Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

2 hours ago, Piotr Sonido said:

Daje to zarówno powiew pewnej świeżości jak i otworzy oczy producentom bardziej znanym historycznie aby nie siadać na laurach co już się zdarzało w historii.

Cieżko się z Tobą Piotrze nie zgodzić 🙂 Ja sobie Ultra odpuściłem z powodu braku Airplay, ale nowy Bluesound Nano zrobił się nagle fajną alternatywą bo ma też nagle wyjście USB.

18 minut temu, rafal735r napisał:

To jest dramat, dno, tragedia dla kogoś kto oczekuje NORMALNEGO transportu, na poziomie starego DVD. Więcej nie trzeba. 

Szczerze mówiąc to też trochę zaskoczony jestem tak grubym hejtem. Nie jestem fanem Wiimów, ale to prawdopodobnie dlatego że jeden człowiek mi i innym zwyczajnie go obrzydził, ale ... rzeczywiście tragedia i dno? W sumie to pierwszy raz spotykam się z taką opinią o tym sprzęcie. Różne rzeczy ludzie piszą, od "wow" po "gra adekwatnie do ceny", ale epitetu DNO to jeszcze nie było chyba :). Nie chcę trzymać żadnej ze stron, ale może rzeczywiście masz coś zejbane z tym egemplarzem,

Już chyba wszystko napisałem jeśli chodzi o dźwięk z coax/optyk. Jak ktoś mnie zna z forum, bo pisze tu z 15 lat albo i dłużej to dobrze wie że jestem mega sceptyczny jeśli chodzi o transporty. To samo tyczy kabli. A przekonało mnie to że miałem i transporty CD Meridiana i np porownywalem go w roli kontrastu do jakieś taniego CD Playera i różnic nie słyszałem. A tych porównań na przestrzeni 15 lat było sporo i zawsze te same wnioski. Dlatego przy Wiim założyłem ten sam schemat.

I się przeliczyłem i zdziwiłem... Bardzo. 

?👈

11 minut temu, Wito76 napisał:

W sumie to pierwszy raz spotykam się z taką opinią o tym sprzęcie. Różne rzeczy ludzie piszą, od "wow" po "gra adekwatnie do ceny",

Pewnie tak jest jak np ktoś to używa normalnie po RCA i potrzebuje jakiegoś kombajna. 

Ja miałem sprecyzowane oczekiwanie. A najśmieszniejsze jest to że zawiodłem się na tym na którym nigdy bym nawet nie pomyślał. 

Przecież cyfra to cyfra?? Wiim chyba mocno te cyfry deformuje. Ale jak urządzenie ingeruje w ten sygnał cyfrowy to jak widać efekt może być różny. 

?👈

3 minutes ago, rafal735r said:

Już chyba wszystko napisałem jeśli chodzi o dźwięk z coax/optyk. Jak ktoś mnie zna z forum, bo pisze tu z 15 lat albo i dłużej to dobrze wie że jestem mega sceptyczny jeśli chodzi o transporty. To samo tyczy kabli. A przekonało mnie to że miałem i transporty CD Meridiana i np porownywalem go w roli kontrastu do jakieś taniego CD Playera i różnic nie słyszałem. A tych porównań na przestrzeni 15 lat było sporo i zawsze te same wnioski. Dlatego przy Wiim założyłem ten sam schemat.

I się przeliczyłem i zdziwiłem... Bardzo. 

A czy w ustawieniach Wiima próbowałeś ustawiać parametry wyjściowe sygnału cyfrowego ? Mój DAC nieodrazu dogadał się z Pro Plus w temacie tego co obsługuje a co nie.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

6170? 

Miałem kiedyś 6130 i cieszyłem się jak dziecko po sprzedaży.

6130. Cieszę się jak dziecko że ktoś go nie kupił, bo wystawilem go tuż po zakupie Wiim. Dobrze ze przypomniałeś, zdejmę go z OLX zaraz. 

Aplikacja mega wolna w porównaniu do Wiim. Ale jakże ergonomiczna. Wchodzę wybieram źródło i koniec. Nie muszę skrolowac i przewalać zakładek w celu wyłączenia TuneIn. 

Prostota.

1 minutę temu, miglanz napisał:

A czy w ustawieniach Wiima próbowałeś ustawiać parametry wyjściowe sygnału cyfrowego ? Mój DAC nieodrazu dogadał się z Pro Plus w temacie tego co obsługuje a co nie.

Pisałem wyżej. 

Mój przyjmuje wszystko do 24/192.

?👈

Na moje trafiłeś na wadliwy egzemplarz, dodatkowo jak piszesz wada powodowała zgrzyty na HDMI AC. Wyporzycz że sklepu kolejną sztukę aby rozwiać swoje i innych domysły czy aby na pewno to urządzenie to wtopa producenta. Sam jestem w posiadaniu WIIM PRO i  u mnie jako transport przeskoczył łapka.

