Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale dopóki zakłócenia prądu analogowego nie poskutkują przekłamaniem danych cyfrowych

jak zakłócenia "prądu analogowego" skutkuja "przekłamaniam" "danych cyfrowych"?
Co to są:

"prąd analogowy"
"przekłamanie danych cyfrowych"

A są "dane analogowe"?

Nie znam tych pojęć

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Ja to się zastanawiam czy ktoś korzysta z wejścia analogowego Rca. Nawet w Mini jest wejście analogowe mini Jack. Po co komu to?

pewnie do smartfona.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Raczej średni, a nawet mały. Wimm ultra + Umik + REW + krzywa HK i masz ciepłe brzmienie bez kombinacji i wydatkowania na coś co będzie fajne kilka miesięcy i się znudzi. 

Krzywymi "room correctin" można dowolnie kształtować brzmienie systemu i żadne czary - mary sprzętowo kablowe nie są potrzebne.

PEQ załatwić każdą potrzebną zmianę brzmienia pod warunkiem umiejętnego dobrania filtra.

Nie do końca to tak działa. Jak coś gra jasno, to choćbyś nie wiem jakie korekcje stosował, to dalej ta sygnatura pozostanie, tylko go lekko przymulisz. To samo jak coś jest ciemne, to magicznie nie zrobisz z niego jasno grającego... Jak najbardziej jestem za korekcją, bo używam jej praktycznie od zawsze, ale trochę też wiem jakie są tego możliwości, więc takie czary jak tu piszesz to bajki.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Godzinę temu, Devon napisał:

O matko, za późno, kupiłem 🙂 Pierwszy zonk gniazda RCA, nie wchodzę grubsze kable, inaczej, grubsze wtyki. jak żyć? 😄

1.Sprawdzić,czy to rzeczywiście RCA a nie xlr albo speakon czy jack
2.Zastosowac zoptymalizowane cenowo i zgodne cenowo z Wimem wtyki/kabelki
3.Cieszyć sie muzyką🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Wito76 napisał:

Ja to się zastanawiam czy ktoś korzysta z wejścia analogowego Rca. Nawet w Mini jest wejście analogowe mini Jack. Po co komu to?

Wystarczy odrobinę pomyśleć...

Chociażby po to, żeby podłączyć np. telewizor, ktory nie ma wyjścia cyfrowego, albo wejscie cyfrowe w streamerze jest zajęte przez inne urządzenie wejściowe.

pewnie do smartfona.
No ale równie dobrze można bezpośrednio do wzmacniacza z pominięciem Wiima. Chyba że ktoś chce na siłę skorzystać z jakichś ficzerów software'owych Wiima.
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Devon napisał:

Pierwszy zonk gniazda RCA, nie wchodzę grubsze kable, inaczej, grubsze wtyki. jak żyć? 😄

Tymczasowo zawsze możesz użyć kabli dołączonych do urządzenia ;) 

26 minut temu, Wito76 napisał:

do podłączenia źródła z takim wyjściem. Może CD czy przedwzmacniacz gramofonowy. Przykładowo jeżeli masz 2 lub więcej Wiimy to możesz sygnał z RCA jednego przesłać do kolejnych. Mi obecnie ultra robi jako taki hub, bo wzmacniacz ma tylko jedno wejście RCA. 

W WiiM Ultra jest gniazdo USB-C.
Można przez to USB podłaczyć WiiM do lapka,i odtwarzać muzykę?
Albo dysk twardy (nie tylko pendrive) i odtwarzać?

23 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

1.Sprawdzić,czy to rzeczywiście RCA a nie xlr albo speakon czy jack

Chyba nie podejrzewamy kolegi o słaby wzrok. Myślę, że chodzi o grube wtyki RCA - nie gorący pin tylko ogólnie obudowa wtyczki i robi się ciasno gdy chce się dwa takie grubasy obok siebie zmieścić. Sam mam takiego grubasa coaxiala z olbrzymimi wtykami.

13 minut temu, Nil napisał:

Wystarczy odrobinę pomyśleć...

