Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Mercury M1 dobór wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie renowacja kolumn które mam (Tannoy Mercury M1) i także zastanawiałem się jaki wzmacniacz do nich dobrać aby stworzyć dobre brzmienie. Macie może jakieś pomysły, jakie wzmacniacze dobrze sparują się z M1? Jedyne co udało mi się wyczytać, że dobry może być np. Rotel RA-921, ale jeśli macie jakieś inne propozycje będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Przemek.

Ok, a mógłbyś podać jakiś przykładowy model Marantza, od którego poszukiwań warto zacząć? 

Co do renowacji, nie wiem czy nie poszedł mi głośnik wysokotonowy lub średniowysokotonowy, bo podłączając je do mojego obecnego wzmacniacza (tj. mam osobny zestaw Onkyo Integra A8850 i kolumny JPW ML 610) nie działają, ale wcześniej służyły mi trochę i byłem z nich zadowolony. Nie wiem, czy M1 nie spaliłem ustalając za wysoki poziom głośności w Onkyo. 

M1 uruchomi już Marantz z " na początku "5" nazwy, ^ też da radę, natomiast co do

wysokotonówki, to będzie chyba poważny problem, bo ma nietypowy front.

Można oczywiście wstawić jakiś zamiennik - nawet niedrogi, ale wtedy MUSI być

założona maskownica, bo jednak design na tym ucierpi ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, PrzemoChem napisał:

Ok, a mógłbyś podać jakiś przykładowy model Marantza, od którego poszukiwań warto zacząć? 

Co do renowacji, nie wiem czy nie poszedł mi głośnik wysokotonowy lub średniowysokotonowy, bo podłączając je do mojego obecnego wzmacniacza (tj. mam osobny zestaw Onkyo Integra A8850 i kolumny JPW ML 610) nie działają, ale wcześniej służyły mi trochę i byłem z nich zadowolony. Nie wiem, czy M1 nie spaliłem ustalając za wysoki poziom głośności w Onkyo. 

Co masz na myśli: renowacja. 

Te kolumny to grają? Czy coś się spaliło? 

Aktualnie te kolumny niestety nie grają, także coś mogło się spalić. Wziąłbym się wcześniej za nie, ale aktualnie mam słabo płatną pracę i próbuję ją zmienić, żeby właśnie finansowo też sprostać takim naprawom. Dziękuję za wymienienie propozycji wzmacniaczy 🙂

Tannoy M1 to bardzo fajne kolumny ( mają braki ale za te $ ) troszkę prądu żeby pokazały co potrafią potrzeba. Tylko tak na prawdę to każdy wzmacniacz będzie dobry . Inwestować dużo  nie warto?

Lepiej  będzie ! tylko znowu lepsze kolumny więcej radości dają. 

Spróbuj naprawić te kolumny jak będzie tanio  . To na pewno warto kupić niedrogi wzmacniacz i cieszyć się muzyką.  

Co do ceny to zobacz ile te kolumy kosztują  uzywki . nie  ładuj za dużo  w naprawę .

Edytowane przez bogus18
22 godziny temu, PrzemoChem napisał:

Ceny niskie a wybór ogromny. Kolega zasugerował PM5xxx - powyżej PM6xxx raczej nie ma sensu, a u mnie PM4001 i PM4200 też grały spoko. Unikaj starych dziadów i dopłaty za legendarne wersje SE czy KI.

Rotel RA921 (albo RA920?) miałem - nie był zły, ake szału też nie zrobił. Cenione są raczej wyższe modele, od RAx4x w górę.

Myślę że warty rozważenia jest np nowy WiimAmp: cena nieco wyższa, ale wejścia cyfrowe i obsługa Tidal czy Spotify w cenie, i kilka innych funkcji.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czy te M1 w ogóle nie grają, czy tylko tweetery są uwalone, bo zamiennik do nich

choćby STX np:   

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   nie jest specjalnie drogi.

Żeby sobie pograć lepiej kupić jakiś amplituner - mają ceny wyraźnie niższe, niż coś,

co się nazywa "wzmacniacz" i sama ta nazwa potrafi nieźle podbić cenę 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 9.11.2024 o 12:36, PrzemoChem napisał:

bo podłączając je do mojego obecnego wzmacniacza (tj. mam osobny zestaw Onkyo Integra A8850 i kolumny JPW ML 610) nie działają

nie warto juz ich naprawiac

Szkoda bo to fajne paczki. Do tej pory u znajomego grają z Denonem 560. Fajnie się to zgrywa. 

Marantz też dobry kompan do nich. 

Spróbuj je oddać do jakiegoś serwisu na diagnozę ile wyniesie naprawa. Wymiana przetworników spowoduje że to już nie będą te same kolumny. 

