Skocz do zawartości
IGNORED

Który subwoofer wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Stoje przed wyborem subwoofera i jestem nieco w kropce. Pokój 27m2.

Nie chce się rozpisywać z czym to ma grać, bo na razie kompletuję sprzęt i myślę, że jeszcze to trochę potrwa, przynajmniej do maja, aż będę miał większość. Stary sprzęt robił za duży jazgot i szukam czegoś co będzie miało sporo basu, ale nie zrobi mi kakofonii w pokoju. Wiadomo, że to kwestia również akustyki, ale to też z czasem będę ogarniał. Chiałbym, żeby ten sub załączał sie również jak słucham ciszej. Muzyka 70% Kino 30%, ale fajnie jaby sprawdzało się i w tym i tym (chyba że za dużo oczekuję). Wszytko będzie pracować w Stereo.

Zastanawiam się nad 3 opcjami i chciałem zapytać Was, co byście wybrali z tych opcji:

1. REL T/9x 1szt. (5500zł/szt) (z czasem dokupić HT 1205) T/9 Ma fajne podłączenia, ale nie schodzi za nisko

2. REL HT 1205 MKII 1szt (3700zł/szt)(z czasem dokupić drugi) W internecie ma sporo dobrych opini również do stereo, ale słyszałem tez głosy osób zawiedzonych nim wględem serii T

3. SVS SB 2000 2szt. (2700zł/szt) dla mnie wielka niewiadoma, ale na start byłyby już dwa.

Myślałem, żeby kupić T/9X a z czasm dokupić HT 1205 MKII ,żeby uzupełnił T9 w kinie, ale pojawiła się opcja 2x SVS SB 2000 i juz zgłupiałem. Tak jak pisałem wczesniej, zależy mi, aby subwoofer robił swoje również przy słuchaniu cicho muzyki, a nie tylko głośno.

Jeżeli napisałem coś co się wyklucza to proszę o wyrozumiałość, bo jestem w temacie nieco zielony.

Edytowane przez darth84
https://www.audiostereo.pl/topic/168496-kt%C3%B3ry-subwoofer-wybra%C4%87/

Jeśli szukasz dobrego subera do stereo to zdecydowanie model Tx.

Jego barwa dźwięku zmienność na basie i zgranie z kolumnami jest naprawdę bardzo wysokich lotów. 

Pamiętaj że w przypadku odtwarzania muzyki stereofonicznej nie potrzebujesz dużego zejścia i olbrzymiego spl bo tego po prostu w stereo nie ma. 

Jeżeli wychodzisz z dobrego założenia że subwoofer ma być uzupełnieniem dołu którego nie generują kolumny to taki subwoofer to właśnie robi. 

Inna sprawa jest kiedy mówimy faktycznie o urządzeniu bardziej uniwersalnym. 

I tutaj kłaniają się urządzenia które także wymieniłeś czyli HT 1205 albo SB 2000.

Dostajesz niższe zejście więcej mocy poprawę głębi ale kosztem barwy basu. 

Chodź ona i tak w porównaniu do sporej ilości subwooferów z rynku naprawdę jest bardzo ciekawa i brzmi świetnie w stereo

Powiem tak. 

Nie zrobisz w tym przypadku sobie krzywdy wszystkie trzy propozycje są bardzo dobre. Uważam że jeżeli jesteś nowym użytkownikiem nowym odbiorcą to nie wiem czy optymalnym będzie dobór subwoofera serii t łączenie go z modelami SB lub HT. 

Fajne doświadczenie ale będzie to wymagało od ciebie nieco cierpliwości

Cześć  Ogółem najciekawszą opcją na start byłyby dwa SB-2000, ale skoro po czasie i tak planujesz drugi subwoofer, to szedłbym w HT1205. Zwłaszcza że szukasz też do kina. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, darth84 napisał:

2. REL HT 1205 MKII 1szt (3700zł/szt)(z czasem dokupić drugi) W internecie ma sporo dobrych opini również do stereo, ale słyszałem tez głosy osób zawiedzonych nim wględem serii T

Mam dwie sztuki HT1205. W stereo nigdy te czy inne subwoofery dobrze dla mnie nie grały ale w kinie to bajka. Koniecznie dwa - to inny rozkład basu.

