Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, sir.jax napisał:

Podniecanie sie prezentacjami na YT i temu podobnymi, jest delikatnie mówiąc niepoważne.

Nawet nie wiesz jak bardzo skuteczne. I to właśnie na YT.
Zobacz, teraz już praktycznie każdy salon audio w kraju przestawił się na taki marketing. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1 minutę temu, Adam 38 napisał:

Nawet nie wiesz jak bardzo skuteczne. I to właśnie na YT.
Zobacz, teraz już praktycznie każdy salon audio w kraju przestawił się na taki marketing. 

Skuteczne w sprzedaży to fakt. Owszem tylko marketing innego pożytku z tego nie ma.

No może jeszcze jak ustawić kolumienki, chociaż i tu bywa różnie, bo optyka kamerki i tak nie oddaje rzeczywistosci.

Ale pooglądać ładne klamoty można jak ktoś jest wzrokowcem.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

14 minut temu, sir.jax napisał:

Przykladem jest rozdzielcze wcale nie równa się mega detaliczne.

Detaliczność i rozdzielczość zakwalifikowałbym do jednej kategorii. Jedno i drugie można poprawić podciągając wysoką średnicę i soprany czyli zwiększając lokalnie odstęp sygnału od szumu. Można próbować nadstawiając ucha do źródła dźwięku. Najlepiej przykładając za nimi dłonie złożone w łódkę 😉 

Czym możemy popsuć zatem? Na przykład zbyt wysokim szumem, a upraszczając zmniejszoną rozdzielczością bitową. Idąc tym tropem starsze przetworniki r2r (NOS) gorzej wypadają niż nowe delta sigma w tej materii bo mocniej szumią. Szum kwantyzacji zrobi swoje bez filtrów obniżając rozdzielczość. Lepiej r2r maskują detal upraszczając. Jak ktoś ma kaszanę z akustyką, zbyt żywe pomieszczenie z kolokwialnie pisząc hałasem to r2r może trochę pomóc. Wtedy achy i ochy, że taki lepszy jest r2r będą 😉 

Zjawisko jest proste jak drut. Detaliczność i rozdzielczość jak jest zapisana na nośniku to bez względu czy to delta sigma czy r2r czy inny xilinks da się ją wyciągnąć bez problemu pod warunkiem, że rozdzielczość bitowa systemu jest przynajmniej równa lub lepsza od tej zapisanej na nośniku, ale warunek jest taki, że wzmacniacz, kolumny i akustyka nie mogą być wąskim gardłem, przez którą ten detal się nie przeciśnie 😉 

31 minut temu, ProjectPi napisał:

Teraz możecie się z @MariuszZ. boksować 🙂

Nie ma szans. Walę z partyzanta bez uprzedzenia 😉 

Zeby nie było, że wymyślam i nie mam obu streamerów.

W tej chwili te dwa streameryprzeniesione do sypialni (22m2) i tutaj dla mnie też lepiej gra Primare.

W sypialni gra z przedwzmacniaczem lampowym i 2 końcówkami 55W w klasie A, dac Arcam, kolumny Dali 7A SE.

Zaznaczam tak jak wcześniej: dla mnie lepiej gra Primare.  Z naciskiem na: dla mnie.

Jeśli ktoś jest z okolic Starogardu Gdańskiego to zapraszam na odsłuch i porownanie w ten weekend. W sobotę zapraszam z kierowcą 😀

Dam sobie czas na wzmacniacz lampowy i przedwzmacniacz + końcówki.

Zdjeciac screen shoty bo jako nie premium nie mogę dołączyć normalnych zdjęć. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20250310_163710_Gallery.jpg

Screenshot_20250310_164504_Gallery.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariostg
Teraz możecie się z [mention=70418]MariuszZ.[/mention] boksować
Chwila, pogubiłem się. Więc który któremu teraz śpiewa "łubudubu, łubudubu..."

