Skocz do zawartości
IGNORED

Który wzmacniacz, a może inny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wpadłem po poradę.

Przymierzam się do zakupu wzmacniacza chociaż dość rozbieżnie to w oko wpadły mi yamaha as1000, accuphase 205 oraz 206 oraz luxman 430.

Wzmacniacz ma grac z b&w dm14 bo takie posiadam w pokoju 12m2  

Yamaha wpadła mi w oko że względu na to że mam cr600 i podoba mi się jej dzwiek, wcześniej też miałem yamaha i lubiłem ( ale było to dawno i nie pamiętam modelu) z resztą nie miałem styczności. Nie ukrywam że wyglad ma dla mnie znaczenie.

Muzyka polski, zagraniczny rock, czasem jakiś ostrzejsze granie ale to sporadycznie. Co byście polecili nie jestem audiofilem ale fajnie by było gdyby zgrało się z kolumnami. Nie chcę też doszukiwać się cudów we wzmacniaczach ale chce waszej opini 

Do Bowersow raczej coś po cieplejszej stronie więc ten luxman najprędzej a Yamahe sobie odpuść bo na dłuższą metę może Cie zmęczyć taki dzwiek.

A ja bym brał np. A S701, mając uzasadnione podejrzenia, że wiele opinii o firmie zostało

wydanych po podłączeniu wzmacniacza do Focali czy wręcz naszych ulubionych Altusów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 godzin temu, Borowa15 napisał:

Witam, wpadłem po poradę.

Przymierzam się do zakupu wzmacniacza chociaż dość rozbieżnie to w oko wpadły mi yamaha as1000, accuphase 205 oraz 206 oraz luxman 430.

Wzmacniacz ma grac z b&w dm14 bo takie posiadam w pokoju 12m2  

Yamaha wpadła mi w oko że względu na to że mam cr600 i podoba mi się jej dzwiek, wcześniej też miałem yamaha i lubiłem ( ale było to dawno i nie pamiętam modelu) z resztą nie miałem styczności. Nie ukrywam że wyglad ma dla mnie znaczenie.

Muzyka polski, zagraniczny rock, czasem jakiś ostrzejsze granie ale to sporadycznie. Co byście polecili nie jestem audiofilem ale fajnie by było gdyby zgrało się z kolumnami. Nie chcę też doszukiwać się cudów we wzmacniaczach ale chce waszej opini 

Bierz Accu E-206 do B&W jak znalazł. To solidna japońska maszyna, która po dobrym serwisie posłuży kolejne 40 lat. Tylko Accu 💪

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

16 godzin temu, Borowa15 napisał:

Przymierzam się do zakupu wzmacniacza chociaż dość rozbieżnie to w oko wpadły mi yamaha as1000

Mam tą yamahe grałem trochę i faktyczne męka, gra sucho, bezdusznie. Obecnie zdobi tylko regał bo ładnie wygląda.

Przekonaliście mnie żeby odpuścić yamaha, teraz pozostaje pytanie accu 205, 206 oraz lux. I gdzie tego szukać żeby nie zalowac że kupiło się złom. No i  ile realnie są warte by nie przepłacać? Mam na myśli uczciwa cene a nie za darmo lub za miliony. 

Jeśli już to Accu E-206, jest nowszy od E-205, realna wartość E-206 oscyluje w granicach 3,5k, a najlepiej kupić takiego Accu z Niemiec jeśli masz możliwość, a nawet jeśli nie to spróbuj się dogadać ze sprzedającym, bo naprawdę warto. Poza tym dla chcącego nic trudnego ja kilka dni temu co prawda przy pomocy jednego z użytkowników forum zakupiłem monitory z Anglii, a wcześniej kupiłem monitory z Danii przez PayPal. Akurat na olx są trzy w tym dwa czarne i jeden złoty, ale niestety w zawyżonych cenach i opłakanym stanie przynajmniej ten złoty i jeśli już to szukaj złotego, bo wybornie się prezentuje. Ceny tych dwóch z Niemiec są super jak za ten doskonały stan.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Accu E-206 regularnie bywa wystawiany, więc zachęcam do dodania ogłoszenia do obserwowanych i kontrolowaniu pojawiających się ofert, bo wzmacniacz naprawdę jest bardzo dobry i warto.

