Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Absolutnie nie pomogłem! Po prostu od początku nie szło wetknąć do gniazda przewodu. Wtyczka wchodziła tylko do połowy i koniec. Klapka była w środku blokowana przez prawdopodobnie źle zamontowaną sprężynkę. Moim jedynym błędem było to, że przez swoje gapiostwo po wyjęciu klapki i sprężynki,  ową sprężynkę posiałem. Myslę, że gdyby nie to udałoby mi się to wszystko zmontować jak należy. A sama sprężynka była na prawdę niewielkich rozmiarów. 

2 godziny temu, Mariostg napisał:

Pytanie ile czekać, bo problem jest opisywany na zagranicznych forach od roku.

Dlatego kupilem gramofon I cd. 

Mam gramofon, mam CD. Na regale ponad 700 płyt. Mam też internet i umiem z niego korzystać 🙂

Edytowane przez Mieciu

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

(...) próbowałem podwazyc..

Tak dla mnie to brzmi. 

Nie wazne .

Suma sumarum chodziło o to ily było takich pechowców. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Mieciu napisał:

Mam gramofon, mam CD. Na regale ponad 700 płyt. Mam też internet i umiem z niego korzystać 🙂

Niestety albo stety, ja mieszkam na obrzeżach miasta i tylko dostep do internetu radiowego, ktory działa jak działa...

W dniu 19.02.2025 o 19:17, Mieciu napisał:

Dokładnie ten wielokolorowy mam ustawiony. U nnie zawsze jakies inne źródła światła są wiec jego jasnośc mi nie przeszkadza, ale fajnie jakby chociaż niektóre czcionki były wieksze. 

Zrobili by większą personalizacje tego ekranu w postaci np dużego, przewijanego tekstu to miał by on sens. Chociaż by było widać wykonawcę czy tytuł. 

?👈

Zrobili by większą personalizacje tego ekranu w postaci np dużego, przewijanego tekstu to miał by on sens. Chociaż by było widać wykonawcę czy tytuł. 
A tak zataczając koło do początku wątku i Twojego tytułowego pytania - kupować czy nie kupować Wiima? Jakie wrażenia i refleksje po tych kilkunastu tygodniach użytkowania? Pytam o jakość grania, bo ficzery i funkcjonalność jest znana.

Ja go odesłałem po kilku dniach. Nie spełnił moich wygórowanych oczekiwan 😆 chciałem go obsługiwać z pilota ale nie da rady w sumie, ekran nie przydatny. Zastanawiam się ciągle nad Eversolo, ale szkoda trochę 3300zl na strimer który będzie tylko transportem. Może kiedyś wynajde jakaś używkę. 

?👈

A ja cały czas myślałem że wymieniłeś na inny egzemplarz i wciąż masz. Coś chyba swego czasu źle doczytałem.
Skoro już nie masz to w Twojej opinii nie warto, ok. Ja czekam na jakąś okazję, by wyrobić sobie własną opinię. Wypożyczać z salonu by posłuchać i oddać trochę niemoralnie.

5 minut temu, rafal735r napisał:

chciałem go obsługiwać z pilota

Przecież aplikacja na telefon lub tablet to tak jak pilot a nawet lepiej bo nie musisz wytężać wzroku obsługując go z pilota bez ekranu. Tylko potraficie narzekać 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie chce powtarzać setny raz tego samego. 

Chciałem klasyczny pilot, używam Harmony na codzień. Strimera najczęściej używam jako tunera, czyli leci na nim radio. Nie chce być ciągle uzależniony od aplikacji żeby zmienić stacje radiowa czy utwór. 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Nie chce powtarzać setny raz tego samego. 

Chciałem klasyczny pilot, używam Harmony na codzień. Strimera najczęściej używam jako tunera, czyli leci na nim radio. Nie chce być ciągle uzależniony od aplikacji żeby zmienić stacje radiowa czy utwór. 

Też nie podoba mi się ograniczona funkcjonalność pilota, zwłaszcza tylko 4 presety do radia, ale można się do tego przyzwyczaić, zwłaszcza przy atrakcyjnej cenie urządzenia i dostępu do aplikacji gdzie presetów już jest wystarczająca ilość. Te cztery na pilocie wykorzystuje dla radia Paradise które operuje streamingiem pełnoformatowym bez kompresji stratnej. Szkoda że ta stacja nie emituje kanału jazzowego bo wtedy już nic do szczęścia mi nie byłoby potrzebne 😉.  

44 minuty temu, Wito76 napisał:

Wypożyczać z salonu by posłuchać i oddać trochę niemoralnie.

Dlaczego? Jak salon ma taką opcję to gdzie tu jest problem? Pożyczałem tak przedwzmacniacze do mojego starego systemu aktywnego i po testach zwracałem bez problemów, nawet nie analizowano przy zwrocie czy nie ma jakichś śladów niewłaściwego obchodzenia się ze sprzętem, widać moja osoba budzi zaufanie 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

55 minut temu, Lech36 napisał:

Szkoda że ta stacja nie emituje kanału jazzowego bo wtedy już nic do szczęścia mi nie byłoby potrzebne 😉.  

Jest Mother Earth Jazz. Nadaje FLAC 192khz/24bit

15 minut temu, robo27 napisał:

...i jeszcze kilka innych stacji radiowych nadających w formacie bezstratnym

Jeśli ktoś szuka transportu z wyglądu ładniejszego od WiiM mini czy pro to jest fajne rozwiązanie. U mnie ultra robi za transport najpierw po USB do Sabaja a30a i gra to zacnie. Od piątku testuję go jako pre z chińska końcówka A klasy i powiem szczerze że wyjście analogowe w ultra to porażka. Niby niezła kość w przetworniku ale coś im poszło nie tak. Wczoraj podłączyłem fiio ten taki malutki przetwornik po coaxialu i zaczęło to grać. Niebo a ziemia. We wtorek przyjdzie smsl m200 i pewnie jeszcze się polepszy. Na teraz jest trochę gorszy wokal i góra niż z sabajem ale głębszy i obszerniejszy bas. Pomruk tego najniższego pasma robi wrażenie. Końcówka ma 20 i 25W dla 8 i 4ohm ale membrany chodzą aż miło. Podsumowując Ultra to bardzo dobry transport ale nic poza tym. 

24 minuty temu, robo27 napisał:

A jaki ma bitrate?

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Dlaczego? Jak salon ma taką opcję to gdzie tu jest problem?

Też pożyczałem z salonów to i owo, ale zawsze intencją był ewentualny zakup. Ale tak wypożyczyć sobie na bezczela, by posłuchać i oddać to trochę nie fair. Równo 2 lata temu wypożyczyłem z salonu pewnego mniej popularnego, egzotycznego chyba nawet trochę DACa. Po dwóch tygodniach oddałem i dopiero w wakacje ubiegłego roku zniknął ze sklepowego outletu po 40% obniżce. Nie wiem czy to po kosztach, czy stracili, ale jakoś tak humanistycznie głupio mi zawsze było, gdy przez te półtora roku patrzyłem na ten outlet.

37 minut temu, Lech36 napisał:

A jaki ma bitrate?

W WiiM nie ma tej stacji dostępnej w standardzie. Musisz ją dodać przez „Open Network Stream”

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
34 minuty temu, Wito76 napisał:

Też pożyczałem z salonów to i owo, ale zawsze intencją był ewentualny zakup. Ale tak wypożyczyć sobie na bezczela, by posłuchać i oddać to trochę nie fair. Równo 2 lata temu wypożyczyłem z salonu pewnego mniej popularnego, egzotycznego chyba nawet trochę DACa. Po dwóch tygodniach oddałem i dopiero w wakacje ubiegłego roku zniknął ze sklepowego outletu po 40% obniżce. Nie wiem czy to po kosztach, czy stracili, ale jakoś tak humanistycznie głupio mi zawsze było, gdy przez te półtora roku patrzyłem na ten outlet.