A już poważniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , o ile zawsze cenię, szanuję i lajkuję Twoje wypowiedzi, tak teraz (chyba po raz pierwszy) uważam, że trochę pogubiłeś się. Ja rozumiem, że masz Ultra i patriotycznie i ambicjonalnie zaatakowałeś sobie recenzenta, który śmiał coś wspomnieć o zjadaniu. Ale spytam, serio uważasz że tak świetnie to gra? Masz przecież duże osłuchanie sprzętowe. Ludzie, którzy mają lepsze lub ciut lepsze streamery zawsze jednak słyszą ten regres na niekorzyść Wiima. I sorry, że łapę za słówka i wyrywam z kontekstu, żadne mądre wywody i różne tam szumy kwantyzacji tego nie zmienią i nie zakryją. To nie jest takie proste i paradoksalne. Te Twoje wypowiedzi o Ultra brzmią trochę niczym Piopio twierdzący, że z izolatorem transport usb za złotówkę i za pierdylion zagrają identycznie. Sorki że tak nieelegancko się czepiam, ale serio jestem zaskoczony że kto jak kto, ale Ty nie słyszysz tego "sucho i płasko" lecz barwnie na bogato. A inni owszem i to wyraźnie. O, właśnie leci mi "to nie kochanka, ale sypiam z nią...". Kurka, pasuje chyba .

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Detaliczność i rozdzielczość zakwalifikowałbym do jednej kategorii. Jedno i drugie można poprawić podciągając wysoką średnicę i soprany czyli zwiększając lokalnie odstęp sygnału od szumu. Można próbować nadstawiając ucha do źródła dźwięku. Najlepiej przykładając za nimi dłonie złożone w łódkę 😉 

Czym możemy popsuć zatem? Na przykład zbyt wysokim szumem, a upraszczając zmniejszoną rozdzielczością bitową. Idąc tym tropem starsze przetworniki r2r (NOS) gorzej wypadają niż nowe delta sigma w tej materii bo mocniej szumią. Szum kwantyzacji zrobi swoje bez filtrów obniżając rozdzielczość. Lepiej r2r maskują detal upraszczając. Jak ktoś ma kaszanę z akustyką, zbyt żywe pomieszczenie z kolokwialnie pisząc hałasem to r2r może trochę pomóc. Wtedy achy i ochy, że taki lepszy jest r2r będą

Ale to różne trochę zagadnienia, chociaż jak to nazwałeś wrzucił byś do jednej kategorii.

Może i tak, ale ciepła gęsta lampa też może grać rozdzielczo.

Tylko po co znowu sprowadzasz wszystko do technikaliów, szumów kwantyzacji i pomiarów. Rozdrabniacz muzykę na takie czynniki pierwsze? 

Litości.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Lepiej r2r maskują detal upraszczając. Jak ktoś ma kaszanę z akustyką, zbyt żywe pomieszczenie z kolokwialnie pisząc hałasem to r2r może trochę pomóc. Wtedy achy i ochy, że taki lepszy jest r2r będą

Hmm mozna by pomyśleć ze r2r to taki gorszy dac dla slabszych pomieszczen... 

Sluchalem kilka r2r i mam inne zdanie.

Jak napisal Jacek @sir.jax nie do konca chyba rozumiesz pojecie rozdzielczosci. Dzwiek analogowy cieply mniej i bardziej tez moze byc rozdzielczy. W slabszym sprzecie moze nie byc tej rozdzielczosci, ale dobry spr, et to switnie pokazuje, po lekko cieplej i cieplej stronie. Tak tez dzialaja dobre/drozsze r2r. To wlasnie sigmy czy tez sabre moga a nie musza drzec jape i xac wrazenie ostrosci dzwieku. 

Detal, hmmm, dla mnie detal to szczegoliki a nie calosciowe granie. 

Calosciowe granie moze byc wlasnie rozdzielcze, a detal wyrazny tylko sie pojawia. 

Ja tak to rozumiem. 

Oczywiscie kazdy okresla to w swoj wlasny sposob, ale jak tak widze detal i rozdzielczosc. 

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 godziny temu, Mariostg napisał:

Zeby nie było, że wymyślam i nie mam obu streamerów.

Jak łączysz urządzenia z DACami? Czy stream wysyłasz bit perfect?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

22 minuty temu, ProjectPi napisał:

Jak łączysz urządzenia z DACami? Czy stream wysyłasz bit perfect?

W głównym systemie gdzie jest dac Auralic vega:

Streamer Auralic poprzez USB

Streamer Wiim i Primare w teście były połaczone optycznie do dac Auralic vega 

W drugum systemie z dac Arcam: Wiim i Primare sa połaczone zamiennie optycznie

6 minut temu, Mariostg napisał:

Streamer Wiim i Primare w teście były połaczone optycznie do dac Auralic vega 

Najgorsze możliwe połączenie. Cały test jest kompletnie niemiarodajny ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Najgorsze możliwe połączenie. Cały test jest kompletnie niemiarodajny ...