Chociażby po to, żeby podłączyć np. telewizor

No to teraz dałeś. 

Już 10lat temu ciężko było zakupić telewizor z wyjściami analogowymi i trzeba było wyciągać sygnały ze Scard. 

Rzeczywiście, ciężko z tym mysleniem. Szczególnie jak trzeba argumentowac wejście, którego prawie nikt nigdy nie użyje. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Wito76 napisał:

No ale równie dobrze można bezpośrednio do wzmacniacza z pominięciem Wiima. Chyba że ktoś chce na siłę skorzystać z jakichś ficzerów software'owych Wiima.

Pewnie tego nie wiesz, ale każdy wzmacniacz ma ograniczoną ilość wejść RCA, a co niektórzy, wcale nie tak nieliczni, mają jeszcze tunery FM, DAB+, CD, DVD, magnetofony itd. 

38 minut temu, Pseudodrummer napisał:

pewnie do smartfona

Przecież to odtwarzacz sieciowy. Po to służy żeby przesyłać muzykę bezprzewodowo, np właśnie ze smartfona. 

?👈

Mniejsza z tym, czy to smartfon czy DVD. Po prostu takie trochę koszerne to rozwiązanie, nieaudiofilskie.

6 minut temu, Nil napisał:

mają jeszcze tunery FM, DAB+, CD, DVD, magnetofony itd. 

Oj nie tłumacz mi co tam można by podłączyć. To chyba oczywiste,

Edytowane przez Wito76
5 minut temu, rafal735r napisał:

No to teraz dałeś. 

Już 10lat temu ciężko było zakupić telewizor z wyjściami analogowymi i trzeba było wyciągać sygnały ze Scard. 

Rzeczywiście, ciężko z tym mysleniem. Szczególnie jak trzeba argumentowac wejście, którego prawie nikt nigdy nie użyje. 

ja wychodze z TV przez złącze minijack do wzmacniacza

4 minuty temu, rafal735r napisał:

Przecież to odtwarzacz sieciowy. Po to służy żeby przesyłać muzykę bezprzewodowo, np właśnie ze smartfona. 

tak,ale sa tacy,którzy znaja wpływ BT,wifi itp na ludzki organizm,i chcą ograniczyć zagrożenie do minimum,uzywając kabla.

7 minut temu, rafal735r napisał:

Szczególnie jak trzeba argumentowac wejście, którego prawie nikt nigdy nie użyje. 

Otóż i to. Ja też zupełnie nie mam pomysłu jak i kiedy miałbym skorzystać. 

gdybym miał wiima,to bym pewnie czasem skorzystał z tego wejścia.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, rafal735r napisał:

No to teraz dałeś. 

Zanim cos napiszesz, pomyśl, Twoja niewiedza poraża. 😁

Wiesz co to jest i do czego słuzy tzw. wyjście słuchawkowe nawet dość nowych odbiorników TV i dlaczego możesz w TV ustawić tryb pracy tego wyjścia? 

Wiesz do czego słuzy przejściówka min jack/RCA?

Tak na marginesie - z gniazda SCART nic nie trzeba było  "wyciągąć", wystarczyło zastosować odpowiednie złącze lub przejściówkę.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Można przez to USB podłaczyć WiiM do lapka,i odtwarzać muzykę?
Albo dysk twardy (nie tylko pendrive) i odtwarzać?

Ten port USB możesz używać na 2 sposoby. 

* Jak wyjście do zewnętrznego Dać

* Jako wejście na pendrive, SSD lub nawet HDD z oddzielnym zasilaniem .

Ciekawą funkcją jest,że ten pliki stają się dostępne np dla innych wiimów. Z pendrive śmiga to fajnie, z SSD nie testowałem.

Specyfikacja tutaj https://faq.wiimhome.com/en/support/solutions/articles/72000637113-compatible-usb-drive-specifications-for-wiim-ultra

Screenshot_2024-12-05-21-53-26-46_5592fe85c89b9c7526dd9939eef9599a.jpg

39 minut temu, qbakos napisał:

To samo jak coś jest ciemne, to magicznie nie zrobisz z niego jasno grającego... Jak najbardziej jestem za korekcją, bo używam jej praktycznie od zawsze, ale trochę też wiem jakie są tego możliwości, więc takie czary jak tu piszesz to bajki.