Ja kupiłem tego Wima z opcją zostawienia go na 100% dla siebie. Do tego miał ten EQ to w ogóle super opcja miała być. Te wimy tak im schodzą że jak ty nie kupisz to ktoś inny weźmie na drugi dzień. 

?👈

Mam kilkunastu "kolegów z internetu" jak to mawia moja żona, mam na myśli forumowiczów. Niektórych poznałem już na żywo, inni to znajomi na FB (choć nie widzieliśmy się nigdy) i są tacy, z którymi dużo gawędzimy na priv, czy to messengerem czy przez skrzynkę forumową. No i jest szansa, że któryś z tych kolegów z internetu wkrótce będzie w posiadaniu Ultra. I tak ja bez obaw wysyłam temu czy owemu jakieś swoje zabawki, lampy, opampy, kabelki, kondensatory a nawet całe sprzęty, tak któryś kolega może pożyczy mi to kontrowersyjne cudo. A Amazon czy inne takie sztuczki to opcja bardzo awaryjna.

3 godziny temu, hary1357 napisał:

Wczoraj podłączyłem fiio ten taki malutki przetwornik

A dokładnie który ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

O D03 słyszałem że jest świetny... do telewizora. Ale ten BTA30 Pro słyszałem na żywo, miałem tydzień czasu w domu w ramach forumowych testów i... zdecydowanie odradzam. Taki modelowy przykład cienkiego grania sabre. Brakuje masy, dociązenia, barwy, szczupło, bez muzyki. Obawiam się że wiimowy Dac już lepiej jest zrobiony. Chyba że kolega porównywał z tym w Ultra i skoro BTA30 jest lepszy to kolejne trzy kropki i konsternacja ...

Nie jestem wybitnym'sluchaczem'. Po testowaniu kilku różnych DAC wyszło, że jestem fanem Sabrowego grania. Jest ostro i detalicznie górą. Najniższego basu jest mnóstwo. Takie typowe V. Może nie skupiłem się wtedy zbytnio na średnicy, 'szerokościach' i 'głębokościach'. 'Kocyka' nie ma. Napewno przeciwny kierunek do R2R. Porównywałem z DMP-A6 i Wiim Ultra. W porównaniu do Fiio w/w brakowało mi w nich basu. Dac z Wiim Ultra to też taki Sabre typowy, ale gra cienk basem i lubi gubić szczegóły. Byłem również zadowolony z funkcjonalności tego urządzenia w tej cenie.Pewnie teraz są lepsze urządzenia tego tupu. 

Edytowane przez bodziocool

Ja natomiast włożę kij w mrowisko i napiszę, że taniutki chip PCM 5121 jaki siedzi w Wiim Mini całkiem całkiem mi się podoba i dzielnie się broni. Kto wie, czy gdyby siedział w Ultra nie byłoby fajniej. Wczoraj słuchałem radyjek - było już o tym, że fajnie, tak analogowo grają. Ale później nie chciało mi się ruszyć tyłka i włączyć drugiego streamera i daca i dalej słuchałem Tidala z Mini, cały czas korzystając z wyjścia Jack-Rca. Owszem, były pewne braki i ograniczenia, ale całościowo przekaz bardzo sympatyczny i przyjemny. Daje radę i zwyczajnie polubiliśmy się do takich okazyjnych odsłuchów. Chyba nawet wolę to Mini z wyjścia analogowego niż jako transport. Po optyku gra jakoś tak sucho i płasko. Natomiast wracając, to BTA30, zupełnie nie mój świat. Wolałabym jakiś Topping czy Smsl na Akm 4493s w tych pieniądzach.

Ultra podbitym basem i góra aka V nie gra z pewnością.
Też jakoś nie kojarzę.

• Pokaż nowe odpowiedzi