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli szukasz dobrego subera do stereo to zdecydowanie model Tx.

Jego barwa dźwięku zmienność na basie i zgranie z kolumnami jest naprawdę bardzo wysokich lotów. 

Pamiętaj że w przypadku odtwarzania muzyki stereofonicznej nie potrzebujesz dużego zejścia i olbrzymiego spl bo tego po prostu w stereo nie ma. 

Jeżeli wychodzisz z dobrego założenia że subwoofer ma być uzupełnieniem dołu którego nie generują kolumny to taki subwoofer to właśnie robi. 

Inna sprawa jest kiedy mówimy faktycznie o urządzeniu bardziej uniwersalnym. 

I tutaj kłaniają się urządzenia które także wymieniłeś czyli HT 1205 albo SB 2000.

Dostajesz niższe zejście więcej mocy poprawę głębi ale kosztem barwy basu. 

Chodź ona i tak w porównaniu do sporej ilości subwooferów z rynku naprawdę jest bardzo ciekawa i brzmi świetnie w stereo

Powiem tak. 

Nie zrobisz w tym przypadku sobie krzywdy wszystkie trzy propozycje są bardzo dobre. Uważam że jeżeli jesteś nowym użytkownikiem nowym odbiorcą to nie wiem czy optymalnym będzie dobór subwoofera serii t łączenie go z modelami SB lub HT. 

Fajne doświadczenie ale będzie to wymagało od ciebie nieco cierpliwości

Głównie bedzie to stereo, bo filmy które oglądam nie wymagają powalającego dzwięku, chociaż do horrorów mogło by się przydać jakieś tąpnięcie. Tak na prawdę to najbardziej skłaniam się ku T9x + HT 1205 (na wiosnę). Co miałeś na myśli mówiąc, że te dwa różne suby będą wymagały odemnie cierpliwości? I czy różnica/precyzja jest, aż tak duża pomiedzy T9x vs HT 1205. 

4 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć  Ogółem najciekawszą opcją na start byłyby dwa SB-2000, ale skoro po czasie i tak planujesz drugi subwoofer, to szedłbym w HT1205. Zwłaszcza że szukasz też do kina. 

Powiem szczerze, że na T9x mam najlepszy rabat i wiem, że podłacze go przez high imput do mojego Harmana HK3770, który posiada jedno wyjscie pre out na subwoofer. Wtedy ono zostanie mi do podłączenia HT 1205 którego chce dokupić. Czy 2 x HT 1025 bedę w stanie podłączyć do amplitunera stereo z jednym wyjściem na suba? Bo myślałem o tym żeby z Harmana dać kabel Y i do niego podłaczyć 2xY poprez które podłącze przez RCA jednego i drugiego suba. Albo drugi kabel puścic z pierwszego HT wyjściem OUT na drugiego (tylko nie wiem czy tak można?)

3 godziny temu, muda44 napisał:

Mam dwie sztuki HT1205. W stereo nigdy te czy inne subwoofery dobrze dla mnie nie grały ale w kinie to bajka. Koniecznie dwa - to inny rozkład basu.

Słyszałem, że własnie lepiej mieć dwa subwofery do stereo dlatego chiałem podążyć tą drogą, ale skoro piszesz, że żaden nie podoba ci się stereo (również seria Tx?) to nie wiem czy jest sens wydawać prawie 2000zł więcej za Tx 

9 minut temu, darth84 napisał:

Słyszałem, że własnie lepiej mieć dwa subwofery do stereo dlatego chiałem podążyć tą drogą, ale skoro piszesz, że żaden nie podoba ci się stereo (również seria Tx?) to nie wiem czy jest sens wydawać prawie 2000zł więcej za Tx 

Nawet z Lyngdorfem który jest stworzony do pracy z subami wyżej oceniam duże podłogówki. 