O tych bajkach musiałbyś podyskutować z inżynierem dźwięku co na konsoli masteringu ma suwaki od korekcji. Ciemniej, jaśniej tak samo działa jak u nas stosując PEQ, tylko że u nas dostrajasz z uwzględnieniem modów rezonansowych pomieszczenia. Takie strojenie jak tam na konsoli tylko z uwzględnieniem środowiska.

U inżyniera oczywiście można więcej innych bajerów poprawić, chociażby nasycić dźwięk harmonicznymi zmieniając nieco barwę na cieplejszą czy jaśniejszą wg uznania 😉 

7 minut temu, Tomek_waw napisał:

Ciekawą funkcją jest,że ten pliki stają się dostępne np dla innych wiimów.

Ciekawe,dla kogo jeszcze....

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Wito76 napisał:

Otóż i to. Ja też zupełnie nie mam pomysłu jak i kiedy miałbym skorzystać. 

Gdybys miał wiedzę w temacie sprzętu audio, to byś  i miał na to pomysł. 🙂

Edytowane przez Nil
59 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Nie znam tych pojęć

A ja w drugim watku nie będę tłumaczyć tego, co tłumaczyłem w wątku pierwszym, sorry.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, MariuszZ. napisał:

O tych bajkach musiałbyś podyskutować z inżynierem dźwięku co na konsoli masteringu ma suwaki od korekcji.

Jak przykładowo miałem jasno i klinicznie grający DAC na Sabre to choćbym nie wiem ile dodał mu basu na EQ, to nadal tak grał, tylko będzie więcej suchego basu... jakoś to średnio zmienia sytuację.

Mam różne ustawienia EQ dla każdych słuchawek, a jakoś zawsze słyszę ich podstawową sygnaturę. Dlatego uważam, że to co piszesz to teoria. Wszystko to działa, ale do pewnego stopnia.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

7 minut temu, Tomek_waw napisał:

Ten port USB możesz używać na 2 sposoby. 

Biorąc pod uwagę, że dla niektórych to sprzęt biurkowy, a  na biurku bywa np laptop, trochę szkoda, że nie ma wejścia USB dla wewnętrznego DACa.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

No to będziesz miał tylko zwykły dźwięk 😉.

Muszę się z tym pogodzić. Uszy też mam zwyczajne...

Wojtek

2 minuty temu, Nil napisał:

Gdybys miał wiedzę

Matołku, dyskutuj normalnie z ludźmi a nie tak jak powyżej. Masz inne zdanie to od razu walisz te swoje pierdy, tak jakbyś sam miał jakąkolwiek wiedzę. Kilka stron wcześniej prosiłem się, byś mnie zaorał na argumenty to zapadła sielankowa cisza. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Wito76 napisał:

Matołku, dyskutuj normalnie z ludźmi a nie tak jak powyżej. Masz inne zdanie to od razu walisz te swoje pierdy, tak jakbyś sam miał jakąkolwiek wiedzę. Kilka stron wcześniej prosiłem się, byś mnie zaorał na argumenty to zapadła sielankowa cisza. 

Zastanów się co piszesz,  bo "popisujesz" się niesamowicie, ale tylko, jak już wcześniej pisałem, brakiem wiedzy, a teraz też brakiem kultury i ogłady. 😁

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Daj linka do pierwszego, tam gdzie tłumaczysz.

Ja tez poczytam chętnie

6 minut temu, qbakos napisał:

Mam różne ustawienia EQ dla każdych słuchawek, a jakoś zawsze słyszę ich podstawową sygnaturę. Dlatego uważam, że to co piszesz to teoria

No ale ja pisałem o korekcji z uwzględnieniem pomieszczenia. W słuchawkach troszku inaczej się "odbiera" korekcje i zapewne inaczej filtry dobiera. Zupełnie w tym temacie nie grzebałem więc na pewno masz rację 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi