Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, Wito76 napisał:

Pewnie, chciałoby się profesjonalną recenzję. Ale gdy nie ma na to czasu, to bez konkretnych utworów, bez przykładów ich fragmentów te parę zdań jak dla mnie wystarczy. Zwyczajnie czasem od strzała słychać, że jest poprawa, różnica w każdym aspekcie i jeden sprzęt wypada słabiej od drugiego i nie trzeba profi analizy. Każdy chyba to zna. Fakt, że kolega nastawił nas na fajną recenzję a tu tak trochę skromnie i po łebkach.

W przyszly weekend wiecej czasu więc opiszę bardziej precyzyjnie.

Dołacze Auralic do porownania.

Ten weeken bardzo zajety, dni otwarte na uniwersytecie artystycznym w Poznaniu.

Edytowane przez Mariostg

Mariusz, kolega napisał, że różnica nie jest ledwo odczuwalna tylko znaczna. W tym to chłe chłe sucho i płasko. Masz ogromne doświadczenie w audio, sporo sprzętu osłuchane- serio tego nie słyszysz?

Chłe, chłe, chłe
Uwaga mokra podłoga. Niby mokro a nie można wejść. Ulubiony tekst kolegi. Teraz możesz chłe chłe.
21 minut temu, Wito76 napisał:

A sucho to dobrze że nie mokro.

czym człowiek starszy tym bardziej sucho ceni 😛 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Fakt, że kolega nastawił nas na fajną recenzję a tu tak trochę skromnie i po łebkach.

No właśnie, ale "zjadł".

31 minut temu, ProjectPi napisał:

MariuszZ.normalnie wystarczy cos negatywnego o WiiMie napisac, a od razu zjawiasz sie Ty jak jakis krolik z kapelusza, ze swoimi wscibskimi komentarzami. Jak promujesz te marke to to przyznaj i tyle 🙂

Nic takiego. Ponieważ mam Wiima i złego słowa nie napiszę, ale trzeba być uczciwym. Jak wiim został "zjadzony" to oczekiwałbym poznać całe menu i okoliczności. 

Słucham wiima jako streamera z pre i nic złego nie powiem. Jest powietrze, głębia, bas jak należy. To co? Po odjęciu daca z pre jest "do dupy"? Popsuty? Znaczy "zjedzony" przez jakiś transport od Primare? 

W wiele jestem w stanie uwierzyć bo łatwowierny jestem, ale bez przesady. Stąd prośba o konkrety 😉

5 minut temu, MariuszZ. napisał:

Nic takiego. Ponieważ mam Wiima i złego słowa nie napiszę, ale trzeba być uczciwym. Jak wiim został "zjadzony" to oczekiwałbym poznać całe menu i okoliczności. 

Słucham wiima jako streamera z pre i nic złego nie powiem. Jest powietrze, głębia, bas jak należy. To co? Po odjęciu daca z pre jest "do dupy"? Popsuty? Znaczy "zjedzony" przez jakiś transport od Primare? 

W wiele jestem w stanie uwierzyć bo łatwowierny jestem, ale bez przesady. Stąd prośba o konkrety 😉

Ty lepiej przyznaj ile Ci placa za to promowanie. Uzytkownik opisuje swoje wrazenia a Ty go atakujesz. Wszyscy rozumieja co to powietrze i glebia, ale Ty krytykujesz glupkowatymi komentarzami. Nie stawiaj tego Wiima jako siodmego cudu swiata, i tak nikt w to nie uwierzy. Wiim gra kiepsko nawet jak budzetowy streamer, kazdy tak to widzi.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

13 minut temu, ProjectPi napisał:

Ty lepiej przyznaj ile Ci placa za to promowanie.

Nawet gdyby płacili to grosza bym nie wziął bo wiima nie trzeba reklamować. Gra bardzo dobrze. Nie brakuje ani powietrza, ani głębi, ani basu czy średnicy. Za te pieniądze to prawdziwy "bargain" albo nawet "killer deal" 😉

Miałem w jednym czasie , Ultra , Bluesound 2i , Mini PC jako transporty - dac Cayin idac6.

Nikt nikogo nie zjadl , może dlatego że po obiedzie to było.

Mozliwe jednak że słuchu nie mam lub faktycznie Primare miażdży.  

Mniejsza o większość 😉 racja jak dupa.

34 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Nawet gdyby płacili to grosza bym nie wziął bo wiima nie trzeba reklamować. Gra bardzo dobrze. Nie brakuje ani powietrza, ani głębi, ani basu czy średnicy. Za te pieniądze to prawdziwy "bargain" albo nawet "killer deal" 😉

Nie przekonasz mnie bo mam Mini, i synka też mam, i widzę, że Wiim się sprawdza tylko jako jakieś radyjko do kuchni.

3 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Proszę o konkrety jeżeli to nie problem.

Więcej basu. W jakim utworze, minuta ścieżki.