W kinie koncerty to co innego. Tu suby robią dużą robotę na plus.

Rozciągnięcie pasma w dół, to rozciągnięcie pasma w dół - nie ważne, czy "koncert" czy "nagranie studyjne" czy "wybuch w filmie". Albo "duże podłogówki" to grają, albo po prostu nie wyrabiają.

Problem w tym, że nawet "duże podłogówki" nie mają zwykle takiego rozciągnięcia pasma w dół, co "dobre subwoofery". Także może się okazać, że po zakupie "dużych podłogówek" i tak warto je uzupełnić o subwoofery.

Edytowane przez Kyle

Nawet duze podlogowki stoja gdzie indziej niz w korzystnym miejscu dla subwoofer, wiec te porownania z wielkimi podlogowkami sa troche bez sensu

Przyznaje, ze do muzyki nizszego basu niz 30Hz nie potrzebuje. Ale za to prawdziwego! Bez peakow i przede wszystkim bez dziur! A tego niepotrafia nawet bardzo wielkie podlogowki (ze wzgledu na ustawienie i akustyke)

Tylko jak kupisz T9x i głównie słuchasz muzyki to aż się prosi o drugi T9x . Po jednym na kanał. To robi różnicę . 

Możesz ewentualnie spróbować T7x .

Nie wiem ile on słabszy jest ( nie słuchałem) ale T9x w 22 metrach to ledwie co rozkręcony jest a robotę robi. 

Poza tym do cichych odsłuchów uważam, że ten subwoofer jest świetny.  ( mieszkam w bloku ) 

Gdybym tak nie uważał to bym drugiego nie dokupił 🙂

U mnie głównie muzyka ostatnimi czasy choć kino mam zrobione ale zwyczajnie nie bardzo jest co oglądać a na nędzne produkcje szkoda prądu 😉

1. Nie wierz, że basu nie słychać kierunkowo. A jeśli wierzyszysz, to  sprawdź sam, biorąc do domu, na próbę, dwa subwoofery. "Mit" tego, że basu nie słychać kierunkowo stworzony zostal po to, by sprzedać choć jeden subwoofer, bo dwa dla większości wydają się zbyt kosztowne.

2. W związku z powyższym, do stereo dwa subwoofery. Kropka.

3.  Poza samym głośnikiem i konstrukcją obudowy (do stereo obudową zamknięta albo z membranami biernymi, na pewno nie bass reflex), moc wzmacniacza też ma znaczenie. 

4. Moc ciagła wzmacniacza w subwooferze rzędu 300 RMS w to nieśmieszne żart.

5. Oceniając jaki dźwięk jest potrzebny do kina domowego i to, czy np. powinno być słychać w czasie trzęsienia ziemi (na ekranie) brumiące zakłócenia, czy może jednak coś innego, warto odwiedzić IMAXa. 

6. Dwa różne subwoofery nie mają sensu 

I jeszcze jedna kwestia. Nie liczy na to, że jeżeli aplituner/wzmacniacz/pre ma kiepski (zlany, pozbawiony kontroli, pozbawiony szczegółów brumiący, etc., bas, to subwoofery to naprawią). 

Zgadzam się z Tobą akurat we wszystkich punktach prócz czwartego. 

Piszesz pewnie o 300 W w T9x .

Nie słuchałeś go tego jestem pewien bo byś tego nie napisał, te 300 W w klasie AB to na warunki mieszkaniowe jakie by one nie były jest dużo za dużo . Oczywiście mówię o T9x .

Nie chodzi o warunki mieszkaniowe, tylko kontrolę nad głośnikiem - obok współczynnik tłumienia (którego w subach się nie podają- a przynajmniej ja nie zauważyłem).

Rzeczywiście nie słuchałem 9x i fajnie, że jego dźwięk Ci pasuje. W końcu o to chodzi. 

