Mi sprzęt służy do słuchania muzyki a nie do funkcji. Oczekuję jak najwyższej jakości brzmienia i funkcjonalność która tu jest mi wystarcza. 

A dla mnie ma mieć funkcjonalność, której tu najwyraźniej brakuje.

Suma wszystkich zachwytów @muda44to za mało, jeśli urządzenie nie robi tego, czego po nim oczekuje.

Edytowane przez ProjectPi

2 minuty temu, muda44 napisał:

To monstrum wcale lepiej sobie nie radzi od takiego " impulsowego " Lyngdorfa TDAI-1120 

Były przykłady z prasy opisujące audiofilskie spotkania odsłuchowe i zdarzało się że na koniec testowania wzmacniaczy włączano taki pracujący w klasie D z zasilaniem impulsowym i bardzo często wywoływało to konsternację wśród uczestników, konsternację w sensie pozytywnym. Ważne żeby uczestnicy testu nie wiedzieli co gra. 

14 minut temu, muda44 napisał:

Niedawno CXNy były za około 3000zł, teraz da się stargować wyraźnie poniżej 3000zł

To jest mega okazja.

O poprzednią wersję CXN na Wolfsonach

A po choler wyjście USB jak sam jest bardzo dobrym DACem.

Odpowiadam branzy: Skoro wiim jest bardzo dobrym dacem jak piszesz to o co Ci chodzi?

Natomiast:po przeczytaniu kilku wątków dotyczących Wiima na forach polskich i zagranicznych można określić ,że są 3 grupy  komentujących:

Pierwsza , powiedzmy przeciętni użytkownicy : kupują tanie urządzenie , które ma wiele funkcjonalności , jedne lepsze, inne słabsze np przedwzmacniacz gramofonowy czy wyjscie na SUB, ale są ogólnie zadowoleni.

Druga grupa: nazwijmy bardzie zaawansowani , głównie używają Wiima jako transport /streamer do połączenie z zewnętrznym DAC i  używają/ testowali  korekcję/ filtry , tu również na razie nie słychać głosów  krytyki

Trzecia grupa- dla nich Wiil jest " za tani "  dlatego nie gra . Bywa i tak .

Czwarta grupa ( na Audiostereo) która ma kolegów , którzy" cośtam cośtam"

32 minuty temu, spokojnie napisał:

U mnie się wyświetla. Dziwne.

Ukryta Zawartość

Macie stary internet 😄 jak ta Yamaha i moje Onkyo. Ale przynajmniej Tidala se słucham po Chromecast. 

Ukryta Zawartość

?👈

Odpowiadam branzy: Skoro wiim jest bardzo dobrym dacem jak piszesz to o co Ci chodzi?

Z pomiarów testowych zrobionych na np. portalu ASR wynika że Wiim jest bardzo dobrym DAC-em, można go zaliczyć spokojnie do grupy hiend, ale taki hiend dla ludzi orientujących się trochę w konstrukcjach z działu elektronika audio. Przetwornik na ES9038 jest na poziomie takim że nic więcej nie potrzeba.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Z pomiarów testowych zrobionych na np. portalu ASR wynika że Wiim jest bardzo dobrym DAC-em, można go zaliczyć spokojnie do grupy hiend, ale taki hiend dla ludzi orientujących się trochę w konstrukcjach z działu elektronika audio. Przetwornik na ES9038 jest na poziomie takim że nic więcej nie potrzeba.

Są tez filmy na Youtube , gdzie Wiim jest rozbierany i komentowane są poszczególne komponenty. Ogólnie nie mają się czego wstydzić na tym i nieco wyższym poziomie cenowym.

Teraz, kgr napisał:

Są tez filmy na Youtube , gdzie Wiim jest rozbierany i komentowane są poszczególne komponenty. Ogólnie nie mają się czego wstydzić na tym i nieco wyższym poziomie cenowym.

W zasadzie do pełnego zadowolenia audiofilowi brakuje tylko współpracy z połączeniami symetrycznymi a tradycjonalistom tego zasilania z tradycyjnym transformatorem 😉

3 minuty temu, kgr napisał:

Oglądałem 🙂.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

W zasadzie do pełnego zadowolenia audiofilowi brakuje tylko współpracy z połączeniami symetrycznymi a tradycjonalistom tego zasilania z tradycyjnym transformatorem 😉

Oglądałem 🙂.

