Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Skoro nie wszystkie oczywiście, to niestety nie mam pojęcia. Nie zaobserwowałem u siebie podobnych problemów.

Słuchałeś samego TuneIn np. Antyradio? 

Słuchałeś samego TuneIn np. Antyradio? 
Ja akurat mam Mini i właśnie dla radyjek z TuneIn go sobie trzymam. Tak jak piszesz to granie jest bardzo fajne. Kojarzy mi się ze starym analogowym FM. Ciepłe, wypełnione, barwne. Sam zastanawiam się dlaczego. Może kompresja dodaje tego "analogu" i jest mniej technicznie, mniej analitycznie. Tidala i innych serwisów nie słucham bo jest płasko jak kałuża. Tzn z tego Wiima.
W dniu 31.01.2025 o 20:09, Mariostg napisał:

Właśnie kupiłem, dostawa we wtorek, posłucham i dam znać

Chciałem Cię zaprosic na odsluch ultra

I jak to gra?

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Ja akurat mam Mini i właśnie dla radyjek z TuneIn go sobie trzymam. Tak jak piszesz to granie jest bardzo fajne. Kojarzy mi się ze starym analogowym FM. Ciepłe, wypełnione, barwne. Sam zastanawiam się dlaczego. Może kompresja dodaje tego "analogu" i jest mniej technicznie, mniej analitycznie. Tidala i innych serwisów nie słucham bo jest płasko jak kałuża. Tzn z tego Wiima.

Dokładnie przypominam to takie analogowe ciepłe granie z lat 90tych. Tidal czy YT Music większości piosenek brzmi mega płasko kartonowo ale nie wszystko. Nie wiem czy to wina wiima czy cyfrowych plików ale lata 60 czy 70 brzmią okropnie z cyfrowych nagrań

10 godzin temu, Wito76 napisał:

Też używam mini właśnie do radia i z moim starym tunerem Onkyo Integra to jednak nie ma podejścia.

Jednak nie jest to analogowe brzmienie.

Takie odbieramy prawdopodobnie przez konwersję i ograniczonu bitrate w tym sygnale.

10 godzin temu, Mirage14 napisał:

I jak to gra?

Nie miałem czasu, dziś wieczorem podłącze i posłucham.

W użyciu ciagle piwerwszy system z gramofonem. Dziś wybieram się na zakupy płyt winylowych że starych wydań.  

Jak się pojawiło hasło tuner radiowy to od razu zaświeciło mi się światełko, może dokupić takie cudo do systemu żeby posłuchać analogowej jakości radyjka.

Może ktoś polecić z rynku wtórnego, jakiś popularny dobrze grający   Tuner Radiowy 

1 godzinę temu, Mirage14 napisał:

Jak się pojawiło hasło tuner radiowy to od razu zaświeciło mi się światełko, może dokupić takie cudo do systemu żeby posłuchać analogowej jakości radyjka.

Może ktoś polecić z rynku wtórnego, jakiś popularny dobrze grający   Tuner Radiowy 

Ja mam jakiś model Sony 500 coś tam. Gra fajnie i bardzo dobrze odbiera sygnał z anteny zbiorczej w bloku

Sony ok tylko front nie pasował by do reszty 

A coś takiego? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  można wyrwać za 400 zł 

Zastanawiam się jak gra czy będzie grał ciepło? bo jeżeli chodzi o wygląd to ma szczotkowany czarny front więc pasował by do reszty. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
12 minut temu, Mirage14 napisał:

Sony ok tylko front nie pasował by do reszty 

A coś takiego? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  można wyrwać za 400 zł 

Zastanawiam się jak gra czy będzie grał ciepło? bo jeżeli chodzi o wygląd to ma szczotkowany czarny front więc pasował by do reszty. 

Moim zdaniem nie. Ja kupilem Sony od kolegi i słyszałem go wcześniej. Dlatego go zakupiłem ,bo ma fajne brzmienie. Yamaha moim zdaniem będzie grać sucho. Poszukaj jeżeli już to starego tunera radiowego od Onkyo. One grają tak bardzo analogowo.  Ten kolega właśnie kupił Onkyo z lat 70. Wygląda i gra bomba.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Mirage14 napisał:

Onkyo Integra.