Porównując różne modele Rela, Velodyne i SVS wybrałem tak, jak wynika to z mojej stopki.  Za kwotę, która była dla mnie akceptowalna, bas najbliższy temu na żywo. 

Tak jeszcze jedno napiszę jako ciekawostkę. 

Faktycznie jak był jeden w stereo to tę kierunkowość było jednak słychać.  Przy dwóch tej kierunkowości u mnie nie ma , zresztą nawet nie słychać, że sub jakiś jest włączony. 

Mam wrażenie, że udało mi się naprawdę dobrze to zszyć wszystko razem, może warunki pokojowe sprzyjają bądź mam upośledzony słuch czego wykluczyć nie mogę 🙂 

OK, czyli mieszanie serii T z HT będzie złym pomysłem.

Odnośnie apmlitunera to na razie zostaje. Wiem, że nie jest to jakaś wysoka półka, ale bas ma akurat ok. Poza tym jak patrze na ceny nowych wzmacniaczy, które mają ledwie po 60 W na kanał przy 4 om to mi się odechciewa tykać tematu. Choć na pewno nadejdzie ten dzień kiedy zmiana nastąpi. Zapewne w ciągu 1-2 lat.

2 x T9x raczej odpada,  bo nawet przy tej niezłej cenie wzgledem MSRP jak na dziś dzień, to jednak wciąż sporo kasy.

Tak więc wracam do pytania odnośnie podłączenia. Tzn jak podłączyć 2 suby do jednego wyjścia pre out sub w amlitunerze. Czy opisany przeze mnie do @Q21 sposób jest właściwy? Wiem, że przy T9 nie było by problemu, ale HT 1205 Czy SVS nie posiadają high level imput.

Edytowane przez darth84
10 godzin temu, Assassin napisał:

1. Nie wierz, że basu nie słychać kierunkowo.

Mam opcję wyłączenia wzmacniacza do głośnika niższych tonów w kolumnie i ze zdumieniem przyznaję, że niskie tony nie są kierunkowe. Ciężko jest stwierdzić, w której kolumnie woofer nie gra, ale bez problemu słychać w punkcie odsłuchowym, że basu w całym "systemie" jest mniej.

Także jeśli słyszysz kierunkowość niskich tonów, to słyszysz raczej jakiś "grzebień" wyższych harmonicznych, bo np. kiepski sub, albo przesunięcia fazowe, bo kolumny nie zgrane z subem jeśli chodzi o opóźnienia, a może wręcz drgania czegoś w bliskim sąsiedztwie suba.

9 godzin temu, Assassin napisał:

Nie chodzi o warunki mieszkaniowe, tylko kontrolę nad głośnikiem

Co ma "kontrola" do mocy? Tutaj liczy się głośnik, jego zestrojenie do obudowy, tłumienie wzmacniacza i brak ew. jakiejś pasywnej zwrotnicy, która by coś psuła w tej kwestii.

Z resztą z przykładów, to amplituner kina domowego mający więcej mocy na kanał, od dobrego wzmacniacza stereo ... a pomimo tego ten wzmacniacz stereo będzie zwykle lepiej kontrolował bas w kolumnie (bo np. ma wielokrotnie większy wsp. tłumienia).

Edytowane przez Kyle

Poszukaj T9i ...z rynku wtórnego możesz go złapać za nieco ponad pół ceny nowego T9x

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

1 godzinę temu, Kyle napisał:

Mam opcję wyłączenia wzmacniacza do głośnika niższych tonów w kolumnie i ze zdumieniem przyznaję, że niskie tony nie są kierunkowe. Ciężko jest stwierdzić, w której kolumnie woofer nie gra, ale bez problemu słychać w punkcie odsłuchowym, że basu w całym "systemie" jest mniej.