W dniu 15.11.2024 o 11:54, zbigr7 napisał:

Mam tą yamahe grałem trochę i faktyczne męka, gra sucho, bezdusznie. Obecnie zdobi tylko regał bo ładnie wygląda.

Szkoda to czytać. Czytelny wzmacniacz z idealna góra i basem. Jak ją się łączy z kiepskimi kolumnami to rzeczywiście może męczyć. 

W dniu 15.11.2024 o 18:01, Tal napisał:

Accu E-206 regularnie bywa wystawiany, więc zachęcam do dodania ogłoszenia do obserwowanych i kontrolowaniu pojawiających się ofert, bo wzmacniacz naprawdę jest bardzo dobry i warto.

Przecież te accu to brzmienie, ala kisiel. Jak ktoś lubi jednostajne plumkanie bez emocji to OK. 

?👈

W dniu 14.11.2024 o 22:19, bartoszek32 napisał:

Do Bowersow raczej coś po cieplejszej stronie więc ten luxman najprędzej a Yamahe sobie odpuść bo na dłuższą metę może Cie zmęczyć taki dzwiek.

Mam A-S1100 i gra miedzy innymi z B&W CM9 i nic nie meczy. Piekny, otwarty dzwiek.

W dniu 15.11.2024 o 11:01, Borowa15 napisał:

Przekonaliście mnie żeby odpuścić yamaha,

Tak wlasnie dziala forum. Bez zadnego odsluchu odpuszczasz bo ktos Ci napisal ze to lipa jest a moglo sie okazac ze to wzmacniacz ktory moglbys polubic.

56 minut temu, rafal735r napisał:

Szkoda to czytać. Czytelny wzmacniacz z idealna góra i basem. Jak ją się łączy z kieps

Łączyłem yamahę z kolumnami quadral aurum wotan oraz audiovector r3 signature i nie zagrało. Kolumny są raczej ok. Jeżeli ktoś lubi taki laboratoryjny dźwięk to ja to rozumiem. Może autorowi wątku podejdzie ten wzmak. Powinien osobiście sprawdzić. 

Jakbym kupował wg opinii forum, to na pewno nie słuchał bym od paru lat Yamahy.

Zawierzyłem recenzji, pojechałem ponad 150 w jedną stronę i dziś też bym to zrobił.

Fakt, że bywają różne modele i wielu po zamianie na wyższy numer serii wracało

do firmy, ale trzeba słuchać, a nie ulegać czytelnictwu ... chyba, że "Imię Róży" 😉 

Jak się szuka basu, ciepła i dynamiki to polecam i tyle ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 minut temu, EmilioE napisał:

Yamaha i B&W to dramat! Podobnie z Monitor Audio. Przestańcie pisać dziwności!

A jakich dokladnie zestawien sluchales?

Czy B&W i MA brzmia dla Ciebie podobnie? 

4 minuty temu, BlueDot napisał:

A jakich dokladnie zestawien sluchales?

Czy B&W i MA brzmia dla Ciebie podobnie? 

Naprawdę tu nie ma muzyki, urywa tylko uszy. Popełniłem takie zestawienie i to był błąd jak wielbłąd. Nie idź tą drogą! Niestety w audio proste zestawienia nie zawsze działają. Yamaha jest cudownie zbudowana i bosko wygląda, ale brzmienie jest chyba dla małych żółtych uszków, bo biały człowiek tego nie toleruje.

"Tynk pożera dźwięk" 747

25 minut temu, EmilioE napisał:

Yamaha i B&W to dramat! Podobnie z Monitor Audio. Przestańcie pisać dziwności!

Mam takie same zdanie 👍

6 minut temu, EmilioE napisał:

Naprawdę tu nie ma muzyki, urywa tylko uszy. Popełniłem takie zestawienie i to był błąd jak wielbłąd. Nie idź tą drogą! Niestety w audio proste zestawienia nie zawsze działają. Yamaha jest cudownie zbudowana i bosko wygląda, ale brzmienie jest chyba dla małych żółtych uszków, bo biały człowiek tego nie toleruje.

Ale ja mam Yamahe z B&W i mam tez kilka innych zestawow glosnikowych, dlatego zadalem Ci pytanie jakiego dokladnie zestawienia sluchales, bo u mnie w takim polaczeniu nic zlego moim uszom sie nie dzieje. Podobnie w polaczeniu z Fyne i Usher jest bardzo dobrze.