Gra dobrze tylko u mnie był problem z łapaniem zasięgu. 

Taki niestety urok tych tunerów FM. 4 lata temu miałem jeszcze amplituner, to też niestety były problemy z zasięgiem, ze 3-4 stacje sensownie odbierały . Fakt że nie miałem jakiejś profi anteny zewnętrznej tylko 2m przewodu z wtyczką. Mam przygotowane gniazdko RtvSat w ścianie i pociągnięty kabel koncentryk do multiswitcha, ale odpuściłem montaż zewnętrznej anteny. Sprzedałem amplituner, streaming radyjek fajnie działa i chyba już nigdy nie wrócę do FM. Choć sentymentalnie trochę mi się tęskni do takiego retro sprzęciku. Gdyby coś mi odpaliło, to prędzej decka sobie kupię, bo mam ze sto kaset albo lepiej. Tylko już wejść we wzmacniaczu zaczyna brakować, są tylko 4.

rafal735r, 61 stron przeraża...

Suma summarum, jakość dżwięku jest na bardzo słabym poziomie, czy miałeś wadliwy egzemplarz?
Z tego co pamiętam to chyba jedno i drugie.
2 godziny temu, D4ncer napisał:

Suma summarum, jakość dżwięku jest na bardzo słabym poziomie, czy miałeś wadliwy egzemplarz?

Felerna sztuka plus trochę marudzenia.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 6.02.2025 o 20:54, Wito76 napisał:

Włączyłem właśnie Tuneln- ChiliZet i zrobiło się cieplutkooooo

Czy to taka Integra?

Tzn. Czy są różne modele tej integry?

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Pirania76 napisał:

Ja mam jakiś model Sony 500 coś tam. Gra fajnie i bardzo dobrze odbiera sygnał z anteny zbiorczej w bloku

Czy taki masz  model ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Mirage14Kiedys miałem takie Sony ST-SA3ES. Może już nawet RDS miało. Nie pamietam. Ogólnie fajny sprzecik był.

Ukryta Zawartość

Ostatnio pomyślałem jak Ty i dokupiłem Tuner do swojej Yamaszki. Na próbę. W domenie cyfrowej chyba już odwykłem od szumu związanego z kiepskim zasięgiem i wypatrywaniem na ktorej stacji zaświeci sie czerwona dioda od Stereo. Ma to swój urok,ale jednak nie dla mnie. Tuner Yamaha gra jakby z 'kocykiem' i jakoś tak 'bucząco' . Może to  jest definicja anlogowego grania, nie wiem. Kupując Wiim Ultra od razu byłem nastawiony na zakup zewnetrznego DAC. Upolowałem na jakiejś aukcji Topping E70V za 600 zł. Dużo lepsza inwestycja niż Tuner:) Próbowałeś słuchać tych samych stacji na vTuner? Niektóre graja jesze lepiej niż na TuneIn. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, bodziocool napisał:

@Mirage14Kiedys miałem takie Sony ST-SA3ES. Może już nawet RDS miało. Nie pamietam. Ogólnie fajny sprzecik był.

Ukryta Zawartość

Ostatnio pomyślałem jak Ty i dokupiłem Tuner do swojej Yamaszki. Na próbę. W domenie cyfrowej chyba już odwykłem od szumu związanego z kiepskim zasięgiem i wypatrywaniem na ktorej stacji zaświeci sie czerwona dioda od Stereo. Ma to swój urok,ale jednak nie dla mnie. Tuner Yamaha gra jakby z 'kocykiem' i jakoś tak 'bucząco' . Może to  jest definicja anlogowego grania, nie wiem. Kupując Wiim Ultra od razu byłem nastawiony na zakup zewnetrznego DAC. Upolowałem na jakiejś aukcji Topping E70V za 600 zł. Dużo lepsza inwestycja niż Tuner:) Próbowałeś słuchać tych samych stacji na vTuner? Niektóre graja jesze lepiej niż na TuneIn. 