Także jeśli słyszysz kierunkowość niskich tonów, to słyszysz raczej jakiś "grzebień" wyższych harmonicznych, bo np. kiepski sub, albo przesunięcia fazowe, bo kolumny nie zgrane z subem jeśli chodzi o opóźnienia, a może wręcz drgania czegoś w bliskim sąsiedztwie suba.

Co ma "kontrola" do mocy? Tutaj liczy się głośnik, jego zestrojenie do obudowy, tłumienie wzmacniacza i brak ew. jakiejś pasywnej zwrotnicy, która by coś psuła w tej kwestii.

Z resztą z przykładów, to amplituner kina domowego mający więcej mocy na kanał, od dobrego wzmacniacza stereo ... a pomimo tego ten wzmacniacz stereo będzie zwykle lepiej kontrolował bas w kolumnie (bo np. ma wielokrotnie większy wsp. tłumienia).

1. Pewnie. Na koncercie, po zamknięciu oczu też nie słychać gdzie jest kontrabas na scenie 😉To, że w danym pomieszczeniu (głównie małym) i przy konkretnych kolumnach oraz ich takim, a nie innym umiejscowieniu, przede wszystkim względem ścian, nie słychać basu kierunkowo, przy tych realizacjach, gdzie nie jest on nagrany oczywiście mono, jest wynikiem szeregu czynników - o czym można poczytać na forach/w wątkach poświęconych akustyce i czego nie będę tu powielał.

Nikt rzecz jasna nie polemizuje z tym, że cechą ludzkiego słuchu jest to, że możliwość określenia kierunku, z którego dochodzi dźwięk, jest lepsza przy wyższych częstotliwościach. 

2. "Obok" współczynika tłumienia, który oczywiście jest najważniejszy. Skoro moc nie ma znaczenia, to po co konstruować wzmacniacze o większej mocy? Amplitunery kina domowego, poza nielicznymi wyjątkami nie nadają się do stereo na poziomie, o którym rozmawiamy. 

Edytowane przez Assassin
19 minut temu, Assassin napisał:

1. Pewnie. Na koncercie, po zamknięciu oczu też nie słychać gdzie jest kontrabas na scenie 😉

Przecież kontrabas, to nie tylko jeden ton podstawowy ("sinus") przy np. 55Hz, tylko cały pióropusz harmonicznych, pewnie sięgajacy kilkaset Hz, a może i wyżej, które są właśnie "barwą" tego instrumentu (i pozwalają na lokalizację).

Także przy subwooferze grającym do np. 60Hz i do tego postawionym z lewej strony, ale nagraniu gdzie kontrabas gra strunę 55Hz i umieszczony jest po prawej stronie sceny, bez problemu usłyszysz kontrabas 55Hz grający po prawej stronie, bo prawa kolumna zagra harmoniczne, które są przy częstotliwościach wielokrotnie wyższych, niż ton podstawowy.

FIZYKA ... FIZYKA kurde

19 minut temu, Assassin napisał:

Skoro moc nie ma znaczenia, to po co konstruować wzmacniacze o większej mocy? Amplitunery kina domowego, poza nielicznymi wyjątkami nie nadają się do stereo na poziomie, o którym rozmawiamy. 

By wzmacniacz nie przesterowywał się przy głośniejszym odsłuchu. Podwojenie mocy to +3dB jeśli dobrze pamiętam. Także można mieć głośnik 300W o skuteczności 90 dB/W i głośnik 600W o skuteczności 87dB/W ... i oba będą w stanie grać tak samo głośno.

Edytowane przez Kyle
17 minut temu, Kyle napisał:

Przecież kontrabas, to nie tylko jeden ton podstawowy ("sinus") przy np. 55Hz, tylko cały pióropusz harmonicznych, pewnie sięgajacy kilkaset Hz, a może i wyżej, które są właśnie "barwą" tego instrumentu (i pozwalają na lokalizację).