Tylko od razu miałem zasilacz liniowy który robi tu świetną robotę.

Szczerze to nie chce denerwować sklepu. 

Te HDMI można pominąć, zdaje mi się że LEDy i zasilacze powodowały takie akcje. 

Ale jako transport... Nie będę się powtarzał 🙂

Mam dużo światełek w pokoju 🙂 w Wasze Ustroje jest kilka fot. 

Oczywiście chodzi o te trzaski HDMI. 

?👈

14 godzin temu, rafal735r napisał:

Ale jak urządzenie ingeruje w ten sygnał cyfrowy to jak widać efekt może być różny. 

Ingerencję w tor cyfrowy przeważnie można wyłączyć, nie spotkałem urządzenia w którym nie byłoby to możliwe, nawet tania Hama DIT2010 ma taką możliwość, po wyłączeniu sygnał powinien być bez jakiejkolwiek ingerencji. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 godzin temu, tmnich napisał:

Połączenie z NAS przez SMB działa idealnie.

Poleciłem to urządzenie (Wiim Ultra) koledze,który zastąpił nim Squezeboxa Dueta .Jest bardzo zadowolony z dźwięku tego urządzenia,słucha z jego wyjść liniowych . Jedyny problem jaki napotkał to właśnie nie może połączyć się z zasobami na dysku Synology .Ja mu nie potrafię pomóc ,bo nie mam możliwości podejść do niego .

Czy to nie wina przypadkiem Synology ?

Edytowane przez baltfan
7 minut temu, baltfan napisał:

to nie wina przypadkiem Synology

Winny jest użytkownik, że nie potrafi skonfigurować Synology.

To nie jest urządzenie Plug nPlay😜😀

3 minuty temu, NRK napisał:

Winny jest użytkownik

Chyba jednak nie .Znam użytkownika :)  Możliwe,że nie znalazł odpowiednich ustawień w Wiim ? Walczył z tym dość ostro .Aktualnie używa innego dysku sieciowego (prostszego) ,i z nim nie miał problemów . 

Ok. Jak ktoś jeszcze napotkał problem z Synology i Wiim Ultra,proszę o komentarz.

Nie mam oczywiście zamiaru krytykować urządzenia ,bo nie miałem go,nie testowałem a szukam jedynie potwierdzenia czy problem jakiś występuje .

Poleciłem ,to obrywam teraz :) Najważniejsze ,że gra mu dobrze ,bo by odesłał drugiego dnia .

23 minuty temu, NRK napisał:

Winny jest użytkownik, że nie potrafi skonfigurować Synology.

To nie jest urządzenie Plug nPlay😜😀

Skoro ludzie mają z tym problemy to Wiim niech zmieni programistów skoro nie widzi zwykłych zasobów po DLNA. 

Zresztą nawet na stronie Wiim jest opisane że trzeba tylko włączyć serwer mediów czy jak to tam i powinno działać, ale jak widać nie działa. 

?👈

8 minut temu, rafal735r napisał:

ludzie mają z tym problemy

Widzę ,że jest nawet osobny wątek w temacie,który mnie interesuje .

Ale nie ma tam żadnego rozwiązania. 

Przekopałem parę for i nikt nie podał żadnego rozwiązania. Tylko bełkot w stylu Pobierz se to i to i zainstaluj tamto, a najlepiej to kup co innego. Forumowe rady. 

?👈

18 godzin temu, J4Z napisał:

, że większości wybiera cenę nie jakość, a wtedy to może się źle skończyć. xD

A ja mam propozycję która połączy cenę i jakość! 😄 

Cena - 0 zł. Grajcie bezpośrednio z komputera. No OK - nie zero bo jeszcze trzeba doliczyć 2 kable USB i jakiś czyściciel prądu do USB, żeby się pozbyć syfu z zasilania komputera. Ja używam USB ULPS Tomanek ale oczywiście dostępnych rozwiązań rynek oferuje od metra.

Jakość - cóż... Kupiłem Musical Fidelity MX-Stream. No bo kompa trzeba włączyć, odpalić Fidelizer... Chwilę to trwa. Chicałem szybciej, wygodniej... nowocześniej.

1/ Dzwięk - w porównaniu z kompem ostry, sztuczny, nieprzyjemny, drażniący. A producent obiecywał bitperfect! Bitperfect my arse! Jak to w ogóle jest możliwe??? Streamer nie ma prawa mieć "własnego" brzmienia! Dźwięk z kompa w porównaniu jest gładziutki jak d*** niemowlaka.

2/ Spotify przez BT z telefonu - wujnia, przerywa, charczy

3/ FLAC przez USB z dysku twardego - z tysięcy albumów widzi... kilkadziesiąt. 

I tak wyleczyłem się ze streamera. Tylko 1000€ szkoda.