Więcej średnicy. W jakim utworze, minuta ścieżki.

Więcej powietrza. W jakim utworze, minuta ścieżki.

Większa głębia. W jakim utworze, minuta ścieżki.

Skoro coś "zjadło" wiima chciałbym żeby porównanie miało podstawy do analiz przez innych

Twoje prosby maja sens tylko w przypadku posiadania obu transportow i takich samych systemow i takiego samego pokoju. 

Zdaje sie ze masz maly pokoj prawda? Jesli kolega @Mariostg ma pokoj wiekszy albo wrecz wielki to takie porownanie waszych odczuc nie ma duzego sensu. 

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

Plasko to raczej cos pozytywnego niz negatywnego, gdy mowa o transporcie

Mamy nowe audioteorie 🫣.... 

3 godziny temu, Mariostg napisał:

Dla mnie Wiim gra bardziej płasko i sucho

Ja dodałbym ze gra bardziej technicznie niz analogowo. 

mialem, testowalem, oddalem... 

1 godzinę temu, Mariostg napisał:

W przyszly weekend wiecej czasu więc opiszę bardziej precyzyjnie.

Dołacze Auralic do porownania.

Ten weeken bardzo zajety, dni otwarte na uniwersytecie artystycznym w Poznaniu

Na dobrym dacu, dobrze slychac deklasacje wiima.

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Masz ogromne doświadczenie w audio, sporo sprzętu osłuchane- serio tego nie słyszysz?

Obstawiam ze Mariusz ma bardzo duze doswiadzenie od strony technicznej, z osluchaniem juz chyba mniej. 

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

W wiele jestem w stanie uwierzyć bo łatwowierny jestem, ale bez przesady. Stąd prośba o konkrety

Wez ze soba wiima i zapraszam na porownanie. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

17 minut temu, ProjectPi napisał:

tylko jako jakieś radyjko do kuchni.

W kuchni słucham tylko instrukcji żony. Żadnych radyjek, ale wierzę na słowo. 

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Zdaje sie ze masz maly pokoj prawda?

Mały, większy i największy. Wszędzie grał wiim dobrze, ale w małym to "o ja pier..ole, jak to zajebiście gra!".

Mało z kanapy nie spadłem z wrażenia. Głębia jak w rowie mariańskim, przestrzeń jak w gwiezdnych wojnach, bas jak bym w kotle siedział, soprany anielskie. 

Wokale? Do Diany Krall zacząłem listy miłosne pisać, a do Agi Zaryan kwiaty co tydzień wysyłam. 

Nie oddam wiima nawet za Denafripsa żadnego 😉

2 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Mało z kanapy nie spadłem z wrażenia. Głębia jak w rowie mariańskim, przestrzeń jak w gwiezdnych wojnach, bas jak bym w kotle siedział, soprany anielskie. 

Wokale? Do Diany Krall zacząłem listy miłosne pisać, a do Agi Zaryan kwiaty co tydzień wysyłam. 

ło panie ambasadoże, teraz to sprzedaż dzienna o tysionc co najmniej up poszła 😄 

a połowa forumowiczów już nie ma sucho 😛 

18 minut temu, Mikelas76 napisał:

Twoje prosby maja sens tylko w przypadku posiadania obu transportow i takich samych systemow i takiego samego pokoju. 

Zdaje sie ze masz maly pokoj prawda? Jesli kolega @Mariostg ma pokoj wiekszy albo wrecz wielki to takie porownanie waszych odczuc nie ma duzego sensu. 

Ja dodałbym ze gra bardziej technicznie niz analogowo. 

mialem, testowalem, oddalem... 

Na dobrym dacu, dobrze slychac deklasacje wiima.

Obstawiam ze Mariusz ma bardzo duze doswiadzenie od strony technicznej, z osluchaniem juz chyba mniej. 

Wez ze soba wiima i zapraszam na porownanie. 

Odsluch na 40m2

25 minut temu, Mikelas76 napisał:

Raczej nic w tym nowego.

17 minut temu, MariuszZ. napisał:

😄

12 minut temu, Mariostg napisał:

Dodam tylko, ze powystwowego Primare kupilem za 990zł

Dobra cena. Użytkownik pre32 czy pre60, po podaniu numeru seryjnego dostaje np5 zawsze za połowę ceny w momencie jak wchodzi na rynek.

44 minuty temu, MariuszZ. napisał:

No i cały wysiłek specjalisty od marketingu w Q21 (Pawła) na marne. I to jeszcze przez suchego i bez uwaga ( ulubionego i koronnego słowa naszej branży )  BARWY!  WiiMa.

Na szczęście dla Pawła tym razem na filmie  nie dusił się tak mocno z braku oddechu od szybkiego czytania aby wyrobić się w założonym czasie i nie męczył okrutnie wzroku zezując w stronę monitora, żeby zdążyć wymienić wszystkie zalety jak to miało miejsce przy recenzji lampy Fezza, która gra na wszystkie możliwe sposoby, sucho, mokro, szybko, wolno, ciepło, neutralnie, naturalnie, ultra soczyście, ultra konturowo, ultra otwarcie, ultra okrągło, ma wszystko co tylko audiofil może sobie wymarzyć, że aż czasu na filmiku z Tuby brakło. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

47 minut temu, MariuszZ. napisał:

Nie oddam wiima nawet za Denafripsa żadnego

Tu bym chyba nie przesadzal z tym, zachwytem 😉Jako dac, denafrips jest lata swietlne przed wiimem... 

Jest tez transport denafripsa ale nie mam, nie sluchalem i zdania nie mam, wiec moze nawet transport wiima byc lepszy, kto wie ... 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

39 minut temu, Mariostg napisał:

Podeślę wieczorem

Niczego nie podsyłaj, po co chcesz sie uzewnetrzniać?

Za chwile bedą chcieli faktycznie cycki i to nie Twoje.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Teraz, sir.jax napisał:

🙂

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Niczego nie podsyłaj, po co chcesz sie uzewnetrzniać?

😁

39 minut temu, Adam 38 napisał:

I to jeszcze przez suchego i bez uwaga ( ulubionego i koronnego słowa naszej branży )  BARWY!  WiiMa.

Barwy nie brakuje. Suchy? Nie. Soczysty, ślina po brodzie cieknie wokalistom nawet jak jodłują 😉

Tak na poważnie to wiim ultra jest detaliczny. Stąd może niektórym kojarzyć się z suchością. Nie maskuje, nie ukrywa, tylko bez wstydu obnaża to co jest na ścieżce dźwiękowej. Jeżeli jest ślinotok lub chropowatość w wokalu to na pewno ona wybrzmi. 

Trudno odnieść się do wspominanej suchości czy płaskości skoro nie wspomniano w jakim utworze było to uchwycone czy porównywane. 

Poza tym może być tak, że wiim ultra mnie w moich warunkach zagra o trzy klasy lepiej niż Pontus u kogoś ze względu na akustykę, dobór duetu wzmacniacz - kolumny i inne uwarunkowania.

Jeżeli te ostatnie są ultra, a akustyka ogarnięta to czy będzie to wiim czy inny ultra srim transportem wg mnie niewiele się zmieni, a już na pewno nic niczego nie zje. 

Chętnie bym zaprosił kogoś z super transportem żeby przeżyć takie zjadanie. Tylko, że mi szkoda czasu na to. Wiem, że u mnie jest to niemożliwe 😎

Chętnie bym zaprosił kogoś z super transportem żeby przeżyć takie zjadanie. Tylko, że mi szkoda czasu na to.

I słusznie. WSZYSTKIE transporty po USB z zastosowaniem izolacji galwanicznej USB grają tak samo. Czy kosztują 1,5K czy 100K PLN 😉 Bo służą do transmisji DANYCH. Dzięki izolacji bez zakłóceń. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Poza tym może być tak, że wiim ultra mnie w moich warunkach zagra o trzy klasy lepiej niż Pontus

Nie zagra,  nie ma szans bo Paweł (Q21) przeczytał na filmiku, że Pontusa robi 50 pasjonatów a zarazem specjalistów. 

42 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Nie maskuje, nie ukrywa, tylko bez wstydu obnaża to co jest na ścieżce dźwiękowej. Jeżeli jest ślinotok lub chropowatość w wokalu to na pewno ona wybrzmi. 

Tylko, że to nie tylko domena jakiś grajków detalicznych, często nadmierny detal(w czymkolwiek) ma aż nadto skrócone wybrzmienia, co powoduje zbyt szybkie wygasanie instrumentów. Będę to zawse powtarzać, bo tak to odbieram.

Nadmierny detal niekoniecznie musi obnażać. To często powtarzane definicje detalicznego brzmienia, że takie wlaśnie obnaża złe nagranie etc. Otóż nie.

A jak w nagraniu jest zarejestrowany chropowaty wokal, to i na jamniku bedzie chropowaty.

Co czuję, że problem lezy w tym, iż każdy inaczej definiuje brzmienie. Przykladem jest rozdzielcze wcale nie równa się mega detaliczne.

47 minut temu, Adam 38 napisał:

Nie zagra,  nie ma szans bo Paweł (Q21) przeczytał na filmiku, że Pontusa robi 50 pasjonatów a zarazem specjalistów. 

Jak ktoś czerpie wiedzę z YT i tego co tam wam puszczają, to łykają jak pelikany.

Podniecanie sie prezentacjami na YT i temu podobnymi, jest delikatnie mówiąc niepoważne.

31 minut temu, dedal75 napisał:

Stare chłopy 🙆

A ciagle tylko - poka foty, poka foty...

🤦‍♂️

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Pokaż nowe odpowiedzi