Także przy subwooferze grającym do np. 60Hz i do tego postawionym z lewej strony, ale nagraniu gdzie kontrabas gra strunę 55Hz i umieszczony jest po prawej stronie sceny, bez problemu usłyszysz kontrabas 55Hz grający po prawej stronie, bo prawa kolumna zagra harmoniczne, które są przy częstotliwościach wielokrotnie wyższych, niż ton podstawowy.

FIZYKA ... FIZYKA kurde

By wzmacniacz nie przesterowywał się przy głośniejszym odsłuchu. Podwojenie mocy to +3dB jeśli dobrze pamiętam. Także można mieć głośnik 300W o skuteczności 90 dB/W i głośnik 600W o skuteczności 87dB/W ... i oba będą w stanie grać tak samo głośno.

1.  Kierunku basu 55 Hz nie usłyszysz, ale od około 70 Hz już tak. Można sprawdzić samemu słuchając na przykład "Breakthru" zespołu "Queen".

2. Z licznych testów T9x wynika, że w tym modelu 300W RMS daje radę (co potwierdzają też zmierzone charakterystyki przenoszenia), choć nie w naprawdę dużych pomieszczeniach. Więc w odniesieniu do niego wypada mi się wycofać z tego, co napisałem o mocy ciągłej 300W RMS. 

Zależność: moc/efektywność/SPL to oczywistość. 

27 minut temu, Assassin napisał:

Kierunku basu 55 Hz nie usłyszysz

I właśnie dlatego, że sub gra głównie takie częstotliwości, możemy powiedzieć "bas nie jest kierunkowy".

35 minut temu, Assassin napisał:

w tym modelu 300W RMS daje radę

Gdyby głośnik miał o 3dB wyższą efektywność, to 150W równie dobrze dałoby radę, a gdyby o 3dB niższą, to potrzeba by 600W. Całościowo zakres 150-600W dać może te same możliwości, dlatego ocena czegokolwiek na podst. 300W jest bez sensu. Zwłaszcza, że gdyby głośnik pozostał ten sam, to do osiągnięcia dwukrotnie wyższej głośności potrzeba by 3000W.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

55 minut temu, szymon1977 napisał:

I właśnie dlatego, że sub gra głównie takie częstotliwości, możemy powiedzieć "bas nie jest kierunkowy".

Gdyby głośnik miał o 3dB wyższą efektywność, to 150W równie dobrze dałoby radę, a gdyby o 3dB niższą, to potrzeba by 600W. Całościowo zakres 150-600W dać może te same możliwości, dlatego ocena czegokolwiek na podst. 300W jest bez sensu. Zwłaszcza, że gdyby głośnik pozostał ten sam, to do osiągnięcia dwukrotnie wyższej głośności potrzeba by 3000W.

1. To może od razu wzmacniacz lampowy o mocy 15W w subie? Sorry, ale twierdzenie, że moc wzmacniacza nie ma znaczenia -  przy pozostającej jednak w pewnych widełkach efektywność głośników, jest po prostu chybione.  

2. Bas od w/w częstotliwości jest kierunkowy niezależnie od tego, co go odtwarzacz. Natomiast to, do jakiej częstotliwości odtwarza sub, zależy od odcięcia, jakie się w nim ustawi. 

3. Jeśli komuś wystarcza jeden subwoofer, to świetnie. Jeśli natomiast wspominanie o tym, że dwa są w stereo lepsze (co jest dość częste) budzi niepokój, to zamiast pisać posty utwierdzające we własnym przekonaniu,  najlepiej zweryfikować to samemu w praktyce - wypożyczając ze sklepu, czy kupując wysyłkowo, drugi taki sam sub. Jak nie usłyszy się różnicy, to można zwrócić, niemało zaoszczędzić i spać spokojnie. Ja z dwóch nie zrezygnuję. 