Olejcie te wynalazki. Nie mają sensu za grosz! Szkoda kasy.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

12 minut temu, rafal735r napisał:

Ale nie ma tam żadnego rozwiązania. 

Przekopałem parę for i nikt nie podał żadnego rozwiązania. Tylko bełkot w stylu Pobierz se to i to i zainstaluj tamto, a najlepiej to kup co innego. Forumowe rady. 

Chcesz mieć super z ograniczonego budżetu? DMP-A6 .

Przykre, że masz takie wrażenia, Ja miałem Wiim pro i wymieniłem go na Ultra, słuchałem zarówno jako transportu po coaxialu jak i przez RCA i wszystko według mnie działa zupełnie bez zarzutu. Jak na swoją klasę cenową brzmienie jest naprawdę przyzwoite, co zresztą potwierdzają liczni recenzenci w sieci. Nie zaobserwowałem żadnych problemów po HDMI Arc, trudno widzieć wadę w pilocie Bluetooth którego można używać nawet w innym kącie pokoju bez widoczności wzmacniacza. Nie łączyłem go z NAS gdyż się go pozbyłem ale jak pisałem w innym wątku włożenie dysku USB SSD do gniazda powoduje że sam Wiim staje się serwerem NAS widocznym w sieci i zupełnie funkcjonalnym, jeśli chodzi o muzykę. W pewnych aspektach nawet bardziej niż Synology który miałem wcześniej i na którym na przykład nie działało wyszukiwanie z wnętrza aplikacji typu HiFi Cast. Tutaj działa. Obsługa ogromnego zasobu 1.5 TB plików audio działa błyskawicznie i płynnie. Rozumiem że ze sprzętu można być zadowolonym bardziej lub mniej ale te wyjątkowo czarne barwy w jakich go opisujesz świadczą chyba o jakimś uprzedzeniu. Nie mógł być aż tak zły 🙂

Większe zastrzeżenia funkcjonalne miałem do opiewanego Eversolo, którego obsługa przez Androida zupełnie mnie nie zachwycała. Brzmieniowo był może odrobinę lepszy (ale nie jako transport cyfrowy tutaj nie zauważyłbym różnic ślepym teście) i oczywiście mógł się podobać piękny wyświetlacz, wydaje mi się jednak że w roli czystego transportu ten wiim jest bardziej opłacalny.

10 minut temu, il Dottore napisał:

Grajcie bezpośrednio z komputera

Gram z laptopa. Mam ekran 55" i pilota i mam dsp jeszcze i ogólnie jest w pytę. :)

.

Teraz, J4Z napisał:

Gram z laptopa. Mam ekran 55" i pilota i mam dsp jeszcze i ogólnie jest w pytę. 🙂

No właśnie o tym mówię. Ja używam JRMC. Też przetwarza PCM do DSP w locie, jeśli ktoś lubi/potrzebuje. A sterowanie jest z tabletu lub telefonu programem Gizmo.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Niewygodne strasznie, najlepsza jest malinka 😋

A pewnie! Nikt nie będzie zaprzeczać.

Ale ja nie narzekam. A jak chcę okładkę to mam trochę większą niż 3.5 cala... 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, J4Z napisał:

Super wygodne 

Ja używam po prostu telefonu. Tylko do włączania/wyłączania mam małe klawisze BT Logitecha z touchpadem.

Otake:

51yjnWJ5urL._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

8 minut temu, il Dottore napisał:

A pewnie! Nikt nie będzie zaprzeczać.

Ale ja nie narzekam. A jak chcę okładkę to mam trochę większą niż 3.5 cala... 🙂 

Ukryta Zawartość

Ja też mogę mieć okładkę na 65", a dodatkowo nawet mogę sterować pilotem od TV 😉 

Co kto lubi, u mnie laptop nie ma szans z malina pod względem jakości dźwięku 😋

Wiim podobnie za 1600zł powinien być świetny dźwiękowo, może jednak kolega miał wadliwy egzemplarz. 

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, quatross napisał:

Chcesz mieć super z ograniczonego budżetu? DMP-A6 .

Nie widzę sensu zakupu takiego kombajna w celu pracy jako transport. Ale widziałem go. Jakby kosztował bliżej 2, a nie 3 to bym się zainteresował. Ale jak to mówią nigdy nie mów nigdy, przynajmniej ma ekran widoczny z daleka. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

6 minut temu, il Dottore napisał:

Ja używam po prostu telefonu. Tylko do włączania/wyłączania mam małe klawisze BT Logitecha z touchpadem.

Otake:

Ukryta Zawartość

O, jeszcze bardziej super niż moje. Ale pewnie droższe, moje kosztowało 50 zł. Chociaż nie wiem czy bardziej, zależy jak duże to jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

• Pokaż nowe odpowiedzi