Taka ciekawostka : na jednym angielskojęzycznym forum pokazał się już wykonawca poprawionego zasilania do Wiima Ultra .

To znany Teddy Pardo z kraju położonego w Palestynie. Grzeją temat wśród angielskich emerytów , żeby przysyłali Wiimy do modyfikacji. Może i u nas znajda się tacy fachowcy  . Już widzę kandydata 😉 

27 minut temu, ProjectPi napisał:

A dla mnie ma mieć funkcjonalność, której tu najwyraźniej brakuje.

Suma wszystkich zachwytów @muda44to za mało, jeśli urządzenie nie robi tego, czego po nim oczekuje.

To powiedz to miłośnikom winyli 🙂

Odtwarzacze CD też mają PLAY i kilka podstawowych funkcji.

Funkcje nie grają a jak lubisz funkcję to amplitunery kina domowego mają ich ogrom 😉

26 minut temu, kgr napisał:

Bardzo dobrym DACem jest Cambridge CXN w tej teraz okazyjnej cenie a nie Wiim. Więc po co w CXN wyjście USB...

28 minut temu, kgr napisał:

Druga grupa: nazwijmy bardzie zaawansowani , głównie używają Wiima jako transport /streamer do połączenie z zewnętrznym DAC i  używają/ testowali  korekcję/ filtry , tu również na razie nie słychać głosów  krytyki

Jakość sygnału z transportu ma znaczenie a Wiim ma tą jakość na niskim poziomie więc zamiast ładować dodatkową kasę podałem alternatywy...

10 minut temu, kgr napisał:

Taka ciekawostka : na jednym angielskojęzycznym forum pokazał się już wykonawca poprawionego zasilania do Wiima Ultra .

To znany Teddy Pardo z kraju położonego w Palestynie. Grzeją temat wśród angielskich emerytów , żeby przysyłali Wiimy do modyfikacji. Może i u nas znajda się tacy fachowcy  . Już widzę kandydata 😉 

Jak na rynku pojawił się Arcam rDAC to kupowałem od Teddy Pardo jego stabilizatory i robiłem zasilacze do Arcama. Wtedy nic innego nie było i wtedy warto było. Do momentu jak się pojawił na rynku Stream Magic 6 i takie zasilacze stały się nieopłacalne...

Teraz Yamaha, coś za grosze ale nie ma FUNKCJI 😉 

5 minut temu, muda44 napisał:

Jakość sygnału z transportu ma znaczenie a Wiim ma tą jakość na niskim poziomie

Możesz to rozwinąć?

7 minut temu, Allmr napisał:

Możesz to rozwinąć?

Transporty cyfrowe mają  wyjścia sygnału na różnym poziomie jakości. Stąd takie ich zróżnicowanie i ceny. Czy to transporty CD czy plików. Temat wałkowany setki razy na tym forum...

Większość niestety ma je kiepskie i stosowanie dodatkowych przetworników niewiele wniesie.

Coś tam poprawi, zmieni charakter ale nie ma co cudów oczekiwać.

Edytowane przez muda44

Może się źle wyraziłem prosząc o rozwinięcie.

Mógłbyś w takim razie poprzeć swoje twierdzenie jakimiś dowodami? Jak mierzysz jakość sygnału z transportu? Jakie wyniki są dla Wiim'a? A jakie na przykład dla cxn'a czy wspomnianej yamahy?

3 minuty temu, muda44 napisał:

Transporty cyfrowe mają  wyjścia sygnału na różnym poziomie jakości. Stąd takie ich zróżnicowanie i ceny. Czy to transporty CD czy plików. Temat wałkowany setki razy na tym forum...

Większość niestety ma je kiepskie i stosowanie dodatkowych przetworników niewiele wniesie.

Coś tam poprawi, zmieni charakter ale nie ma co cudów oczekiwać.

Zero detali. To wszystko, co potrafisz?

• Pokaż nowe odpowiedzi