Edytowane przez Assassin
37 minut temu, Assassin napisał:

1. To może od razu wzmacniacz lampowy o mocy 15W w subie? Sorry, ale twierdzenie, że moc wzmacniacza nie ma znaczenia

Nikt nie twierdzi, że "nie ma znaczenia". Po prostu ile W na prawdę potrzeba, "to zależy".

ps. nie mniej jednak to niesamowite, że ludzie mają lampy 15W, które napędzają całą pasywną kolumnę, grającą od samego dołu i ... im te 15W wystarcza 😃

Edytowane przez Kyle

Dawno dawno temu kupilem jednego z pierwszych ale topowych RELi.
Mial tylko 100W.
Jak dalem gazu (w piwnicy) to czules go na poddaszu (3 pietra wyzej)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

9 minut temu, xajas napisał:

Mial tylko 100W.

Ukryta Zawartość

Nie chcę teraz porównywać sprzętu audio do estradowego, ale popatrzcie na to, że kiedyś DJ-e czy zespoły posiadały sprzęt Unitra Eltron o niewielkiej mocy 30w, 60w, 100w i dawało to radę na średniej czy wielkiej sali. 

Teraz za to posiadają sprzęty po 1000 lub jeszcze więcej W RMS.

Chodzi mi o to, że to samo się dzieje z audio. Czasy się zmieniają nie samym Watem człowiek żyje. Skuteczność głośnika jest równie ważna:)

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Bukaj napisał:

Teraz za to posiadają sprzęty po 1000 lub jeszcze więcej W RMS.

Nie zdziwiłbym się, gdyby większość tych tańszych subów, mających napisane na opakowaniu duże cyferki przy "W", nie wydobywała takiej mocy ze swoich wzmacniaczy, bo po prostu wcześniej głośnik kapituluje mechanicznie.

3 godziny temu, Assassin napisał:

twierdzenie, że moc wzmacniacza nie ma znaczenia -  przy pozostającej jednak w pewnych widełkach efektywność głośników

Obliczy ktoś jaka będzie potrzebna moc zamiast 300W, jeśli efektywność głośnika zmieni się o +/-1dB? BTW to Twoje twierdzenie, ja komentować nie będę.

Godzinę temu, Bukaj napisał:

nie samym Watem człowiek żyje. Skuteczność głośnika jest równie ważna:)

Ważniejsza.

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, xajas napisał:

Mial tylko 100W.

Ukryta Zawartość

Właśnie ktoś chce takiego sprzedać:

Ukryta Zawartość

W ogłoszeniu moc "wzrosła" w dwukrotnie, pomimo załączenia zdjęcia ze stosownym oznaczeniem. Trochę dziwne- ciekawe dlaczego? Nic nie przychodzi mi do głowy 😉

Jak było go czuć na poddaszu z piwnicy, to na pewno kontrola basu była wybitna (chyba, że chodziło o zapach). 

Za granicą ceny nieco inne, ale pewnie się nie znają. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Assassin
3 godziny temu, Kyle napisał:

nie mniej jednak to niesamowite, że ludzie mają lampy 15W, które napędzają całą pasywną kolumnę, grającą od samego dołu i ... im te 15W wystarcza 😃

Mam wzmacniacz z wycieraczkami pokazujacymi w miare dokladnie oddawana moc. W pomieszczeniu 24m2 przy zadiwalajacym poziomie glosnosci, wskazowki zadko przekraczaja 1W przy 4Ohm glosnikach o czulosci 87dB. Nie wiem o czym to swiadczy, ale coraz czesciej zastanawiam sie po co mi 2 x 160W w domu.

2 godziny temu, xajas napisał:

Mial tylko 100W.

Ukryta Zawartość

Mam, chyba z tego samego okresu Stampede. Jest o polowe mniejszy w OZ i tez niezle siada na klate, jednak najlepszej jakosci bas slysze w lazience pietro wyzej. Chcialbym miec taki wlasnie bas w pomieszczeniu w ktorym on stoi.

Ukryta Zawartość

14 minut temu, BlueDot napisał:

Mam wzmacniacz z wycieraczkami pokazujacymi w miare dokladnie oddawana moc

Raczej nie pokazuje trwających ułamek sekundy skoków.

• Pokaż nowe odpowiedzi