2 godziny temu, SZROT napisał:

nie warto juz ich naprawiac

Zależy co się zepsuło. Trafiają się części za grosze, egzemplarze uszkodzone, z których można coś wymontować...

W dniu 9.11.2024 o 12:36, PrzemoChem napisał:

nie wiem czy nie poszedł mi głośnik wysokotonowy lub średniowysokotonowy

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zależy co się zepsuło. Trafiają się części za grosze, egzemplarze uszkodzone, z których można coś wymontować...

myslisz ze ktos, kto pisze ze w Tannoy M1 poszedl mu glosnik sredniowysokotonowy, poradzi sobie z jakakolwiek naprawa? 😉 

Godzinę temu, SZROT napisał:

myslisz ze ktos, kto pisze ze w Tannoy M1 poszedl mu glosnik sredniowysokotonowy, poradzi sobie z jakakolwiek naprawa? 😉 

A czemu nie? Jeden zna mądre słówka, a drugie rozumie jak to działa - nie spotkałeś się nigdy z taką sytuacją?

-----

45 minut temu, PrzemoChem napisał:

Średnio-niskotonowy, mój błąd, ale też fakt z naprawą sam sobie nie poradzę.

A czemu nie? Poza obudową to trzy elementy: tweeter, midwoofer i zwrotnica. Czy jak podłączysz pod wzmacniacz i włączysz muzykę to jest cisza? Czy w obu kolumnach jest tak samo?

Edytowane przez szymon1977

3 godziny temu, PrzemoChem napisał:

Z przełożeniem głośnika z innej sztuki bus dał radę. 

Ale pytanie czy nie "poszło" coś innego. 

W dniu 13.11.2024 o 11:35, PrzemoChem napisał:

Napisz na początek . Obie kolumny nie grają? czy jedna ? czy zmieniłeś kolumy stronami .tz.  tą z lewej na prawą stronę i odwrotnie? i też nie grało?

Podłączyłem właśnie kable pod te Tannoye, jedna kolumna nie gra w ogóle, druga gra, ale niewyraźnie + mam wrażenie, że nie działa u niej głośnik wysokotonowy. 

Wygląda na to, że nie tylko wzmacniacza będziesz szukał  😞   

Ale można szukać wśród np. STX'a czy podobnych, ale trzeba znać warunki montażu ...

1 godzinę temu, PrzemoChem napisał:

Podłączyłem właśnie kable pod te Tannoye, jedna kolumna nie gra w ogóle, druga gra, ale niewyraźnie + mam wrażenie, że nie działa u niej głośnik wysokotonowy. 

To teraz zamień kolumy stronami. Prawa na lewą stronę i na odwrót 

. Zobaczymy ktora  nie gra (jest zepsuta )

Tj. ze wzmacniaczem mam wszystko ok bo na codzień podłączone są do nich JPW ML 610 i działają bezproblemowo. Kolumna która jest zepsuta, to ta którą teraz mam podstawioną po lewej stronie, ona w ogóle nie daje dźwięku. Ta po prawej gra, ale słabo, także najpewniej trzeba dwie naprawić.

53 minuty temu, PrzemoChem napisał:

Tj. ze wzmacniaczem mam wszystko ok bo na codzień podłączone są do nich JPW ML 610 i działają bezproblemowo. Kolumna która jest zepsuta, to ta którą teraz mam podstawioną po lewej stronie, ona w ogóle nie daje dźwięku. Ta po prawej gra, ale słabo, także najpewniej trzeba dwie naprawić.

Ok. Ale zmieniłeś kolumy i zawsze ta sama nie gra ? 

A z tej drugiej coś słychać? 

Tj dzisiaj podłączyłem raz te Tannoye, chodziło mi o to, że kanały na wzmacniaczu są na pewno ok, więc co da zamiana kolumn? Co do tej jednej kolumny, to ona nie gra w ogóle niestety.

1 godzinę temu, PrzemoChem napisał:

Ta po prawej gra, ale słabo, także najpewniej trzeba dwie naprawić.

Co to znaczy "gra słabo"? Mercury M1 mają takie brzmienie, że przychodzi do głowy pytanie czy tweeter działa.

50 minut temu, PrzemoChem napisał:

Tj dzisiaj podłączyłem raz te Tannoye, chodziło mi o to, że kanały na wzmacniaczu są na pewno ok, więc co da zamiana kolumn? Co do tej jednej kolumny, to ona nie gra w ogóle niestety.

Nie naprawi się  sama 😰 ..

Piszesz że nie naprawisz ,  dla tego pytałem ? 

Teraz podpowiadam daj komuś do naprawy,  tylko sprawdź koszt ?

To dobre kolumny za rozsądną cenę. Czasem lepiej kupić inne jak naprawiać?

Edytowane przez bogus18
  • Pokaż nowe odpowiedzi