To jakiego modelu Yamahy sluchales i z jakimi kolumnami?

Być może Twoje uszy tak lubią. Jest to ok, nie ma w tym nic złego. Ale musisz sobie uświadomić, że jesteś wyjątkowy! Więc Twoje rady nie mają zastosowania dla ogółu śmiertelników, bo im wydrenujesz uszy.

"Tynk pożera dźwięk" 747

4 minuty temu, EmilioE napisał:

Być może Twoje uszy tak lubią. Jest to ok, nie ma w tym nic złego. Ale musisz sobie uświadomić, że jesteś wyjątkowy! Więc Twoje rady nie mają zastosowania dla ogółu śmiertelników, bo im wydrenujesz uszy.

Widze ze masz duzy problem z odpowiedzia na bardzo proste pytanie, natomiast powielanie opinii forumowych czytaczy przychodzi Ci bardzo latwo.

Ja natomiast znam wiele zadowolonych osob laczacych Yamahe z B&W, MA czy Klipsch.

14 minut temu, EmilioE napisał:

Więc Twoje rady

Jak do tej pory to ja nic nikomu nie doradzalem czego nie mozna powiedziec o Tobie.

Yamaha jest cudownie zbudowana i bosko wygląda, ale brzmienie

Cały myk polega na tym, że Yamaha nie brzmi. Pretensje, przede wszystkim, do źródła.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

1 minutę temu, partick napisał:

Cały myk polega na tym, że Yamaha nie brzmi. Pretensje, przede wszystkim, do źródła.

On tego nie pojmie.

8 minut temu, BlueDot napisał:

On tego nie pojmie.

Wybacz Kolego, ale nie będę dyskutował o rzeczach podstawowych. Wziąłem udział w dyskusji nie po to, aby Tobie coś przekazać, ale aby przestrzec innych użytkowników przed absolutnie wadliwymi zestawieniami Twojej produkcji.

25 minut temu, BlueDot napisał:

Klipsch

Ty chcesz ogłuszyć społeczeństwo! To zbrodnia przeciwko ludzkości!

"Tynk pożera dźwięk" 747

5 minut temu, EmilioE napisał:

Wziąłem udział w dyskusji nie po to, aby Tobie coś przekazać, ale aby przestrzec innych użytkowników przed absolutnie wadliwymi zestawieniami Twojej produkcji.

Wyszlo tak, ze mnie tez chciales przestrzec, ale Ci nie wyszlo bo trafiles na kogos kto taki zestaw posiada i jest zadowolony. Wiec musisz sie liczyc z tym ze Twoja opinia jest tylko jedna z wielu a nie ta jedyna wlasciwa.

Nie wiem czy to zrozumiesz, ale z kilku poprzednich Twoich wpisow wnioskuje ze raczej nie.

15 minut temu, EmilioE napisał:

Wybacz Kolego, ale nie będę dyskutował o rzeczach podstawowych

I dobrze, bo nie masz o nich pojecia.

Pewnie słuchali Yamahy na jakichś Altusach, Focalach czy Trianglach; stąd te opinie.

Był tu kiedyś zawodnik, co kilka całkiem niezłych wzmacniaczy okropnie zjechał.

Że niskiego basu nie mają, średnicy też brak i okropnie kaleczą uszy. Dobrze, że ostatecznie

przyznał się, że wszystkie testował właśnie na starych Klipschach ... ech ...

4 minuty temu, audioburak napisał:

Pewnie słuchali Yamahy na jakichś Altusach, Focalach czy Trianglach; stąd te opinie.

Wydaje mi sie ze wogole nie sluchal, bo jak go zapytalem jakiej i z jakimi kolumnami to pisze wymijajaco.

Jasne Panowie, cieszę się, że Wam gra. Ale jeśli chcecie wiedzieć, to w audio istnieje paradygmat (jakże nośny!): nie łączy się Bowers z Yamaha!

"Tynk pożera dźwięk" 747

22 minuty temu, EmilioE napisał:

Ty chcesz ogłuszyć społeczeństwo! To zbrodnia przeciwko ludzkości!

Możliwe,że kolega jest grubo po 60 ạtce. To by wszystko wyjaśniało 🫢

• Pokaż nowe odpowiedzi