Połaczenie optyczne niemiarodajne?

Bardzo ciekawe....

Pojedynek
No tak. Kolega mówi, że Ultra przegrał z Primare jak San Marino z Brazylią 0:10 i jeszcze pewnikiem dostanie za tydzień od Auralica. Chyba że będzie niespodzianka.
1 minutę temu, Mariostg napisał:

Połaczenie optyczne niemiarodajne?

Bardzo ciekawe....

Zabija brzmienie. Bez względu na jakość streamera. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Wito76 napisał:
3 minuty temu, dedal75 napisał:
Pojedynek

Ukryta Zawartość

No tak. Kolega mówi, że Ultra przegrał z Primare jak San Marino z Brazylią 0:10 i jeszcze pewnikiem dostanie za tydzień od Auralica.

Dla mnie slowo "zjadł" oznacza, ze roznica nie byla na poziomie percepcji. 

Roznica byla slyczalna wyraźnie.

Mam wiekszą przyjemniść sluchania na Primare.

Zaznaczalem wielokrotnie, ze to jest mije wrazenie i opinia.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Wito76 napisał:
2 minuty temu, Piopio napisał:

Jakoś wybiórczo zabił.

Połączenie optyczne jest fuj, bo nie można do niego użyć izolacji galwanicznej. Czego nie rozumiesz? 🤣

2 minuty temu, Piopio napisał:

Znam wywód profesjonalisty na temat połaczeń,  wytlumaczony bardzo dokladnie.

Tez kiedys podchodzilem kiedy, ze połaczenie optyczne to najgorsze możliwe. 

Posypalem glowę popiolem....

3 godziny temu, Wito76 napisał:

Twoje wypowiedzi, tak teraz (chyba po raz pierwszy) uważam, że trochę pogubiłeś się. Ja rozumiem, że masz Ultra i patriotycznie i ambicjonalnie zaatakowałeś sobie recenzenta, który śmiał coś wspomnieć o zjadaniu. Ale spytam, serio uważasz że tak świetnie to gra? Masz przecież duże osłuchanie sprzętowe. Ludzie, którzy mają lepsze lub ciut lepsze streamery zawsze jednak słyszą ten regres na niekorzyść Wiima

Może się pogubiłem, ale ja nie słyszę żeby grał gorzej niż np. Eversolo co w kilku porównaniach dostępnych w sieci wybrzmiało dość mocno. Wręcz przeciwnie wg mnie i moich oczekiwań Wiim grał lepiej. Dopiero po zmianie zasilacza z SMPSa na LPS, gdy znikły zakłócenia (widoczne ok. 16kHz) poprawiła się rozdzielczość i mikrodynamika evera i grają teraz na podobnym poziomie czyli rewelacyjnie. Niczego nie brakuje. Jest dobrze. Detalicznie, rozdzielczo, ze wspaniałym obrazowaniem przestrzennym. 

Na screenshot`ch spektogramy zdjęte mikrofonem z 1cm od tweetera moich Heresy III. Widać poprawę i słychać to, a przynajmniej tak mi się wydaje 😉 

Ukryta Zawartość

LPS2.jpg

SMPS.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Wito76 napisał:

Chyba że będzie niespodzianka.

😂😂😂

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 minut temu, Mariostg napisał:

Znam wywód profesjonalisty na temat połaczeń,  wytlumaczony bardzo dokladnie.

Tez kiedys podchodzilem kiedy, ze połaczenie optyczne to najgorsze możliwe. 

Posypalem glowę popiolem....

A dlaczego niby optyczne miałoby być najgorsze?

2 minuty temu, Wito76 napisał:
7 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co, nie wierzysz w San Marino?

NIE 😁

8 minut temu, paww napisał:

dlaczego niby optyczne miałoby być najgorsze?

Ja mam TV podlaczone do pontusa po optyku. Gra tak fajnie ze ciezko mi przyjac do wiadomosci ze optyk jest taki slaby. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo inaczej, byc moze do super hiper transportu lepiej miec inne polaczenie. Do tv optyk jest swietny. 

• Pokaż nowe odpowiedzi