Kupiłem Arcamr Dac dołożyłem zasilacz  Tomanek Ulps 

V tuneln jeszcze nie testowałem 

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Mirage14 napisał:

Czy to taka Integra?

Tzn. Czy są różne modele tej integry?

Ukryta Zawartość

Czy taki masz  model ?

Ukryta Zawartość

Nie. Ja mam Sony se st500

Ukryta Zawartość

Taki, jaki sprzedaje ten ktoś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wchodzę tutaj aby poczytać o WiiM ultra a tu gadanina o radyjkach i tunerach …. 
szkoda tego wątku 

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Godzinę temu, slaaawek napisał:

Wchodzę tutaj aby poczytać o WiiM ultra a tu gadanina o radyjkach i tunerach …. 
szkoda tego wątku 

Dla twojej wiedzy lub nie wiedzy Wiim Ultra posiada kilka aplikacji radiowych więc temat jest jak najbardziej poprawny. Jeśli słuchanie stacji radiowych nie pisze się w definicje sprzętu HiFi Stereo to przepraszam , że podjąłem temat 

Edytowane przez mozart20
W dniu 6.02.2025 o 19:35, mozart20 napisał:

Może ktoś wytłumaczyć dlaczego dzwięk z TuneIn jak słucham stacji radiowych jest wypełniony idealnie niskimi tonami, dosyć ciepło to gra. Natomiast te same piosenki z Tidala czy YT Music brzmią jakbym miał sprzęt z kartonu. Nie wszystkie oczywiście utwory ale zdecydowana większość. Tak jakby ktoś obciął pasmo 60hz 

Właśnie sobie przypomniałem, że na Eversolo miałem podobne odczucia. Był em zdziwiony, że DMP-A6 tak 'basuje'. Może to kwestia streamingu tego radia. Porownaj sobie jeszcze te same radia pomiędzy aplikacjami TuneIn oraz vTuner w Wiim. 

26 minut temu, bodziocool napisał:

Właśnie sobie przypomniałem, że na Eversolo miałem podobne odczucia. Był em zdziwiony, że DMP-A6 tak 'basuje'. Może to kwestia streamingu tego radia. Porownaj sobie jeszcze te same radia pomiędzy aplikacjami TuneIn oraz vTuner w Wiim. 

Wg. mojej oceny na moim sprzęcie bardziej ciepło gra Tuneln 

W dniu 7.02.2025 o 06:56, Piotr Sonido napisał:

Też używam mini właśnie do radia i z moim starym tunerem Onkyo Integra to jednak nie ma podejścia.

Jednak nie jest to analogowe brzmienie.

Takie odbieramy prawdopodobnie przez konwersję i ograniczonu bitrate w tym sygnale.

Jaki masz model tej integry? 

Ja na olx znalazłem takie 2  propozycje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.02.2025 o 08:49, Mariostg napisał:

Nie miałem czasu, dziś wieczorem podłącze i posłucham.

W użyciu ciagle piwerwszy system z gramofonem. Dziś wybieram się na zakupy płyt winylowych że starych wydań.  

Jestem po odsłuchu wiim ultra z dac arcam rdac. Powiem tak: teraz to chce się słuchać.  Dołożenie daca zdecydowanie poprawiło dzwięk.  Jest bardziej muzykalnie, wiecej powietrza, dołu, średnicy i szczegółów.  Dzwięk nabrał muzykalności. Tak jak myślałem, wiim jako źródło jest bardzo dobry. Dołożenie daca sprawiło, że stał się kompletny.

3 godziny temu, Mariostg napisał:

Jestem po odsłuchu wiim ultra z dac arcam rdac. Powiem tak: teraz to chce się słuchać.  Dołożenie daca zdecydowanie poprawiło dzwięk.  Jest bardziej muzykalnie, wiecej powietrza, dołu, średnicy i szczegółów.  Dzwięk nabrał muzykalności. Tak jak myślałem, wiim jako źródło jest bardzo dobry. Dołożenie daca sprawiło, że stał się kompletny.

Miło słyszeć, sorry ,że tyle taśmy klejącej było 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi